Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komediálně laděné zpracování desátého přikázání Aniž požádáš statku jeho, příznačně směřuje k optimistické pointě. Dva bratři, starší Jerzy (Jerzy Stuhr) a mladší Artur (Zbigniew Zamachowski) zdědí po otci, pensionovaném důstojníkovi, filatelistickou sbírku, která má podle odborníků mimořádnou hodnotu. Byla by ještě vyšší, kdyby obsahovala jednu konkrétní známku. Bratři proto rozjedou akci a neváhají hledat ani v kruzích filatelistické mafie. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

Faye 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dva bratři zdědí po otci sbírku známek v hodnotě několika desítek miliónů, ale kdyby sehnali ještě růžovou Mercury 1851, kolekce by byla mnohonásobně cennější. Navíc je nutné znovu získat 3 známky, které dal Artur synovi a ten je „výhodně“ vyměnil. Takže je potřeba sbírku doplnit a ochránit. Nikdy by mě nenapadlo, kolik problémů dokáže do života vnést sbírka známek. Příjemné a optimistické rozloučení s Dekalogem. ()

emma53 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro mě byla tahle desátá část nejslabší. Nedokáži přesně pojmenovat, co mě vadilo nejvíc. Jakási odlehčenost a s tím spjaté humorné situace mě spíš vadily než naopak. Přiznávám se, že jsem čekala, kdy bude konec téhle anabáze se známkami, se kterými se i při menším IQ dalo naložit úplně jinak. Takže nemohu jinak, ale je to jen průměr. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nemám tušení, jakým způsobem se tenhle díl vztahuje k desátému přikázání. Snaha o občasný humor sem absolutně nepasuje. Ale jako dílek doplňující skládačku to v podstatě opět funguje, i když jde jistě o jeden ze slabších dílů. ()

kinej 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na konec je Dekalog lehce odlehčený. Párkrát jsem se zasmál. Jerzy Stuhr zahrál fenomenálně. Možná to, že se film nese v takové lehčí rovině je pouze jeho zásluha. Zápletka, tentokráte filatelistická, je vtipná a originální. Důstojné zakončení desatera. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Záverečná puzzle časť do "zbierky desiatych známok" série Dekalóg je zároveň aj najmenej typická z celého desatora. Je to síce trochu komediálne ladené, ale predovšetkým ide o podrazácku krimi, kde držíte palce obom bratom, ale Kieslowski im škodoradostne hádže klacky pod nohy. V tomto prípade najviac platí, že ide námet vhodný skôr pre celovečerný film. Rád by som si pozrel ešte polhodinku pozostávajúci z plánu a realizácie pomsty. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spoilery! Příjemné zakončení desatera. Mírně odlišná epizoda. Co se týče lehkého komediálního nádechu, četnosti polských vulgarismů i celkové atmosféry, která je zde spíše taková paranoidně groteskní. Příběh se mi velmi líbil, a to zejména od okamžiku, kdy se pán rozhodně za kompletizaci sbírky obětovat vlastní ledvinu. Velice mě překvapila optimistická pointa v podobě sblížení dvou odloučených bratrů na základě koníčku, o kterém dříve zřejmě ani neslyšeli. Pro mě osobně jeden z nejvydařenějších dílů. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Videl som iba zlomok z desiatich častí Dekalogu, ale táto časť ma neoslovila. Niekto píše o humornom nadhľade, ktorý som nevnímal. Snažil som sa ako bývalý filatelista nevnímať chytanie známok do rúk, ich nosenie v peňaženke, neuloženie zbierky do banky, predaj jednej zo vzácností na pokrytie najnutnejších výdavkov atď. Ale nedalo sa. Preto maximálne tri hviezdičky. ()

