Reklama

Reklama

The Wire - Špína Baltimoru

(seriál)
  • USA The Wire
USA, (2002–2008), 59 h 27 min (Minutáž: 55–93 min)

Tvůrci:

David Simon

Hrají:

Dominic West, John Doman, Clarke Peters, Frankie Faison, Deirdre Lovejoy, Wendell Pierce, Lance Reddick, Andre Royo, Sonja Sohn, Seth Gilliam, Aidan Gillen (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(60)

Tento realistický kriminální seriál z produkce HBO, jehož autorem je scenárista David Simon, tvůrce trojdílné minisérie The Corner, oceněné prestižní cenou Emmy, vypráví o vyšetřování případů spjatých s drogami a vraždami v Baltimore. Sleduje je z nejrůznějších úhlů, jak očima policie, tak těch, co stojí proti ní, a zachycuje svět plný úskoků i stálého sledování, v němž lze snadno překročit tenkou hranici mezi dobrem a zlem, zločinem a trestem. První řada se soustřeďuje na leckdy marné úsilí policie infiltrovat se do drogového kartelu v západním Baltimore, v jehož čele stojí Avon Barksdale a jeho pobočník Stringer Bell. (HBO Europe)

(více)

Diskuze

 (hodnocení, recenze)

CreepyJoe

presne tak sme sa cítili po druhe časti všetci. dostávaš informácie. po tretej časti to začalo do seba zapadať a ja osobne som zaľahol po 13tich hodinách binge do postele. a vyvinul sa z toho naj seriál, aký som kedy videl. všetko ostatné po tom, mi dodnes príde trápne.

Judhisthira

Judhisthira (hodnocení, recenze)

Právě sleduji Wire potřetí, což je poprvé u nějakého seriálu. Byť je to po 10 letech, takže na mnohé člověk zapomene a dá se zaměřit na různé detaily, vyznění scén, humor, nadčasovost. Jak jsou mnohé seriály nudné v dialozích a nevěrohodné v situacích, tak Wire pobaví i v rutinních momentech a téměř každá scénka je scénářem zajímavá. Připomenu třeba Bublesův výlet s Jimmym na fotbal a ta hláška o nebi, Herc litující babičku v bytě, Lester poprvé promluví, a už druhou zásadní věc vytáhne pro případ. Nebo násilná šťára ve 2 ráno ve věžákách :-)) Takových pasáží je tam desítky ta těch 60 dílů :-) Je to zlatý fond a nejlepší seriál spolu se Sopranos a Shield.

CreepyJoe

CreepyJoe (hodnocení, recenze)

chozze008

We Own the City zatím totálně těžká nuda, a bez dějě, za dva díly to nebylo schopný udělat nějaký pořádnýá nástřel, co tě potěší že většina herců z Wire tam hraje, předloha je stejný autor, a je fakt super vydět staré tváře znovu v jiných pozicích, např. většina mafiánů co byla v the wire, jsou teď na druhý straně barikády :) Což je vlastně to jediné co mě asi nutí se na to dívat :DDD

rowdys

rowdys (hodnocení, recenze)

chozze008

Homicide: Life on the Street. Zozenies to ale len v slabsej DVD kvalite. Serial je podla knihy Davida Simona, ktory stravil rok s detektivmi oddelenia vrazd v Baltimore. Tam sa spoznal s Edom Burnsom, ktory po odchode z BPD zacal ucit v public school (znie to povedome?). Spolocne potom stvorili The Wire. Niektore situacie v The Wire su doslova okopirovane z Homicide. Odporucam aj samotnu knihu - v kombinacii s The Wire a We Own This City dostanes dost dobry prehlad o tom, ako to s BPD a inner city ide z kopca od 1988 az dodnes.

lukasK1995

lukasK1995 (hodnocení, recenze)

5seria ma moc nebavi pri tej novinárcine dosť trpím...čo to drží u mňa na živote je ako inak Omar a zaujímavý príbeh marla...aj ten mcnulty už je volaky pridrbany...

lukasK1995

lukasK1995 (hodnocení, recenze)

Som na 4serii na 5casti a nemôžem sa tohoto seriálu nabažiť. Je to skutočne majstrovské dielo..omaar ♥️

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Narcis

Narcis (hodnocení, recenze)

Nevite kde se da toto stahnout s cz dabingem ? Ulozto.cz u me bez vysledku, dyztak pisnete do posty, diky moc

na příspěvěk reagoval Brooks

Yalka

Yalka (hodnocení, recenze)

Ano Cheese je otcem Randyho. Dá se snadno dohledat, že to scénáristi potvrdili. V seriálu to nijak zmíněno (tuším) není.

