Reklama

Reklama

Gentleman Jack

(seriál)
  • Velká Británie Gentleman Jack
Trailer
Velká Británie, (2019–2022), 15 h 50 min (Minutáž: 56–69 min)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(16)

Obsahy(1)

V roce 1832, po letech ve znamení exotických cest a budování společenského renomé, se Anna Listerová vrací do Halifaxu v Západním Yorkshire, odhodlaná zvrátit osud chátrajícího sídla Shibden Hall zděděného po předcích. Aby oprášila jeho zašlou slávu, musí znovu otevřít své uhelné doly a dobře se provdat. Tohle ale není jen další "regentská romance". Charismatická, cílevědomá a náruživá Anne Listerová – dáma od hlavy až k patě oděná v černé, která díky svému šarmu pronikla mezi společenskou smetánku – si nemá v úmyslu najít manžela. Aby zůstala sama sebou, plánuje si vzít ženu. A ne jen tak ledajakou – žena, za kterou se Anne Listerová provdá, musí být opravdu bohatá. Každá část Annina příběhu vychází z historických skutečností zachycených v jejích denících. Ty sestávají ze čtyř milionů slov a popisují ty nejintimnější detaily jejího života, kdysi ukryté pod tajným kódem, který byl nyní prolomen. (HBO Europe)

(více)

Recenze (25)

Gurtha 

všechny recenze uživatele

Britové se opět překonali – zábavná a přitom závažná period dramata jim opravdu jdou od ruky. Zatímco se řeší těžba uhlí, vrství se příběhy rázovitých obyvatel Yorkshire a byť některé osudy visí na vlásku ke kameňákům typu Poldark to má daleko. Celé to se samozřejmostí sobě vlastní řídí Anne, která ráznými kroky míří k cíli – je vidět, že za 9 let, které uplynuly od filmového zpracování jejího životního příběhu, se z ní stala opravdu rockstar. Nevíme jaké skutečně byla, ale zaručuji, že tahle verze pobaví . Hodnocení srazilo pár uplakaných a táhnoucích se dílů ke konci, ale Anne se v slzách neutopí, to si raději vystřihne entrée na bál, jaké ještě period drama nezažilo. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že v seriálech a filmech těch LGBT témat je poslední dobou fakt neskutečně moc. Jakože až příliš. Pořád si ale říkám, že když se nápadu tvůrci chopí správným směrem, tak by to mohlo být zajímavý. Plus navíc zde hlavní roli hraje Suranne Jones, která mě loni mile překvapila v Doktorce Fosterové. Tak jsem Gentleman Jack prostě zkusil s tím, že uvidím, jak se to vyvine. No a výsledek je takový, že na seriálu je vidět ta práce s tím převést tu dobu a atmosféru do děje naprosto nejlíp, jak to jen jde. Trošku z těch problémů té britské aristokracie bylo cítit to Austinovské nechutenství ze života a otrava s ním spojená, nutící řešit lidi nesmysly a přidělávat si problémy tam, kde problémy nejsou. Anna Listerová to ale svojí drsnou postavou docela tříštila a v ten moment mě bavila, když ale začala víc dávat najevo emoce, přestalo mě to bavit. Nakonec jsem to po sérii ukončil a už se k tomu vracet nebudu. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

