Reklama

Reklama

Vlak dětství a naděje

(seriál)
  • angličtina The Train of Childhood and Expectation (více)
všechny plakáty
TV spot 3
Československo, 1985, 6 h (Minutáž: 60 min)

Režie:

Karel Kachyňa

Předloha:

Věra Sládková (kniha)

Hudba:

Luboš Fišer

Hrají:

Stanislav Zindulka, Helena Růžičková, Žaneta Fuchsová, Tereza Brodská, Gabriela Wilhelmová, Alena Vránová, Eva Svobodová, Blanka Lormanová (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

"Nic ty se neboj! Na tragickej život jsem já pes!"  Tímto okřídleným úslovím si bývalá lázeňská kuchařka I. třídy Anna Urbanová, jinak bodrá a upřímná ženská košaté postavy s něžným a citlivým srdcem, často dodává odvahy. Sobě, ale ještě víc malé Věrce. Děvčátku, které přijala za vlastní, a také jejímu otci, svému životnímu druhovi, jinak poštovnímu zřízenci sice subtilního vzrůstu, leč rozměrného a statečného ducha, Josefu Pumplmě. Je toho opravdu třeba, neboť se píší léta 1937-1939 a nad Evropou se stahují mračna válečná a v místě, kde rodina žije, se ocelové kleště nacismu snaží zardousit už tak okleštěnou republiku a vyrvat jí to nejcennější - domov. A tak donuceni opustit domovinu v severomoravském pohraničí, odjíždějí hrdinové seriálu posledním vlakem z Frývaldova, vlakem, pro nějž už není návratu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (287)

Tosim 

všechny recenze uživatele

ŽÁDNOU BOLEST JSEM NEOČEKÁVALA, PROTOŽE JSEM JI JEŠTĚ NEZNALA. Opravdu citlivě natočený seriál, který se v podstatě dětskýma očima dívá na dobu našeho protektorátu. První velká role pro Stanislava Zindulku. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Česká klasika v nádherném podání. Herci předvádějí snad maximum a Helena Růžičková je opět středem pozornosti(hnedka vedle hlavní postavy). ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Tak přemýšlím co pochválit dříve! Určitě výborný scénář podtržený skvělou režii. Dále herecké koncerty - v čele pan Stanislav Zindulka a těsně za ním Žaneta Fuchsová, jejíž postava je pro pohled na dobu ústřední a Helena Růžičková. Pochvalu si ale zaslouží i další herci, kterých bylo, jak to v českém seriálu bývá, opravdu mnoho. Tak tragické a tak humorné dílo. Dojemné a těžké bylo žití v protektorátu.. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších českých seriálů...a jak by také ne, když je pod ním podepsaný režijní mistr Karel Kachyňa! ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Možná je můj nekritický pohled na tento skvost daný hodně nostalgií a tím jak moc mě to vzalo v dětství, ale i kdyby, tak co. Každá z postav zde je výborně napsaná i zahraná. Přes období, ve kterém se seriál odehrává, celkovou posmutnělost a jedno zkažené dětsví má neuvěřitelně optimistický náboj. Je milý i klasicky česky tragikomediální. Asi jediný (a vlastně zcela bezvýznamný) zápor je, že první část je oproti ostatním o něco horší. A nebo ani ne tak horší jako spíše se zbytečně pozvolným rozjezdem. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Už dlouho tvrdím, že nejpozději od Lynchova Městečka Twin Peaks se to opravdu zásadní v audiovizuální kultuře odehrává nikoliv na poli celovečerních filmů, ale na půdě televizních seriálů. Boom kvalitních seriálů posledních dvou dekád nás sice minul a je to spíš děs běs sledovat výtvory televizních harcovníků v českém prostředí, ale pár perel v dřívější historii se přece jen dá najít a Vlak dětství a naděje k nim beze sporu patří. Stačí angažovat schopného filmaře s poetickým viděním a s citem pro atmosféru a zobrazení lidských emocí, k jakým určitě Kachyňa patřil, a najít nosné téma. 30. a 40. léta v českém prostředí konfrontovaném nacionalistickými střety se sudeťáky a posléze válkou takový potenciál poskytují a Kachyňa toho využil beze zbytku. Určitě jde o jeden z vrcholů československé televizní tvorby, ke kterému přispěl i výborný casting, který využil herectví Stanislava Zindulky a Heleny Růžičkové. Z pozdějších pokusů o podobný projekt vyšel snad už jenom Bylo nás pět. Celkový dojem: 90 %. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Seriál má své světlé ale i docela slabé chvilky. Místy je ale absurdita toho všeho tak docela humorná, že nezbývá, než celý tento seriálový nadstandard hodnotit dobře. A musím říct, že zde vidíme Ružičkovou hrát i někoho jiného, než sebe samu. To je další plus. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Tatínku, prosím tě…“ - „Tak já mu půjdu pomoct. Na Štědrej večír se maj všichni lidi milovat. I když teda někerý z nich jsou pořádný svině.“ Těžká doba pro národ, ještě těžší pro malou Věrku, která přišla o matku. Naštěstí je tu amazonka Anna Urbanová, která hravě zkrotí rozbouřené stádo henleinovců, vyvrátí pařez či navaří ten nejlepší guláš! Nostalgické vykreslení doby z pohledu malé a později už dospívající slečny se podařilo. Kachyňa také zde projevil svůj cit pro vyprávění a atmosféru (za vydatné pomoci silné dvojky kameramanů a Fišerovy hudby). A spolehnout se mohl i na herce, hlavně Růžičkovou, Fuchsovou a Zindulku. Zaujme i Javorského Sepp, Augustův strýc („Baby člověka ani o životě rozmýšlať nenechajú, enem ho otravujú!“), Ševčíkův nácek a mnozí jiní. Ani tento seriál se neobešel bez menší dobové propagandy, ale těch pár „rudých“ momentek naštěstí tolik neruší. Dávám solidní 4*. „Tak co? Seš schopná předstoupit před mý stařičký rodiče jako slušná žena?“ - „Ale jo, ať to frčí srágoro, vem kufr a dem!“ ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Vrcholné klasické dílo českého televizního seriálu podává truchlivé události krizového, osudového českého desetiletí očima nejprve malého osiřelého děvčátka a pak rychle dospívající dívky. Režisér, který v čase potřeby uměl být stejně zdatným scénáristou a námětářem, literární předlohu podle všeho nejen zachoval, ale naopak ještě zvýraznil a prohloubil. Ať už jde o pohraniční izolované město (Jeseník-Frývaldov) nebo potom Brno, vidíme na pozadí neutajeně se odvíjející historické reality pozoruhodného tatínka z rodu hrabalovských pábitelů, vášnivou mateřskou macechu, která by pro svou svěřenkyni vykonala víc než pro své vastní dítě, nebo cudný, uměřený projev v té době rychle k herecké velikosti vyzrávající Brodské. Velikost lidské prostoty, jíž není nic lidského cizí, promlouvá i k nám. Natahuje ruku a my cítíme, že odmítnout ... nelze. Nebudeme přece hrubí a necitelní vůči sobě samým. Viď, Věrko. ()

