Reklama

Reklama

Jsme jedné krve

(festivalový název)
Trailer 2

Obsahy(1)

Když Ida přijde o matku, je svěřena do péče své tety, žijící se třemi dospělými syny. Nový domov je prosycen bezmeznou láskou, vzájemnou pospolitostí a loajalitou, mimo něj však na rodinu dopadá stín nelegálních činností. Zralý debut, uvedený na Berlinale, předkládá potemnělou studii toxických vztahů a výmluvně ilustruje, že své příbuzné si zkrátka nevybíráme. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (16)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Mluvil jsem s tvou tetou. Můžeš s ní bez problémů bydlet.“ - „To nemůžu bydlet sama?“ - „Teď bys neměla být sama. Copak? Je snad něco, co mi chceš říct?“ - „Neznám je.“ - „Tak je aspoň poznáš, ne? Tvá teta a její rodina ti vážně chtějí pomoct. Měla bys tu pomoc přijmout.“ Jsme jedné krve je opravdu přiléhavý název. Divák tuší, že s Idou nebude něco v pořádku i navzdory ztrátě matky, ale není to nic v porovnání s tím, jaký má pocit z její tety a především bratranců. A právě 3 mužští příbuzní se brzy začnou projevovat způsobem, který v člověku vyvolává potřebu být od nich co nejdál, jenže to se Idě nedaří. Problém však je, že právě chování hlavní hrdinky brání většímu fandění z řad publika. Na jednu stranu má o ni divák od určité chvíle obavy, na druhou však vnímá fakt, že si i ona sama řadu věcí nesmyslně komplikuje. Místo snažení se vyhýbat určitým situacím a nějak ten rok ve zdraví přežít, si svými zkraty stále víc koleduje o problémy. Zvláštní, jakkoliv symbolický závěr, mě pak spíš minul, takže celkově s hodnocením končím na lepších 3*. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Žánrový zařazení je tady krimi/thriller. Za kriminálku bych to nepovažoval vůbec a pokud thriller tak jen okrajově. Za mě je to čistý drama. O ději se ale rozepisovat nebudu. Já mám tyhle severský kousky rád ale myslím si že to jak je tenhle film pojatej a to jak je zakončenej možná spousta diváků nepřekousne. Mě osobně to vyloženě nevadilo a třeba ten konec byl za mě výstižnej a hovořil za vše. I tak si ale myslím, že dánové umí líp a já od nich asi čekal i trochu víc. Lepší 3hvězdy. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Po tolika severských detektivkách se není čemu divit, když ze Skandinávie dorazí kriminální drama o takové normální dánské rodince. Vůbec nevadí, že je to pohled ženský: od scenáristky přes režisérku, náctiletou představitelku hlavní role až po zkušenou Sidse Babett Knudsen v roli postavy, která celou tuhle zločineckou rodinu řídí. Film sice končí porodem, ale kdo z diváků by to v tomto případě považoval za happy-end? ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Bez prekvapení, len dráma. Nebyť starej dobrej babety Knudsenovej, tak film ostane skoro nepovšimnutý. Film, kde v narcistickom matriarcháte má aj ticho mať význam. Pre mňa je ale ticho len tichom a pôsobivý scenár som tu nenašiel ani pod lupou, pretože kriminálny povrch ostáva len na povrchu. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

