Reklama

Reklama

Doktorka Quinnová

(seriál)
  • USA Dr. Quinn, Medicine Woman (více)
Drama / Rodinný / Western
USA, (1993–1998), 114 h 7 min (Minutáž: 43–90 min)

Tvůrci:

Beth Sullivan

Hrají:

Jane Seymour, Joe Lando, Shawn Toovey, Chad Allen, Orson Bean, Erika Flores, William Shockley, Geoffrey Lower, Barbara Babcock, Jessica Bowman, Larry Sellers (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(149)

Doktorka Quinnová se ničeho nezalekne. Nejenže se musí sama postarat o děti, hlavně však musí jako lékařka bojovat o důvěru občanů osady... (TV Prima)

Recenze uživatele Kri-kri k tomuto seriálu (1)

Doktorka Quinnová (1993) 

Americké seriály většinou nesleduji a westernům se obloukem vyhýbám, nicméně jsem se rozhodl tento přece jen shlédnout. Nalejme si čistého vína. Hlavní hrdinka je nesnesitelná feministka a neustále moralizující kráva, která si myslí, že má patent na rozum, všemi okolo manipuluje a organizuje jim život. Její mužský ekvivalent se lví hřívou je totéž v bleděmodrém a navíc je nejspíš křížencem Supermana, Tarzana a Viléma Tella. Jejich milostné rozhovory, zejména ve druhé půli seriálu působí strašně pateticky, jak z argentinské telenovely. No a tihle dva strůjci morálky a všehomíru dohlížejí na chod zdánlivě poklidného městečka, až na detail, že ti mírumilovní maloměstští balíci mají zhruba každou třetí epizodu nutkavou potřebu někoho věšet, což jim přemoudřelá doktorka na poslední chvíli sice rozmluví a promluví jim do duše, ovšem o pár dílů později to tu máme nanovo. Zkrátka je to jako házet perly sviním. Na druhou stranu musím uznat, že jsem to vydržel dokoukat až do konce a lecos mě na tom seriálu zaujalo. Už proto, že prezentuje sebekritiku Američanů v oblasti násilného obsazování a zabírání země, která jim nepatřila (ostatně, v tom Američané úspěšně pokračují dodnes, akorát už i na jiných kontinentech). Ústřední dvojice je nesnesitelná jak z červené knihovny, ale najde se tu i několik zajímavých postav, na nichž se mi líbí, že nejsou vykresleny úplně černobíle. Z partnerské dvojice mě zaujali Horace a Myra. Vtipný je též majitel bordelu Hank, i když je pruďas, není pokrytec a nebojí se lidem říkat, co si myslí. Postava Briana mi naopak přijde příliš zidealizovaná - čestný, přírodu a Indiány milující, jeden z mála obyvatel města neštítící se člověka se znetvořeným obličejem, ženy trpící leprou ani dalších, kteří se něčím liší. Reverenda postihl trest oslepnutí za to, že se jako středověký inkvizitor zúčastnil pálení knih. Našlo by se pár velmi smutných dílů, např. masakr Indiánů nebo smrt některých postav, např. epizoda o úmrtí Ingrid na vzteklinu je působivá a ani Becky nemuseli nechat zemřít. Zkrátka ke konci seriálu už neměli nápady, tak nechali postupně umírat vedlejší postavy. Do toho se děj strašně vleče, celou první půlku 6. řady zabere jeden roztáhlý příběh. Nesnesitelný je pánbičkářský fanatismus prezentovaný v některých dílech a taky se mi nelíbí přeobsazení představitelky Colleen, ta z prvních 60-ti dílů měla větší šmrnc. Silnou averzi mám vůči dílům skládající se ze sestřihů předešlých epizod (líní scénáristé nasmolili krátký dialog na 5 minut a zbytek nechali na střihačích). Na druhou stranu je ale kvalitní český dabing, hlasy na postavy výborně pasují. Mé hodnocení je na pomezí 2 a 3 *, tudíž velmi slabý průměr 45%. ()

Reklama

Reklama