Reklama

Reklama

Zapadákov

  • Austrálie Wake in Fright (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Mladý muž, povoláním učitel v jedné Bohem zapomenuté osadě, odjíždí na letní prázdniny do Sydney. Tam však nikdy nedojede, protože se cestou zastaví v jednom hornickém městečku, kde v kartách prohraje za večer všechny své peníze. Začíná se sžívat s místním prostředím a zjišťuje, že mu civilizace určovaná jistými lidmi připomíná peklo. (MVanis)

(více)

Recenze (51)

POMO 

všechny recenze uživatele

Pomalu plynoucí film, u kterého čekáte na nějaký ten dramatický zvrat, tragedii, a on se tragédií ukáže být celý jeho průběh. Postupný pád lehce ovlyvnitelného učitele do šílenství prochlastané existenciální marnivosti a uvolnění pudových průchodů. Film ve svůdné flegmatičnosti ukazuje morální dekadenci obyvatel australského outbacku v celé její “kráse”, s atmosférou zaprášeného pouštního prostředí, bezobsažnými dialogy a bezcílným přežíváním. A jak lehké je jim propadnout. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Kromě piva mi ještě utkvěla skvělá ústřední melodie, která hraje na začátku a na konci filmu. Film je spíše taková depka. Zahořklej učitel z australského hyperzapadákova prohraje všechny prachy a nemůže se dostat pryč z města, tak parazituje na ostatních. Chlastá, střílí klokany a je znechucenej sám ze sebe. Má to dost ojedinělou atmosféru prachu, potu, piva a svérázných pohostinných buranů, kterou nelze popsat. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Tenhle film můžu dost těžko komentovat, protože jsem pomalu dvacet minut musela rychloposuvem přejíždět scénu na lov klokanů (pro mě za mě, můžou k tomu napsat jaký chtějí dovětek, já to prostě nesnáším). Jinak se děj odehrává většinou v lihovém oparu po barech, při různých sázkách, kde nevíte jestli padnou hlavy nebo křížky a podobně. Bylo mně chudáka Johnyho líto, přála jsem mu, aby se nemusel do té Tiboondy vrátit, ale když jsem to tak sledovala, tak Johne buď rád, že jsi se k Charliemu a jeho flašce nakonec v relativně zdravém stavu dostal nazpátek. Byl to takovej chlapskej syrovej film. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Obžaloba maloměšťáctví v hutném psychedelickém oparu, nebo spíš parnu. Ted Kotcheff později natočil FIRST BLOOD. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Docela by mne zajímalo, jak na tento film pohlíželi diváci v době jeho vzniku a uvedení .... Tak bych řekl, že ten film docela svý, věkem vyzrál jako víno, ovšem ta nejlepší jakost to stejně není. Děj filmu je prostý. Vzdělaný týpek učitel se zasekne v jednom buranově, kde to je samej redneck, všichni zde pořád, ale pořád chlastaj, dělají bordel, střílej a zabíjej klokany pro zábavu, perou se mezi sebou, věnujou se gamblu ... Ti lidi nejsou přímo zlí. To je právě to zajímavé. Ve filmu není jedinná záporná postava. Ale jsou odporní, spocení, vysmátí, ožralí a naprosto nepříjemní. Film vykresluje, jak se učitel stává brzo jedním z nich, přijímá jejich vulgární a buranské zvyky a způsoby zábavy, začne drsně chlastat atd., atd. ... Nakonec mu asi nějak dojde, co se s ním děje a snaží se dát zase dohromady ... Připadlo mi to jako taková sociální studie, jak prostředí mění člověka ... Sleazy - odporný - nechutný film, hlavní herec hraje otřesně, ale vše to zachraňuje na plné čáře excelentní Donald Pleasence, který si svoji roli fakt užívá ... Je to kvalitní filmařina, ale jako celek občas nudí ... ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Outback obsahuje snad všechny mé oblíbené elementy (testosteronový svět, horko, burani, bezvýchodnost, alkohol, pistole, hazard, násilí), celkově ale zasahuje hlouběji, než bych čekala. Parádní kamera, nepodřizování se divákům (no jo, sedmdesátky), super cast a plakát snů. Jistým způsobem podobné Deliverance či Straw dogs, jistým způsobem úplně jiné. Syrové a pečlivě destruktivní. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Ted Kotcheff natočil rozhodně zajímavý film se zvláštní atmosférou a opět potvrdil, že drsné scény točit umí. Paradoxně ty nejdrsnější (lov klokanů) jsou autentické a o to víc nechutné. Herci se ve svých rolích očividně dobře vyřádili. Děj sám o sobě není nějak košatý, učitel znuděný svou prací vyráží na dovolenou do zapadákova, jehož tamní obyvatelé s ním začnou dělat divy. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Depresivní studie o tom, že alkohol, nula peněz a zapocené prostředí odlehlého zapadákova k lepší budoucnosti prostě nevedou. Neodolatelně buranský Donald Pleasence a přesvědčivé znázornění jednosměrné cesty na absolutní morální i fyzické dno. Což mě trochu znepokojuje, protože hrát v tom já, tak mám jasnýho Oscara - všichni tam furt jenom chlastají pivo (a jak pravil sám Pleasence: "Může to být horší. Můžou dojít zásoby piva."). Amen. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

