Reklama

Reklama

Dekalog

(seriál)
  • Polsko Dekalog (více)
Polsko / Západní Německo, (1989–1990), 9 h 20 min (Minutáž: 53–58 min)

Hrají:

Henryk Baranowski, Jerzy Stuhr, Daniel Olbrychski, Bogusław Linda, Piotr Rzymyszkiewicz, Olaf Lubaszenko, Wojciech Klata, Władysław Kowalski, Janusz Gajos (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

10 filmov Krzysztofa Kieślowského na tému 10 božích prikázaní:
1. Ja som Pán, Boh tvoj! Nebudeš mať iných bohov okrem mňa, aby si sa im klaňal. - novodobá dôvera v počítače a vedu
2. Nevezmeš mena Božieho nadarmo. - smrťou začína nový život, uzdravenie znamená smrť ...
3. Spomeň, aby si deň sviatočný svätil. - muža odláka vášeň od rodiny
4. Cti otca svojho i matku svoju! - po smrti matky, otec a dcéra v nejednoznačnom citovom rozpoložení
5. Nezabiješ! - obraz trestania smrťou za smrť
6. Nezasmilníš! - vášnivé city dospievajúceho mladíka k zrelej žene
7. Nepokradneš! - matkou vlastnej vnučke?
8. Nepreriekneš krivého svedectva proti blížnemu svojmu! - spomienky na krutosti okupácie Poľska
9. Nepožiadaš manželku blížneho svojho! - v úprimnom manželskom zväzku dôjde k závažným zdravotným problémom...
10. Ani nepožiadaš majetku blížneho svojho, ani ničoho, čo jeho je! - dvom synom zostane po smrti otca zbierka starých známok...
Cyklus, ktorý je zviazaný cirkevnou témou a akousi alegorickou postavou nestranného pozorovateľa... Každá časť tvorí samostatný uzavretý celok. (wewerička)

(více)

Recenze (41)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Dekalog - Deset přikázání, která dal bůh Mojžíšovi na hoře Sinaj. Vznikne-li o souboru základních pravidel morálky seriál, jeho naplnění morálními a etickými problémy/rozhodováním, lze očekávat s důvěrou až stoprocentní. Aby však šlo o podívanou zajímavou a podnětnou, musí se látky chopit někdo, jenž téma nezpracuje s přístupem: "Já vám, milí diváci, teď ukáži, jak je dodržování těchto pravidel dobré, vedoucí k dobrým koncům a nedodržování špatné, vedoucí ke špatným koncům." Kieslowski se svým spoluscénáristou Piesewiczem (vzhledem ke kvalitě scénáře si zmínku zaslouží) naštěstí tuto banální možnost nezvolili. Naopak, inspirují se volněji, u přikázání ohmatávají hranice jejich definic i aplikovatelnosti. Vymýšlí tak komplikované životní situace, že rozhodování se a smiřování se skutečností nelze hrdinům ani trochu závidět. Vypráví příběhy, v nichž přikázání vystupují nezřetelně, v pouhých obrysech, ale právě tím dávají divákovi (který by možná ani netušil, že film hovoří o tom kterém přikázání, nedali-li by autoři svému dílu příslušné jméno) šanci hledat, myslet a ostřit svůj pohled. Třebaže jako film u mě na maximum obstály jen tři díly, jako seriál Dekalog jen těžko najde konkurenci a proto *****. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi konzistentní seriál, který sice reflektuje desatero přikázání, ale krom prvního dílu není nasáklý křesťanskou tematikou, což je (právě vzhledem k prvnímu dílu) jedině dobře. Dekalog je záměrně schematický a modelový, ale přepjatý naštěstí jen místy. Mrzí mě, že se díly víc neproplétaly, byly tu jen náznaky, jež nabízely mnohem znatelnější hrátky s promícháním osudů. Víc v komentářích k jednotlivým dílům. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Dekalog vznikal za zvláštní situace ve vážně nemocné zemi. Polsko se dlouhodobě nedokázalo vyrovnat se stanným právem z roku 1981 a s tím, že legální opozice v podobě Solidarity musela přejít do ilegality. Pro zemi byly v následujících letech typické represe a realitou se stala přísná cenzura. V polovině 80. let byla země názorovně hluboce rozdělená a nacházela se z ekonomického i morálně společenského hlediska v troskách. Teprve po příchodu Gorbačova do funkce generálního tajemníka Sovětského svazu začal tlak státní moci polevovat a významní polští režiséři se vraceli k tématům, která byla charakteristická pro polské filmové hnutí morálního neklidu. Uznávaný Krzysztof Kieslowski, který se musel po snímku Náhoda na několik let odmlčet, v té době hledal námět na silnou látku, která se vyhne přímé politické angažovanosti a nebude přispívat k už tak vyhrocenému pnutí ve společnosti, ale zároveň se vysloví k zásadním otázkám dnešní morálky. Jako hluboce věřící člověk celkem logicky zvolil biblické desatero pro ideové východisko cyklu 10 hodinových televizních filmů, kdy každý díl je věnovaný jednomu přikázání. S výjimkou posledního dílu, který se nese v komediálním duchu a odlehčuje ho především přítomnost Jerzy Stuhra, jsou ostatní spíš komorními a intimními dramaty, často velmi tragického vyznění, kde se řeší ztráta blízkého člověka, poprava odsouzeného nebo pokus o sebevraždu. Cyklus měl výrazně omezený rozpočet a polská státní televize ho jako dílo propagující náboženství nasadila do nezajímavého vysílacího času, okamžitě si ale vydobil u diváků mimořádný respekt a s velkým ohlasem prošel vysíláním mnoha televizních stanic v zahraničí. Byl to právě Dekalog, který Kieslowskému udělal ve Francii takové jméno, že tam mohl realizovat svoji filmovou trilogii odkazující na ideály francouzské revoluce. Celkový dojem: 90 %. ()