8/16 Seriál inspirovaný deníkovými záznamy Anne Lister, jedné z prvních moderních leseb (potřebujete-li nějakou nálepku). 30. léta 19. století nebyla dobou přející jakékoli podobě LGBT, ale o to je to samozřejmě zajímavější materiál pro historické drama. Neumím si představit, že by látka takto složitá mohla cele zafungovat v jediném krátkém filmu, ale mini série je výborný formát. Ta tam je vlna osvobozujícího osvícenství, společnost pomalu, ale jistě plyne k novému sešněrování v biedermeieru... Ideál pro diváky nových zpracování Vanity Fair nebo Harlots. #bbc ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Výborný seriál, Anna Listerová byla na svou dobu pozoruhodná žena, inteligentní, sobecká a neberoucí si servítky z názorů svého okolí, v podání Suranne Jones se mi líbila víc, než v celovečerním filmu od BBC, kde se víc sázelo na nadzvedávání ženských sukní a neomalený jazyk. Krásné reálie, nedaleko od Halifaxu jsem bydlela, ale podívat jsem se tam nikdy nebyla, což je mi teď líto, po shlédnutí seriálu mám obrovskou chuť jet se do Shibdenu alespoň na den podívat. V seriálu je krásně vyobrazená skutečnost, že dřív se fakt na lásku v manželství opravdu nehrálo vůbec, důležitý byl majetek a postavení před zraky společnosti, to mě, s duší romantika, stále nepřestává udivovat a spíš se díky tomu raduji za dobu, v jaké žiju, a obdivuju ty, kteří v daných dobách dokázali žít tak, aby byli šťastní, a sami sebou. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Už je těch filmů o homosexuálech, zdá se mi, víc než samotných homosexuálů. Pomalu se jim začínám vyhýbat. Tohle je ale opravdu povedený kousek. Už kvůli samotné Suranne Jones, ale také kvůli kostýmům a výpravě, ale zejména díky mimořádně pěkně vedenému příběhu - originálnímu a mnohdy nevypočitatelnému patrně proto, že má předlohu ve skutečně odžitém životě. ()

Arsenal83 odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hudobne pomaly na úrovni nejakého humorného kabaretu, ale ak žena vyzerá ako škaredý starý chlap, to už nie je vtipné. Hlavne keď je tu tých žien viac, nie len hlavná "hrdinka". A Yara Greyjoy vo vedľajšej role ten pocit ešte umocnila, hoci tentokrát už nemusela hrať lesbu, tú úlohu dali inej šerede. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Ženská to byla pozoruhodná, ale seriál o ní je příliš dlouhý. Jakkoli má neflixovsky nádhernou výpravu, zanedlouho mě přestalo bavit, jak se v první řadě furt ta její milovaná labilní panenka hroutí, nechce s ní být, pak zase bez ní být nemůže, opět se hroutí a Jack ji zas a znovu utěšuje. Jakkoli to v životě tak bývá, že věci trvají dlouho a všelijak se opakují, ve filmové řeči je potřeba tohle bolestné prožívání zkrátit, aby to mělo nějaký spád. Ty dvě milenky mi vlastně připadaly jako ztělesněná bipolární porucha. Zatímco Jack byla věčně v manické fázi, její milenka se věčně utápěla v depresích (vzhledem k tomu, co za ztráty zažila, se není co divit). ____V druhé řadě zase Jack začala stavět hotel a celá série se točila kolem těchto plánů, aniž by postavila cokoliv jiného než základní kámen. ------  Jednoduše řečeno, byla to nuda. _____  Hodně dějových odboček nevedlo vůbec nikam. Třeba založení uhelného dolu, kterému se první série také hodně věnovala – ve druhé už to ustoupilo zcela do pozadí a padlo jen pár zmínek. Tak povedlo se jí ten důl zprovoznit nebo ne? A co ten motiv krvavé prasečí farmy? Ten taky zůstal viset ve vzduchu. ____  Vzhledem k tomu, jak ráda Jack raisovala, tak se tam furt přijíždí, odjíždí, nebo sedí v kočáře. Ano, ona toho ve skutečnosti opravdu nacestovala hodně (což je důvod, proč si myslím, že se jí podnikání nemohlo dařit, když na ně osobně nedohlížela), ale čeho je moc, toho je příliš. Další záběr bryčky či kočáru v malebné anglické krajině už ve mně vyvolával pocity zoufalství: Proboha, kam to zase vyrazila? A budou tam zas sedět u čaje a kecat? Jo, to se taky dělo v míře přímo nezřízené. Sedí se v salonu a kecá se. ____  Jednoduše řečeno: série měla být kratší a životní peripetiie jedné velmi silné, zajímavé, ale taky protivné a upřímně i dost hnusné ženy  (její vztah k rodině a zejména pak ke služebnictvu a  vůbec k chudým lidem) měly být zhuštěny. Hlavně pak rodinné peripetie, tahanice o majetek a soudní spory. SHRNUTÍ: Tu ženskou bych chtěla potkat tak maximálně jednou, ze zvědavosti. A to se týká i seriálu (2. série). ()