sud 

všechny recenze uživatele

I když umělecké kvality seriálu uznávám, nikdy mne příliš nechytl. Ale v každém případě se mi ve svých rolích líbili přední čeští herci, nejvíce pak Helena Růžičková, Stanislav Zindulka a Vladimír Javorský. Pan Kachyňa uměl, i víc. 65%. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Dle mého názoru jeden z nejpůsobivějších a nejemocionálnějších českých seriálů, ve kterém dominovala a životní výkon předvedla H. Růžičková. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrný výkon pana Zindulky jistě dává tomuto dílku vyniknout nad ostatními seriály své doby.! Tóny Mistra Fišera jistě lahodí sluchu a přidávají na umělecké kráse... ()

cheyene 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nic ty se neboj, dcero moje. Na tragickej život jsem já pes. ... To je kapitální békovina. Dalo by se říci, že legendární nebo kultovní hlášky české seriálové tvorby. Šest hodinových epizod stačí k tomu, aby dobře vylíčily dobu před okupací, během 2. světové války a po jejím skončení na území Československa. Vše je navíc líčeno z pohledu hlavní postavy, zprvu malé a posléze dospívající dívky, což dodává celé problematice našeho protektorátu jiný pohled. Nejdojemnější na celém seriálu je postava a pojetí Anny Urbanové, ženy s velkým tělem, ale zejména obrovským srdcem, v ztvárnění Heleny Růžičkové, která tu exceluje, podobně jako Stanislav Zindulka. Potěší i herci v ostatních rolích, např. Žaneta Fuchsová coby malá Věrka či Tereza Brodská jako starší Věrka, Ivan Vyskočil a další. Zejména však - opakuji se - vztah Anny Urbanové k nevlastní dceři je natolik silně a emotivně vylíčen, že automaticky zvyšuje celkový dojem ze seriálu, který pro mě nabral obrátky až od nástupu Heleny Růžičkové na scénu a popravdě jsem se těšil na každou její pasáž. Dávám lepší 4*. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Hlašky jako "Na tragický život jsem já pes." nebo "To bude nějaká kapitální bejkovina." se staly legendami. Jeden za životních výkonu Heleny Ružíčkové. I když kvalitních hereckých výkonu je dost: Stanislav Zindulka, Tereza Brodská, Žaneta Fuchsková, Vladimír Javorský (jeho role Seppa je úplný protiklad Kyslíka ze Chlapců a chlapů) Zdeněk Řehoř, atd. atd. Výborný československý seriál a právem náleží mezi nej 200. ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Seriál přímo s brutalitou popisuje před válečnou a lehce poválečnou ČSR. Pochod nácků ve mě vždycky uvaří krev stejně jako ten zmrd co hodil zraněnou kočku ze schodů. Na tu scénu se nikdy nedívám. Myslím si, že první polovina seriálu je lepší. A taky si dost dobře neumím představit, jak by Růžičková porodila to dítě ()

Související novinky

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama