Reklama

Reklama

Bratrstvo neohrožených

(seriál)
  • Velká Británie Band of Brothers (více)
Trailer 1
Velká Británie / USA, 2001, 9 h 54 min (Minutáž: 49–70 min)

Předloha:

Stephen Ambrose (kniha)

Hudba:

Michael Kamen

Hrají:

Damian Lewis, Scott Grimes, Ron Livingston, Donnie Wahlberg, Shane Taylor, Rick Warden, Michael Cudlitz, Neal McDonough, Frank John Hughes (více)
(další profese)

Epizody(10)

Bratrstvo neohrožených představuje zásadní počin v historii HBO i televize samotné. Jedná se o desetidílnou minisérii natočenou na motivy bestselleru spisovatele Stephena E. Ambroseho, jenž pojednává o elitní jednotce americké armády z 2. světové války známé jako Easy Company. Minisérie začíná v přísném výcvikovém táboře v Georgii v roce 1942 a vypráví o pozoruhodných úspěších této dobrovolnické střelecké roty, která se časného rána v osudný den "D" roku 1944 účastnila výsadku ve Francii. Stála v čele operace Market-Garden a prodělala ofenzívu na Rýně, zaútočila na nacisty v Bastogne i v Bulge a v roce 1945 pomáhala dobýt Hitlerovo "nedobytné" Orlí hnízdo v Berchtesgaden. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele cyphercz k tomuto seriálu (9)

Bratrstvo neohrožených (2001) 

Desetidílná minisérie sledující osudy mužů z roty E patří k tomu nejlepšímu, co kdy bylo natočeno nejen z hlediska válečného žánru. ()

Currahee (2001) (E01) 

Po letech si dávám repete tohohle seriálu a i když je rok 2019, čili 18 let od vydání prvního dílu, pořád je to jeden z nejlepších počinů co byl kdy zfilmován a ještě dlouho to tak i zůstane. Currahee je sice ve srovnání s dalšími, akcí nabitými díly trochu pomalejší a upovídanější, ale vůbec to není na škodu, máme možnost poznat jednotlivé postavy, vytvořit si k nim vztah a vidět přípravy na Den všech dnů. Jediné, co mi na něm vadí je David Schwimmer v roli Capt. Sobela. Ne že by to byl špatný herec, ale ten Ross z něj čiší každym coulem a jako člověk co viděl všechny řady Přátel několikrát se prostě neumím odprostit od té postavy... ()

Carentan (2001) (E03) 

Postava Blighta mi nikdy nesedla, ale kdo ví jak moc je reálná - minimálně info o jeho úmrtí mají tvůrci naprosto špatně - nezemřel v roce 1948, ale až v 60. letech, navíc se i zúčastnil Korejské války, takže to zase takový srab být nemohl. To jediné mi sráží kvalitu jinak dokonalé epizody - člověk by řekl, že adrenalinové dobývání Carentanu bude vrchol epizody, ale ten však přijde až při jeho následné obraně kdy na Easy Company vyrukuje početná německá ofenzíva a začnou slušná jatka. Ve válce jsem nebyl, ale přijde mi, že tenhle seriál ji zpracovává nejvěrněji jak to jde a už jen za to patří téhle epizodě 5 hvězd. ()

Křižovatky (2001) (E05) 

Další perfektní epizoda zaměřená tentokrát čistě na Winterse. Moc se mi líbí ten pohled do "zákulisí" bitev, jinými slovy všechno to papírování, porady štábu a nebo Wintersův opušťák v Paříži. Narozdíl od předchozího dílu si myslím, že se tento i dost drží historických reálií, no musím si konečně už někdy přečíst tu knížku od Ambrose. ()

Bastogne (2001) (E06) 

Neumím si představit, jaký to muselo být, den co den být v tom ledovým pekle bez možnosti se pořádně ohřát, smrt na každým rohu, nedostatek zásob a všeho... Epizoda je zaměřená na Eugena Roe, který měl určitě své obrovské zásluhy, ale způsob zpracování není ani zdaleka tak zajímavý, jako třeba u Winterse v minulém dílu. Památná je taky zpověď jednoho z veteránů v úvodu kdy zmiňuje jaký následky v něm Bastogne zanechala... ()

Bod zlomu (2001) (E07) 

Jedna z top epizod seriálu, ať už co se týče zpracování děje, postav, či efektů. Tentokráte je zaměření na skvělého Carwooda Liptona, hodně se mi i líbí kontrast mezi Dykem a Spearsem, všechny hlavní postavy mají alespoň pár zajímavých scének, prostě paráda od začátku do konce. ()

