Reklama

Reklama

Kapitán Nemo a podmořské město

  • Velká Británie Captain Nemo and the Underwater City (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Z potápajúcej sa lode sa zachránia len štyria muži, jedna žena a dieťa. Znenazdajky sa ocitnú v ponorke kapitána Mema. Spočiatku sú šťastní, že sa zachránili, nadšene ďakujú za svoje životy. Osobne sa kapitánovi ide poďakovať senátor Robert Fraser, kapitána však absolútne nezaujíma vďačnosť akejsi vlády za záchranu akéhosi senátora. Radosť zachránených ľudí pominie bleskurýchlo vo chvíli, keď sa dozvedia, že už nikdy neuvidia zemský povrch. Podľa slov kapitána sa musia prichystať na vstup do nového života. Odo dňa, kedy vstúpili na palubu ponorky Nautilis, sa totiž stali doživotnými väzňami prapodivného kapitána Mema a nedobrovoľnými obyvateľmi zlatého podmorského mesta Templemer, z ktorého ako sa zdá niet žiadneho úniku... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Na cestě z New Yorku do Bristolu se dostane jistá loď do těžké nepohody a nakonec klesne ke dnu. Pasažéři jsou zachráněni kapitánem Nemo a jeho muži. Dostanou se do podmořského světa, kde nevycházejí z údivu... Spíše volně inspirováno slavným románem Dvacet tisíc mil pod mořem. Dodnes nabízí ne-li ohromující , tedy zajímavou podívanou do podmořského světa. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Střihem podmořského potápění, které je sice zajímavé, z dnešního pohledu ale vizuálně překonané, a ve filmu hlavně moc dlouhé, by se z toho dal "udělat" průměrný dobrodružný film na motivy Verneovky. Takhle spíš lehce pod nornou. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Třpytivé papundeklové dekorace, příběh inspirovaný Vernem jen v detailech (jméno kapitána, název ponorky a podmořské sklízení) a scénář trochu jako z telenovely. Kvůli těm dekoracím předznamenávající hýřivost sedmdesátých let film stojí za vidění, ale má to parametry spíš laciné televizní inscenace. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Jedna z tých nostalgických spomienok na časy dávno minulé, ale nie len o tom to je. Je to vizuálne podarené a všeobecne u mňa takýto druh filmu - hlavne staršieho dáta - mal stále prim. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Nechci řešit ekosystém korálových útesů, který se měl vyskytovat za plného denního světla (!!!) v hloubce 10 000 metrů (!!!) pod hladinou moře ... ani pouťově přeplácané, kýčovité dekorace podmořského města. Řekněme, že vizuální stránka zhruba odpovídá trikovým a finančním možnostem britských filmařů v šedesátých letech 20. století. Kromě toho: Jsou to jen kulisy, nic víc - ta pravá filmová dobrodružství by měla být natolik vynalézavá, aby si dokázala poradit prakticky s jakoukoli "výzdobou" scény. Hlavním - a bohužel nepřekonatelným problémem jsou postavy ... pouhé figurky, které se sice snaživě, ale bez jakékoli přidané hodnoty posouvají sem a tam na pomyslné šachovnici podle pokynů režie. Přitom největším průšvihem je samotný kapitán Nemo, který se projevuje spíš jako mírně natvrdlý hodný strýček nežli jako nadprůměrně inteligentní, energický kapitán a zároveň neomezený vládce svého vlastního světa. Jeho charisma je nulové a přirozená autorita veškerá žádná ... alespoň já jsem jejich výskyt při nejlepší vůli nezaznamenala. Přesto 105 minut strávených u televizní obrazovky nepovažuju za ztracený čas, neboť stylizace příběhu je vzhledem k roku vzniku docela zajímavá. Pravda, s dílem Julese Verna nemá snímek mnoho společného, ale to nemají ani knížky J. M. Trosky ("Kapitán Nemo" - eventuálně i "Zápas s nebem"), které si kapitána Nema vypůjčily - a přesto jsem je v dětství milovala víc nežli dobrodružnou literaturu velkého vizionáře, kterým Jules Verne nepochybně byl. P.S.: Když už nic jiného, chtěla bych alespoň umět vyrábět zlato ... nejlépe jako vedlejší produkt ... ;-) ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Film sám o sobě není až tak špatný a mnohým, zejména těm,kteří nečetli jeden z nejslavnějších románu Julese Verna 20 000 mil pod mořem, se může i líbit. Avšak ctitel Julese Verna musí takhle zpackaný a zmršený filmový adaptace odmítnout. Nevím, kde se v producentovi a režisérovi bere ta odvaha (teda spíše nebetyčná drzost), vydávat takovýto film za adaptaci slavného románu neméně slavného autora. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Pro tyhle verneovské dobrodružňáky jemně šmrncnuté sci-fi mám slabost, kór když jsem tuhle verzi (asi) viděl jako dítě když začínala Nova. Na druhou stranu, no name herci, režisér, hodnocení a malý počet hodnotitelů nedávaly naději na nějakou klasiku. Nuže je to průměr. Do zlata laděné kulisy podmořského města jsou na hraně špatných a roztomile starých triků, příšera není pořádně vidět, ponorky jsou slabé. Postavy jsou celkem obyčejné, dějově taky žádný velký vzrůšo až na pár okamžiků (souboj s monstrem, finální únik). Na druhou stranu jsem se příliš nenudil, nic mě extra neštvalo. Zkrátka průměr někde mezi výborným Tajuplným ostrovem (1961) a mizerným Pánem světa (1961). Mírně nostalgicky nadhodnocené 3* a dobrodružný film roku 1969. ()

peetriss 

všechny recenze uživatele

Fantazie a vizionářství Julese Verna v případě této filmové adaptace spíše trpí! A na vině nejsou papundeklové kulisy, nýbrž papundeklově se jevící talent tvůrců převést slavný romám na plátno. Dnes už jen příliš primitivní, umělecky laciný, titul pro vyplnění programu komerčních televizí, což ve spojitosti s Vernem působí až trestuhodně! 50% ()