kinej 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jako celek nelze desateru neudělit plný počet. I když obsahuje i méně dobré filmy, pořád se jedná o unikátní výtvor a sérii brilatních hodinových filmů. Každý nabízí úžasný příběh volně inspirovaný jedním z přikázání a každý film je událostí sám o sobě. Předvádí se zde celá polská herecká elita. Každý díl točil jiný kameraman. Některé díly jsou zdrcující, některé odlehčené. Navíc jsou příběhy zasazeny do všech možných oblastí života, od nemocnice po školství, a také různými koníčky od filatelismu po horolezectví. Pokaždé je film vytvořen a napsán realisticky. Jsme svědky neobyčejných příběhů obyčejných lidí. Postavy se také občas setkávají, ale nejzajímavější postavou je "kdosi", který tajemně a beze slov proplouvá téměř všemi díly a jeho přítomnost vždy symbolizuje blížící se katarzi. Dekalog je skvost teleivzní tvorby. ()

Rosomak 

všechny recenze uživatele

Kieslowského méně známé dílo, které aplikuje na deset krátkých filmů témata z desatera na jejichž motivy pak velice volně vypráví příběh ze současnosti... Celkově, vizuálně i stylově sladěné dílo (přestože každý díl spolupracoval s jiným kameramanem) které ale nepatří mezi Kiéslowského nejlepší filmy... ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Pro mě je naprosto nepochopitelné, že se jedná o televizní seriál. Viděno dnešníma očima, člověk by čekal něco jako Ulici, Hospodu, případně nějakou nekonečnou telenovelu. A ono ne, ono je to deset úchvatných filmů inspirovaných desaterem. Všechny mají vysokou úroveň a od těch dnešních televizních taškařic se liší i tím, že nenutí diváka před konzumací vypnout IQ. Pane Kieslowski, klobouk dolů! ()

Webb 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dekalog jsou symbolické pákové váhy se dvěma ramenami a miskami pro desatero přikázání. Na jedné misce je pohled ze strany věřícího, na druhé nevěřícího. Kieslowski tato témata zpracoval opravdu mistrně a bez větší podpory k jedné ze skupin. [8,5/10] ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bezpochyby jeden z najlepších počinov na poli seriálovej tvorby v histórii. Ide síce o samostatné príbehy s uzavretými príbehmi, avšak Dekalóg sa odohráva v jednom fikčnom svete, ako sme sa presvedčili v dvoch epizódach (aspoň ja som takto zaznamenal opakujúce sa postavy a udalosti). Ale pozor, Dekalóg nie je rozhodne záležitosť pre bing watching, každý príbeh sa vám musí v hlave rozložiť, treba ho precítiť, správne pochopiť a následne ho nechať nejaký čas v sebe doznievať. Neviem, či je súčasná mladá generácia zvyknutá čisto na nadväznú serialitu toho schopná. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