classic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Nebudeš túžiť po majetku svojho blížneho” / Počas koncertu skupiny „City Death”, sa jej frontman Artur Janicki, ozaj dozvedá veľmi smutnú novinu, spočívajúcu v tom, že sa bude čochvíľa konať pohreb ich otca, áno, totižto sú dvaja, keďže nebyť práve Jureka, tak by sa zrovna ten mladší z dvojice súrodencov, pravdepodobne ani hneď nedozvedel, aká melancholická nálada sa šíri okolím. A síce sa to môže zdať hodne zvláštne, ale bratia nebudú mať vôbec žiadny dôvod na držanie smútku, pretože akurát zisťujú, že ich tatko zbieral mimoriadne vzácne známky, v nadštandardne astronomických hodnotách, a tak sa chcú i kvôli tomu, týmto štandardným zvykom úplne vyhnúť, pričom si zároveň myslím aj to, že vzájomné vzťahy všetkých troch boli natoľko rozvrátené, že aj bez tohto „dedičstva”, by ostalo všetko po starom, t.j. sotva by niekto z nich vyronil jedinú slzu. \ Podľa predchádzajúcich indícií je už natoľko zrejmé, aká línia udalostí na rad o malú chvíľu prichádza, samozrejme, že majú vo veľkom pláne túto „zbierku” ponúknuť potenciálnym kupcom, keď samotné špekuľovanie a analyzovanie zachádza do tak krajných extrémov, že tým chcem v podstate ďalej naznačiť najmä to, že každou ďalšou scénou, je to čoraz zaujímavejšie. A čo na to ešte povie sám Lokis, som vskutku obzvlášť zvedavý? / A to najlepšie vari prišlo až na koniec, lebo nám ľuďom sa tak perfektne nastavilo zrkadlo, v ktorom sa následne sami (u)vidíme, že by sme sa vidieť najradšej ani nechceli, alebo kto má odvahu sa na seba pozrieť? ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na záver dobre padne odľahčenie a jednoduchší a ľahší (nie horší!) príbeh...Najviac sa mi páčila tá poľská punková "vypalovačka" na úvod a záver-super:) Viete kto je autorom toho "anarchisticko-ujetého" textu? Sám Kieslowski...:) ()

erased 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je s podivem, že k uzavření celého cyklu Desatera Kieslowski napsal jediný díl, který úplně míjí duchem všechny předchozí. Melancholickou a studenou atmosféru zde tak nahradila paranoidní taškařice se skoro groteskními postavami a situacemi, a Van den Budenmayera nahradili polští pankáči, takže přestože je celý díl zábavný, a i ty známky mají nakonec díky osmému dílu skvělý kontext, jako rozloučení s Dekalogem se zcela míjí účinkem. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nemůžu si pomoct, ale i když je desátý díl série "Dekalog" asi nejpozitivnější ze všech, minimálně v tom, jak je to celkově humorně natočeno, stejně se mi tenhle díl líbil ze všech nejméně. Nakonec jsem tedy spíše pro ty depresivní filmy, i pro t, kde se umírá. Tohle je celkem tragické zjištění o sobě samém. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nenechte se mýlit, s komedií nemá to nemá nic společného, aniž by Jerzy Stuhr byl komendiantem). Jsou tu dva synové a otec, fyzicky sice už mrtvý, ale jeho vliv působí, snad více než zaživa, kdy se bratři často nevídali mezi sebou a nevídali se ani s ním. Tak jak se manželka v určitém okamžiku stává tchýní, stávají se synové svým otcem. Otec tak přetrvává v nějakém fetiši. Může to být sbírka známek (Kieślowski si vybral fetiš dost typický) nebo cokoli jiného (já jsem se stal 30 let po otcově smrti vášnivým zahradníkem - říct zahrádkářem se mi hnusí -, i když jsem k tomu neměl vůbec žádné předpoklady - tedy přesně tím, co on byl celý život). Otec je také fyzickým zástupcem boha na zemi, jeho smrtí jsou vini jeho synové (viz Sigmund Freud), kteří svou vinu odčiňují zákonem (zde Desatero). ()

honajz2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mě to komediální ladění nevadilo, spíš naopak - k tomuhle příběhu se skvěle hodilo :-) Jinak by totiž byl unylý jako předchozí přikázání, zatímco takhle správně předá to, co předat chce a přitom zase nabízí skvěle napsaný a vypointovaný příběh, ve kterém ale není problém akceptovat přehnané chování postav, jelikož do toho prostě patří a vlastně to jen díky nim tak funguje. Jen mě zarazilo, že Kieślowski celý Deklaog zakončil punkovou skladbou - to jsem od něj opravdu nečekal, ale beru to jako součást toho uvolněného ladění. 4* ()