Chřástal 

všechny recenze uživatele

„A z téhle rostliny děláme kapustu.“ Verneovu podmořskému vlku, nebo spíše filmařům, už byl asi Nautilus příliš těsný, takže vymysleli novou atrakci v podobě jeho města na oceánském dně. To je utopií, kde nápoje prýští grátis, děti jsou harmonicky vychovávány a stroj vyrábějící vodu a kyslík sype zlato coby vedlejší produkt. Hotová Atlantida, jen bez povýšenosti obyvatel. S tím vším se musí vyrovnat nově příchozí, jejichž reakce na toto místo odhaluje jejich povahu a charakter. Zdá se, že snímek se nám snaží na blyštivém tácu podvodní megapole servírovat, že nejvyšším cílem je uposlechnout povinnost – a opravdu, postavy s „nízkými“ pohnutkami zde dojdou trestu (rozuměj natáhnou bačkory). Budiž. Problém je, že tvůrci příliš nevyužili potenciálu prostředí a nenabídli žádné dechberoucí záběry vodního světa, rutinní režie neoslní ani při akčních scénách, a tak místo vizuálně šťavnatého dobrodružství dostáváme na již zmíněný pozlacený tác jen bezkrevné morální chaluhy. Jdu si raději pustit gramofonovou adaptaci z 80. let, s Radoslavem Brzobohatým jako kapitánem Nautilu. Je skvělá. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Ač ortodoxní nečtenec, dobrodružství nedobrovolných hostů kapitána Nema, patří, od doby co jsem Vernův fantastický román dostal k vánocům jako malý v podobě dlouhohrající desky (myslím, že o té samé se ve svém komentáři zmiňuje uživatel Chřástal), k mým z nejoblíbenějších a mohu ho téměř v jakékoliv formě. V jakékoliv formě, tudíž i v té britské z roku 1969, která se od klasické knihy lehce vzdaluje a jejíž vizuální stránka je dána rokem, kdy byla natočena. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Volné zpracování jednoho z věhlasných románů Julese Vernea ´Dvacet tisíc mil pod mořem´. Příběh začíná silnou bouřkou, kvůli které se potopí loď a trosečníky právě nezachrání nikdo jiný než sám kapitán Nemo svou ponorkou pojmenovanou jako Nautilus. Ti však z toho nijak nejsou nadšení a my se velmi brzy dozvíme proč. Podmořské město vskutku vypadá jako vysněný ráj, ale tajemství plánů Nema by nenadchlo nikoho. Na správnou verneovku samozřejmě nechybí zajímavé vynálezy, z nichž asi nejvíce uchvátí stroj na výrobu dýchatelného vzduchu, z něhož jsou emise v podobě čistého zlata. Příběh jako takový je ale plný nejrůznějších nelogičností, ze kterých vyniká hlavně pokus o útěk. Z tak ohromné hloubky s faktem, že od ponorky má, jak se jednoduše říká, klíče pouze Nemo? Hm… Jedná se o klasiku, která je shlédnutelná snad jen z pouhé zvědavosti. Jedná se převážně o konverzační počin postrádající sebemenší dobrodružné napětí. Výprava je na svou dobu taková, jaká je, takže ve své podstatě přirozený standard. To se vlastně týká i kostýmů, které by dnes v žádném případě neuhranuly. Na viktoriánskou dobu se steampunkem je to zkrátka hodně nevýrazné a svým způsobem už spíše směšné. Ano, na skromné odpočinkové odpoledne jako skromný snímek postačí, ale nijak zvlášť neuchvátí. ()

Pitryx odpad!

všechny recenze uživatele

Pan Werne se musí otáčet v hrobě. Hlavně že si plavali v hloubce deset kilometrů, jak na začátku řečeno. Nesympatičtí herci, skoro bez pořádné akce, efekty nic moc. Prostě mne to nebavilo a nudil jsem se. ()

harycek 

všechny recenze uživatele

Nevšední a zajímavé sci-fi na námět Julese Verna , velmi efektní výprava a nádherné kostýmy no prostě pěkná podívaná!! ()

lordofrvhp 

všechny recenze uživatele

Absolutně se to nedrží předlohy,má to lacinou výpravu,triky i scénář-ale má to tak dobrou steampunkově-papundeklovou atmosféru,že jsem se nenudil...ale stále čekám na důstojnější novodobou adaptaci verneova díla.,,Kde je pan Barnes,neviděl jsi ho?"-,,Pan Barnes teď pravděpodobně rozšiřuje svou sbírku mých příborů.'' ()

Reklama

Reklama