Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pavel Hnyk (Z. Svěrák) žije v relativně poklidném a dlouholetém manželství s právničkou Alicí (L. Švormová), a to i přes to, že je jejich vztah vystavován manželově slabosti pro půvab jiných žen, což Alice jen trpně toleruje. Manželství skutečně naruší až Pavlova nová slovenská kolegyně Julka (I. Krajčovičová), jejichž čistě pracovní poměr brzy přeroste v milenecký a obrátí jeho život vzhůru nohama. Láska vniká do stárnoucího milence „jako jed“ a zhoubně působí na jeho tělo i mysl a rozleptává jeho dosavadní vztahy. Pod vlivem tohoto jedu se Pavel dostává až na okraj morální a společenské propasti… Režisér Vít Olmer označil svůj film z roku 1985 za „tragikomedii člověka dnešních dnů“. Stejnojmenný román Karla Zídka, scenáristicky zpracovaný Jiřím Justem a Vítem Olmerem, je založen na milostném vztahu stárnoucího muže k mladé ženě. Tedy vděčném námětu zpracovávaném od nepaměti, k němuž se spisovatelé, filmaři i výtvarníci neustále vracejí – ne náhodou se zde také zmíní obraz Lucase Cranacha "Zamilovaný stařec". Ústřední postavu intelektuála allenovského typu ztraceného ve společnosti, jež pro jeho přání a touhy nemá pochopení, ztvárnil brilantním civilním výkonem Zdeněk Svěrák. Jeho partnerkou, která mu namíchala a podala onen neodolatelný jed, byla slovenská herečka Ivona Krajčovičová. Právě z kontrastu českého a slovenského živlu vytěžili autoři i herci mnoho půvabných a vtipných situací. (Česká televize)

(více)

Recenze (191)

jitrnic 

všechny recenze uživatele

"A TEĎ SE BĚŽ LASKAVĚ PŘEZOUT!" Tomu říkám drsná pointa příběhu o jednom postarším milovníkovi a cikánské princezně. Líbilo se mi to o něco víc než Co je vám, doktore?. Je to vtipnější (tzn. Zdeněk Svěrák je tu vtipnější) a zároveň smutnější (k čemuž se tentokrát nemusela zbourat žádná chaloupka). ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Svěrákovčina ako sa patrí, hoci od iného autora, z netradičného prostredia socialistického podniku s vývojom betónových panelov. Z koordinačného oddelenia prichádza svieži závan v podobe čardášovej princeznej Julky. Na tie časy celkom svižný film o nevere a nechutnej animálnosti vo vzťahu a pekný pohľad na slovensko-české vzťahy a rozdiely. Naviac na pripomenutie niekoľko starých sexistických vtipov na vrátnici, ktoré mohli byť v tej dobe označené ako odvážne. A ako bonus scény z Košíc a hlásenie o rýchliku s pokračovaním do Medzilaboriec. Svěrák má neveru ako obľúbenú tému, tentoraz s trochu drsnejšími následkami. –––– Kam se ty naše buchty hrabou. Ona ti má v sobě takovej zvláštnej šmrnc, jiskru v těle, ta by probudila i mrtvýho. –––– Já mám zítra ráno stání. – No když já ho mám, stání dneska. –––– Je to inteligentní, noblesný, distingvovaný člověk. Slíbil mi, že to bude ŕešit maximálně diskrétně. ()

dr.jacoby 

všechny recenze uživatele

Čo všetko sa môže prihodiť, keď sa úspešný päťdesiatnik zamiluje do svojej o 25 rokov mladšej slovenskej kolegine. Na obzore je rozpadajúce sa manželstvo, unikanie pred stálou milenkou a samozrejme obrovské problémy v práci. Tento film má zopár komediálnych prvkov, ale za komédiu by som ho jednoznačne neoznačoval. Zaujímavý pohľad na časy, ako sa žilo v druhej polovici 80 -tych rokov. A to sa skutočne Zdeněk Svěrák zamiloval do svojej hereckej kolegine Ivony Krajčovičovej, ako sa to spomína v bonusoch k tomuto filmu na DVD? ()

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Hutná atmosféra tohoto díla, rámovaná záběry dnes už "staré" Prahy (to jest nezkurvené kýčovitým turistickým pozlátkem) mě vždycky dostane. Asi nejlepší Svěrákův film, o koňskou délku lepší než velmi podobné Co je vám, doktore. ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Naprosto průměrný film, víkrát než-li jednou netřeba vidět...spíš mám podezření, že Olmerovi někdo při režírování radil, protože "černějšího" režiséra u nás není :-)...................moje hodnocení = 6 z 10. ()

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Pekny film.Nedovolim si nepripomenout dve sceny,ktere jsou dost uchvatne.Prvni kdyz do noci si soused pritlaci kolecko a na nem ma ohen,ktery si vzapeti zase odtlaci.To bylo jako z jineho filmu, ci sveta,fantasticky kus.Dale se mi velice liblo jak Z.Sverak dal buraka panu Standovi, to bylo vynikajici reseni.Celkove jsem se bavil a snimek si uzil. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Zdeněk Svěrák se opět pokoušel vložit do role chlapa co se mu znovu zapalují lýtka a popis, nebo prožití toho, co to všechno obnáší a to jak v pozitivním, tak i negativním smyslu. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Těch paralel s "Co je vám doktore" je celkem dost (Olmer, Svěrák, Krajčovičová, zase zakoukání do mladé kočky), ale i přesto je Jako jed v porovnání s "Co je vám.." prostě jiný. Laděný na vážnější notu, s famózním ost a tak nějak víc uvěřitelný. Ale hlavně, je to zase výborný film. Olmer mě s tímhle svým kombem celkem dostal. 8/10 ()

