Reklama

Reklama

Volání divočiny

  • Velká Británie Born Free (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Šelma patří do divočiny, i když je od mala vychovávána jako domácí mazlíček. Ani přítulné, lidi milující stvoření, svou podstatu a přirozenost zapřít nemůže. Lvice Elsa, kterou manželé Adamsonovi, žijící a pracující v Keni, nalezli jako bezbranné mládě, nebyla žádnou výjimkou. Byla mírná, přítulná, oddaná a poslušná. Neztratila však svou hravost a právě na její následky měla doplatit. Ortel byl jasný: lvice musí do zoologické zahrady. Joy Adamsonová si však neuměla představit, že by Elsa měla strávit zbytek života v kleci... Film, natočený podle autobiografického románu Joy Adamsonové, vypráví skutečný příběh lvice Elsy, tak jak se počátkem šedesátých let udál. Snímek, který obletěl celý svět, získal dva Oscary (za původní hudbu a za píseň Born Free). Virginia McKennaová a Bill Travers, představující manžele Adamsonovy, byli v době natáčení Volání divočiny rovněž manželé. Společně se pak objevili i v dalších snímcích podobného typu, např. Obklíčeni slony. (Česká televize)

(více)

Recenze (161)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já až do dneška absolutně netušil, že Příběhy lvice Elsy jsou zfilmovaný, když jsem se to dověděl, okamžitě se mě vybavilo, kolik času jsem probděl po večerech u této knížky. A hned jsem si říkal, podaří se filmařům ten nejnáročnější a klíčový úsek celýho příběhu , začleňování Elsy do divoké přírody podat tak silně a emotivně jako paní Adamson do své přenádherné knížce ? A co konec ? Budu u něj brečet jako malej Jarda, stejně jako u poslední stránky Elsina příběhu ? Nebudu napínat, bylo to tam všechno, včetně těch závěrečných slz. Nevím jak se filmařům podařilo natočit všechny ty "zvířecí" scény, zejména ty lví, ale jedno vím jistě. Tenhle film natočili lidé, kteří milovali přírodu, měli respekt ke všemu živému a do své filmářské práce dali celé svoje srdce. Volání divočiny budu ve svým nitru slyšet ještě dlouho, je to totiž krásné a dojemné volání po volnosti. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

