Reklama

Reklama

VOD (1)

Série(2) / Epizody(16)

Obsahy(1)

V krušných počátcích zombie apokalypsy se skupina zcela neznámých lidí musí semknout a najít v sobě sílu, aby dokázali přežít a dostat se zpátky ke svým blízkým. (Netflix)

Recenze (108)

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Překvapení: První polovina je nečekaný nářez. Každá epizoda je v jiném stylu (pro mě byla asi nejlepší Škola, tam jsem se místy pěkně pobál) a díky neustálým změnám pojetí i prostředí si seriál dlouho udržuje svěžest a spád. Přes rychlé zombíky není nouze o napětí a velkým plusem je minimum keců. Třeba ve čtvrté epizodě padnou jenom dvě slova (thank you). V druhé půli tomu sice začne trochu docházet dech, ale i tak se mi Black Summer jeví jako poněkud podhodnocená záležitost. Možná že už tady lidi mají zombíků plné kecky, ale tohle je po dlouhé době konečně něco jiného než všechny ty zombie komedie a telenovely. Komu se před cca deseti lety líbil Dead Set, tak ten připomene Black Summer asi ze všeho nejvíc. Jsem zvědav, kam se to celé bude ubírat ve druhé sérii. //// Červen 2021: To, co mě na první sérii (tedy alespoň na její první polovině) zaujalo asi nejvíc, tedy každý díl pojatý v úplně jiném stylu, tady už moc neplatí. Naštěstí zbyl ten sympatický chaos, kdy děj zběsile skáče od jedné postavy (nebo několika postav) k druhé (k druhým). Ani to už ale není taková zábava jako když se s tím člověk setkal poprvé. Časem se vše začne stále více točit kolem několika postav, které se dají nazvat hlavními. A stejně jako v první řadě seznáme, že tyto postavy míří za nějakým konkrétním cílem. V první sérii to byl stadión, tady letiště. Jsem vcelku spokojený, jen jsem marně čekal na nějaký opravdu strašidelný díl, jakým byla minule Škola. (Hotel se v tomto směru jevil docela nadějně, ale...) Black Summer má díky své epizodičnosti potenciál na spoustu dalších sérií. Otázkou je pouze udržení kvality. A ta je ve druhé řadě přece jen trochu nižší než v jejím předchůdci. Normálně bych dal tři, ale v dnešní chudé době... ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Až bolestivo priemerná záležitosť. Taký šedivý kabát medzi kabátmi, ktorý nechcete nosiť, no je Vám ho ľúto vyhodiť. Keď "Black Summer" neuvidíte, Váš život to z negatívneho, ani pozitívneho hľadiska nijak neovplyvní. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. SÉRIE - Upřímně nechápu, proč se seriál 'Black Summer' setkal s takovou enormní averzí - byť částečně vykrádá prvky z kultovního komiksu 'The Walking Dead', v rámci zombie subkultury jde o překvapivý nadstandard - vzhledem k žánru nejde taky požadovat kdejak vysoký nároky. Avšak u 'Black Summer' není primární složkou ostentativní akce - jak by mnoho konzumentům líbivě konvenovalo, ač je zde taky robustně přítomna - ale hutná nervy drásající atmosféra, která se pokouší divákům intenzivně dostat pod kůži, a taky dynamický tempo vyprávění - i když formální stránka je veskrze konvenční a samotná příběhová premisa je dost banální (jednoduše řečeno klasická procházka z bodu A do bodu B).... Co musím jakožto fanatický cinefil pochválit, je velmi sofistikovaná práce s kamerou (ať už se to týká jednozáběrových shotů anebo kinetickýho snímání obrazu) a mozaikovitým fragmentováním/prolínáním jednotlivých dějových linek. Až na pár výjimek (díl 'Summer school' a poslední tři epizody) se seriál i přes několik nelogických kixů pokouší i o relativně autentický pojetí - což částečně podrývá ono hektický fázování narativu, kvůli čemuž příběh působí jak na jedno brdo.... Co ovšem nelze tvůrcům jakkoliv vytknout je ale naprosto odfláklej vývoj a psychologie postav - jednotlivý charaktery totiž nemaj ani špetku charisma a divák si k postavám nedokáže adekvátně vyvinout sebemenší vztah - a jestliže ano, scenáristi je okamžitě pokosí jak na jatkách (resp. zrovna Velez byl sympaťák, jehož úmrtí bylo dost nedůstojný). No a finální epizoda je totální haluz, který absolutně kazí celkový zážitek.... Každopádně jestliže v tomhle letním parnu chce někdo dát večerní seriálový binge-watch o 4 hodinách, první série 'Black Summer' je k tomu naprosto ideální.... // VERDIKT: nenáročná mrtvolná zábava. 7,2 🧟 z 10 // ________ 2. SÉRIE - Solidní netflixovská příručka k tomu, jak utýct hrobníkovi z lopaty..... Formálně nejde druhý řadě zombie seriálu 'Black Summer' moc co vytknout - z hlediska scenáristický kvality jde ovšem o patologickou přehlídku klišé a směšných žánrových trivialit. Jasný, je to sice vyfabulovaná fikce, ale reálie daných událostí a psychologie postav jsou tak abrealný a nepřirozený, že se divák do příběhu téměř nedokáže vžít a se seriálem tak nemůže navázat jakýkoliv sympatie. A ačkoliv je narativní struktura opět prezentována atektonicky a na události pohlíží z několika různorodých perspektiv, - což je jedno z mála pozitivních a zcela originálních superlativ, protože není obtížný se v chronologii příběhu orientovat - celkově vzato mám z celýho toho shitfestu velice ambivalentní dojmy, a doteď nemám šajna, jestli udělit 3* anebo 4*. Více zde: https://youtu.be/yMg6TYHDlpg ()

