Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pavel Hnyk (Z. Svěrák) žije v relativně poklidném a dlouholetém manželství s právničkou Alicí (L. Švormová), a to i přes to, že je jejich vztah vystavován manželově slabosti pro půvab jiných žen, což Alice jen trpně toleruje. Manželství skutečně naruší až Pavlova nová slovenská kolegyně Julka (I. Krajčovičová), jejichž čistě pracovní poměr brzy přeroste v milenecký a obrátí jeho život vzhůru nohama. Láska vniká do stárnoucího milence „jako jed“ a zhoubně působí na jeho tělo i mysl a rozleptává jeho dosavadní vztahy. Pod vlivem tohoto jedu se Pavel dostává až na okraj morální a společenské propasti… Režisér Vít Olmer označil svůj film z roku 1985 za „tragikomedii člověka dnešních dnů“. Stejnojmenný román Karla Zídka, scenáristicky zpracovaný Jiřím Justem a Vítem Olmerem, je založen na milostném vztahu stárnoucího muže k mladé ženě. Tedy vděčném námětu zpracovávaném od nepaměti, k němuž se spisovatelé, filmaři i výtvarníci neustále vracejí – ne náhodou se zde také zmíní obraz Lucase Cranacha "Zamilovaný stařec". Ústřední postavu intelektuála allenovského typu ztraceného ve společnosti, jež pro jeho přání a touhy nemá pochopení, ztvárnil brilantním civilním výkonem Zdeněk Svěrák. Jeho partnerkou, která mu namíchala a podala onen neodolatelný jed, byla slovenská herečka Ivona Krajčovičová. Právě z kontrastu českého a slovenského živlu vytěžili autoři i herci mnoho půvabných a vtipných situací. (Česká televize)

(více)

Recenze (191)

zlabus 

všechny recenze uživatele

O chloupek lepší než podobně laděné "Co je Vám doktore?". Olmer přesvědčuje, že vždycky nebyl takový patlal a Svěrákův neherecký projev nepřestává fascinovat. Jeden z nejlepších českých filmů, škoda, že poněkud zapadl. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Velmi hořká komedie o tom, co může potkat každého z nás, až prožije pár desítek let stereotypu po boku jednoho partnera. A že to vůbec nemusí dopadnout tak "dobře" - viz např. film Válka Roseových. Krev tady sice neteče i ryba je jedlá, o to víc se ale dostává Olmerův film pod kůži. Plný počet. ()

Davered 

všechny recenze uživatele

Tema, ktere bylo zpracovano nescetnekrat v tomto pripade nenabizi nic zvlast zajimaveho nebo zvlastniho. Tedy snad jen odporne kulisy normalizacniho zivota, kterym dominuje bezova barva a nevzhledna paruka hlavni zenske postavy. ()

consuela1 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých velmi oblíbených filmů- pěkně dávkovaný vkusný humor (Lucas Cranach: Zamilovaný stařec), hořkosladký pocit ze zakázaného vztahu (kdo z nás nezná?) a navíc několik pentliček: písnička s vynkajícím textem, který jde až pod kůži (vlak poslední odjíždí...., tam kde je ráj, tam je had, je jako jed a umí lhát...) umocněný přiléhavým podáním. Dále zatím v komentářích opomíjená postava Laďky Kozderkové- odložená milenka, dobře zahraná, hlavně reálná- postupně úděl každé ženy- i Julky- za dvacet let bude v této pozici ona. A zajímavá koalice manželka- odložená milenka. Doplněno Osudovou. Co ještě chybí v tomto filmovém koktejlu? Mně chutná tak, jak je a vypiju ho tak často, jak můžu... ()

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

...on: Alice? ona: "už je moc pozdě, Pavle, on: víš jak dlouho jsme spolu nespali? ona: když já mám zítra to stání on: no jo, ale když já mám stání dneska" :-) brilantní Zdeněk Svěrák, jemu prostě ti proutníci nějak sedí :))) ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

♫Vlak poslední odjiždí, a jehlu vpích mně do hýždí♪♫  Ach, jak  výstižně tato píseň  podbarvuje  celý film.  Na jaře jsem zhlédl první spolupráci Svěráka+Olmera ,,Co je vám doktore´´, která mě zrovna nezahřála na srdci, ale zůstala mi z ni téměr nezapomenutelná hořká pachuť. A stejně jako v Doktorovi tady  na mě jako na mladšího ročnika  dokázala ta upachtěná doba socialismu poctivě dýchnout. Ba, tohle už je hotový dokument! Otrávná vstávaní, šedivé kanceláře, trapné vtipy, uchechtané staré sekretářky, přizdisraní zaměstnanci...Ufff, tohle všechno, fakt nechcete. To se pak  vlastně čemu divit, že v takovém marastu se dokázal hlavní hrdina pouze kvůli jedné atraktivní osobě mállem zblaznit....Ze  Zdeňka Svěráka jsem  snad poprvé neměl  pocit Zdeňka Svěráka, ale Zdeňka Svěráka  přizpůsobujícího se svojí postavě. Na svérázy a milovníky žen jsme v jeho podání zvyklí, ale na takové posedlé tragédy fakt ne. Svěrák tady ale definitivně dokazuje, že je lepší herec než kdejací profesionální herci (:D). Poradil  si s tím opět skvěle a i díky němu je v hlavní dvojici i kus pravého jiskření, a v celém filmu i pár úsměvných prvků, byť  Svěrák tentokrát dokázal výborně i ten závěrečný smutek v minimalistickém podání...a po celou filmu vystihnout ten permanentní  vnitřní neklid své ústřední postavy, který skvěle podpořil  Olmer svým tehdejším režijním zajímavým stylem, který si ponechal od Doktora, a možná jej ještě rozšířil. Stejně jako v Doktorovi je zde občas skvělá subjektivní kamera. Novým zajímavým motivem jsou předely scen,  snové sekvence, explicitní zobrazení myšlenek....To skvěle vystihují rozpoložení hlavního hrdiny,  a jeho posedlost. Občas je pozoruhodné i nasvícení (když například do prostoru svití jenom jedno světlo, ale jinak jsou postavy nenápadné zahaleny do tmy.) Tyhle všechny vychytávky dodělávají  skvěle vytvořenou autentickou atmosférou a ukazují, že později zatracovaný Olmer, dokázal být  pozoruhodný glosátor doby, a tady to splnil, jak obsahem o krizi středního věku, zoufalém novém vzplanutí, tak i atmosférou  socialismu a svéraznou filmařskou formou.  To všechno se skvěle doplňuje,  vytváří velmi působivý výsledek a závěrečnou zvláštní pointou s opětovným vyslovením přání kávy nabere zajímavé vypointování. (Ale vždycky jsi řikala, že je nezdravá - když na mi máš chuť). Opravdu hodně dobrý film. To vyznění mi možná přišlo emociálně pestřejší než u Doktora, kdy jsem cítil hlavně depresi....tady to bylo takové všelijaké, ale za mě snad nejvíce atypický film se Svěrákem a další z filmů tohoto podzimu (:D) Před pěti lety jsem dal Jako jed jednu  hvězdu (hodnocení jsem pak smazal, čekal jsem prostě něco jiného), dneska dávám velmi silné a upřímné  čtyři a děkuji. Hlásím velký zážitek a dal bych i víc, kdybych si to neschovál na padesátku.  Ona ta šedivost života má asi bohužel, co říct i v dnešní době.   MY TADY ŽIVOŘÍME I BEZ NOŽŮ.   ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Ve své době velmi populární film o muži ve věku středních let, který prožívá manželskou krizi a nudu v něm, aproto si náhodně našel objekt svého sexuálního zájmu, kterému obětuje neuváženě vše, včetně své kariéry. Je to sice komedie, ale vzhledem k tomu, že takové případy se dějí stále, jedná se o nadčasový film. Zdeněk SVĚRÁK hraje svou roli výtečně, trochu mi lezla na nervy Ivona KRAJČOVIČOVÁ, která hrála dost afektovaně. Pokud si to ovšem role takhle nevyžadovovala. Výkony ostatních herců průměrné. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Ano, jako jed rychle působící v žilách "nebohého" pana inženýra. Pomalu a jistě mu zatemnila mozek. Zakalila úsudek. Pan inženýr byl ňouma, který hledal skulinku ve svém fádním životním stylu, kde pevnou rokou vládla jeho milovaná manželka. Později ho měla ještě více na lopatě. S čím kdo zachází, tím také schází. Tady to platí stoprocentně. ()

swed 

všechny recenze uživatele

Nic lepšího Olmer nenatočil a asi už ani nenatočí. Atypicky obsazený Zdeněk Svěrák dává do postavy vše a jeho krizi středního věku mu zaručeně uvěříte. Smutná komedie o jedné etapě lidského života. 9/10 ()

PAGE 

všechny recenze uživatele

Takové filmy se dnes už netočí a je to škoda, nemyslím teď obsah, ale formu. Škoda, že Olmer už zapoměl takové filmy točit. Jako jed má atmosféru,duši (parádně zahrané panem Svěrákem) ,krásnou Ivonu Krajčovičovou, prostě příjemná podívaná s dobře viditelnou šedí tehdejšího socialismu. ()

halogenka 

všechny recenze uživatele

Poměrně zručně natočený film (především se mi líbila ta subjektivní kamera na začátku), akorát Svěrák se mi moc nehodí do role milovníka a konec mi přišel už celkem rozvleklý a rozmnělněný. ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejlepších českých "Svěrákovskýchˇ" filmů. Tenhle film jsem viděl aspoň 50x ne-li víckrát (fakt nekecám) a stále se mi líbí. Nejvíc a nějak zvláštně na mě působí scéna, kdy soused dotlačí kolečko s ohněm. Ta mi zůstala dlouho v paměti a vždy se na ni těším. Taková dobře zachycená atmosféra. Vynikající film. Škoda,že dnes už se takové filmy netočí. Vratné lahve mě zklamaly. ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

...a povídá večer manželka soudkyně manželovi v posteli - ,,nech mě bejt prosím tě,mám zítra stání." ,,Ale já mám stání už teď",povídá manžel Svěrák.--Teda jak já mu rozumím! ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Zdeněk Svěrák v roli, kde bych si ho nedokázal představit. Naštěstí v té roli hraje a líbí se mi tam. Sonda do duše stárnoucího chlapa, který se za minulého režimu realizuje jinak, než prací. ()

Reklama

Reklama