Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sedm mladých lidí ve věku od 23 do 33 let se na konci devadesátých let ve velkém městě pokouší praktikovat cosi, čemu se dříve říkalo milostný vztah. A tak na sebe milostně narážejí a nechávají se unášet napříč dlouhodobějšími či krátkodobějšími vztahy, které je dovedou zpět do samoty. Robert pracuje v cestovní kanceláři a rád rozplétá a splétá osudy lidí. Napomůže rozchodu Hanky a Petra, který se pokouší pochopit život skrze nahrávky „opravdového života“ pouštěné do éteru. Zatímco je Hanka pronásledována Ondřejem, do té doby uznávaným lékařem a otcem rodiny, seznamuje se s Jakubem, jehož pozitivnímu pohledu na svět pomáhá pravidelné užívání marihuany. Na druhé straně to ale způsobuje zhoršování jeho krátkodobé paměti, takže se v jejich vztahu objevují problémy. Zklamaná Hanka hledá pochopení u rodičů, ale doma najde jen dvacet Japonců sledujících „normální rodinku při normální večeři“. (Falcon)

(více)

Recenze (1 084)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Vesmír strukturálně otravný - obsahově blízký a přitom stovky světelných let vzdálený. O motání se v bludném kruhu mezilidských vztahů byly natočeny veletucty filmů, když se však v něm začne motat film samotný, nastává problém. Kultovní status Macháčkova nezralého banánu, jenž zahalen v mlze THC trousí na počkání životní moudra, mi poněkud uniká.. ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

