Reklama

Reklama

Dempsey a Makepeaceová

(seriál)
  • Velká Británie Dempsey & Makepeace (více)
Akční / Krimi / Drama / Mysteriózní
Velká Británie, (1985–1986), 24 h 46 min (Minutáž: 44–96 min)

Tvůrci:

Tony Wharmby

Hudba:

Alan Parker

Hrají:

Michael Brandon, Glynis Barber, Ray Smith, Tony Osoba, Nick Brimble, John Terry, Caroline Bliss, Simon Crane, Mark Ryan, Gaby Dellal, Amanda Pays (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(30)

Obsahy(1)

Televizní seriál Dempsey a Makepeaceová natočila v letech 1984–1986 televize LWT na popud diváků pod dojmem úspěchu seriálu Profesionálové. Jeho děj se odehrává v Londýně, kam v rámci policejní výměny přilétá poručík N.Y.P.D. James Dempsey. Je přidělen k zvláštnímu oddělení policie SI-10 pod velením detektiva superintendanta Gordona Spikingse, kde je mu jako partnerka přidělena seržantka Harriet Makepeaceová. Titulní postavy ztvárnili Michael Brandon a Glynis Barberová, kteří se v reálném životě v roce 1989 stali manželi. (Česká televize)

(více)

Recenze (218)

Lima 

všechny recenze uživatele

Dnes s odstupem doby vidím, jak je to slabý. Ale ústřední dvojice je sympatická a Chuck Norris tu neukopává hlavy, takže slušný tři * jsou na místě. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Správňák drsňák vtipný polda a sexy nebezpečná blondýnka policistka plus bezva slovenský dabing...no proč ne??? ()

T2 

všechny recenze uživatele

Tak tomuto hovorím seriál a na 80.roky to bola fakt jazda z nezabudnuteľnou dvojicou policajtov a vyšetrovateľov Dempseya a Makepeacovej v podaní Michaela Brandona a Glynis Barber, plus samozrejme neopomeniem ich neústupného šéfa Gordona toho hral Ray Smith. A na Anglickú produkciu jednoznačne jeden z naj seriálov čo tam vznikli. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Občas poněkud otravné politicko-společenské pozadí a zbytečně propletené okolnosti, ale v dětství pro mě tahle dvojka byla naprostý kult. S trochou nostalgie byl Dempsey mým prvním regulérním seriálovým vzorem. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„O koľkej chodí do práce?“ – „Čím neskôr, tým som radšej.“ OK, druhí Profesionáli to nie sú, ale o to ostatne tvorcom ani nešlo; vydali sa skôr cestou úsmevného buddy príbehu a v tomto šéfovia kastingu trafili klinec po hlavičke. Takže nielenže príbehy sú napínavé, akcia slušná (hoci o ňu rozhodne nejde a niekedy je akčná scéna rozpútaná veľmi hlúpo, napríklad unesené dievča je vyslobodené z karavanu, únoscovia si nič nevšimli a tri kroky pred útekom do lesa dievča nešikovne zakope do rachotiaceho haraburdia a oni sa po nej rozbehnú a "prekvapivo" ju polapia), zvučka bohovsky adrenalínová a atmosféra bezchybne britská (daždivé počasie, typické domy). Navyše, z originálnemu námetu (čo sa stane, ak prehnane sebavedomý americký fízel prichádza do UK spolupracovať s miestnym upätým policajným zborom v čele s blondínou s podrezaným jazykom?) zaručuje neustály nával napätia prameniaceho zo stretu osobností, názorov, pováh a v neposlednom rade akiste i národov. Čo je v seriáli veľmi často a veľmi vtipne využité ("Prikazujem vám to. nezabúdajte, že ja som poručík a vy len seržantka." - "V anglickej polícii taká hodnosť neexistuje."). Ale je tu i výborné herecké obsadenie (nielen dvoch hlavných rolí, mojím miláčikom bol večne namosúrený a infarkt dostávajúci šéf Spikings). Chémia a nenávistné americko-anglické vzájomné doberanie medzi charizmatickou a sympatickou dvojicou funguje na jednotku (obaja herci sa v r. 1989 zobrali a dodnes sú spolu), mojou najobľúbenejšou postavou ale vždy bol takmer dvojmetrový „Indián“ Nick Brimble, hoci hral len v dvoch (z tridsiatich) epizódach. V našich končinách treba vyzdvihnúť aj kultový dabing Borisa Farkaša a Kamily Magálovej. "Pamätaj, mám veľkú rodinu." - "To je dobre, aspoň ťa bude mať kto v base navštevovať." - "Len aby nenavštívili aj teba." - "Budem sa tešiť." ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Kultovní britská klasika. Tak tohle pro mě v dětských letech byla skutečně krimi z velkým "K". Dnes sice působí poněkud zastarale ale ve své době byla pojmem. Velmi oblíbení hrdinové 80' years žena-muž dva svobodní kriminalisté-výborný skvěle doplňující se tým, do té doby ne tak často vídané složení..Měl jsem ji moc rád, měla svoje osobní kouzlo, byla akční, vtipná, napínavá v hlavní roli krásná hlavní představitelka Makepeaceová a líbivě znivá titulní melodie, mezi hlavními hrdiny to časem i jiskřilo pokud si dobře vzpomínám..Vždycky jsem si říkal že ji Dempsey musí stejně nakonec sbalit a taky se tak tuším stalo..Úplný protipól drsných Profíku, kam se hrabou dnešní sračky typu Kobra ap. Z nostalgie hodnotím vysoko. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Síce nemám rád kriminálky ale v 80tych to bol kult a navyše s kvalitným slovenským dabingom, čo je časté asi ako dážď na Sahare. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Musel jste zabít pět chlapů? Nemohl jste zabít jednoho a čtyři zranit?" Bývaly časy, kdy jsem chtěl bejt drsnej jako poručík Dempsey a zároveň si užívat výměnu tělesných tekutin s dokonalou seržantkou Makepeaceovou. Teď už jsem velkej, ale do poručíka mám stále stejně daleko a nic podobnýho seržantce mou postel taky nikdy nenavštívilo. Nevadí. Já nezávidím. Já se jen bavím a to mi s touhle dvojkou jde velmi dobře. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Debata v práci mi připomněla kdysi velmi populární, dnes už mnou naprosto zapomenutý serejál. Postaveno na tom, aby divačkám se líbil Dempsey, divákům Makepeaceová, která se ovšem nelíbila mně. Jediné, co stojí za poznamenání, je kvalitní slovenský dabing, se kterým je seriál spojen. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Otravovali s tím už za komančů a nelíbilo se mi to. Teď to dávají znovu a pořád se mi to nelíbí. Nechápu to, přitom mám takové britské klasiky docela rád. Výborný komentář: Petaspur ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

