Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Plachý poštovní úředník Tomek je posedlý atraktivní výtvarnicí středních let, smyslnou a promiskuitní Magdou, která bydlí v protějším domě. Sleduje ji dalekohledem, začne se jí plést do života a posléze se odhodlá odhalit jí své city. Soudí totiž, že je osamělá a potřebuje něhu. Cynická odezva, se kterou Magda jeho vyznání přijme, mladíka vážně raní. Do příběhu o manipulacích ve jménu lásky k bližnímu ovšem zasahuje i Tomkova bytná, která pro „svého" chlapce chce jen to nejlepší. - Alena Prokopová (Letní filmová škola)

(více)

Recenze (30)

!Borec! 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dva lidé, kteří neznají správnou lásku a oba se jí bojí přijmout. Žena, utíkající od této samoty, se uchyluje k podivným milencům, kteří jí chvilkově uspokojují, avšak to je pro ni málo. Až tehdy, když se dozví, že někdo o ni stojí, a to pouze pro jeji osobnost, uvědomí si, že láska může mít i jiné podoby. Chlapcovi stačí jen voyerská láska a jakékoli přiblížení se cíle by znamenalo jeho rozpad. On chce pořád toužit, nechce dosáhnout právě toho, po čem touží, jelikož by se zhroutily jeho hodnoty a neměl by k čemu vzhlížet. Touha a nenaplnění je pro něj tedy jedinou motivací. Horší je, když se strany obrací a cíl si hledá "oběť", potom logicky "oběť" ztrácí zájem. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

[4,5*]     "Nie rób tego więcej. To niezdrowe w twoim wieku."     Spolu s predchádzajúcou piatou časťou absolútny vrchol celej "dekalógie". Tentokrát ide o psychologickú drámu s romantickou zápletkou, ktorá sa zaoberá takými sexuálnymi úchylkami, ako sú bezbrehá promiskuita a voyeurizmus. Napriek takýmto "nechutnostiam" sa však Kieślowskému podarilo vytvoriť krásne poetické dielo so silným emocionálnym dopadom, čo chce ozaj veľkú dávku kumštu. A nie sú to ani zďaleka jediné špičkové atribúty tohto diela. Navyše sa v ňom darí navodiť výbornú mysterióznu atmosféru - väčšina diania sa odohráva pod rúškom noci, v podmanivo zobrazenom prostredí varšavského panelákového sídliska. Pri tej tajuplnosti a tom motíve špehovania si človek nemôže nevybaviť ďalšie skvelé dielo kinematografie, Rear Window (1954). Výborne je stvárnené i psychologické napätie medzi dvoma hlavnými hrdinami (oboma aj výborne herecky zahranými) - mladým voyeurom Tomekom, prostoduchým pracovníkom pošty (Olaf Lubaszenko) a radodajkou Magdou (alias "Fajna Dupa, Często Daje"), príťažlivou umelkyňou, zhruba o generáciu staršou (Grażyna Szapołowska). Film nepostráda viacero veľmi vypätých scén (konfrontácia na pošte, telefonáty, bitka pod domom, Tomekova "nehoda", atď.). No a záverom, ako už tradične, pochválim výbornú hudbu Zbigniewa Preisnera, ktorá veľmi zručne pracuje s ústredným úderným motívom (najskôr gitara, potom ďalšie nástroje, napokon orchester).     "Już? Dobrze było? To wszystko. Cała miłość." ()

Chudobka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Před lety jsem viděla Krátký film o lásce. Pamatuji si, že se mi líbil, ale určitě se mnou nezacloumal tak jako dnes 6. díl Dekalogu. Možná proto, že jsem o hodně starší. Chvilkami jsem zuřila na tu bezcitnou ženskou, ale ona, jak se pak ukázalo, nebyla bez citu. Soucítila jsem s klukem, který hledal lásku a našel něco, co ho zklamalo a ranilo. Film o osamělosti a hledání lásky, podmanivá hudba, výborný Olaf Lubaszenko a skvělý režisér. No, obrečela jsem to. (Já jsem té ženské fakt záviděla.) ()

Biopler 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Príbeh, ktorý okamžite zaujme, výborný režijný štýl, výborná herecká dvojica a vyjadrenie všetkých pocitov a prežívania v dialógoch a v tvárach zúčastnených. Ďalší Dekalog s plnou. ()

malamia 

všechny recenze uživatele

Netradiční pojetí šestého přikázání "Nesesmilníš", které se odehrává na sídlišti kdesi v Polsku. Devatenáctiletý nevinný mladík, asi třicetiletá umělkyně, raní rozvoz mléka, pošta a hlavně pohledy z okna do okna, šmírování pomocí dalekohledu... citlivé a zároveň kruté prostředky, jak ono přikázání ztvarnil Kieslowski. ()

Reklama

Reklama