Ruut 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vynikající no name seriál. Mnohem zajímavější, kreativnější, nepředvídatelnější než provaření Živí mrtví. a jsem fakt šťastný, že bude i druhá sezona. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Návrat ke kořenům žánru, který kupodivu se svým "mateřským" seriálem Z Nation nemá prakticky nic společného. Což já osobně olituji, neb mě těch pět sérií punkových ultrazběsilostí nadmíru bavilo, ale pro většinu lidí bude Black Summer rozhodně stravitelnější. Zombies jako nesmrtelný zdroj hrůzy pro pár postav, které se dají random dohromady, a nikdy u nich není jisté zda se všechny dožíjí konce dílu. Žádná telenovela jako u Walking Dead, není divu že seriál vychválil i Stephen King. Překvapující je ovšem velmi proměnlivá délka dílu - počáteční díly mají klasickou třičtvrtěhodinu, ale některé z pozdějších třeba jen polovinu. Ne že by to jakkoli vadilo, potenciál k bingování je beztak velký, a i ty samotné díly jsou ostatně epizodicky členěné. Jen je to zajímavý trend na streamovacích platformách, který nejspíš uvidíme v budoucnu čím dál častěji. /// Druhá série - wow! Výrazná změna stylu a hlavně masivní nárůst ambicí autorského týmu, kdy se snaží dosáhnout snad až ke svatému grálu vážných apokalyptických filmů, McCarthyovské Cestě. A nemůžu říct že by to byla snaha úplně marná, je to drsná podívaná, a díky nelineárnímu vyprávění i docela zajímavé příběhové puzzle. Už jen z úvodní akční sedmiminutové scény bez střihu se Snyder se svou Armádou mrtvých musel rozbrečet někde v koutě.  8/10 ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Filmy o prežívaní v zombie svete mám veľmi rád, no tento prípad je skôr sklamaním. Celé mi to prišlo ako vytrhnuté z kontextu, hrané iba na jednotlivé scény a na efekt. Žiaden poriadny nosný dej, žiadne obľúbené postavy. A tým pádom iba priemerná atmosféra a veľký hrniec nudy. Zombíci sa tiež správali neštandardne - boli skoro rýchlejší ako tí zdraví, čo sa mi zdá ako vtákovina. Chcelo to jednoducho ucelenejší koncept, druhá séria je myslím strata času. Veľmi slabý priemer. 50/100 ()

Socrates 

všechny recenze uživatele

Asylumáci natočili pro Netflix zombie seriálek. A jejich rukopis je trochu znát. Nic novýho pod sluncem, jseš kousnutej nebo prostě nějak chcípneš a za chvíli je z tebe zombík, kterýho jde zneškodnit jen průstřelem mozku, popřípadě jeho rozmlácením. Asi proto většina postav se zbraní v ruce nejdřív vyprázdní zásobník do trupu nemrtvejch, přestože je to ani trochu nemůže zpomalit, natož zastavit. Hlavně že kdejaká baba, která tu přijde ke kvéru, si hned zkušeně otestuje mířidla, zaujme postoj letitýho mariňáka a vůbec se chová, jak kdyby prošla základní vojenskou službou s několika akcemi v terénu. __ S výjimkou asi dvou dílů, ve kterých se něco opravdu důležitýho řeší (na čí stranu se postavit apod.), je to jen bezduchý dílo s okoukanejma honičkama, ve kterým si ani nemáte šanci najít cestu k nějakým postavám, snad s výjimkou plochý Vietnamky (prvních pár dílů jsem váhal nad pohlavím) a hispánskýho Williama. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Parádní kamera v souhře s výbornou atmosférou a chaosem, podpořená skvělým soundtrackem a řadou neskutečně vypjatých momentů. Škoda hodně nudnýho vizuálu (color grading/obrazová post-produkce) a nevýraznýho obsazení. Black Summer je jinak, přátelé, mnohem zábavnější a dynamičtější než všemi opěvovaný Walking Dead! ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Je to takové, jak to jen přesně říct, hodně nedodělané. Seriál na téma zombie zase trošku jinak, jen si nejsem stoprocentně jíst, jestli to provedení nešlo udělat víc, než na těch zhruba šedesát procent. Zombíci umírají a ožívají trošku záhadně, místy se tam ale vůbec nic neděje a místy to zas připomíná mistrovství světa v atletice. Jen místo atletů v hlavní roli sprinterů zase zombíci, co neběží do cíle, ale honí přeživší. Prostě takový mišmaš, prošpikovaný a to hlavně ke konci zběsilou střelbou, který celkem splní očekávání, ale na to aby zanechal nějakou hlubší stopu, na to teda rozhodně neeeee. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Zombie apokalypsa je jako jedna z možností konce světa velmi oblíbená a obzvlášť filmová a seriálová tvorba poslední doby ji rozhodně neopomíjí. K Temnému létu jsem tak přistupoval jako k další snad i bohapusté zábavě a ačkoliv té se mi dostalo v míře vrchovaté, s velkým překvapením jsem zjistil, že nekoukám jen na nějaký klon Walking Dead, ale co do způsobu vyprávění opravdu originální záležitost. Děj skáče z jedné postavy na druhou, absolutně netušíte, kdo v příštích minutách zemře či přežije a tenhle pocit chaosu vlastně výborně podtrhuje apokalyptickou (či řekněme těsně preapokalyptickou) atmosféru. Obě série si pak svou lajnu drží obstojně. ()

Lenny.M 

všechny recenze uživatele

Co mě na Black Summer baví nejvíc je minimum hudby - vnímáte každý zvuk, každý krok a celý seriál to dělá uvěřitelnějším. Až na asi 2 díly velice povedené. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hodně očekávaný seriál z dílny netflixu o zombie apokalypse, který měl obrovský potenciál, protože podobných věcí vzniká poslední dobou málo, a tak by neměl silnou konkurenci. Hutná, drsná a syrová atmosféra, minimum hudby a umělých zvukových efektů a nasraní, agresivní zombie dávají dokupy brutální kombinaci, která táhne seriál kupředu neuvěřitelným způsobem. Napětí budováno skvěle a působilo to hodně realisticky. Ale světe div se, když je tady scénář jak vytáhnutý z odpadků, tak se můžete vizuálně a atmosfericky snažit jak chcete, ale je to stejně k ničemu. Další příklad toho, že poctivé filmařské řemeslo bez poctivého scénáře neudělá žádný pokrok. Je to obrovská škoda, protože jinak bych neměl co vytknout, ale scénáristické nesmysly, nelogické dějové příběhy a ještě nesmyslnější členění dílů na kapitoly (proč???) seriálu ubíraly na kvalitě rapidním způsobem. Nemluvě o snižování stopáže dílů ze 40 na 20 minut ve druhé půlce seriálu a zakončením úplně bez pointy. Sakra, tohle mě bude mrzet ještě dlouho. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Seriál sleduje skupiny, dvojice i jednotlivce snažící se přežít probíhající zombie apokalypsu. Asi tu nenajdete nic, co by jste v rámci zombie tématiky neviděli. Asi nejvýraznějším plusem je tak krátká stopáž jednotlivých epizod, která někdy klesá až k pouhým dvaceti minutám. Díky tomu si vyprávění udržuje slušné tempo takřka od začátku až do konce. Herecky nic výrazného, ale pokud nepočítám Asiatku, neměl jsem s jednotlivými aktéry problém. Masky nakažených také nejsou převratné, ale neuráží a co se gore týče, to je spíš slabota. Tvůrci se snaží zaostřit na chování jednotlivců během krize a občas se jim jakási psychologická studie i daří, ale většinou to klouže po povrchu. Celkově takový trošku lepší žánrový průměr. Každopádně druhou řadu si klidně nechám utéct. 55% ()

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Ani bych nehádal, že to mělo na svědomí studio The Asylum (Sharknado, Mega Shark Versus XYZ, Z Nation a jiné parodie). Zavzpomínal jsem s tímto seriálem na začátky Walking Dead, kdy lokace ještě byly opuštěné, každá z postav neměla připraven třístránkový monolog o tom, jak je důležité bojovat za lidstvo a zombie představovaly nebezpečí, byly víc než jen křoví v pozadí a showroom toho, co maskéři a CGI umělci dokážou při jejich zabíjení. Zavzpomínal jsem si ale i na hloupé chování postav, které zaslouženě dost z nich přivede na druhou stranu "barikády". Moc tomu nepomáhají ani díry v příběhu v podobě toho, že občas děj skáče jako kdyby chyběla epizoda nebo dvě nebo že divákovi není podstrkována motivace postav na každém kroku. To ale nemusí být nutně špatné, lze si to užívat i jako parodii na mystery drama, kdy člověk je často zmatenější než postavy v seriálu. Zavzpomínal jsem si i na 28 Dní Poté s atletickými zombies nebo na novodobý Úsvit Mrtvých podle toho, kde příběh začíná, ovšem s mnohem méně sympatickou ústřední postavou. V druhém díle to byl pro změnu Duel s dost nelogickou motivací postav, který ale, stejně jako celý seriál, je natočen brilantně - syrové záběry bez střihů nebo hudby dávají celému seriálu nádech dokumentu. Je to jako fakt, že vždy budu raději hrát hry z pohledu první nebo třetí osoby a ne ze shora vládnout celým skupinám. Být blíž akci. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jasně, první sezóna seriálu „Temné léto“ rozhodně není dokonalá. Zombie se místy chovají hodně divně, k některým postavám si vůbec nevytvoříte vztah, ale je to celé natočené tak, že máte pocit, že zombie apokalypsa není nic pěkného. A tak by to mělo být. S některými postavami se rozloučíte skoro mrknutím oka a přiznám se, že některé momenty mě dostaly. Nic nového, ale dobré to je. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Škoda že Black summer nepriniesol trochu ucelenejší príbeh, pretože niektoré epizódy boli ozaj pomerne vydarené, najmä Drive a Diner. Tvorcovia pracovali jednak z klaustrofobickýmím prostredím, jednak s otvoreným svetom a zombie apokalypsu sa im podarilo zobraziť pomerne dobre, ale ku žiadnej z postáv som si nedokázal vytvoriť lepší vzťah či sympatie a tak bol príbeh miernym sklamaním. Stále sa však jedná o jeden z lepších seriálov v ktorom sa objavili Zet. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

standardní zombie vybíjená,která se pohybuje někde mezi Fear The Walking Dead,Dawn Of The Dead a World War Z.Najde se tu pár slušných atmosferických momentů,ale v rámci žánru nepřináší nic nového...60% ()

Vojťas 

všechny recenze uživatele

Nechce se mi věřit, že to natočila společnost Asylum. :-O Vedle všemožně chrlených braků tu máme prequel k nemožnému Z Nation. Zde si berou tvůrci na paškál FTWD, ale naprosto dechberoucím způsobem. Konečně herecké obsazení, kdy to nevypadá jen na kolemjdoucí z ulice. Konečně kamera, která diváka vtáhne do akce. Konečně podmanivá hudba, která umocňuje celý zážitek. Obrovské překvapení! Ani jsem nedoufal, ale tvorba pod hlavičkou Netflixu přináší ovoce! 80 % ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Zombie hodně jinak a dost netradičně. Téměř nejdou zabít jsou rychlý.Lidi se mění prakticky hned po nakažení. Co mě tu vadilo je tupost těch postav a nelogičnost v ději, třeba chlápek hledá odemčený dveře a najednou se mu otevřou sami dveře do samoobsluhy, kde jsou plný regály zboží to jako nikdo neraboval či nekupoval potraviny když to vypuklo prostě blbost. Nebo najednou jdou někam pro zbraně a hned ví kde co v té budově je, ale přitom se vůbec nedomlouvají na nějakém plánu co budou dělat. Na konci na tom stadiónu taky dcera tam jako jedna z mála čeká až pro ni přijde máma. A ta stopáž jednotlivých dílů strašně krátká. ()

Reklama

Reklama