(Hodnotím projekt, nikoli jednotlivé povídky). Dekalog má svá silná i slabší místa, ale i ten nejslabší díl je lepší než 95% toho, co je dnes na našich obrazovkách k vidění. ()

classic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

DEKALÓG považujem za majstrovský a výnimočne vycibrený seriál, aký nemá snáď v dejinách televízie žiadnej obdoby, a to hovorím absolútne vážne a naprosto úprimne, že všetky tie nadhodnotené Hry o tróny a podobné série, Kyseľovi jednoznačne nesiahajú ani po päty, a to je zaraz nasledujúca úprimnosť, smerovaná priamo od srdca, ktorému bude určite príliš smutno za niečím mimoriadnym. / Z desiatich epizód som až 7 x udelil maximálne hodnotenie, čo už určite hovorí samo za seba, pričom som sa v každej jednej epizóde, okrem dvoch (v týchto prípadoch sa jednalo o skrátené verzie Krátkych filmov, ktorým som sa obsiahlejšie venoval už predtým, no i napriek tomu som si neodpustil niekoľko poznámok), snažil zachytiť svoje aktuálne nálady a pocity, vzťahujúce sa na jednotlivé príbehy s množstvom jedinečných postáv. \ Áno, a taktiež i samotné obsadenie je mimoriadne kvalitnou záležitosťou, pretože ma malo vždy čímsi zaujímavým osloviť, skrátka dali si nielen na ňom extrémne záležať, ako aj na ostatných, povedzme technických aspektoch, od réžie a kamery, cez hudbu a strih, až vari po samotnú výpravu a scenár, ktorý je v podstate hlavným ťažiskom celého projektu, kvôli čomu mám napokon tak nadšené dojmy. Takáto nadčasovosť vznikne iba raz a zdôrazňujem, že naposledy! ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento cyklus ťažko hodnotiť "len tak" nejakými hviezdičkami, bodmi a neviem čím ešte....Pre mňa jeden z najlepších kinematografických "projektov", ktoré kedy vznikli... Silné a odvážne vzhľadom na tematiku (10 Božích prikázaní) a jej originálne prevedenie do "dnešného" sveta. Inteligentné a pútavé spracovanie, pričom ani jeden z 10 dielov nepodliezol laťku kvality a neskĺzol ani do lepšieho priemeru, vždy silný nadpriemer. Kieslowski bol génius a empatik s neuveriteľným citom vystihnúť podstatu ľudskej psychiky aj za použitia filmového minimalizmu- v tom sa mu nevyrovná naozaj nikto! Jednotlivé diely sú miestami ešte tradične rafinovane prepojené, ako celok tvoria jednoliaty monolit. Plytvať superlatívami je zbytočné... skrátka GENIÁLNE!!! ()

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: F1 = 12.9.1991, réžia českého znenia (ČST Praha) = JINDŘICH POLAN (30.3.2012) ()

Jansen 

všechny recenze uživatele

Dekalog je velice dobrý televizní seriál. Kieslowski nezaujme nějakými invenčními prvky nebo přílišnou kreativitou, ale poctivostí a precizností s jakou vytvořil seriál, dá se říct, v obvyklém dobovém hávu, a přesto vyčnívající nad jakoukoli televizní produkci předrevoluční doby. Deset přikázání, deset lidských příběhů, přičemž všechny se odehrávají na (jednom?) sídlišti. Tomu by nasvědčovalo několik pojítek, které připomenou předchozí díl (morální dilema těhotné ženy, které umírá muž, se znovu připomene v osmém díle), zdánlivě nevýznamná vedlejší zápletka v jednom díle je plně rozvinuta v některém z dílů následujících (série německých známek, se kterou se filatelista chlubí v osmém díle, poté hraje zásadní roli v díle desátém), hlavní protagonisté se také často zmiňují o tom či onom aktérovi některého z dalších dílů jako o svém sousedovi. Omezeností na oblast jednoho sídliště tak Kieslowski navozuje dojem obecnosti problémů, které prožívají zde náhodou vybraní obyvatelé sídliště, ale mohli by se odehrávat kdekoli jinde. Příběhy více než k moralizujícímu křesťanskému pohledu inklinují k osudovosti antických tragédií. Celkově je celá série docela vyrovnaná a vizuálně sladěná. Výjimku tvoří pátý díl – Nezabiješ, který je pouze zkrácenou verzí předchozího Kieslowského filmu Krátký film o zabíjení. Vzhledem k jeho výrazné stylizaci a expresionistickému nádechu tak úplně do konceptu ostatních dílů nezapadá. To by mi ale nevadilo tak jako to, že už původní film se mi zdál krátký a seriálová mutace ho ještě zkracuje. Tady měl Kieslowski natočit asi úplně nový materiál a původní skvělý film nechat na pokoji. Zcela opačně to pak vnímám u dílu šestého – Nesesmilníš (zkrácená verze Krátkého filmu o lásce), kterému nový konec a sestřih do televizního formátu vůbec neuškodil, spíš naopak. Nejslabší díl série je asi osmý díl, který čerpá z dílů předchozích a nastiňuje události dílů následujících, samotný jeho děj je pak průměrný a ve své zbytečné komplikovanosti snadno zapomenutelný. Mírně vybočuje i poslední díl se svým veskrze smířlivým a pozitivním závěrem. Jinak se Kieslowskému podařilo vzbudit pocit naléhavosti, který je patrný v každém jednotlivém příběhu. Naléhavost v jeho podání však nevychází z dogmatismu desatera, ale z relativnosti a složitosti situací, kdy se porušení přikázání jeví jako jediná šance, jak za daných podmínek a okolností přežít a uchovat si zdravý rozum. ()