Brooks

Brooks (hodnocení, recenze)

Neviete náhodou či sú Cheese a Randy v nejakom príbuzenskom vzťahu? Všimol som si, že obaja majú priezvisko Wagstaff a nevšimol som si, či to bolo niekde spomenuté.

Yalka

Yalka (hodnocení, recenze)

rowdys

Tak to je náhoda, zrovna Agents of S.H.I.E.L.D. sjíždím. Dneska jsem se dívala na finále 2. řady. Zítra načnu třetí řadu. Smála jsem se dnes nahlas, jak Fitz citoval Jesseho z Breaking Bad (Yeah, science, bitch!). Musím ale říct, že moje srdcovka tenhle seriál zrovna není. Nechápu, proč je tak kultovní.

na příspěvěk reagoval matt.hew11

Yalka

Yalka (hodnocení, recenze)

H34D

Six Feet Under já taky miluju, měla bych se k němu zas někdy vrátit, to už je roků... No a to The Sopranos musím dohnat.

na příspěvěk reagoval rowdys

H34D

H34D (hodnocení, recenze)

Tak obecně v žebříčcích a vyhlášeních nejlepších seriálů se na prvních třech místech otáčí The Sopranos, The Wire a Six Feet Under. Dělat mezi nimi přesné pořadí je podle mě zbytečné, jsou to prostě opravdové klenoty, všechny tři... A Breaking Bad taky :)

na příspěvěk reagoval Yalka

Yalka

Yalka (hodnocení, recenze)

zobi

Já mám teď aktuálně hodně času na seriály, dojíždím daleko do práce, koukám po cestě. Dopsala jsem si jak The Sopranos tak Band of Brothers, určitě na ně taky dojde řada, dík.

Yalka

Yalka (hodnocení, recenze)

zobi

Tak já nejsem bůhvijaký znalec, ale místy mi přišlo The Wire ještě lepší než Breaking Bed. Nebylo tak spektakulární, bylo víc civilní. A tím mě víc dostávalo.

zobi

zobi (hodnocení, recenze)

Yalka

Nejlepší seriál po BB? Zkus se podívat na The Sopranos či Band of Brothers (i když tohle je spíše mini-série).   

na příspěvěk reagoval Yalka, Yalka

Yalka

Yalka (hodnocení, recenze)

Já už mám pár týdnů dokoukáno. Je to nejlepší seriál (po Breaking Bad), co jsem viděla, určitě si ho ještě někdy pustím znovu. Jediné, co mě nechytlo, byla linka s redakcí novin (poslední řada), všechno ostatní (vč. těch Poláků, kteří mě zpočátku moc nezajímali, druhá řada) bylo prostě úžasný. Hodně se mi líbila čtvrtá řada (škola), příběh Randyho Wagstaffa mě hodně sebral. Zajímavý je vývoj/dospění postavy Carva (Ellis Carver) v kontrastu k jeho kámošovi Hercovi (který zamrzl někde hned za pubertou). V první řadě nerozlučná dvojka (láskyplně jsem jim přezdívala debil a blbeček), na konci dva úplně různí lidi. Fakt geniální seriál.

na příspěvěk reagoval zobi

Uživatel Yalka smazal svůj příspěvek.

Wade W.

Wade W. (hodnocení, recenze)

som v polke druhej serie, a zatial mozem povedat ze to vyzera zaujimavo. Tolko realnej , neprikraslenej byrokracie kolko je  jej zobrazene v kazdom diely sa len tak nevidi.

Yalka

Yalka (hodnocení, recenze)

Konec druhé řady: Herc a Carver zapomenutí od kolegů stále číhají na Nicka Sobotku před domem jeho rodičů. Smála jsem se nahlas.

Druhá řada měla pomalejší rozjezd. Při zimních záběrech z přístavu (McNulty na člunu) jsem měla vždy chuť si uvařit horký čaj. Nicméně konec série byl naprosto bombastický. Nebylo to akční, ale všechno do sebe krásně zapadlo.

Mertax

Mertax (hodnocení, recenze)

DaViD´82

Taky jsem si na seriál v souvislosti se současným děním vzpomněla..

