Reklama

Reklama

Bratrstvo neohrožených

(seriál)
  • Velká Británie Band of Brothers (více)
Trailer 1
Velká Británie / USA, 2001, 9 h 54 min (Minutáž: 49–70 min)

Předloha:

Stephen Ambrose (kniha)

Hudba:

Michael Kamen

Hrají:

Damian Lewis, Scott Grimes, Ron Livingston, Donnie Wahlberg, Shane Taylor, Rick Warden, Michael Cudlitz, Neal McDonough, Frank John Hughes (více)
(další profese)

Epizody(10)

Bratrstvo neohrožených představuje zásadní počin v historii HBO i televize samotné. Jedná se o desetidílnou minisérii natočenou na motivy bestselleru spisovatele Stephena E. Ambroseho, jenž pojednává o elitní jednotce americké armády z 2. světové války známé jako Easy Company. Minisérie začíná v přísném výcvikovém táboře v Georgii v roce 1942 a vypráví o pozoruhodných úspěších této dobrovolnické střelecké roty, která se časného rána v osudný den "D" roku 1944 účastnila výsadku ve Francii. Stála v čele operace Market-Garden a prodělala ofenzívu na Rýně, zaútočila na nacisty v Bastogne i v Bulge a v roce 1945 pomáhala dobýt Hitlerovo "nedobytné" Orlí hnízdo v Berchtesgaden. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele Foltest k tomuto seriálu (11)

Bratrstvo neohrožených (2001) 

Na každý pád musím seriál ocenit za skvěle zpracovanou válečnou tematiku. Všech deset epizod představuje takřka hyperrealistický pohled na příběh jedné roty ve vřavě druhé světové války. Jedná se prakticky o dokument. A v tom tkví i největší slabina celého seriálu, kterou jsem nějak nezvládl překousnout. Kvůli důrazu na ultrapravdivé vylíčení války seriál enormně drhne v jakési umělecké kvalitě. Věřím, že každá tvorba určená na obrazovky je směsí různých žánrů. Snad jen kromě dokumentů. A já se na dokument dívat nechtěl. Bohužel přesně toto mě u Bratrstva neohrožených čekalo. Bravurní válečný dokument a nic víc. Akční to není, v posledních epizodách už ke střetům skoro nedochází. Drama to také není, protože vojáci se střídají jak na běžícím páse a divák nemá žádnou šanci si je zapamatovat nebo se s nimi ztotožnit. Romantické, až na světlou výjimku šestého dílu, který byl pro mě díky tomu nejpovedenější z celého seriálu, také rozhodně ne. Jediné, co zbývá je válečný dokument. S některými postavami se sice divák seznámí hlouběji, například s plukovníkem Wintersem, přesto ale ne dostatečně na to, aby mu na něm záleželo. Jistě tomu přispělo i to, že plukovník Winters mi k srdci příliš nepřirostl a jeho dlouhých, němých pohledů jsem měl, i přesto, že ty pohledy vzhledem k tomu, co viděl a udělal, dávaly smysl, po pár dílech plné zuby. Ději neprospívají ani dialogy mezi vojáky. Jejich cílem zcela jistě bylo, aby z nich vyznívala ta každodennost války. To neustávající nebezpečí smrti. I přesto, že tak dialogy působí, se po deseti dílech značně oposlouchají a ke konci mě ty jejich rozhovory o ničem a o všem už začaly otravovat. Uvědomuji si, že je to nejšíše moje vina, ale prostě jsem si představoval něco jiného. Škoda, že tvůrci alespoň trošku neubrali z autenticity a nepracovali klidně třeba jen se třemi důkladně prokreslenými postavami zažívajícími i různá vedlejší osobní dramata než stále jen dokola ukazovat únavu vojáků z války. Beru to, ale prostě jsem nechtěl dokument. Přesto nemůžu říct, že by mě seriál nudil. Bojové scény, pokud se objevily, tak byly povedené a některé díly vynikly svým zajímavým prostředím. Pár jich dokonce obsahovalo i ty tolik potřebné minipříběhy, bohužel jich však bylo žalostně málo. Kromě již zmíněné romance v Bastogne to je například krátký úsek s kolaborantkami v díle čtvrtém nebo smrt vojína Blitha v předcházející epizodě. Jsem rád, že jsem tento kultovní seriál viděl, ale o dalším zhlédnutím budu muset hodně dlouho přemýšlet. ()

Currahee (2001) (E01) 

Docela slabý rozjezd. I když chápu důvody, moc se mi nelíbilo, že se ve válečném seriálu v celém díle neobjevila ani jedna bojová scéna. Určitě je epizoda dobrá, protože slouží k seznámí se s hrdiny a k úvodu do situace. Také pohled do výcvikových táborů je zajímavý. Přesto mě to však zklamalo. Například celá postava Sobela je v kontextu budoucích dílů zbytečná, a přesto, že chápu, že nejde o úplně běžný seriál s dějem, myslím si, že Sobel mohl hrdiny provázet trochu déle. Z dílu čiší dobová atmosféra, především musím pochválit závěrečnou desetiminutovku, kdy se napětí dalo krájet a zanechalo mě natěšeného na další díl. ()

Den všech dnů (2001) (E02) 

Povedený díl, ve kterém poprvé dochází k bojům. Ty jsou ukázány syrově a realisticky, přesto mi však v díle chyběla nějaká přidaná hodnota, která by díl nějak povznesla nad jednoduché přestřelky. Kromě nich totiž epizoda nic moc nenabídla. Chápu, že jde o téměř dvacet starý seriál, přesto nemůžu mlčet a musím napsat, že CGI transportních letounů při výsadku bylo naprosto otřesné. Dějově byl díl plochý, jak jsem už napsal, kromě boje nenabídl nic. Problém mi dělá zapamatovat si všechna jména a orientovat se v postavách. Snad se to do píště zlepší. Přes to všechno se mi díl líbil a už se těším na následující epizodu. ()

Carentan (2001) (E03) 

Vynikající bojové scény, stejně jako v předešlých dílech. Díky vojínu Blithovi, jehož příběh je nejlepší částí dílu, epizoda získává i nádech hlubších myšlenek a zaslouží si tak tři hvězdy. ()

Nováčkové (2001) (E04) 

Jedna z povedenějších epizod. Líbilo se mi, že se tentokrát docela střídalo prostředí a divákovi bylo ukázáno velké množství lokací. Bojové scény jsou jako vždy vynikající. Nejzajímavější část dílu však pro mě byla ukázka jednání s kolaboranty a závěrečné setkání s kolaborantkou a jejím dítětem na cestě, které epizodě dodalo patřičnou hloubku a námět k zamyšlení. ()

Křižovatky (2001) (E05) 

Tato epizoda mě příliš nenadchla a působila na mě možná až příliš melancholicky. Kromě boje z první poloviny v ní válečné scény naprosto chybí. Je zajímavé sledovat realisticky ztvárněný život vojáků, bohužel to je vše, co díl nabídl. Jako jedinou lepší část tak můžu hodnotit pouze nahlédnutí do mysli Winterse a jeho myšlenky a pocity ohledně zabití německého vojáka a také jeho odtržení od polního života své roty. ()

Bastogne (2001) (E06) 

Jeden z povedenějších dílů ze zajímavého prostředí zimní Belgie. Zaměření na medika, na rozdíl od minulé epizody, která byla věnována Wintersovi, dílu pomohlo a příběh ozvláštnilo. Obzvlášť se mi líbila jeho romantická linka s místní ošetřovatelkou a skvělý, emočně silný konec v bombardovaném Bastogne. ()

Bod zlomu (2001) (E07) 

Na rozdíl od epizody minulé mě tato příliš nezaujala. Kromě vydatného ostřelování je v díle jen pramálo bojových scén. I přesto, že vhled do psychologie mužstva byl jistě dobrý nápad, mě příliš neoslovil. Vnímám, že jde o realistické ztvárnění vojenského života a jako takové to velmi oceňuji, přesto bych uvítal, kdyby seriál nabídl trochu více i po umělecké stránce. ()

Poslední hlídka (2001) (E08) 

Opět musím obdivovat žánrové zasazení. Bratrstvo neohrožených je opravdu skvělý válečný seriál. To je ale vše, co nabízí. Nemůžu říct, že bych se nudil, ale nevěřím, že ty dlouhé pohledy i po osmi dílech v někom stále zanechávají nadšení. Dílu uškodilo i to, že v něm je pouze jedna bojová scéna, což je na válečný seriál dosti chabé. Část, ve které umírá po hlídce zraněný voják je samozřejmě silná, přesto jsem podobný okamžik v seriálu viděl už nejméně pětkrát, takže příliš dojetí u mě nezpůsobila. Škoda také, že postavy nejsou zapamatovatelnější, jelikož si stále nejsem schopen uvědomit, kdo je kdo, a kvůli tomu si k nim nejsem schopný vybudovat pořádný vztah a nebojím se o ně. ()

Proč bojujeme? (2001) (E09) 

Válečné scény z válečného seriálu už prakticky vymizely. Bohužel, život vojáků na okupovaném území není natolik zajímavý, aby se seriál bez bojových záběrů obešel. Nalezení koncentračního tábora je jistě velmi silný moment, přesto mu chybí nějaké hlubší pozadí a věřím, že daná tematika šla zpracovat lépe. Závěrečné pohřbívání vězňů Němci je dobré, ale opětovně, až na ženu důstojníka wehrmachtu, zde divák vidí pouze němé tváře, ke kterým nemá žádný vztah a to, že jsou přinuceni vězně pohřbít, mu je kvůli tomu takřka jedno. Seriálu by prospělo více pracovat s jednotlivými charaktery. ()

Body (2001) (E10) 

Válečný seriál bez válečných scén. Epizoda je podobná předchozímu dílu, akorát je ještě trošku prázdnější. Filmaře obdivuji, že příběh Roty E zpracovali opravdu realisticky a na závěr války nepřidávali žádné boje, které se ve skutečnosti neodehrály. Bohužel tím tratí umělecká stránka díla. Opětovně jsem se také setkal s problémem, že si příslušníky roty E nepamatuji a kvůli tomu k nim nemám žádný vztah. ()

Související novinky

Režisér Bonda našel další projekt

Režisér Bonda našel další projekt

12.10.2020

Cary Joji Fukunaga (Temný případ, Není čas zemřít) zdá se našel další ambiciózní projekt. Natočí totiž první tři epizody nové válečné minisérie Masters of the Air produkované Stevenem Spielbergem a… (více)

Bratrstvo neohrožených se dočká pokračování

Bratrstvo neohrožených se dočká pokračování

12.10.2019

Společnosti Amblin Television Stevena Spielberga a Playtone Toma Hankse uzavřeli dohodu s Applem a oficiálně tak připravují obří válečnou minisérii Masters of the Air, která bude finální kapitolou… (více)

HBO a Spielberg opět ve válce

HBO a Spielberg opět ve válce

23.01.2013

Ne ve vzájemné, samozřejmě. V druhé světové. A opět u toho bude jako spoluproducent Tom Hanks. Takže už je vám jasné, že po vynikajícím Bratrstvu neohrožených a ne až tak vynikajícím, ale pořád velmi… (více)

Něžný upír Edward vs. Saddám Husajn

Něžný upír Edward vs. Saddám Husajn

04.05.2012

Nutno uznat, že Robert Pattinson se docela úspěšně snaží setřást nálepku pobledlého hezouna se slabostí pro podstatně mladší pasivní holky. Nebo má prostě dobrého agenta. Po adaptacích slavných… (více)

Reklama

Reklama