Reklama

Reklama

The Wire - Špína Baltimoru - Série 4

(série)
USA, 2006, 13 h 2 min (Minutáž: 58–79 min)

Tvůrci:

David Simon

Hrají:

Dominic West, John Doman, Frankie Faison, Deirdre Lovejoy, Aidan Gillen, Clarke Peters, Wendell Pierce, Lance Reddick, Sonja Sohn, Andre Royo, Robert Wisdom (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(13)

Recenze (16)

H34D 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čtvrtá řada "nejlepšího seriálu všech dob" je, troufám si říct, nejlepší, anebo minimálně mou nejoblíbenější. Problém kriminality, drog a vlastně všech sociálně patologických jevů se sice rodí genetickou výbavou jedince, avšak větší vliv má výchova (obecný konsensus hovoří o 60% vlivu výchovy a 40% vlivu vrozených charakteristik). Výchova by tedy měl být primární terč nápravy a prevence. Policie pouze supluje to, co výchova zanedbala. Vliv škol na výchovu je čím dál tím menší, učitel málem po žákovi nemůže nic chtit, aby si hned nějaký vychytralý rodič nestěžoval. 4. řada The Wire se věnuje školství a ukazuje, jak moc se musí pedagog snažit, aby na dítě zapůsobil co všechno nad rámec svých povinností musí vykonat, aby se jeho pozitivní vliv na výchovu aspoň trochu projevil. The Wire se ale nezdráhá ukázat, jak i velká snaha může přijít vniveč a jak systém všem nemilosrdně podráží nohy. Snad u všech 13 dílů jsem si říkal, jak je toto neskutečně geniální, jak se tvůrcům povedlo na obrazovku převést ryzí pravdu a přitom zabalenou v poutavých životních příbězích. Pamatuju, že u některých momentů této řady jsem musel i zatlačit slzu nad tím, jak kurevsky dokonalý tenhle seriál je. 10/10 ()

Mertax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

*Spoilery* Major crimes unit se rozpadla, stará parta už není. Volební kampaň okolo komunálek voleb padla přesně na dobu, kdy probíhaly volby i v ČR, čímž bylo sledování ještě zábavnější. Jinak je 4. série sociální sonda mezi „corner kids“ s poruchami chování, celé je to tíživější, poprvé vidíme konkrétní rodiny a jejich osudy, pocit marnosti zažívá nejenom Bunny se svým novým vzdělávacím programem, ale i člověk při sledování této řady. Dukie místo střední školy nastupuje na nároží, Randy jde do děcáku, Bubbles v blázinci, Cutty postřelen, Michael zabijákem, zkrátka všechno jde do ři**. Náprava není možná a vše je bezvýchodné. Svítá však na lepší časy v dlouhodobějším horizontu: nový starosta, Naymand mimo zhoubný vliv matky a znovuobnovení jednotky na konci sezóny. Čtvrtá série potvrdila, že Marlo je necharismatický nýmand, který předchozím bossům nesahá ani po kotníky, a duo jeho zabijáků s nastřelovací pistolí nudí… Bez Stringera a Avona to už není ono. Série s nejintenzivnějším finále a nejlepším názvem heráku: „Misletoe“. Nejlepší hláška: Senátor (s04e02): „Shiiiiiiiiiiiiiiiiiiit“, nejpřekvapivější scéna (s04e13): zastřelení Bodieho. 75–80 %. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asi najodvážnejšia séria z doterajšieho priebehu seriálu, rozumej najmenej divácka. McNulty je tu skôr za štatistu, odpadávajú veľké osobnosti, ktoré hrali hviezdy typu Idris Elba a rozpoznať, čo sa tu v skutočnosti deje, kto za koho kope a prečo, vyžaduje väčšiu dávku pozornosti a trpezlivosti. Čiže nič, čo by bolo vhodné pre dnešných teenagerov. Určite si vás ale získajú Carcetti a Prez, pokiaľ ste ich mali doposiaľ skôr za postavy neutrálne, tu sú za čistých sympaťákov, čo však neznamená, že sú jednorozmerní a nebodaj naivní. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

z celého už tak výborného seriálu je čtvrtá řada za mě nejlepíší.Tématicky se jde opět trochu někam jinam a po drogách (které se tu ale více čí méně řeší pořád),obchodu s lidmi a politice přichází na řadu školství.Víc než o zločinech a jejich řešení je tahle řada primárně o dětech,které vyrůstají v tom v čem vyrůstají a seriál tak nastiňuje otázky,jaké mají možnosti a zda vůbec nějaké mají.Odpovědí se tu nicméně nedočkáme a ani se o to tvůrci nesnaží.Počítám,že tohle bude hodně blízko realitě...90% ()

Blondsky 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

10/10. Excelentní v každém ohledu, precizní v každém detailu, herci briliatní v každé scéně. Zajisté nejlepší série a doufám, že ta poslední bude stejně dobrá. I když znělka tak silná není...no uvidíme ()

oasismanik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zo všetkých 4 zatiaľ asi najnepríjemnejšia na sledovanie, vždy, keď už to vyzerá, že sa stane aspoň niečo pozitívne a niečo sa zlepší, tak sa to zákonite posere ešte viac. Špinavé, nechutne reálne natočené veľdielo. ()

vepff odpad!

všechny recenze uživatele

Zbytecna rada serialu o kriminalnim vysetrovani, ktera toho moc spolecneho s predchozima seriema nema. S4 je sociologicka sonda do zivota deti a ostatnich obvatel gheta s nudnou prichuti politiky. No kazdopadne je to takova pomyslna vegetarianska brecka servirovana v prime steak restauraci, kterou jsem si fakt neobednal! ()

Ironhead 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jak často seriály s přibývajícími sériemi ztrácí na kvalitě, tak tady je čtvrtá sezóna možná tou nejsilnější. Naprostej mazec, gradace, žádná romantika ani přikrášlené příběhy Hollywoodu to tu nekazí. Je to syrové, je to silné a je to ze života viz. životopis tvůrců a i některých herců vedlejších rolí seriálu! Žádný Rapl ani Colombo se tu nekoná a nikdy konat nebude, tenhle seriál je o opravdové policejní práci a její časté naprosté marnosti, špíně v politice na státní i komunální úrovni (u nás to v reálu bude dokonce spíš horší než lepší jak tam), špíně ve školství a všude, kde jde stoupat po žebříčku hodností ve státní správě... Tohle vám žádná Kriminálka ...cokoliv... nikdy neukáže. ()

yourhead 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Masterpiece! Třikrát jsem se snažil to nějak rozepsat ale jak chcete psát o něčem, co obsahuje tucet životních osudů a dějových linek? Jak chcete psát o tom, že jste zažil několik životních příběhů v Baltimoru? Tohle nemůže nic překonat. Žádné režisérské eso, ani herecká hvězda, tohle je o kvalitě příběhu. Fakin masterpiece... ()

vladi3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Stvrta seria sa vyrovnava tej prvej... Zameranie na skolstvo... Mladi herci su skveli... Kradnu si pozornost pre seba, na ukor povodneho obsadenia... Vzdy ked sa objavi Omar, tak ma dej paradny spad... ()

stuj 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Stále dobré. Tentokrát přibývá i politika - hra o nového starostu, který chce věci opravdu změnit a vypadá to, že i změní. A nově sonda do školství - snaha socializovat největší hajzlíky z ulice. Jinak na ulici přebírá vládu mladý a neústupný Marlo a jeho zabijáci. ()

Reklama

Reklama