jahol 

všechny recenze uživatele

Pozapomenuté, současníkům téměř neznámé, úžasné dílo, kde autory asi opravdu inspiroval Bůh....zcela originální příběhy s překvapivým vyústěním a velmi silným, i když někdy nejednoznačným mravním poselstvím. Pro filmového fanouška a vlastně každého citlivého člověka malý zázrak.... ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Dekalóg je partikulárnou ukážkou rozdrobenosti hlavných kresťanských téz na menšie príbehy, kde sa podrobnejšie prejavujú jej zemské podoby. Prístup K.K. je obdivuhodný. Dokáže primäť všetky vaše zmyslové bunky a nasávať účinky filozofickej, psychologickej či spoločenskej stigmy a viesť nad ich povrchom závažné metafyzické i prosto racionálne polemiky. Ukazuje i hranicu, dokiaľ sme schopní prijať ľudskosť a odkiaľ sme už len pozemské stroje, ohlupené a pritom svojské. Kde zasväcuje tú povestnú hranicu nami merateľnej cnosti, ktorú si neustále posúvame do nižších a nižších dimenzií a prijímame nové a nové pravidlá spoločenských noriem. ()

erased 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Co se formy týče, Dekalog je pro smysly koncertem. Kde ale přichází na řadu pochopení vždy nekonvenčně vypointovaných příběhů, rozum nejednou zapláče. A to je obrovská škoda, protože v kontrastu s povídkami, jejichž smysl ani dnes nepozbývá na síle pak odvolávání se na rigorózní a pružnost pozbývající etický kodex desatera působí jako pěst na oko. Přestože totiž na zcela jednoduché poučky roubuje opravdu komplikované životní situace, díky kterým je mnohem patrnější, že morálka se nedá shrnout do pár konkrétních vět, nemohl jsem se celý seriál zbavit pocitu, že mi i přes své volnější vyznání pan autor pointami (tresty) káže co je správně, a co je špatně. Jsou to právě takové momenty, jenž zub času nahlodal nejvíc, a které by si dnes nedovolil natočit nikdo jiný, než náboženský fundamentalista. Nicméně i tyto slabší kusy je radost sledovat (snad jen Nepokradeš mi nepřirostlo k srdci). Ten zbytek je pak možná tím nejlepším, co se televizním obrazovkám přihodilo, a to jednoduše proto, že materiál je to ryze filmový, jen kvůli své rozsáhlosti jiným způsobem téměř nerealizovatelný. Těch deset vzájemně propletených osudů spojených jen jedním malým betonovým městem v polské metropoli totiž víc působí jako filmová série. A je to možná trochu škoda, protože kvůli té (střízlivě) krátké stopáži sotva stihne zkoumaný byt přirůstat k srdci, už už nastupují titulky a přesun o patro dál. I tak má ale většina povídek nevídanou sílu, snad je jen škoda, že tehdá někdo někde nepopletl čísla a nevyměnil devítku za desítku. Zvláštně jinaký poslední díl totiž jinak srdceryvný cyklus uzavřel v trochu odlišném duchu, než mají jeho předchůdci, obzvlášť právě ten předposlední. ()

swed 

všechny recenze uživatele

Unikátní seriál, který tvoří špičku televizní tvorby. Kieslowski na každém z božích přikázání ilustruje osudy postav z jednoho domu, které řeší ty nejsložitější životní situace. Dekalog je vlastně popsáním existence člověka a žití, Kieslowski dokázal z komorního prostředí vytvořit silný a pravdivý zážitek. Jednotlivé postavy jsou zahrány s civilností a přesvědčivostí těmi největšími polskými hvězdami, které ještě více umocňují emocionální dopad na diváka. Dekalog je také důkazem, že i televize může mít stejný vliv a výpověď, jako má film. Nejlepsí díly (10/10): Dekalog I, Dekalog VI. 9/10 ()

Reklama

Reklama