Reklama

Reklama

Pavarotti

  • Velká Británie Pavarotti (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Rozmáchlý i intimní filmový pohled na život, práci a osobu operní legendy Luciana Pavarottiho přinese do kin dokument s jednoduchým názvem Pavarotti. Jeho životní příběh, který emocemi, zvraty a velkolepostí sám o sobě připomíná operu, vypráví režisér Ron Howard, držitel Oscara za film Čistá duše. Pavarotti se z chudého italského chlapce stal v podstatě mezinárodní rockovou hvězdou. Vedle veřejných záběrů využili tvůrci množství soukromých videozáběrů od Pavarottiho přátel, spolupracovníků, rodiny a manželky. Většina z nich dosud nespatřila světlo světa, Pavarotti je na nich mezi svými nejbližšími otevřený a upřímný. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (30)

majky19 

všechny recenze uživatele

Tomuto tvůrčímu počinu snad ani nejde neudělit 100% hodnocení. Jedná se skutečně o nádhernou a vzrušující podívanou, která mapuje nejen obrovské úspěchy Luciana Pavarottiho na poli uměleckém, ale rovněž jsou zde zobrazeny i důležité okamžiky z jeho soukromého života, které nebyly mnohdy zrovna veselé. Zaujmou rovněž vstupy členů Pavarottiho rodiny - dcer a obou manželek, ale taktéž osobností, které s Pavarottim byly v bezprostředním kontaktu, které s ním tu úžasnou kariéru prožívaly a které ho bezesporu svým způsobem i inspirovaly a posouvaly v kariéře i v osobním životě dál. Musím vyzdvihnout nejen úžasný kulturní zážitek, který jsem si z tohoto snímku odnesl, ale i osobnost, charakter a přístup k životu, který Pavarotti v sobě měl. Je úžasné, jak byl i přes všechny ty obrovské úspěchy neuvěřitelně pokorný, srdečný a laskavý v podstatě úplně ke všem, protože si v sobě celý život nesl víru, že každý člověk má v sobě alespoň kousek něčeho dobrého. Rovněž byl nesmírně silný zážitek sledovat, jak se Pavarotti vždycky charakterně zachoval vůči svým nejbližším, když byly v obtížné životní situaci - vážné onemocnění dcery, smrt novorozeného syna, těžké onemocnění Pavarottiho druhé manželky atd. Rovněž zaujme skutečnost, že i přes všechny ty vavříny stál vždycky nohama pevně na zemi a nikdy nemyslel jenom na sebe, ale velmi se angažoval i v charitě a pomáhal např. při budování nemocnic, specializovaných léčebných ústavů, škol, školek atd. Byla to zkrátka a dobře úžasná podívaná, během níž často běhá mráz po zádech a která dokáže diváka dojmout až k slzám. Zejména tedy při scénách, které jsou věnovány Pavarottimu jako "obyčejnému člověku". Kromě výše uvedeného na mě silně zapůsobily zejména skladby "O sole mio" v podání tří tenorů - Pavarottiho, Carrerase a Dominga v době konání MS ve fotbale v Itálii roku 1990, a také Pavarottiho závěrečné vystoupení se skladbou "Nessun Dorma" z opery Turandot Giacoma Pucciniho. ()

Iono 

všechny recenze uživatele

Opera je nejen zpěv, ale i herectví a Pavarotti rozhodně uměl obojí dokonale. Zpíval božsky a své role uměl prožívat také (árie z opery Pagliacci je pro mě jednou z nezapomenutelných chvil filmu). Trochu jsem se bál toho, že dokument půjde jen po povrchu, ale povedlo se alespoň trochu dotknout se i kontroverzních témat. Pro mě jako člověka, který klasickou hudbu miluje, je dokument optimistickou vzpomínkou na hvězdu opery, která dělala vše pro to, aby hudbu přiblížila lidem i na to, jak výjimečný to byl zpěvák (a podle všeho i člověk). Musím se přiznat, že některé jeho mimooperní kroky úplně umělecky ani ideově nechápu, konkrétně stačí zmínit Miss Sarajevo ve spolupráci s U2 či megashow s pop hvězdami své doby. To ale samozřejmě nebrání v tom uznat obdiv nad celkovým Pavarottiho odhodláním jít si za svým bez ohledu na "kritiky", kteří mu nebyli vždy nakloněni, protože věřím tomu, že většinou dělal to, co považoval za správné. Doporučuji krátkou recenzi F. Fuky na kinoboxu, která film dobře vystihuje https://www.kinobox.cz/clanek/16725-recenze-pavarotti-opera . ()

Reklama

nascendi

všechny recenze uživatele

Nebol to prvý film, ktorý som o živote Luciana Pavarottiho videl, ale určite bol najlepší. U životopisných filmov najviac oceňujem komplexnosť bez zbytočného a často chybného zdôrazňovania nejakej vlastnosti alebo okolnosti, ktoré v konečnom dôsledku vôbec nemajú tú dôležitosť, ktorú im tvorca dokumentu pripisuje. Na mojom celkovom dojme sa vôbec neprejavilo, že k opere mám rezervovaný vzťah, pretože zásluhou Pavarottiho došlo k istému zblíženiu klasickej a populárnej hudby. ()

GMVajgl 

všechny recenze uživatele

O mrtvých a nepřítomných jen v dobrém, ale tenhle dokument Pavarottiho až moc nafukuje. Měl asi obrovský talent a charisma, ale byl taky jen jedno kolečko ve stroji. Sám nikdy nic vlastního nenapsal, zpíval hudbu starých mistrů, za doprovodu celých orchestrů. Spíš je to tak, že si všichni ti producenti, vydavatelé a ženský, co za něj mluví, přihřívají vlastní polívčičku - přivlastňují si ho a ještě dlouho po jeho smrti z něho tyjí. ()

Capri2016 

všechny recenze uživatele

Ron Howard natočil nadpriemerný dokument o jednom z najlepších tenorov 20. storočia, ktorý ukazuje bohom nadaného speváka ako dobrosrdečného človeka, optimistu, ktorý si dokáže užívať život. Zo všetkých ukážok Pavarottiho majstrovského spevu mi naskakovala husia koža a od šťastia sa mi rinuli z očí slzy. Okrem umeleckého vrcholu v najväčších operných domoch, dokázal tento operný génius priblížiť operu aj širokým masám a tak spopularizovať operu. Bol to obdivuhodný spevák aj človek. Škoda, že ho už nikdy neuvidím spievať naživo. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (1)

  • The Pavarotti International Voice Competition, ktorú Luciano založil vo Philadelphii, začala kariéru mnohým spevákom a speváčkam opery, ktorí vystupujú dodnes. (dwdb)

Reklama

Reklama