Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh z fotbalové „pralesní" ligy Zelená je tráva, fotbal to je hra... A to jak ten „velký" ligový, kde se točí obrovské peníze, tak i fotbal, který žije jen z nadšení vesnických fandů, fotrů, klubových funkcionářů a dalších lidí, kteří jsou pro něj schopni obětovat i svůj osobní život. SK Vrátno je klub, který nedrží nad vodou sponzorské dary, ale srdce a obětavost členů, přátel a fanoušků. Nikdo nechce spadnout do pralesní ligy, ale někdo tam musí. Proto se zápasy neodehrávají jen na hřišti, ale i v hospodě, kde je dohodnutá výhra stejně důležitá jako ta vydřená na hřišti. (Bohemia MP)

(více)

Recenze (177)

golfista 

všechny recenze uživatele

Sonda do "čistoty" fotbalu "několikáté" třídy na malé vesničce je možná dost blízko pravdě, ale nevztahoval bych to na vesnický fotbal obecně :) Kachyňa určitě natočil lepší kusy, ale jako zaplácnutí deštivého odpoledne to ujde. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jakožto odrodilec v dost fotbalové famílii ke Koženému Slunci můžu říct jen - tak takhle nějak se nastavuje zrcadlo:) Ano, Kožené Slunce opravdu věrně, i díky výborným hercům, ukazuje jak to na těch okresních soutěžích chodí, jak jsou ti lidičkové oddáni tomu svému fotbalu, a jak ho nikdy neopustí. Člověk to svým způsobem musí obdivovat...a upřímně, mezi námi, při zápase na drňáku v Borohrádku si užijete jako divák mnohem víc zábavy než při finále Ligy Mistrů. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Televizní věc, na kterém nejvíce oceníte její opravdovost. Vše je tu věrohodné - od kopacího míče až po Jiřinu Jiráskovou, jejíž role je tak zapálená pro tuto hru, že je to až k nevíře. Tedy u ženy ;-) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Fotbalové prostředí připomíná spíš pokračování ságy Kmotr, než sport a to žáčkama počínajea přes pralesní ligy první ligou konče. V hledišti zase vládnou lidé s IQ v minusových číslech a tak není divu, že toto téma přitahuje satiristické náměty. Jedním z nich je i Kožené slunce, který dokáže mnohejma scénama a dialogama velmi slušně rozesmát. Nemůže se však zbavit dojmu, že minimálně s dialogama se šlo ještě více vyhrát. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Docela věřím, že to takhle nějak ve vesnickém fotbale skutečně chodí. Scénář to alespoň popisuje natolik věrohodně, že se tomu skoro ani nedá nevěřit. Herecké výkony sice nic moc světoborného, ale přece nechcete po funkcionáři vesnického mančaftu, aby deklamoval jako Hamlet. Pravdou je, že od Karla Kachyni jsme zvyklí na "jinačí kafe", ale jako oddechovka je tahle komedie ideální. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Kultovka. Pravda, jedná se v zásadě o nehoráznou bukoliku a vesnickou idylku, která imituje třeba takové bodré Zvonokosy, ale tenhle film mě prostě baví. Má pohodovou atmosféru, chytře napsané dialogy, dobré herce... A na tom fotbale je vážně něco magického, když ho člověk nesleduje pouze z pohody pohovky... ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jsem sice fotbalový fanoušek, ale tenhle televizní film mě příliš neoslovil a musím konstatovat, že v produkci pana Kachyni patří k těm nejméně povedeným. Takový ten typický český (veřejnoprávní) televizní průměr... ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Jestli v 3B třídě stojí zápas sud piva a postup pečené prase, je to stále lepší a pochopitelnější než poměry v našem "nejvyšším" fotbale, které už určitě otrávily i ty nejskalnější fandy. Právě proto mě dokázal tento ironicko-přejícný pohled rozesmát i zabavit možná i více než leckterý prvoligový zápas. Jenom bych měl pár výhrad k roli Jiřiny Jiráskové. Sice ji herecky zvládla snad nejlépe ze všech, avšak její postavu bychom tedy ve vesnickém fotbale hledali stěží (A úplně bez zkušeností nejsem.) ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

V dobách, kdy ještě houslický Slavoj ani nepřemýšlel o svém filmovém úspěchu, se na nerovném pažitu nadšeně prohánělo SK Vrátno. Nebyla s ním taková zábava jako v Houslicích, protože režisér Kachyňa příliš sondoval mezilidské vztahy a výkonům popocházejících plejerů nevěnoval patřičnou pozornost, ale snahu o propagaci amatérského fotbalu je třeba ocenit. Já sám si dám ještě po demižónu vínečka do každé nohy a pak s lehkostí sobě vlastní vstřelím pět gólů prvnímu soupeři, který se mi postaví. Dáme bůra, dáme bůra ... ()

sud 

všechny recenze uživatele

Tuhle (tragi)komedii vnímám spíše jako velmi věrné zobrazení vesnického fotbalového mančaftu pralesní ligy kdesi v horní dolní. Vynikající Roman Skamene. Skvělé. 70%. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Nečas, Novotný a Vetchý se později sešli i u jiného projektu, zabývajícího se vesnickou kopanou, proti Okresnímu přeboru se však Kožené slunce drží více při zemi a navzdory komediálnímu tónu je podstatně pesimističtější. Nahořklá nota vyprávění je ostatně na celém filmu nejlepší. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Podle mého se jedná o nadprůměrnou komedii. Už jed díky faktu, že se jedná o televizní film. Podívejte se jakými braky nás ČT v současnosti zásobuje. Kožené slunce se mi líbio, protože vtipně zachycuje bezednou lásku k fotbalu, ať už na jakékoliv úrovni. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Mně jako fotbalistovi se film docela líbil. Zajímavý příběh, jak se jeden vesnický tým propadá do pralesní ligy a kolem toho všeho se odehrává veliký humbuk. 65% ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla trefa. Efektně natočené brilantní sportovní výkony se nadčasově propojují s osudovou čistotou sportu. Tady zase jednou někdo ví, o čem to vypráví. Ta pěšinka přes hřiště, kterou vychodil dědek s pivem, mi nostalgicky připoměla mládí, kdy jsem ještě nehrál za Los Angeles Galaxy. "Dáme bůra!" ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Předposlední počin pana Kachyni má v sobě naději, radost, oddanost, smutek i beznaděj. To vše díky koženému kulatému nesmyslu, který ovšem do životů občanů Vrátnova vnáší ten pravý životní úděl. Vnímají ho všechny generace i profese, světské i duchovní. Precizní výběr herců a uspokojivá režie, v této době již legendy českého filmu. Není divu, že se tématu poté chopili jiní, a rozvedli ho ve svůj seriálový úspěch. ()

Reklama

Reklama