U pokusů manželů Adamsových Elsu učinit "free" mi vlhnou oči, u písničky Born free už brečím jak želva............. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Tak toto som videl strašne dávno ale v tej dobe sa mi takéto rodinné filmy moc páčili a raz sa k tomu musím ešte vrátiť a uvidím či si to tak vychutnám ako prv. /70%/ ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Jen co vysuším a vyčistím polštář od nudlí, napíšu toho více :o) Takže po probrečené a probdělé noci je tady: Někdo chová křečky, papoušky, kočky, psy, nebo králíky, prasata, koně, hady nebo dokonce opice a někdo si za domácího mazlíčka pořídí lva. A jak už bývá zvykem najde se někdo, komu se to nelíbí, sousedům. Jenže normální domácí zvířátko nepůsobí takové pohromy jako lvice, naše milovná lvice Elsa. Co tedy dál? Život v kleci, nebo smrt v divočině? Ale každý milující chovatel pro svého miláčka chce to nejlepší, tak najde řešení. A tak se kočička Elsa začala učit býti šelmou :o) Příběh věru zajímavý a pro mě silně emotivní, který mi i teď vhání slzy do očí. Nejenže nám Volání divočiny nabídne sympatické postavy, krásou a kouzlem celého filmu je příroda s nádhernými zvířaty (až na tu kobru, brrr) a samozřejmě životní příběh Elsy. Nezapomenutelné :o) PS: SPOILER Sebemenší vzpomínka na scénu, kdy Elsu vysadili a odjeli, mi trhá srdce na tisíce kousků. Představovala jsem si, jaké by to bylo, kdybych tahle vysadila tu svoji lvici a opustila ji. Infarktové! ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Nádherně zfilmovaný příběh o rodině Adamsových, která si vezme malou lvice Elsu. Po jejím dospění si ale neumí představit, že by zbytek života strávil v kleci a tak se snaží o její návrat do volné přírody..... Píseň Born Free je opravdu přenádherná...... ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nespoutaná Keňa, čistý příběh prostý lidské zkaženosti a výkonná ždímačka emocí značky John Barry. Proslýchá se, že od roku 1966 začali zákazníci Land Roveru požadovat v základní výbavě namísto střešního okýnka Elsu.. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Nezabudnuteľné a neodolateľné romantické, a priam hravé dobrodružstvo s obrovským množstvom úžasných levích (a iných prírodných) scén, z ktorých nejedna dokáže diváka dojať. A ak nie tie, tak určite záverečný doják s titulnou piesňou. 80%. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Úžasný, fantasticky bezchybný film o přírodě, ve kterém nechybí krásné i smutné, v každém případě však vždy velmi dojemné scény, které nechají chladným jan málokterého diváka. Pro člověka, který miluje zvířata (a já se mezi tyto lidi řadím) není nijak složité pochopit chování paní Adamsonové a její pohnutky, které jí vedou k rozhodnutím, jež učinila. Akorát nevím, jestli bych já měl její odvahu a její trpělivost. Každopádně krásně se na ten film koukalo a musím s radostí konstatovat, že mu absolutně nic nechybí a že ho mohu označit za dokonalý. A velice se kaji, že jsem poprvé tento film viděl až nyní ve svých 23 letech, ale bohužel zrovna tento snímek nepatří v Česku mezi často vysílané filmy, což je škoda. Ale řídím se tím, že lepší vidět pozdě než nikdy. Každopádně pořád si v hlavě musím promítat úžasné záběry z tohoto filmu a jen při vzpomínce na ně mi zase začínají vlhnout oči. Netřeba dodávat, že na konci jsem pro samé slzy už chvílemi viděl jen velmi rozostřeně, ale u tohoto filmu prostě nejde se jen tak v klidu koukat. Tenhle film se musí naplno prožít, aby divák docenil jeho kvality. Já jsem naprosto spokojený a jsem rád, že Elsa se vrátila tam, kam patří, a vyslyšela díky svým páníčkům a chráněncům volání divočiny. A já mohu jen zatlačit slzu a udělit všech pět hvězd, protože tenhle film si je plně zaslouží. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Pro notorického vyznavače přírody jako jsem já, (alespoň se za něj považuji), je tématika přírodních filmů ze života divočiny a nádherných zvířat ohromný relax, který jen tak nezevšední. Stačí se jen koukat a zbavit se všech pout denních starostí. Nicméně si myslím, že i přes skvělé výkony britského hereckého páru byli pro mě hlavní fantasticky hrající zvířata, která ve výsledné formě svojí exhibicí dokázala zaujmout i v dnešní přecivilizované době techniky. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Lvice Elza je prostě klasika (podobné filmy dnes ani natočit nejdou) a na ty se prostě nešahá. Závěrečné romantické vlhnutí očí je obsaženo. 85% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tohle je klasika. Četl jsem knihy George Adamsona o jeho přátelství se lvy, Elsa byla jen jednou epizodou. Bill Travers jej zde ztvárnil velmi dobře (byli až do konce nejlepší přátelé) a seděl mi i dabing panem Větrovcem. Film je nádherný, plný záběrů na nádhernou africkou divočinu. Příběh Elsy je dojemný a doporučuji jej ke zhlédnutí všem. A nesmím zapomenout ani na Johna Barryho, který film svou hudbou povýšil na opravdový skvost a hluboce se mi tak zapsal do duše. Tak usedněte do Land Roveru a nechte se za tónů úvodní písně Born Free unést do širých savan Afriky až ke skále, kde čeká Elsa. * * * * * ()

