Reklama

Reklama

The Wire - Špína Baltimoru - Série 1

(série)
USA, 2002, 12 h 41 min (Minutáž: 55–66 min)

VOD (1)

Epizody(13)

Recenze (24)

Judhisthira 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Právě sleduji Wire potřetí, což je poprvé u nějakého seriálu. A byť je to po 10 letech, tak na mnohé divák zapomene a dá se zaměřit na různé detaily - promyšlené vyznění scén, situační humor, nadčasovost v kritice společnosti a systému, nekorektnost. Dnes by si filmaři zdaleka tak nedovolili. A jak jsou mnohé seriály či filmy občas nudné v dialozích a nevěrohodné v situacích, tak Wire pobaví a chytne i v rutinních momentech, téměř každá scénka je scénářem zajímavá a divácky přitažlivá. Připomenu třeba Bublesův výlet s Jimmym na fotbal a ta hláška o nebi, Herc litující babičku v bytě. Prezova rána, Lester poprvé promluví, a už druhou zásadní věc tímto vytáhne pro případ. Nebo násilná šťára ve 2 ráno ve věžákách :-)) Takových pasáží je tam desítky za těch 60 dílů :-) Postavy jako Jimmy, Lester, Bunk nebo Stringer patří k tomu nejlepšímu z charakterů, co jsem za ty roky sledování seriálů viděl. A zároveň životní role pro tyto sympatické herce. Wire je tak moc zábavný pohlcující seriál, jak jen to může být. Je škoda ho nevidět za život. Spolu se Sopranos, Shield, Breaking Bad představují vrchol filmového krimi-drama. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

svým způsobem obyčejný a ničím výjimečný seriál,který na první pohled působí jako další z řady standardních TV kriminálek.Jenže ono to tak není a Wire hodně mate tělem a má těžko definovatelné kouzlo,které dokáže oslovit i po skoro dvaceti letech od natočení.Největšími klady jsou jednak uvěřitelnost,protože tady žádném případě nejde o policajty superhrdiny,kteří vše vyřeší během pár hodin/dní,ale jde o doslova mravenčí práci,která je navíc komplikovaná birokracií a politikařením,kdy i sebejasnější věci jsou najednou extrémně komplikované a neřešitelné.Druhým velkým kladem jsou pak postavy.Je jich tady sice opravdu hodně,ale nestane se že by se v nich divák ztrácel.Navíc prakticky všechny ty postavy jsou nějakým způsobem zajímavé a nejednoznačné (a to na obou stranách barikády).Je sice fakt,že některé z nich působí trochu klišoidně a ploše a o spoustě z nich se vlastně nic moc nedozvíme,ale díky schopnostem tvůrců to vlastně vůbec nevadí a to se zase nevidí tak často.Zatím čtyři s tím že si nechávám rezervu pro další řady.K plné palbě ale zas tak moc nechybí...80% ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nie zrovna najtypickejšie vystavaná krimi gangsterka. Vizuál trocha zostarol, predsa len móda spred 20 rokov pôsobí dnes už ako osemdesiatky v roku 2002. Ale na hodnotenie to samozrejme nemá žiaden vplyv. Séria obsahuje síce zopár akčnejších scén, neustále sa fuckuje, myslím slovne, sexu je tu ako šafránu. Zato drsných teenagerov ako húb po daždi. A počúvať ich v origináli nemusí zvládnuť každý. Inak sa zameriavame na technické záležitosti typu nekonečného odpočúvania, registrujeme byrokraciu, boj o moc na vyšších miestach a tvrdú prácu radových policajtov, ktorí ale najviac nasadzujú za všetkých krk. ()

Mertax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Perfektní, pomalu gradující (bez nesmyslů či zkratek) a autenticky zobrazená práce kriminalistů, kteří stovky hodin a velmi pomalu vyšetřují případ. Na konci série budete mít strašnou touhu koupit si pager! Památná scéna (s01e04) D´Angelo vysvětluje šach. Nejlepší vtip (s01e06): Det. William Moreland: „You seem awfully happy today“. - Det. Ray Cole: „I got laid last night.“ - Det. William Moreland: „Oh yeah? Your asshole still hurt?“ Série s nejlepší úvodní znělkou. 95 %. ()

dudunecek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asi na čtvrtej pokus, ale přece. Konečně jsem se "prokousal" prvními díly a konečně se nechal pohltit tímhle seriálem. Nádherná sonda do drogového podsvětí Baltimoru, ale hlavně do policejního oddělení. Policie prej asi není Hawai Five-O, ani Kobra 11. Prej je to nudná práce, jako každá jiná plná papírů, nařízení, kompromisů, dlouhejch čumění ze střechy na nic, mravenčí práce a hlavně politiky těch nahoře. Zatímco přísná pravidla dealerům na straně podsvětí pomáhá organizovaný zločin ukrýt  a ovládat, na druhé straně barikády brání policistům při práci. Existuje čestný gangster? A co takhle čestnej polda? Je McNultyho touha po spravedlnosti to správné, nebo je to jen narcisitní dokázání vlastní pravdy? Celá tahle hra na hodné a zlé je tak zamotaná, a nevýhodná téměř pro všechny, co ji musí hrát. Tedy až na politiky, soudce a Omara. Poslední epizody mě zlomily. Teprve až v poslední scéně, podobně jako hlavní postavě všem došlo, že to celé je prostě jen hra a že se hraje dál, i když s novými pěšci, střelci a králem. Absurdní, napínavé a až moc reálné drama. 9/10. Těšim se na další případ ()

Galerie (84)

Reklama

Reklama