No Austrálčania, nepotešili ste ma. Ja vás tiež nepoteším, lebo film, ktorý som práve dopozeral bol síce profesionálne nakrútený, je dokonca možné, že existuje aj skupina divákov, ktorým takýto film "sekne", ale nevyrieši to môj problém, prečo som vlastne dopozeral film až do konca. Patrí do množstva filmov, ktoré cezo mňa prejdú a nezanechajú žiadnu stopu. Také neutrínové filmy. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Jde o nepochybně pozoruhodný film, z něhož mám osobitý zážitek, chválím na něm nejen kameru a hudbu, ale do jisté míry i hodně zajímavý obsah. Tak trochu „austrálský Gambler“ vypráví o mladíkovi, v němž se během kontaktu s cizím prostředím probouzí pudy (nejen) po hazardu a v opojení vášně, alkoholem a následních pocitech bezvýchodiskovosti klesne morálně ještě hlouběji, než jeho společníci, jimiž je ovlivňován... Přiznám se, že mnohem víc si cením filmy, ke kterým se z různých důvodů budu mít chuť v budoucnu vracet, než ty, které ve mě vyvolají pocity hnusu natolik, že je už nechci znovu spatřit. Odpustil bych tvůrcům bez problémů několik kusů zastřelené zvěře, ale brutální boj s klokany rukama a nožem byl na můj vkus už hodně přes čáru. Myslím, že počínání povalečské party a Johnnyho, které se rozpoutávalo dlouhou dobu před tím, bylo už stejně dost nechutné a bez těchto „vrcholných“ scén se film klidně mohl obejít... právě pro tyto scény nemůžu dát víc než 3 hvězdičky, kromě jiného mají podíl na tom, že mě po zbytku času přestalo další dění skoro úplně zajímat (opětovně mě zaujalo až posledních pár minut). A nic na tom nezměnila ani uklidňující poznámka v závěru či titulky prozrazující účast cvičené bojové kengury. Z australské kinematografie jsem ze stejného roku viděl i Roegův film Cesta, který se taky zabýval mj. krutým vztahem člověka k přírodě, ale činil tak pro mě mnohem více fascinujícím způsobem. 65% ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Atmosferické, ale neskutečně utahané a odtažité, že divákovi bude úplně jedno co se bude dít a jak vše skončí. ()