Sociální napětí v Baltimoru je zkrátka nadčasové téma. To by bylo skvělé, kdyby tvůrci pokračovali..:)

Hoonza

Hoonza (hodnocení, recenze)

Tak mě naopak ten nový formát spíš nasral. HD super, ale tím, že změnili ořez, se dojebala kompozice ve spoustě záběrech. Navíc Wire se záměrně natáčelo v 4:3, aby nevypadalo filmově, takže HBO prakticky pošlapalo filmařský záměr jen proto, aby šli na ruku jelitům, kteří nejsou schopni si správně nastavit televizi

rowdys

rowdys (hodnocení, recenze)

Hoonza

od 5. januara sa bude dat HD digitalne zakupit uz aj na amazone, itunes google play atd, cize na nete to bude cobydup

Hoonza

Hoonza (hodnocení, recenze)

Kwaczek

Vůbec nemám páru, jestli to poběží i na českém HBO, každopádně předpokládám, že se to časem objeví i na HBO GO (kde je původní verze s CZ titulky) 

na příspěvěk reagoval rowdys

HocKto

HocKto (hodnocení, recenze)

no, ak neratam sitcomy, tak som v zivote pozeral viackrat snad len Sopranovcov, 3x... a Wire zatial 2x, ale teraz v zime to planujem dat tiez 3. krat... a presne je to prave o tom, ze ked uz clovek pozna dej a postavy, tak uz sa nemusi tak sustredit aby pochopil kto proti komu preco, a vidi tak veci, ktore predtym napr nevidel

 

inak ten Corner ste videli niekto? http://www.csfd.cz/film/82326-corner-the/

na příspěvěk reagoval rowdys

matezzz

matezzz (hodnocení, recenze)

Tak jsem se rozhodl, že to zkouknu znovu... (můj komentář po pěti sériích je z Vánoc 2008). První série za dva dny. Paráda. Napodruhé se v tom člověk lépe orientuje, přece jen, přiznejme si, kdo z Vás si přesně pamatoval všechny hlavní i vedlejší postavy po prvním shlédnutí první série? Já jsem v tom měl upřímně trochu zmatek. Napodruhé je to přehlednější a srozumitelnější, mohl jsem se soustředit na víc detailů, protože postavy už jsem znal. Dnes jsem načal první díl druhé série, už se těším na tu linii s přístavem. Btw. hodně mě rozesmála scéna, kdy Bunk sbalil nějakou buchtu a pak narvanej u ní v koupelně chtěl spálit svoje šaty kvůli důkazům, DNA apod. aby mu nikdo nepřišel na nevěru :-) Nakonec pro něj přijel Jimmy... Na ty vtipné scény jsem za tu dobu úplně zapomněl :-)

matezzz

matezzz (hodnocení, recenze)

Tydlidáš: No, jak bych to řekl, abych nespoileroval, ale to asi nejde... Takže SPOILER: Každá série je v podstatě jeden příběh a ten se také vyřeší. Ale v posledním díle zároveň začíná nový příběh, který v podstatě nejde vyřešit. Je to takový nekonečný koloběh. Přesně to ale říct nemůžu, zkazil bych ti dojem.

Tydlidáš

Tydlidáš (hodnocení, recenze)

Zdravim. Může mi někdo, kdo dokoukal všech těch 60 epizod říct, jestli má tenhle seriál nějákej normální uzavřenej konec nebo je ta taková ta klasika jak v poslednim dílu, něco nakousnou, ale už se to nikdy nedořeší. dík za odpověď

Eddard

Eddard (hodnocení, recenze)

Teď jsem narazil na tohle video s titulem 50 nejlepších postav z Wiru - https://www.youtube.com/watch?v=b-WuwTrvcq8.

Napřed jsem si říkal, že jich tam snad ani padesát být nemohlo, ale fakt že jo, padesát skvěle zapamatovatelných, prokreslených postav. A když jsem se nad tím zamýšlel, našlo by se jich ještě o pár desítek víc...

Související novinky

Lance Reddick zemřel ve věku 60 let

Lance Reddick zemřel ve věku 60 let

17.03.2023

Šok a obrovská tragédie. Tak nějak by se dala popsat nečekaná zpráva o smrti herce Lance Reddicka, jemuž bylo pouhých 60 let. Hvězda nespočtu seriálových a filmových rolí se zapsala do paměti diváků… (více)

Zemřel herec Michael K. Williams

Zemřel herec Michael K. Williams

07.09.2021

Ve věku 54 let tragicky zemřel známý charakterový herec Michael Kenneth Williams. Jeho nejslavnější rolí se jednoznačně stala postava Omara z chváleného seriálu The Wire – Špína Baltimoru. Objevil se… (více)

Tvůrce The Wire chystá nové policejní drama

Tvůrce The Wire chystá nové policejní drama

08.03.2021

Snad žádné jiné policejní drama nestojí v tolika seriálových žebříčcích na prvním místě, jako epická drogová sága The Wire – Špína Baltimoru. Její tvůrce David Simon začínal jako novinář pokrývající… (více)

Reklama

Reklama