Poslední hlídka (2001) (E08) 

Nejlepším momentem tohohle dílu je když se Winters rozhodne neposlat druhou hlídku, čímž by úplně zbytečně riskoval další životy svých mužů. Je to jednak ukázka absurdních rozkazů, kterých je ve válkách nejspíš víc než dost a taky toho, co to znamená být dobrý leader. Takovej "big emerican hero" kapitán Miller v Zachraňte vojína Ryana a jeho slepé poslouchání podobně zbytečnýho rozkazu, které má za následek smrt 90% jeho mužů, by se měl od Winterse hodně co učit;) Jinak jsem si trochu pogooglil a postava Cobba prý není úplně realisticky zpracovaná, sám Webster ho prý ve své knize popsal jako dobráka... Taky je škoda, že tvůrci v závěrečných titulcích nezmínili, že Lt. Jones zemřel v roce 1947 po automobilové nehodě v Berlíně - zůstal totiž po konci války v aktivní službě a už se tak nikdy nevrátil do Ameriky... ()

Proč bojujeme? (2001) (E09) 

Hodně silný díl, tohle by se mělo promítat na základních školách, aby na to lidi nikdy nezapomněli (a že to u generace narozené 2000+ dost hrozí). Hrozně mě sere, že spousta nacistických prasat co páchala podobná zvěrstva v pohodě dožila v míru, protože to byli "řadoví vojáci, co jen poslouchali rozkazy"... Kdepak, všechny dozorce z podobných táborů nahnat ke zdi a postřílet, nejlépe rukou těch vězňů. Mno, v roce 2019 se s tím ale už nic nadělat nedá, jen ta osvěta. ()

Body (2001) (E10) 

Podobně jako v úplně prvním díle i v tom posledním se nebojuje a přesto je to zajímavé sledovat. Googlil jsem si zejména dva momenty - zastřelení onoho velitele koncentráku a postřelení Sgt. Granta. Ten první jmenovaný moment se ve skutečnosti odehrál bez Webstera, rozkaz měl Liebgott přímo od Speirse, toho skopčáka vyslýchal cca 30 minut než se mu prý doznal, pak ho skutečně postřelil, fašoun vyběhl a jeden z Liebgottova doprovodu ho opravdu nechtěl odprásknout, čehož se nakonec chopil Sgt. Sisk. Co se toho postřelení Granta týče, tak je to zpracováno hodně věrně, ten ožralej vojín se měl jmenovat Floyd Craver a údajně po válce dál pokračoval v kriminální činnosti a snad i jeho syn... nepochopím, že ho prostě po court martialu neodpráskli... Nejsilnější moment epizody je pak samotný závěr, kdy Damien Lewis vypráví o osudech jednotlivých mužů a obraz pak přejde na skutečné, tehdy ještě žijící hrdiny Easy Company. Velká škoda, že ta sekvence není delší a neřekne nám každý trochu více vět. ()

Související novinky

Režisér Bonda našel další projekt

Režisér Bonda našel další projekt

12.10.2020

Cary Joji Fukunaga (Temný případ, Není čas zemřít) zdá se našel další ambiciózní projekt. Natočí totiž první tři epizody nové válečné minisérie Masters of the Air produkované Stevenem Spielbergem a… (více)

Bratrstvo neohrožených se dočká pokračování

Bratrstvo neohrožených se dočká pokračování

12.10.2019

Společnosti Amblin Television Stevena Spielberga a Playtone Toma Hankse uzavřeli dohodu s Applem a oficiálně tak připravují obří válečnou minisérii Masters of the Air, která bude finální kapitolou… (více)

HBO a Spielberg opět ve válce

HBO a Spielberg opět ve válce

23.01.2013

Ne ve vzájemné, samozřejmě. V druhé světové. A opět u toho bude jako spoluproducent Tom Hanks. Takže už je vám jasné, že po vynikajícím Bratrstvu neohrožených a ne až tak vynikajícím, ale pořád velmi… (více)

Něžný upír Edward vs. Saddám Husajn

Něžný upír Edward vs. Saddám Husajn

04.05.2012

Nutno uznat, že Robert Pattinson se docela úspěšně snaží setřást nálepku pobledlého hezouna se slabostí pro podstatně mladší pasivní holky. Nebo má prostě dobrého agenta. Po adaptacích slavných… (více)

Reklama

Reklama