Ducharme 

všechny recenze uživatele

Moje dětská knižní hrdinka Elsa byla ve filmu pouhou lvicí a já se s tím nedokázala smířit. Veškeré mladické sny a iluze se na filmovém plátně přeměnily v nudně realistický a neinvenční příběh bez kouzla. Marná byla snaha Andyho Williamse, našeptat mi do ouška, že Born free and life is worth living. Mít po ruce ovladač (nebo spíš nebýt tak líná), osvobodila bych Elsu mnohem dříve. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak tu skutočne dôležitú úlohu hrá nostalgia. A to nielen spomienky na vlastné pozretie spred niekoľko desiatok rokov, ale aj preto, že išlo o najobľúbenejší film mojej mamy. Príbeh je patrične rozprávkový, ale zároveň aj uveriteľný, i keď sa vyhýbame drsným záberom krutej africkej fauny ako to len ide. Až na pár výnimiek. Záver ale musí dojať snáď každého, kto má rád kinematografiu a zároveň má aj nejaké tie city, čo je umocnené ešte odvysielaním filmu deň pred Štedrým dňom. Obávam sa však, že pre nasledujúce generácie pôjde dosť možno o film o prehistorických stvoreniach, ktoré kedysi, pred pár desiatkami rokov, žili na našej planéte... ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkný film pro děti a mládež. Manželé Adamsonovi se k sobě chovají také moc hezky, k tomu nádherná příroda - a příběh lvice Elsy. Ve své době to byl mimořádně oblíbený film, matně vzpomínám, že jsem se na něj s rodiči díval ještě v černobílé televizi. Z hlediska dětského diváka by bylo možno dát určitě i pět hvěziček. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Volanie divočiny bolo pred polstoročím legendou a pri vtedajšej konkurencii v našich kinách sa tomu nemožno čudovať. Ale aj bez toho nekonkurenčného prostredia to bol dobre nakrútený film, ktorý ani na okamih nezabúdal na cieľového diváka. Čo tam po tom, že v záujme hladkého prijatia divákmi boli prírodné reality vhodne upravené. Podstatné je, že u väčšiny divákov film vyvolal ilúziu o bezproblémovom súžití šeliem s ľuďmi a rovnako bezproblémovom návrate domestikovaných šeliem do prírody. A filmu je vyvolávanie ilúzií odjakživa blízke. ()

CaptainNor 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv by šel komentář k tomuto skvostu vystihnout jedním, dvěma superlativními slovy, nemohu nevzpomenout na dětské dojetí, když jsem Volání divočiny jako malý kluk viděl poprvé. Polykal jsem slzy tenkrát, pak ještě mnohokrát a dojetí se neubráním ani dnes.. Film je po všech stránkách dokonalý, nemá jediné slabé místo - od překrásných záběrů africké krajiny, přes neskutečně silný příběh, úžasnou kameru střih, režii i herecké výkony představitelů manželů Adamsonových. (asi každý neví, že Joy A. pocházela z Opavy) Hudba Johna Barryho - strhující Born Free dává filmu další rozměr a definitivně ho posílá mezi klenoty světové kinematografie. . I já jsem polidštil jednu Elsu, která mi právě leží u nohou. Jmenuje se Fatima a má svoji postel. :-) Téma návratu do přírody je hluboké a choulostivé.. O to křečovitěji a trapněji působí snaha lidstva o návrat a přiblížení k přírodě. Nakupují houfně outdoorové oblečení, pokud možno od Bushmana, směšné klobouky od Vietnamců, půjčují si kánoe, nasedají do naleštěných bouráků a jsou "šťastni a spokojeni" Absence sprchy a postele je však záhy zažene zpět do svých přepychově a sterilně vybavených bytů. Já jsem naopak šťastný, že jsem se přírodě nikdy nevzdálil, umím v ní žít a i když v ní nejsem denně, nikdy jsem z ní vlastně neodešel.. ()

Reklama

Reklama