KIT.HL 

všechny recenze uživatele

Decentně a zajímavě zpracované "milostné" drama na základě skutečného příběhu. Konečně zase něco jiného a svěžího. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ďábel v podání Anne Listerové se vrátil na Shibden a způsobil zde nemalé pozdvižení. Z té osoby mi klesla čelist. Byla velmi charismatická, odvážná a i tak nějak sobecká. Neměla jsem tušení, že někdo takový skutečně žil. Bylo by jistě velmi zajímavé si přečíst její deníky, v českém jazyce samořejmě. Já jsem při sledování nevěděla, co si o ní mám myslet. Na jednu stranu to byl chodící žulový kvádr a na stranu druhou velmi citlivý člověk, který má neustále nasazenou obrannou masku. Tak nějak se narodila v blbé době. Opravdu povedený seriálový kousek. Nejsem si jista, jestli chci druhou řadu. Za normálních okolností asi ano, ale tady ten konec byl tak blaženě normální a po těch peripetiích k tomu krásně sedl. Tak fakt nevím. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Jak "the first modern lesbian" ke svému označení přišla aneb Příběh ženy, která předběhla svou dobu. 1) Anne Listerová (1791 – 1840) se vrátila na Shibden Hall v západním Yorkshiru, který zdědila po svém strýci, v roce 1832. Psala si deníky, které chronologicky zaznamenávaly detaily každodenního života, finančních operací, hospodářské činnosti, prací na zvelebení sídla a jejích lesbických vztahů. Deníky obsahují více než 4 milióny slov. Část věnovaná intimním podrobnostem romantických a sexuálních vztahů (asi šestina) byla psána v kódu, odvozeném z kombinace algebry a starořečtiny. Byl rozluštěn až ve třicátých létech 20. století. Od roku 1834 žila s Ann Walkerovou. Anne zemřela při cestě na Kavkaz._____ 2) Docela napínavý a současně i vtipný (ve smyslu Čapkova pojetí humoru jako úhlu pohledu) seriál končí trochu moc narychlo. Po drobných náznacích najednou přichází závěrečné finále, které pohladí na duši ale trochu poškádlí smysl pro realitu._____ 3) 41letá Suranne Jonesová (Anne Listerová, lesba) ve své snad dosud nejlepší roli podala výborný výkon. Její Anne je uvěřitelná silná žena s klady i zápory, se svérázným projevem a především s velkým charismatem. Jonesová je vdaná a má tříletého syna._____ 4) Dále mě zaujal mladý dvacátník Tom Lewis (pachtýř Thomas Sowden s věčně opilým otcem)._____ 5) Jazykové okénko. Gentleman se vztahuje k maskulinnímu chování Listerové - nosila tmavé a černé šaty, zabývala se tehdy výhradně mužskými záležitostmi apod. Pojmu Jack se užívalo pro označení lesby._____ 6) Těším se na druhou řadu napřesrok._____ 7) Vážným zájemcům o Anne Listerovou doporučuji i celovečerní film. ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Čakala som viac humoru a väčšie džentlmenstvo. Nijaká z týchto postáv mi nie je sympatická – možno až na otca hlavnej predstaviteľky, ktorý vlastne ani nikdy nevie, kde je jeho dcéra... a čo sa vlastne deje. To je cool postoj, či už vedomý alebo podvedomý. Vlastne ma dosť štve tá blonďavá piča – akože je lesba iba keď sa jej to hodí, je za „manželstvo“ iba keď sa jej to hodí, všetko rieši s tým svojím špicatým nosom ako Pinocchio iba ako jej to vyhovuje, čiže je oportunistická piča a ani to nemusím dopozerať, aby som sa dovtípila. Kto má aké obočie tu nebudem rozoberať, aj keď to by možno stálo za to. Najviac zo všetkého ma ale štvalo pozeranie do kamery. ()

