Reklama

Reklama

Kaili blues

(festivalový název)
  • Čína Lu bian ye can (více)
Trailer 1
Drama / Mysteriózní
Čína, 2015, 113 min

Obsahy(1)

I jemná skica malé životní epizody obyčejného muže v sobě může obsáhnout minulost, přítomnost a budoucnost největšího z národů. V debutu 26letého básníka Gana Bi se venkovský lékař vypravuje na pouť s cílem nalézt ztraceného synovce a spojit skrze svěřené předměty dávné milence. V uhrančivém čtyřicetiminutovém záběru se jeho cesta do rodného kraje mění v mystickou zkušenost. Ruční kamera začne žít vlastním životem, překonává několikakilometrový úsek a její nepředvídatelně vytyčená trasa připomíná říční meandry. Podvečer v malém čínském městečku se mezitím proměňuje v magický časoprostor, který si postupně podmaňuje odpoutaná lékařova paměť. Kaili blues je vizionářskou filmovou básní o bolestné touze vytěsnit minulost a zároveň se s ní vyrovnat. Pocity hlavní postavy intimně propojuje s životy venkovanů, které jsou lapeny v rozporech mezi tíživou historií a nadějným zítřkem, nostalgií a závratí z překotných proměn země. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (22)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Neotesaný diamant filmové poezie. Báseň utkaná ze světla, tmy a soutoku časů. Přes všechny technické nedostatky má Gan Bi talent, který září jako oheň nad spícím městem. Locarno je očividně festival, kde přežívá magie. #kviff2016 ()

WillBlake 

všechny recenze uživatele

Měl jsem sen, že jsem spal, zdálo se mi to přitom jsem byl vzhůru. Neuvěřitelný debut, který popírá čas a zároveň prostupuje roztříštěnými vzpomínkami, aby následně pomocí nezapomenutelného dvaačtyřicetiminutového záběru, putujícího za zvukem snového blues, dostal vaše vědomí na novou úroveň. Filmová meditace 2.0. ()

Hortensia 

všechny recenze uživatele

Pokus o Překročení. Což je zásadní. Jistou manýru vyvažuje radost z experimentování. Škoda trochu levného krimi příběhu a synchronicity příliš "na první"... ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Len plynutie a nič viac. Vo vnútri Činy, kde je vlhkosť, rozklad a folk tales, ktoré sa dostávajú do hlavných správ putuje človek s cieľom. Cieľ má možno svoje opodstatnenie ale počas tohto putovania nás ako diváka zasahuje kolorit, prostoduchosť, drobné osudy malých ľudí, silná atmosféra upršaných uličiek a nepekných obydlí, ktorej dominuje silná jednozáberovka. Cieľ pre postavu je niečo iné ako cieľ pre diváka. Nemáme tu popisné dialógy. Ani nejakú výraznú dejovú štruktúru. Predsa mám ale pocit, že som sa o postavách dozvedel veľa. Boli smutné. Boli sklamané. A možno sa im nikdy ich cieľ nepodarí dosiahnuť. Aspoň nie tak ako chceli a túžili. Ale aj tak sa neviem zbaviť toho uhrančivého pocitu, že silá každého záberu, bola ako sila úderu hlavného tvorcu do vášho vedomia, pretože túži aby ste ako divák vnímal. A nechal sa niesť. A nesúdil. A uveril. Kaili blues je manifestom poetiky. Aj priamej, aj tej čo sa skrýva ako plynutie času na stene vagónov prechádzajúceho vlaku. Gan Bi je tvorca ktorý si môže s Tsai Ming-Liangom a Wong Kar Waiom podať ruku. Pre mňa pohladenie. ()

Philcze 

všechny recenze uživatele

Podobný dojmy jako z Journey Into Night. Nádherná lyrika, která mě ale přes všechnu podmanivost a režijní bravuru moc nedojímá. Esence filmu, o kterým si milerád přečtu esej, abych ho i nadále mohl z dálky obdivovat, ale nemusel jsem se na něj znova koukat. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Utekly mi všechny souvislosti. Možná proto, že jsem o nich nepřemýšlel a nepídil se po nich, možná proto, že mi byly lhostejné, ale také možná proto, že mě přemohla obrazová stránka filmu nebo drobné děje, do kterých se mi nakonec rozpadl. A ruční kamera už také není ruční kamerou minulosti, a také už slouží jinému zobrazovacímu výrazu. Myslím, že se Gan Biovi podařilo natočit snímek mimo všechny běžné žánry, není to drama ani mysterie, je to BLUES. Film s lomenými tóny (blue notes), čili "tóny záměrně zahranými v jiném ladění, než zbytek skladby, aby vytvořily určité napětí" (Wikipedie). Pozn.: Jedním z kódových prvků bluesové řeči je "telefon", zde mě napadla podobnost s jednou z nejlepších bluesových písniček, Elmore James – I Can't Hold Out (nejzábavnější je verze se starým Jeremym Spencerem - https://www.youtube.com/watch?v=gNxPY_ZdYFI) ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Evidentně půjdu proti proudu, jelikož mi to zas tak snové nepřišlo. I tak ale uznávám, že Kaili blues je zdařilý debut, především svojí precizní kamerou, která sice místy (nejvíc je to znát v té tři čtvrtě hodiny dlouhé scéně, ale překvapivě je i tak celkem podmanivá) působí amatérsky, ale i tak, většina záběrů je úžasná. V některých je dost znát inspirace Weerasethakulem (který své filmy má hodně snové), ale Gan Bi zatím jeho kvalit podle mě nedosahuje. Taky mi tu chyběl nějaký trochu větší příběh, chvílemi to bylo nudné. Konec se mi ale líbil, včetně té svojí myšlenky. Poslední večery na Zemi se mi líbily víc, ale i tak uznávám, že Kaili blues je zajímavé a myslím si, že Gan Bi se s každým filmem bude čím dál tím více zlepšovat. 3* ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Film, který si žije svým přirozeným vlastním tempem a který si originálně pohrává s realitou i časem. Dýchá z něj poezie, tajemství a fantazie. ()

