Reklama

Reklama

Dekalog

(seriál)
  • Polsko Dekalog (více)
Polsko / Západní Německo, (1989–1990), 9 h 20 min (Minutáž: 53–58 min)

Hrají:

Henryk Baranowski, Jerzy Stuhr, Daniel Olbrychski, Bogusław Linda, Piotr Rzymyszkiewicz, Olaf Lubaszenko, Wojciech Klata, Władysław Kowalski, Janusz Gajos (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

10 filmov Krzysztofa Kieślowského na tému 10 božích prikázaní:
1. Ja som Pán, Boh tvoj! Nebudeš mať iných bohov okrem mňa, aby si sa im klaňal. - novodobá dôvera v počítače a vedu
2. Nevezmeš mena Božieho nadarmo. - smrťou začína nový život, uzdravenie znamená smrť ...
3. Spomeň, aby si deň sviatočný svätil. - muža odláka vášeň od rodiny
4. Cti otca svojho i matku svoju! - po smrti matky, otec a dcéra v nejednoznačnom citovom rozpoložení
5. Nezabiješ! - obraz trestania smrťou za smrť
6. Nezasmilníš! - vášnivé city dospievajúceho mladíka k zrelej žene
7. Nepokradneš! - matkou vlastnej vnučke?
8. Nepreriekneš krivého svedectva proti blížnemu svojmu! - spomienky na krutosti okupácie Poľska
9. Nepožiadaš manželku blížneho svojho! - v úprimnom manželskom zväzku dôjde k závažným zdravotným problémom...
10. Ani nepožiadaš majetku blížneho svojho, ani ničoho, čo jeho je! - dvom synom zostane po smrti otca zbierka starých známok...
Cyklus, ktorý je zviazaný cirkevnou témou a akousi alegorickou postavou nestranného pozorovateľa... Každá časť tvorí samostatný uzavretý celok. (wewerička)

(více)

Recenze uživatele xxmartinxx k tomuto seriálu (11)

Dekalog (1989) 

Velmi konzistentní seriál, který sice reflektuje desatero přikázání, ale krom prvního dílu není nasáklý křesťanskou tematikou, což je (právě vzhledem k prvnímu dílu) jedině dobře. Dekalog je záměrně schematický a modelový, ale přepjatý naštěstí jen místy. Mrzí mě, že se díly víc neproplétaly, byly tu jen náznaky, jež nabízely mnohem znatelnější hrátky s promícháním osudů. Víc v komentářích k jednotlivým dílům. ()

Dekalog I (1989) (E01) 

Hodně nemám rád filmaře, kteří točí o střetu víry a nevíry a tváří se "objektivně", jen aby "nezpochybnitelně" dokázali, že za vším je bůh. Jestli bude o tom Dekalog, tak i kdyby byl formálně dokonalý, což možná i je, tak bych se nedostal dál než k formálnímu ocenění. Po prvním dílu je na soudy příliš brzy, takže zatím převládá spokojenost a zvědavost, kam se to vyvine. Kieslowski každopádně rozumí hodně věcem, ale ateismu rozhodně ani za mák. Ateista není na boha naštvaný, není s ním ve sporu, prostě nevěří, že existuje. To věčné přesvědčení věřících, že nevěřící z nějakého důvodu "nenávidí" boha, je skutečný nesmysl. Nejde nenávidět něco, v čehož existenci nevěřím. A pokud se hrdina na konci prvního dílu jde "pomstít" bohovi tím, že mu jde rozflákat kostel, tak tím dokazuje, že vlastně ateistou není, že v toho boha celou dobu věřil a jen k němu byl otočený zády, tedy tenhle díl nereflektuje první přikázání. Jako efektní povídka to je ale jistě skvělé, to ano. ()

Dekalog II (1990) (E02) 

O řád slabší než jednička, ale tři hvězdy by tomu neslušely. Dvojka je navíc méně doslovná, méně vykonstruovaná, což jí na jednu stranu ubírá z údernosti, v jiném naopak přidává. 70 % ()

Dekalog III (1990) (E03) 

Někde mezi schematickým, ale působivým prvním a nepředvídatelným, ale poněkud vleklým druhým dílem. Sice mi přijde, že křesťanská tematika prakticky zmizela, takže se trochu rozestírá smysl dekalogu, ale nakonec to nemusí být špatně. Nekonečná sošnost obou postav v každé situaci už působila trochu na hraně, ale budiž. ()

Dekalog IV (1990) (E04) 

Poněkud čitelný díl, který zachraňuje precizní zpracování, především vedení herců. I přes celkovou přepjatost Dekalogu mě překvapilo, že konflikt čtyřky nebyl nahnán do extrému. A skvělý konec to táhne na úroveň jinak pořád nejlepšího prvního dílu. ()

Dekalog V (1990) (E05) 

Silné přikázání, silný film. Skvěle budované napětí, kterým směrem bude přikázání porušeno, a když pak je, dojde nám, že to celé vlastně teprve začíná. Je s tím spojená úžasná atmosféra. Asi nejlepší díl doposud. Těším se na "rozšířenou verzi". ()

Dekalog VI (1990) (E06) 

Po předchozí tvrdé povídce přichází uvolnění. Ale to neznamená, že je výsledek výrazně horší. Jsem rád, že tentokrát není výsledek tak negativistický, spíš cynický a skoro až vtipný. opět se těším na delší verzi a jsem rád, že se jí dočkaly zrovna dvě doposud nejlepší části. ()

Dekalog VII (1990) (E07) 

Dítě nepokradeš! Nevím, jestli byl opravdu dobrý nápad demonstrovat toto přikázání na tak extrémním příkladu... ale jinak opět precizní, domyšlené, skvěle zahrané. ()

Dekalog VIII (1990) (E08) 

Přemýšlím, proč zrovna tenhle díl Dekalogu má nejnižší hodnocení. Možná proto, že je nejminimalističtější? Že nejvíc opouští hranici jasné metafory a blíží se k realistickému dramatu? Těžko říct. Na mě ale tato konfrontace s minulostí zapůsobila stejně (ano, možná maličko, ale jen maličko méně), než je standard seriálu. ()

Dekalog IX (1990) (E09) 

Trochu moc přepjaté na můj vkus. Na Dekalogu oceňuju, že přes celkovou sošnost, záměrnou schematičnost a "modelovost" zvládl nerozhazovat emocemi jako nějaké melodrama. Tenhle díl už se k tomu ale poměrně blíží. Námět to asi nesnesl jinak. I když s nesesmilníš se Kieslowski popral zásadně lépe. ()

Dekalog X (1989) (E10) 

Nemám tušení, jakým způsobem se tenhle díl vztahuje k desátému přikázání. Snaha o občasný humor sem absolutně nepasuje. Ale jako dílek doplňující skládačku to v podstatě opět funguje, i když jde jistě o jeden ze slabších dílů. ()

Reklama

Reklama