ad 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poslední díl Dekalogu se nese v lehčí notě... Sběratel známek z osmého dílu zemřel a zůstala po něm sbírka nedozírné cenny a jeho dva synové, kterým právě tahle sbírka nadělá dost vrásek... Optimistické, zručně natočené a hlavně výborně zahrané zakončení celé "série", kde mimo jiné zjistíme, jak to vlastně bylo s tím králíkem :) ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Aniž požádáš statku jeho. Krzysztof Kieślowski se znalostí cynické krutosti života použil poslední přikázání Desatera ke smělému podráždění lidské chamtivosti. Cenný majetek ovlivňuje vzájemné vztahy příbuzenské i mezilidské, příslib a vidina bohatství ochotně hledá vynalézavé řešení ke změně vlastnictví pokladu. Nevnímám poslední díl Dekalogu jako komedii, byť je hlasitý hlas ironie kolem všeho dění. Lehce nabyl, lehce pozbyl a překvapivým výsledkem je obrození zanedbaného bratrského vztahu. První postavou morálního zadostiučinění je Jerzy Janicki (velmi příjemný Jerzy Stuhr), seriózní muž, nalézající v pozůstalosti zemřelého otce nebývalé bohatství. Hodnota majetku se pomalu stává jeho největší vášní života. Té nevadí ani paranoia a podezíravost. Možnost zhodnocení neváhá obětovat vlastní tělesné tekutiny, ale cynický osud má své vlastní předsevzetí a představu o skutečné a vznešenější životní hodnotě. Druhou postavou morální rozvernosti je Artur Janicki (zajímavý Zbigniew Zamachowski), mladší bratr Jerzyho a populární zpěvák rockové skupiny. I jeho bohatství pozůstalosti zaskočí a zásadně promění. Majetek chrání svým vlastním tělem a všeho ostatního se s lehkým srdcem vzdává a odmítá. Důležitou postavou je zkušený majitel filatelistického obchodu (dobrý Henryk Bista). Rafinovaně využívá ve svůj prospěch důvěřivou neobratnost a dychtivou chamtivost bratrů po zvýšení hodnoty bohatého dědictví. Z dalších rolí: upřímný prezident filatelistického sdružení (Henryk Majcherek), úskočně zvídavý filatelista a údajný věřitel otce bratrů (Grzegorz Warchoł), Jerzyho naivní synek Piotrek (Maciej Stuhr), věcný a konsternovaný policejní vyšetřovatel zločinu krádeže (Cezary Harasimowicz), či mladý podloudný kšeftař se známkami (Daniel Kozakiewicz). Desátý díl Dekalogu není komedií, jen se s krutou ironií vypořádává s vlastním posláním a vztahem k vlastnictví majetku, chamtivosti i nezvratné ztráty. Příbuzenské vztahy jsou pokoušeny, aby se po ztrátě upevnila jejich sounáležitost. Koníček je rozptýlením od starostí běžného dne. Příjemné existenciální probuzení s úsměvem morálních hodnot. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Záver, možno úplne iný, ako sme predpokladali. Dvaja bratia zdedia zbierku známok a od toho sa odvíja celý príbeh, chvíľami prechádzajúci až do čierneho humoru. Melanchóliu predošlých dielov vystrieda časť poňatá vo vtipnom duchu, obaja, predtým vzdialení bratia objavujú dedičstvo po otcovi, ktorého vlastne poriadne nepoznali, keďže jeho zbierka známok je pre nich úplnou neznámou. Poteší aj hudobná vložka – mladší z bratov totiž vystupuje v kapele. Takto to Kieślowski vymyslel – pri deviatich dieloch ste sa zamýšľali „o dušu“ nad správnosťou a nesprávnosťou malých ľudských rozhodnutí, tak si zaslúžite takúto parádnu odmenu. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"No Jureczek, zobacz, no. No zobacz, jaki sympatyczny."    Výborné zakončenie "dekalógie" v prekvapivo odlišnom duchu, ako majú ostatné časti. Ako jediná časť je totiž humorne odľahčená a má celkom zaujímavú kriminálnu zápletku. Dalo by sa v podstate povedať, že ide o čiernu krimi komédiu. Zodpovedá tomu i herecké obsadenie, ktoré je v dvoch hlavných rolách veľmi kvalitné. Výrazne iný je i hudobný sprievod, ktorý tvoria proste len bubny, alebo tam potom hraje taká parádne idiotská hudba (myslené v dobrom). Bratia Jerzy (Jerzy Stuhr) a Artur (Zbigniew Zamachowski) sú veľmi podarená dvojica a divák s nimi musí nutne sympatizovať a silne im fandiť v ich náročnom boji s "filatelistickým podsvetím". Najviac sa mi z filmu páčilo zoznamovanie sa s tým "psíčkom", vzácna známka v cene obličky a napínavo nakrútená scéna operácie prelínajúca sa so scénou lúpeže. ()

Reklama

Reklama