Gogo333 

všechny recenze uživatele

Dobře natočené, líbí se mi jak hlavní hrdinka mluví k divákům. Hlavní role perfektní. Celé to je zábavné, občas akční a sexy. ()

zahadum 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý štýl a rozhodne silne originálna produkcia. Páčila sa mi výprava, exteriéry a interiéry a samozrejme kostýmy. HBO nešetrilo a je to poznať. Hlavná predstaviteľka sem tam pozerá na nás divákov a dokonca k nám rozpráva čo trošku oživuje priebeh rozprávania. ()

yvona 

všechny recenze uživatele

Bezcitná, manipulativní mrcha, ale skvěle zahraná. Série s přibývajícími díly ztrácí na dynamičnosti i proto, že jde pouze o dvě dějové linie: milostný vztah (chci tě - nechci tě) a prodej pozemků (podepíšu - nepodepíšu). Jinak skvělá výprava, atmosféra a herecké výkony. Druhou sérii, pokud bude, oželím. ()

Eventyrer 

všechny recenze uživatele

Bože, to je tak vtipné, geniálne, pútavé. Hudba, kostýmy, herecké výkony, výprava! Jeden z najunikátnejších seriálov aký som videla! ()

CaptNemo 

všechny recenze uživatele

Přes počáteční nedůvěru jsem všech 8 dílů zhlédl na jeden zátah - a velká spokojenost. Žádné dějové exhibice, přesto si série umí udržet pozornost a ve finále je úplně jedno, jestli je láska hlavní hrdinky muž, nebo žena. Prostě fungující příběh se vším všudy, ze kterého je cítit, že jde o "real story". Pro fajnšmekry - v malé roli dánské královny se zde objeví vyšetřovatelka Sarah Lundová z dánské série "Zločin". Herečka Sofie Gråbøl sice "Jacka" ve své filmografii uvedeného nemá, ale je to ona :-) ()

mandella 

všechny recenze uživatele

Za mě naprostý top. Dokonalý mix historického seriálu s pravdivými reáliemi a s úžasnou konverzačkou a charismatickou hlavní hrdinkou, která předběhla dobu o 200 let. Neskutečné, když si to uvědomíte, že to fakt nikdo nevycucal z prstu, ale že se to stalo. Taková hrdinka nám ženám prorážela cestu, abychom jednou mohly volit či studovat univerzitu. Vemte si, že tahle žena žila v době, kdy se ženy učily malování a zpěvu, aby hezky pobavily společnost. Nějaký rozhled či racionální uvažování? To se od ženy nečekalo. Nějaký názor? To už vůbec ne. Žena byla považovaná za nádobu k odnošení dítěte, se kterou si muž čas od času uleví od svých tužeb a to bylo celé. V rámci genderu mně to připadá opravdu zajímavé, protože Anne Lister se chová jako muž (racionálně, odměřeně, sobecky) a stále zůstává ženou. Ženou sice neženskou, ale smířenou se svým údělem. Protože buďte lesba v době, kdy se vás každý bude štítit a objekty vašeho zájmu odtahovat a bát. Ona si toho ale nevšímá a jede si svoje v tom svém klobouku a vestách. Krom toho je to svižné, vtipné a bavily mě i ty pohledy do kamery. "Have you done this before?" "No... of course, not." Suranne Jones je pro mě herecký objev roku, věřila jsem jí každé slovo a kdykoli byla na obrazovce, ukradla si scénu sama pro sebe. ()

joseee 

všechny recenze uživatele

Odporucam si popozerat blizsie dokumenty ku kostymom, dobre dobu priblizuje tuto https://www.youtube.com/watch?v=th9aZwqtkdY The Ultimate Fashion History co je fantasticka seria k obliekaniu, vratane mnohych kultovych filmov. Pribeh som poznal uz z filmu o Jane Lister, snad najznamejsiemu trans-muzovi z 19. storocia. Clovek jej / Jackovi drzi palce uz od zaciatku, nech vysachuje vsetkych tych zaprdenych tupych yorskhirskych paprdov. ()

Reklama

Reklama