classic 

všechny recenze uživatele

V akom prostredí žiješ, takým človekom sa stávaš, alebo „tá naša zlatá, austrálska povaha, milá” ... Prirovnal by som túto ozrutánsku krajinu - ku peknému obalu knihy, ktorá skrýva v obsahu nepríjemné tajomstvá, pričom k tejto téme by mohol cieľavedomý učiteľ John Grant, veľmi dlhý čas rozprávať, až hlava by sa mu normálne zatočila. Áno, práve on zakúsi, aké je to byť v zhýralej spoločnosti, ktorá ho extrémne pokazí, čo sa začne jedným pitím piva ( z jedného budú 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 20, 30, 40... ,už voda sa mu hnusí... ), môže ľahko skončiť ku hazardnému hraniu ( gamblerstvo nielen z jedného človeka spravilo bezdomovca, ktorý spí pod mostom...), a vtedy príde o všetky peniaze, nekontroluje sa, a robí také činy a skutky, ktoré bežného, racionálne uvažujúceho človeka, spoľahlivo vydesia na smrť, lebo komu niet rady, tomu niet pomoci, a pritom, z jeho pozície, sa taktiež sprvoti jednalo o pragmatického jedinca, ktorý sa teší na prázdniny, a že pôjde za priateľkou do veličizného mesta Sydney, bohužiaľ, cestou sa zastaví v zapadnutom, baníckom mestečku, kde chce pôvodne len na jednu noc prespať, ale čoskoro zisťuje, že sa namočil do totálneho bahna, z ktorého sa len tak nedostane. Už som spomínal, čo bude praktizovať, ale to som ešte nepovedal úplne všetko, to by ste potom pravdepodobne nedopozerali film do konca. Nerobí to sám, ale ani tí, ktorí sú s nim, ani im to nijak neprekáža. Johnny sa nachádza v takých sračkách, z ktorých bude mať drastický problém spamätať sa, lebo sa to jednak ani nedá, keď má okolo seba ľudí, ktorí si tieto veci, či zvyky - plnými dúškami vychutnávajú, skrátka, udomácnilo sa to, a nemienia to za žiadnych okolností zmeniť, žije to v nich, vo vnútrozemí to srší presne týmito náladami a pocitmi, aspoň určite v 20. storočí, konkrétne v druhej polovici, a tak by som sa chcel stotožniť, nie zo svojho uhľa pohľadu, ale z ich, že zachytili dokonalú atmosféru „sedliacky primitívnych, austrálskych mozgov”... Nebezpečný film, ktorý odporúčam silným povahám, ktoré nezlomia, to, čo tu uvidia, ja mám ešte aktuálne, práve teraz - nepríjemný, mrazivý, sugestívny a depresívny pocit, že reálna surovosť, je tým správnym nazvaním celej situácie. Zaujímalo by ma, ako dopadol Grant neskôr, keď vystúpil z vlaku, lebo počas toho, ako nasadol, bohužiaľ pre neho, stále koketoval s alkoholickým nápojom, ktorý ho predurčil, aby vyšiel na psí tridsiatok... Je to v každom z nás, či slabomyseľne podľahneme tomuto, akémukoľvek nákazlivému, notorickému pokušeniu, lebo môžme skončiť presne, ako ANTI HRDINA JOHN GRANT. ()

Jansen 

všechny recenze uživatele

Kdyby Wake in Fright natočil autorský režisér, film by neměl ani polovinu své působivosti. Doslovnost, stereotyp a frustrace. Netočil Kotcheff náhodou autobiografický film? Opus magnum! ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších australských filmů let sedmdesátých uvedený kdysi kupodivu i v našich kinech. A to cenzorům nevadila nahota hlavního představitele, chlast a násilí! Mladý učitel odjíždí ze zapadákova na vánoční prázdniny do Sydney a uvízne v malém městečku, kde hlavním smyslem usedlíků je chlast a hazard.Mladý hrdina poté, co prohrál všecky svoje peníze propadá místním "zvykům"...Noční scény drastické "zábavy" místních usedlíků, kteří autem honí a následně jen tak z nudy zabíjí klokany jsou nezapomenutelné a nadlouhou dobu se staly mojí noční můrou! Podle knihy Kennetha Cooka. ()

Derek 

všechny recenze uživatele

ak sa vam raz podari skoncit v australskom "outbacku" a zapocujete vetu "NEW TO THE YABBA?" tak utekajte kade lahsie lebo by sa vam kludne mohlo stat ze Australsku pohostinost nezvladnete. Ted Kotcheff s kanadskym odstupom ukazuje ako to bolo v australskej spolocnosti s ich prehnanou laskou k alkoholu a strielaniu klokanov (iba pre silnejsie nervy). depresivnost a bezmocnost ktoru zaziva hlavny hrdina ked sa snazi zbavit svojich novych "kamaratov" (pri com exceluje donald pleasence) je skvela, ale skoda ze sa to casom zacne opakovat a straca to na udernosti... ()

Související novinky

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

28.01.2021

Britský herec Jamie Dornan (Synchronic, Anthropoid) byl obsazen do hlavní role v připravované koprodukční limitované sérii s jednoznačným názvem The Tourist. Natáčení šestidílného seriálového… (více)

Reklama

Reklama