To, že je Zelenka tak trochu magor, co se jeho Samotářského scénáře týká, pochopil asi každý, já musím dodat, že sice originální, ale u mě to prostě na nějaký nadstandardní zážitek nestačilo. Těžko říct, jestli je to proto, že jsem film viděla až 9 let po premiéře a každý kolem o něm mluvil jako o totální bombě a já tedy očekávala příliš, nebo je to tím, že mi bylo zatěžko uvěřit prapodivnému vzorku generace třicátníků. Některé scény jsou ale skvělé a chápu, proč je dodnes leckdo cituje. DVD: Disk je vybaven nezvykle bohatě, za to můžeme poděkovat režisérovi a producentovi filmu v jedné osobě, který ve svém komentáři mluví o tom, jak si sám vymyslel, že okomentuje část filmu, a ´donutí´ tak ostatní k vytvoření částí bonusových materiálů. Film o filmu, jehož podtitul zní ...aneb žádné historky z natáčení, je 15minutové video, tak trochu zmatené a opravdu se žádné ty historky nedozvíme. Na mě to působilo trochu jako snaha „nacpeme tam prostě něco“. Dalším bonusem je standardně trailer a fotogalerie s popisky. Najdeme tu přes 10 biografií hlavních herců a tvůrců filmu. Pro příznivce soundtracku jsou zde k poslechu dva videoklipy - Smoke under water a For that moment. Za kliknutí stojí i Festivaly a ocenění. Zajímavé jsou již zmíněné komentáře zúčastněných, nejlepší je asi Macháčkův, v kterém mimo jiné vypráví o tom, jak mu Jitka chtěla mermomocí strčit jazýček do pusy při líbací scéně. Celý komentář vypadá, jako kdyby na jeho nahrávání přišel dotyčný zhulený jako jeho filmová postava - neví, co by řekl a kecá o ničem. Zelenkův komentář je zcela civilní, dozvíme se něco více o procesu vytáření scénáře a o tom, že má úchylku na správné uvedení tvůrců v titulcích. Režisérům komentář vypadá ze začátku nadějně, ale nakonec se nic moc nového- krom počtu natáčecích dnů a Japonců nedozvíme (viz zajímavosti). Maximálně zjistíte, že během natáčení se mu zalíbila členka štábu a začali spolu chodit :P. Překvapením pro mě bylo 136 storyboardů k filmu. Trochu zbytečné je upozornění na webové stránky, které si každý aspoň trochu internetově gramotný člověk najde. Třešničkou na disku je exkluzivní bonus, ke kterému se můžete probojovat po úspěšném absolvování hry Přeměny (jednoduchá tipovačka). Jedná se o komiks na motivy Samotářů, který Zelenka po skončení natáčení vytvořil s výtvarníkem J. Švejdíkem. Na české poměry vskutku exotická a hlavně originální záležitost. Škoda, že to normálně nevydali. Bonusy zasluhují 90 %. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Samotářům nemám co vytknout, spíše naopak. Ale kde začít? Třeba u geniálních herců, zvláště Macháček (který byl po celou dobu natáčení každopádně zhulený:) Trojan, Rašilov, které skvěle doplňovali herci vedlejších postav. Celé herecké osazenstvo k sobě skvěle padlo, prostě dokonalá parta. Dále chválím scénář, dialogy a velké množství mistrovských a nadčasových hlášek; např. vybudování tradice kouření marihuany, spojení sedmi bytostí různého pohlaví a spousta dalších. Samotáři se stali naším legendárním filmovým pokladem a hlášky z něj se staly kultem. Já, jakožto člověk slušně žijící, nepožívající žádných drog, jsem po tomto filmu měla výraznou chuť si taky párkrát "potáhnout" a pak pozorovat ty "malé modré světýlka, kousky duší lidí, kteří nás měli rádi a už nemaj..." ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Pre mňa tento film obchádza prívlastok kultový pomerne dosť veľkým oblúkom. Veľmi dobrá reakcia na podobné komédie zahraničného typu, ktoré ukazujú skazenú spoločnosť, plnú nemravných ľudí, skazených chorobami a závislosťami novodobej civilizácie. Skôr ako komédia mi to prišlo ako občas veľmi súcitný a tragický film, ktorý ma okrem niektorých naozaj skvelo nabrúsených hlášok nedokázal rozosmiať, skôr zamyslieť sa nad touto vyobrazenou problematikou. Réžia a hudba bola naozaj veľmi trefne novátorská a aj neokukaní herci z tohto príbehu spravili to, čo asi tvorcovia očakávali. 80%. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Určitě jedna z vydařených českých komedií! :-) Líbí se mi námět, herecké obsazení a hlášky typu: " dal bych si něco k pití ... nooo máme tu výborný koláčky" ;-) Fakt jsem se bavila ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Výborný soundtrack na čele s Lucky Boy. Výborný Trojan a skvelý Macháček. Táto vyhulená komédia, sa pre mňa stala kultovkou. Neviem prečo, asi jem veľa koláčikov. Nedáte si koláčky ? ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Film, který se údajně stal generační výpovědí. Ale za sebe musím dodat, že se mnou nekomunikoval ani tehdy, ani dnes. Násilně vložené prvky UFO, hulení a Japonců přinášejí jen prázdné slepé uličky a opět nám zůstává jen klasický oblouk na téma "na počátku se rozešli a na konci zase sešli". Kde je ona přidaná hodnota? Předpokládám, že tehdejší mladí se nijak zvlášť neuměli nadchnout ani pro Němce, ani pro Maciuchovou. Takže souhrnem mi vychází jako hlavní devíza opět jen ta Pragensie a bar La Casa blů. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Čas overil kvalitu. Preverenie spočíva v tom, že kedykoľvek som zazrel, že Samotári práve idú v telke, tak som ich dopozeral. Pri iných filmoch (a je fuk či českých alebo zahraničných) sa to stáva len zriedka. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si na Samotáře trochu povyrostl a musím říct, že jako pozdnímu dvacátníkovi se mi líbili ještě o pořádný kus víc, než krapet zastydlému sextánovi. Bravurní Zelenkův scénář s pečlivě odpozorovanýma postava, které ztvárnili senzační herci. Důstojný nástupce Vorlova Kouře v pomyslném výčtu českých filmových kultů. 90% ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Pfú, tak neviem či to bude tými 18. rokmi oneskorenia, ale skôr asi nie. Vidím to ako komicko-absurdnú mozaiku životov zopár ľudí, ktorá sa pohybuje v kruhu. Za mňa asi tak všetko. Ten kult som tam nenašla, hlášky už som počula aj lepšie. Samotná prítomnosť huliča, ktorý je permanentne mimo, už dnes nikoho nedojme k slzám smiechu ani k obdivu. Alebo áno? Nuž, možno nie som cieľovka. Najviac na celom filme ma bavilo počúvať Vesninu lámanú češtinu. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Režijně (a hudebně - Honza Muchow kolébavou atmosféru večerního města umí) příjemný film s povedeným obsazením. I scénář je docela fajn - poutavý, vtipně vypointovaný a naditý hláškami, bohužel však taky viditelně vystavěný efekt a zcela odchlípnutý od reality. Jako dávka sympatické zelenkovštiny pro pobavení je to výborné, jako film s hlubším sdělením už ne - mé hodnocení tedy vychází z předpokladu, že autoři chtěli opravdu víc bavit, než sdělovat a poukazovat. 75% ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Skúmať filmovou kamerou vzťahové problémy a zachytávať "pulz doby" je v končinách strednej Európy vždy komplikované. Pokiaľ sa točia filmy z blízkej, či vzdialenej minulosti, tak režiséri krochkajú blahom a s nimi i diváci v kinosálach. Avšak súčasnosť - to je zakliata krajina .... Mozaikovité skúmanie viacerých pováh sa stalo veľkým sústom pre tvorcov tohoto filmu. Nakusnúť do problému je jedna vec a systematicky odkrývať "psychično" postavy vec druhá. Sklamanie ..... ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Trefná, ale smutná výpověď o mojí generaci, tedy i o mně. Věděli jste, že líbání je nejdražší, málo se tu hulí nebo že spíš spatříte UFO než někoho, koho celej život hledáte? A přitom stačí málo, třebas všímat si znamení a odpověď přijde sama .. ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Knoflíkářům se nevyrovná. Pár dobrých hlášek, které se vlezly do anonce v TV. Zbytek nesmyslný žvást. Kdyby to měl být odraz reaity, pak potěš nás všechny pánbůh. Na soudtracky nějak nejsem, nijak mne tu nezaujal. Od odpadu film zachránilo alespoń to něco od Aznavoura. Nehodlám film již znovu spatřit. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Jeden z tých kvalitnejších filmov, ktoré vznikli po revolúcii a svojou nadčasovosťou a kvalitou bude zaujímavý ešte dlho. Zhulený a vygumovaný Macháček je zábavný, ale mňa najviac pobavil Trojan a jeho prenasledovacia mánia. Jeho tanec, nákup náradia, montérky, "náhodné stretnutia", či podpaľačská scéna v závere, to všetko som si užíval a vždy , keď Trojan nachvíľu zmizol z obrazovky, tak som netrpezlivo čakal, kedy sa vráti späť a urobí nejakú blbosť.80%. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Dohánění zásadních filmových restů, díl 856.tý, Samotáři. Tak teda... Fakt jsem se docela dlouho těšil, jak to v komentáři zaslouženě sejmu jako další českej přehajpovanej průměr typu Pelíšky. Jenomže skutek utek. Perfektně vypointovaný komediální finále nakonec zaútočí s odzbrojující sebejistotou, načež Ondříčkův jinak "docela divnej film" povyšuje na mrazivě promyšlenou satiru společnosti. Asi nejvíc častokrát zamrzej ty nerealistický dialogy a scénky - komedie nekomedie, tady podobný šplhání do situačních extrémů bolí. ()

Související novinky

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

17.05.2017

Festival SOUNDTRACK Poděbrady přináší letos již po druhé jedinečnou podívanou ve spojení moderních technologií spolu s poslechem skvělé filmové hudby. Lázeňské město Poděbrady bude ve dnech 24. – 27.… (více)

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

24.04.2017

Produkční dům Davida Ondříčka Lucky Man Films má za sebou práci na celovečerních trhácích, jako jsou Samotáři, Jedna ruka netleská nebo Anthropoid. Novinkou v už tak pestrém portfoliu je seriál… (více)

Filmový festival Finále Plzeň oslaví třicetiny

Filmový festival Finále Plzeň oslaví třicetiny

14.04.2017

Jubilejní třicátý ročník filmového festivalu Finále Plzeň se uskuteční v termínu od 20. do 26. dubna 2017. Hlavním pilířem největší přehlídky českých a slovenských filmů bude i letos soutěž… (více)

Reklama

Reklama