Piškotka 

všechny recenze uživatele

Nevím, čím to je, ale filmy Víta Olmera se mi povšechně líbí. Nepostrádají humor a ironii, hrdinové jsou obyčejní smrtelníci, se kterýma je možno se měřit. A navíc podávají odkaz generacím narozeným po pádu komunismu. "Jako jed" hodnotím jako hořkou cimrmanovskou komedii, kdy chlapa chytne druhá míza. Zdeňka Svěráka příliš nepovažuju za vhodného do této role, ale budiž. Mám jiný vkus, možná Kodet by mi tam seděl víc. Ale co naplat. I tak se mi film líbil, hlavně hlášky, hudba a dějové linie, kdy má hlavní hrdina plnou hlavu půvabné slovenské kolegyně. Kdy na poradě začíná mít slovenské přeřeky s českým přízvukem, kdy životní peripetie řeší přímočaře a po chlapsku, bez ohledu, co na to okolí a rodina. Obdivuhodné. ()

mirkaaa 

všechny recenze uživatele

Ing. Pavel Hnyk (Z. Svěrák) je muž na prahu padesátky a svůj stereotypní život v manželství si zpestřuje občasnými nevěrami. Jednoho dne se ale v práci seznámí s novou kolegyní, slovenkou Julkou (I. Krajčovičová), do které se bezhlavě zamiluje. Svým neuváženým jednáním ničí všechno kolem sebe a podřezává si tak větev nejenom v práci, ale především v rodině. Jeho manželce, která jeho „úlety“ doposud mlčky tolerovala, došla trpělivost a chce požádat o rozvod. Jak se asi Pavel zachová? Dá přednost mladé, krásné, ale také vdané milence, se kterou ho nečeká žádná budoucnost před vlastní rodinou? Zdeněk Svěrák je vynikající a s Ivonou Krajčovičovou si zahrál už ve filmu Co je vám doktore? ()

ClimbVibe 

všechny recenze uživatele

"Jako jed" a "Co je vám doktore" mi splývají a nemůžu se rozhodnout, který je lepší. Každopádně skvělá kamera, zachycení doby a hlavně výtečný Zdeněk Svěrák. ()

hammerhead 

všechny recenze uživatele

Tak tento film je opravdu strašný. Vydržel jsem u něj pouze proto, abych si připomenul naprostou oprýskanost, zde poměrně reálně vyobrazeného, socialismu 80. let (zhovadilé pracovní schůze, bonzáctví, neuvěřitelná arogance v pracovní hiearchii, ultratrapné vtipy). Bohužel, i co se týče úrovně tehdejších běžných "filmových" kousků. Argument vyzdvihované reálnosti filmu (samozřejmě, že nikdo nebere úplatky) u mě nějak nekoresponduje s jeho slabou kvalitou. Opravdu si dovedete představit, že byste ho např. pustili nějakým zahraničním přátelům ze studií? ()

Yardie 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film o vášnivém vzplanutí muže v nelepších letech. myslím, že zde bylo velmi reálně vykresleno, co s chlapem udělá "láska", resp. poblouznění citů. Kašle na práci, na lidi, na všechno a jen myslí na svou lásku. Natočeno to bylo velmi zajímavě, tak reálně a syrově (myslím vzhled obrazu). Celkově zajímavý film, nicméně v podstatě o ničem, resp. je to spíše takový "dokument", nic objevného. Ale podáno zajímavě... Howgh! ()

Garch 

všechny recenze uživatele

Hodina a čtvrt. jen hodina a čtvrt, a má to všechno. Skvělá kamera, hudba, dialogy,.. Pro nezapomenutelné slovní hříčky, kterými Zdeněk Svěrák vyšperkoval dialogy, občas mylně řazeno mezi kometie. "Dyť my ani nežijeme, my tady bez nožů, jen tak živoříme". Zdeněk Svěrák navíc roli doslova prožil.  P.S. tenhle film nestárne, po letech snad ještě lepší.. A ta Stivínova "Osudová"... ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mě zaujal už dávno při premiéře v kinech. Tehdy to byla každodenní současnost, tyhle přeplněné kanceláře, drbárny, kafíčkování, doby, kdy každý měl na práci dost času... ale lidé měli aspoň práci... Příběh o stárnoucím technikovi (dnes by patřil mezi kastu manažerů), do jehož osudu vstoupí mladá atraktivní a svůdná Slovenka, nebyl a není ojedinělý. Kolik takových "starců" - a to bylo Svěrákovi necelých padesát - se bláznivě zamilovalo a doslova zblblo a zničilo si přinejmenším kariéru, ač toto slovo nemám v lásce, musím ho použít... Klasický výkon Z. Svěrákai I. Krajčovičové, z vedlejších postav vynikla Laďka Kozderková, škoda, že odešla tak mladá. František Husák vytvořil až poněkud přehnanou postavu podrazáka... Nejživotnější (však já dost pamatuju) byly ty kancelářské drbny... Moc pěkný film... ()

kamil.i 

všechny recenze uživatele

Jako jed je jednoducho skvelá, inteligentná dramédia o vzťahoch počas krízi stredného veku. O tom niet pochýb. Radšej na tomto mieste spomeniem invenčnú kameru a vynikajúci strih, ktorý predbehol dobu. ()

Reklama

Reklama