To špičkování se navzájem vážně utáhlo velkou část seriálu. Zlobivej ostrej hoch z Ameriky a předpisová bloncka, co zas tak blbá není. To je vážně dvojka k pohledání. Stačí přidat věčně mrzoutského šéfa, trochu akce a celkem slušná kriminálka je na světě... ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Londýnská víkendová televize vytvořila v sedmdesátých a osmdesátých letech řadu normožánrotvorných seriálů. DEMPSEY A MAKEPEACOVÁ tvoří vedle PROFESIONÁLŮ další z této pozoruhodné řady. I při zřetelném oslabení "nadžánrových" prvků ve srovnání se starším seriálovým bratrem toho zůstává dost; "koukatelnost" rozhodně ani tady nepřichází zkrátka. Konfrontace mužského a ženského myšlení a cítění, britské kultivovanosti a americké drsně sympatické přímočarosti je zdrojem neutuchajících gagů, jejichž páteří je vzájemné postupné sbližování odborné, lidské i partnerské. Aristokratická policistka s plebejským vzezřením umí být i distinguovanou dámou z vyšších kruhů, i vlídnou a taktní přítelkyní svých někdy velmi problematických blízkých žen. Její sociální i etické cítění je mimořádné a nadané darem kultivovat své okolí. Mění a vyvíjejí se oba, více však Dempsey, postupně slevující ze své chlapácké pózy; sbližuje se a podléhá Harrietinu osobnostnímu kouzlu. Červánky současného stavu tehdy dovršované ženské emancipace (ve Francii obdobný typ postav zvládala např. Girardotová, v některých rolích také Deneuevová nebo Ardantová) nalezly v sličné, Thálií bohatě nadané Jihoafričance přímo svou symbolickou inkarnaci. Vystupňovaná "akčnost" seriálu je vyvažována kulturností jeho hereckých protagonistů i rolí, které zastávají. Nejen pro minulou, nejen pro současnou, ale zřejmě i pro budoucí generace stále vděčných diváků. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Jééé tento seriál jsem kdysi "žrala" :-)) Určitě ale díky charismatičnosti obou herců, oba dva se mi k sobě hodili a když jsem se dozvěděla, že jsou manželé i ve skutečnosti, tak jsem byla nadšená :-) ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

O stupeň horší, méně napínavější, zábavnější a více vyčichlejší než třeba takový "Profesionálové". Ale bezvadně jsem se na tom učil slovensky. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Príjemný detektívny seriál s klasickou a slušnou kombináciou pátrania, akcie aj dvoch odlišných a dopĺňajúcich sa parťákov. Keď som bola malá, strašne sa mi páčili Makepeacovej lesky na pery. Vtedy tu ešte nič také nebolo :-) ()

Reklama

Reklama