Reklama

Reklama

Zapadákov

  • Austrálie Wake in Fright (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Mladý muž, povoláním učitel v jedné Bohem zapomenuté osadě, odjíždí na letní prázdniny do Sydney. Tam však nikdy nedojede, protože se cestou zastaví v jednom hornickém městečku, kde v kartách prohraje za večer všechny své peníze. Začíná se sžívat s místním prostředím a zjišťuje, že mu civilizace určovaná jistými lidmi připomíná peklo. (MVanis)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (51)

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Docela by mne zajímalo, jak na tento film pohlíželi diváci v době jeho vzniku a uvedení .... Tak bych řekl, že ten film docela svý, věkem vyzrál jako víno, ovšem ta nejlepší jakost to stejně není. Děj filmu je prostý. Vzdělaný týpek učitel se zasekne v jednom buranově, kde to je samej redneck, všichni zde pořád, ale pořád chlastaj, dělají bordel, střílej a zabíjej klokany pro zábavu, perou se mezi sebou, věnujou se gamblu ... Ti lidi nejsou přímo zlí. To je právě to zajímavé. Ve filmu není jedinná záporná postava. Ale jsou odporní, spocení, vysmátí, ožralí a naprosto nepříjemní. Film vykresluje, jak se učitel stává brzo jedním z nich, přijímá jejich vulgární a buranské zvyky a způsoby zábavy, začne drsně chlastat atd., atd. ... Nakonec mu asi nějak dojde, co se s ním děje a snaží se dát zase dohromady ... Připadlo mi to jako taková sociální studie, jak prostředí mění člověka ... Sleazy - odporný - nechutný film, hlavní herec hraje otřesně, ale vše to zachraňuje na plné čáře excelentní Donald Pleasence, který si svoji roli fakt užívá ... Je to kvalitní filmařina, ale jako celek občas nudí ... ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Outback obsahuje snad všechny mé oblíbené elementy (testosteronový svět, horko, burani, bezvýchodnost, alkohol, pistole, hazard, násilí), celkově ale zasahuje hlouběji, než bych čekala. Parádní kamera, nepodřizování se divákům (no jo, sedmdesátky), super cast a plakát snů. Jistým způsobem podobné Deliverance či Straw dogs, jistým způsobem úplně jiné. Syrové a pečlivě destruktivní. ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

Kromě piva mi ještě utkvěla skvělá ústřední melodie, která hraje na začátku a na konci filmu. Film je spíše taková depka. Zahořklej učitel z australského hyperzapadákova prohraje všechny prachy a nemůže se dostat pryč z města, tak parazituje na ostatních. Chlastá, střílí klokany a je znechucenej sám ze sebe. Má to dost ojedinělou atmosféru prachu, potu, piva a svérázných pohostinných buranů, kterou nelze popsat. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

No Austrálčania, nepotešili ste ma. Ja vás tiež nepoteším, lebo film, ktorý som práve dopozeral bol síce profesionálne nakrútený, je dokonca možné, že existuje aj skupina divákov, ktorým takýto film "sekne", ale nevyrieši to môj problém, prečo som vlastne dopozeral film až do konca. Patrí do množstva filmov, ktoré cezo mňa prejdú a nezanechajú žiadnu stopu. Také neutrínové filmy. ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Tento film je známejší pod názvom Outback.Príbeh mladého učiteľa zo zapadáková ktorý ide na vianočné prázdniny do Sydney,ale uviazne v malom buránskom mestečku.Nekonečné pustiny,obrovské teplo,polorozpadnuté domy.V mestečku je to sám ožran,hazardné hry,a prepadne tomu aj učiteľ.Tiež extrémna krutosť na klokanoch.Ešte aj policajt Crawford pije ako dúha.Vlastne celé mestečko je jeden alkoholický klub.Film je dosť oceňovaný,ale mne sa nejako extra nepáčil.Väčšinou len pijacké orgie,bitky medzi sebou v opitosti,špina,lov klokanov z auta.Je to extrémny a veľmi odvážny pohľad na vnútrozemie Austrálie,ich obyvateľov. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (8)

  • Dlhé roky bol film považovaný za stratený, pretože nebol k nájdeniu pôvodný negatív. Až v novom tisícročí sa ho jednému austrálskemu producentovi podarilo nájsť v jednom sklade, v kontajneri s odpadom určeným k zničeniu. Film bol následne reštaurovaný a po druhýkrát uvedený v Cannes. Tejto pocty sa pritom dostalo iba dvoch snímkom. V roku 2009 ho tam predstavil režisér Martin Scorsese slovami, že ide o hlboko znepokojivý film a pri jeho niekdajšej premiére nenachádzal slová. Ocenil najmä jeho atmosféru, vizuálnu a psychologickú stránku. (classic)
  • Vo filme sa pijú 2 značky piva. West End Bitter je juhoaustrálske pivo a Courage Bitter anglické. Courage Bitter chcel týmto vstúpiť na austrálsky trh, avšak pokus zlyhal. (shimik77)
  • Predlohy z roku 1961 si všimli anglickí tvorcovia už v roku 1963, vtedy mal snímok produkovať Dirk Bogarde a režírovať Joseph Losey. Nebolo však jednoduché získať finančné prostriedky. Samotné financie sa podarilo zohnať až po predaji práv spoločnostiam NLT Productions a Group W. Réžiou bol poverený Ted Kotcheff a nakrúcať sa začalo v roku 1970. (classic)

Související novinky

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

28.01.2021

Britský herec Jamie Dornan (Synchronic, Anthropoid) byl obsazen do hlavní role v připravované koprodukční limitované sérii s jednoznačným názvem The Tourist. Natáčení šestidílného seriálového… (více)

Reklama

Reklama