Reklama

Reklama

David Bowie: Cesta za slávou

(TV film)
  • Velká Británie David Bowie: The First Five Years (více)

Obsahy(1)

Skvěle a podrobně zmapovaný náročný počátek kariéry nezaměnitelné britské hvězdy, která svou multižánrovou tvorbou nakonec dobyla hudební svět... David Bowie se dlouhá léta řadil mezi rockové hvězdy největší velikosti. Jeho cesta ke slávě byla na úvod vydlážděna projekty, které však velkým úspěchem neskončily. Zlom nastal až se vznikem Ziggyho Stardusta, uměleckého alter ega britského umělce. Fiktivní postavu představil Bowie na své desce "The Rise and Fall of Ziggy Stardust and The Spiders from Mars" v roce 1972. Dokument sleduje právě pět let jeho rané kariéry, od konce šedesátých let až po ukončení existence Ziggyho Stardusta, kterou Bowie oznámil přímo na jevišti v roce 1973. Tématem ale není jen hudební vývoj talentovaného umělce, ale také složitý osobní život mladého muže na cestě za úspěchem. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

van_Gogh 

všechny recenze uživatele

Naprosto úžasný dokument! Mnoho lidí jistě neznalo Bowieho začátky a přiznám se, že ani já vše nevěděl. Bylo jasné, že něco takového prostě musí vzniknout, no, a máme to. "The Man Who Sold The World" většina lidí považuje za výtvor Nirvany, což ovšem není pravda. Dozvíte se toho logicky ještě mnohem víc, například v kolika byl kapelách. Tento povedený výtvor BBC bych bral za povinnost každého jeho fanouška. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Moc pěkně zpracovaný hudební dokument, který obsahuje celou řadu zajímavých informací a ne úplně profláknutých dobových audiovizuálních záznamů. Neměla jsem ani tušení, jak složitou cestu musel David Bowie ujít, než dosáhl úspěchu a stal se slavným. Jsem mu neskonale vděčná za to, že ve své snaze nepolevil a nenechal se ničím odradit, protože jinak bychom přišli o obrovské množství úžasných písní, jimiž nás během svého plodného tvůrčího života vytrvale zásoboval. (90%) ()

Reklama

Pete 

všechny recenze uživatele

First Five Years se nakonec protáhlo na období více let, tedy cca 1966-1974, od hudebních začátku, přes první úspěch se Space Oddity, po začátek legendy s Rise And Fall of Ziggy Stardust. Je to zároveň poslední dílek skládačky do výborné Five Years trilogie BBC, která zkoumá život génia, respektive zásadní fáze jeho kariéry, a zrod jeho nejznámějších alb. Třeba jednou dojde ještě také na mně nejbližší devadesátá léta. Tenhle Bowie Begins není nejlepší část, ale mě jako zarytého příznivce zajímal možná nejvíc, jelikož mapuje období, kdy ho nikdo moc neznal, a první krůčky ke slávě nebyly vůbec jednoduché. Obdivuhodně nezdolné sebevědomí a jistota vlastní výjimečnosti jej nakonec dostali na vrchol. Zároveň tento dokument funguje jako demýtizace velkého umělce, jelikož zde vidíme tápání člověka, počáteční hledání směru Davyho Jonese, a také malého chlapce, který se chce marně zavděčit matce. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama