Reklama

Reklama

Epizody(5)

Obsahy(1)

Prima sezóna - pět povídek o láskách studenta Dannyho Smiřického - to je v scenáristické adaptaci K. Čabrádka a K. Kachyni pět televizních příběhů nazvaných Zimní příhoda, Májová kouzelnice, Zamřížovaný charleston, Hotel pro sourozence a Smutné podzimní blues. Jak řekl sám autor, v každé povídce je zrnko pravdy a tuny imaginace... (Česká televize)

(více)

Recenze (42)

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Josef Škvorecký je nesporně velký spisovatel, který navíc skvěle zachytil v jakési pseudoživitopisné sáze v osobě Dannyho Smiřického období svého života od gymnaziálních let. Prima sezona není první z hlediska jeho tvorby (Zbabělci, kteří se odehrávají časově po ní, jsou podstatně staršího data), nicméně jeho spisovatelské specifikum spočívá v jeho povídkářském založení - povídkami jsou Prima sezóna třeba stejně jako Tankový prapor. Zde došlo k přesnému přepisu knihy na obrazovku s celkem dobře zvládnutými reálemi a tak kromě příjemného pocitu, které sledování jednotlivých epizod přinese, je nesporně zajímavé sledovat vývoj mladé herecké generace - především její ženské části. Aňa Geislerová mně ještě tak za srdce nechytla, ale trio Wilhelmová, Elsnerová a Černá rozhodně ano, škoda že poslední dvě těch příležitostí dostaly poněkud méně a díky bohu ty první dvě dost. Mladí herci jsou přece jenom ve srovnání se svými ženskými protějšky dost toporní (to platí hlavně pro Petra Kroutila), s ženské sestavy totéž platí i pro ona dvojčata z druhého dílu, jenže najít dvočata v daném věku asi nebylo jednoduché...Ve vedlejších rolích bych zmínil taky skvělého Michala Pavlatu v roli místního gauleitera, který bohužel svůj herecký potenciál v předlistopadové éře nemohl rozvinout na rozdíl od těch, kteří hráli, co po nich "páni"chtěli a přitom jim tento fakt dneska nebrání, aby se prohlašovali za svědomí národa a mluvčí kultury. Ale zpět k Prima sezóně - zázrak nikolv, na Bylo nás pět to rozhodně nemá, ale na to, co nám veřejnoprávní televize nabízí v seriálové tvorbě dneska poctivé tři hvězdičky. ()

lolaloka 

všechny recenze uživatele

Jednu velikou hrubku tvůrci seriálu udělali, hlavní představitel se jeví spíš jako neskutečný opruz a loudil ... Danny Smiřický měl jistě jiskru v oku i přes své nezdary a nepůsobil jako nějaký chudák - otrava. Bohužel herec v roli Dannyho nemá ani onu jiskru v oku, ani sexy hlas, o charismatu nemluvě, prostě nic. Mouchy snězte si mě. Ten herec se snad nudil, když to hrál. Za tento zásadní krok vedle ubírám dvě hvězdičky, jinak bych s radostí dala plnou, protože mám tyto příběhy velmi ráda a zpracování seriálu nebylo vůbec špatné. ()

Reklama

Elden75 

všechny recenze uživatele

Hlavní roli vytvořil neherec, ale známý saxofonista Petr Kroutil. Objevila se zde spousta začínajících a dnes už poměrně známých herců a hereček. Nezapomenutelný díl byl pro mě Hotel pro sourozence: "Pán se chce se slečnou vyhajat?", kde excelovali pan rada (Ladislav Potměšil) a hoteliér (Oleg Reif). ()

PeterJon 

všechny recenze uživatele

Bol som tým okúzlený, keď som to pozeral cez prázdniny roku 1994 ako 14-ročný. Vtedy mi to aj pomáhalo dostať sa z introvertného sveta bližšie k dievčatám. Po 22 rokoch mi to príde obsahovo plytké, nemotorné a nepáči sa mi, že prekrúcajú/berú na ľahkú váhu kresťanské hodnoty. Po druhej časti som už nemal chuť pozerať ďalšie, pociťoval som nudu a stratu času, je to len o tom ako Danny balí sukničky. Slabý priemer. ()

Michelle_S 

všechny recenze uživatele

Velmi povedená adaptace mého nejoblíbenějšího díla od Josefa Škvoreckého. Hlavní postava je perfektně obsazena, a i když se v každém díle honí za jinou sukní (a skoro vždy marně), nemůžete ho jen tak lehce odsoudit jako holkaře, ale naopak v něm vidíte v nepochopeného romantika:-) Zajímavým faktem také je, že se zde objevuje řada později významných českých hereckých hvězd a hvězdiček. Čeho si obzvláště cením je, že si seriál zachoval ducha románu. Jsem s touhle podobou Škvoreckého díla velmi spokojena a vždy se na ni ráda podívám. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (13)

  • Točilo se v Karlovicích u vodárny, v Sedmihorkách u Josefova pramene, v Kladně na gymnáziu, Sklenařicích a na nádraží v Příbrami. (sator)
  • Sám autor literární předlohy Josef Škvorecký musel po zhlédnutí seriálu uznat, že hlavní hrdina (Petr Kroutil) je svou podobou opravdu věrnou kopií jeho samotného. (artcha)
  • Natáčelo se v Benátkách nad Jizerou, Lysé nad Labem, na nádraží v Příbrami, obci Karlovice a v Jizerských horách u loveckého zámečku Nová louka u Bedřichova. (artcha)

Reklama

Reklama