O tom, že si člověk rodinu nevybírá, by mohla Ida vyprávět. Jsme jedné krve je příběhem rodiny, která může na první pohled působit idylicky - jak už tomu ale bývá, při druhém pohledu přichází vystřízlivění, o čemž se přesvědčí jak divák, tak i Ida. Největší slabinou filmu je místy až příliš zkratkovitý scénář, který toho zrovna moc neprozrazuje o postavách, takže si pak divák musí ledacos domýšlet - což není vždy na škodu, avšak zde to bylo v jistých momentech nedotažené - zejména v případě zasvěcování Idy do "rodinného řemesla". Nicméně i přesto jsem měl několikrát velice nepříjemný pocit, když jsem si uvědomil, jak moc je tato rodina toxická a hubící. Celkově se u mě film pohybuje mezi třemi a čtyřmi hvězdami, avšak za ten závěr přidám. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Typicky kvalitná severská atmosféra, tam určite nie je čo vytknúť. Scenár dobrý, postavy detto, akurát mi bolo neskutočne ľúto Idy, že sa dostala do takejto "úžasnej" rodinky. To už by jej bolo asi lepšie v decáku... Ale kto mohol tušiť, že to čo na prvý pohľad vyzeralo celkom ok, bude napokon takéto? Neustále nátlaky, usmerňovanie, dilemy, ... no nič, o čo by mladá dievčina mohla stáť mladá dievčina v takom psychickom rozpoložení. Trochu mi vadila občasná komornosť, a taktiež zbytočná mĺkavosť (ale na to si asi treba u Severanov zvyknúť). 3* ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Pořád se trochu divím, že to tady ještě nespadlo do modrých, ale asi byli lidé vděční za tu dramatickou žánrovost, protože to je tak všechno, co zde lze hodnotit. Do krimi thrilleru má tento snímek totiž opravdu daleko. Ženská režie ponechala tento snímek poněkud přízemní a nepouští se do velkých akcí. Nechává volný průběh rodinným vztahům a kriminalitu taky nastiňuje jen tak letmo. V podstatě je ten film dost o ničem a nedočkáte se ani pořádného twistu, ani pořádného rozuzlení ani ničeho navíc. Pro mě to byla taková udyndaná snaha o rádoby thrillerové rodinné drama. Ve finále dostanete jen pár zpackaných lidských osudů, ale kde nic tu nic. (TADY VARY) ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Slibnej thriller, ve kterým není komu fandit, páč všichni jsou magoři. Začíná nevinně, ale jak ta magorská rodina začíná tu holku vtahovat do svýho světa, je jasný, že se to sesype na hromadu. Rozuzlení vlastně nemůže diváka uspokojit, ale za vidění film určitě stojí. Něco mezi třema a čtyřma, ale od Dánů jsem zvyklej na víc, takže silný tři pecky. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Já nakonec na ty severské filmy asi nebudu. A přitom jsem si myslel, že budu. Tak málo stačí. Ale postupem času přicházím na materiály, které jsou prostě mimo mě. Zde to sice není úplně ten případ, ale radostí také neskáču. Film vás hopne do situace mrtvé matky a toho, že kolem ní možná bude i nějaké rozuzlení, ale ono nic. Spíše se neustále šouráte a couráte v tom, že se postava snaží žít nový život mezi mafiány v podstatě. A nekončí to dobře. Opět, nemohu mluvit o tom, že by film byl obecně špatný (i když mi přijde, že ani nesplňuje základní scenáristické parametry), ale mně jednoduše nesedí. Je v něm něco, co prostě nejde ruku v ruce s tímto vším. Tak nějak se vším probereme a zjistíme, že to bylo o ničem. A nebo ne? Kdo ví? ()

Alex 

všechny recenze uživatele

Ta rodina je šílená, ta láska je úchylná! Pevně věřím, že do takové rodiny by ve skutečnosti nikdo osiřelé dítě nesvěřil. Ale když se tam už narodí? To mi přišlo jako hlavní moto filmu - když hrdinka (asi přesně necituju) říká : Nejhorší není to, že se někdy nedá najít ten okamžik, kdy se to zkazilo. Nejhorší je, že se to může zkazit ještě dřív, než to začne... ()

iz67 

všechny recenze uživatele

Film se pokousi o message. Tu sice nějak předá, ale dosti kostrbatym způsobem. Aby se mu to podařilo, tak musí hrdiny a jejich chování notně ohybat. Hlavní vtip - rodina prosycena laskou vs nelegalni cinnost nefunguje, protoze s tou bezbrehou laskou to neni tak horky. Aby vznikl potrebny konflikt, tak hlavni hrdinka je okamzite zasvecena do veci, do kterych by ji normalne nikdo nezasvetil. Pri krizi prechazi rodina hladce z polohy nepochopitelny klid do vysoka histerie a zpet. A vyvrcholenim (snad proto, aby divak nebyl roztrpcen tim, ze film pouze konci tak, jak jsme si cely film rikali - a opravdu konci) je solo pro zpitomely parecek, ktery neni mozno pochopit cely film ani jako par ani jako jednotlivce. Ano, je to debut, ale na sever hodne slabý! Tady Vary pro mě začaly nedobře. ()

Paradax 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to vypadá na skvělý film, ale ve druhé části se děj zbytečně rozvolní a už se v něm kromě závěru nic zajímavého nestane. Pro mě osobně zklamání. Celkově se zdá, že na přehlídku Tady Vary byly zařazeny spíše slabší filmy. ()

Reklama

Reklama