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Prekrasna filmova poezie. Moc nevim, co se tam delo. Ze zacatku jsem se nechal unaset snovou kamerou a potom jsem se nechal preject trictvrte hodinovou jizdou, behem ktere jsem valil oci nad technickou strankou, uzival si epizodu v zivote doktora a dalsich vesnicanu a vzpominal, jak jsem kdysi cestoval po Cine. Presne takto si ji pamatuju. ()

Ixbalanke 

všechny recenze uživatele

Vizuálně poetické az industriální záběry nás přivádí do chudých vesnic v horách, kde nastávají situace až lynchovskeho typu. Film ve mě probouzel inspirace: Hrajme si s realitou v realitě. Nic není zbytečné, ani ztráta času. Užívejme každý okamžik a příležitost. Festival Kino Asia Brno, 22. 9. 2017, kino Art toho času v Distillery. ()

sPaRk 

všechny recenze uživatele

Omotalo si mě to kolem prstu od samého začátku, celé jsem to odseděl v takovém hypnotickém transu, příběh vnímal jen úplně okrajově; myslím, že jsem ani pořádně neregistroval, kdo za kým putoval, kdo byl čí syn či strýc a vůbec mi to nevadilo. Hodně mě bavila ta hra s referencemi na to, co ve filmu už bylo a co přijde, kdy musel být člověk pořád ve střehu, a vůbec celá práce s časem a geniem loci. Stovky vizuálních detailů, fascinující propracovanost každé scény. Je to rozhodně jedna z těch věcí, kterou bych si rád někdy s odstupem dal podruhé, to už bude jenom zrát. Velmi svěží vítr. Tohle vypustit v pětadvaceti? Opravdu klobouk dolů.. ()

Carodej_pes 

všechny recenze uživatele

Obsahem nezáživná, formou ovšem překvapující inscenovaná dokumentace. Film fungující pouze ve své celistvosti, kdy má divák možnost zpětně definovat si jakési dvě půle filmu, například: (1) všední život a (2) zážitek z něj nějakým způsobem vybočující. Všední život ustálen kamerou na stativu, zážitek pak coby život zdánlivě chaosem, zaznamenán handycamem. Dílo je bez uchopení celku chladné, nepřístupné a v handycam části v určitých momentech rovněž nedůsledné (jmenovitě se jedná o neautentické detaily v obraze jako připnuté mikrofony na těle herce a pohledy postav do kamery). Přesto bych se jej nezdráhal označit za pionýrské. ()

Brylin 

všechny recenze uživatele

Čínský básník a debutující režisér si troufl na plátně zachytit mystický zážitek a zvládl to velmi solidním způsobem. Magie absolutní synchronicity je omamná. Takhle nějak by si to zřejmě představoval i Carl Gustav Jung. Krásné čtyři hvězdy i přes zjevné formální nedostatky. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

komentáře: https://www.nytimes.com/2016/05/20/movies/kaili-blues-review.html?_r=0 https://criticsroundup.com/film/kaili-blues/ http://www.eyeforfilm.co.uk/review/kaili-blues-2015-film-review-by-jennie-kermode http://www.hollywoodreporter.com/review/kaili-blues-lu-bian-ye-872299 výstižná rekonstrukce nejednoznačného děje: http://www.slantmagazine.com/film/review/kaili-blues http://www.scmp.com/culture/film-tv/article/2008250/film-review-kaili-blues-bi-gans-art-house-gem-blends-memories-and http://366weirdmovies.com/capsule-kaili-blues-2015/ zasvěcený výklad děje i jeho smyslu: http://cinema-scope.com/spotlight/kaili-blues-bi-gan-china/ http://www.imdb.com/title/tt4613272/criticreviews?ref_=ttexrv_sa_5 ()

Germanicvs 

všechny recenze uživatele

Časoprostorová vizuálně vytříbená mantra, kterou nelze tak snadno okem i myslí zachytit. Bravurní debut hodný nejvyššího ocenění. ()

Reklama

Reklama