Reklama

Reklama

Bigbít

(seriál)
  • Slovensko Big Bít
Dokumentární / Hudební
Česko, 1998, 42x60 min

Scénář:

Vojtěch Lindaur

Hudba:

Petr Skoumal

Hrají:

Vladimír Mišík, Jiří Černý, Radim Hladík st., Petr Janda, Michal Prokop, Jan Rejžek, Jaromír Tůma, Gustáv Husák (a.z.), František Ringo Čech, Viktor Sodoma (více)
(další profese)

Legendární seriál, věnovaný historii bigbítu, čili počátkům rockové hudby v Čechách i na Slovensku od konce 50. let po sametovou revoluci. Vedle dobových archivních materiálů poskytuje cyklus velký prostor pro vyjádření pamětníkům. Mnohý z těch, kteří přispěli svými vzpomínkami, už není mezi námi, nabízí se tak unikátní možnost poslechnout si, co vyprávějí o hudebních začátcích svých i svých kolegů Miki Volek, Jeňýk Pacák, Pete Kaplan, Jiří Brabec, Miloslav Šimek, Karel Černoch, Petr i Pavel Novák, ale i řada žijících pamětníků, zakladatelů populární písničky u nás jako je Jiří Suchý. (Česká televize)

(více)

Recenze (92)

sator 

všechny recenze uživatele

On je to vlastně i sociologický průřez dobou.Za to že projekt spatřil světlo světa*****. Mohu mít výhrady,zvlášť stále stejné záběry, když koukáte na seriál v jednom zátahu, lezou na nervy-je mi jasně že v archívech toho asi více nebylo.... ()

Mol 

všechny recenze uživatele

Mno tak hlavně ta část o punku, že jo. Die Toten Hosen, štěrk na Michala Davida a undergroundovky! ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Za tento seriál jako milovník nejen bigbítu dávám **********, což je dvojnásobek povolené hodnoty. Některé díly jsem viděl až 4x. Bravo Křístku, Suchý a Tyci. Inspirován seriálem jsem si pořídil ranné Synkopy, Matadors, Blue Effect a Božského Deža! ()

Kmotr76 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokumentární seriál sledující vývoj Rock'n Rollu a Bigbítu v zemi ovládané omezenou komunistickou diktaturou. Seriál má sice větší hodnotu pro pamětníky doby a fanoušky žánru (pro ostatní může být přeci jenom zdlouhavý...), ale přesto bych ho doporučil všem, kteří dobu nezažlili, nebo těm, kteří zapomněli na její nesvobodu a zoufalství. ()

Marooned17 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonalý dokument o historii Československého bigbítu. Jeho výborné zpracování však není tak úplně důležité. Díky r.v. 1998 se totiž máme ještě setkat s mnoha lidmi, kteří tu již s námi dnes nejsou a v tom je skutečná hodnota seriálu. ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Neskutečně roztahaný dokument o československém rocku alias bigbítu. Rozhodně by neuškodilo sestříhat tak na polovinu dílů a zbytek materiálu třeba vydat knižně. Navíc je seriál natočený klasickou českou dokumentární formou - pamětník sedící před černým plátnem a vyprávějící "příhody z natáčení". Kdyby byly doplněny nějaké záběry z terénu (třeba v této hospodě vznikli Plastici a tady na tom nádraží se je pokusili komančové zaniknout) a výrazně větším množstvím hudebních ukázek, rozhodně by z toho bylo zajímavější dílo. Navíc jsem v závěru došel k názoru, že dokument není objektivní a rozhodně nepokrývá kompletně celou historii našeho bigbítu. Já byl sice s výběrem témat a kapel naprosto spokojen, ale uznávám, že šlo pouze o omezený výsek, většinou pouze nezávislých a undergroundových kapel. Každopádně ale dokument předkládá dost zajímavých informací, pro mě například velmi překvapivé zjištění, že rock'n'roll do Československa přinesli Suchý a Šlitr. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Výborný hudobný dokument. Veľa si už s toho pamätám. Mojím deťom stále hovorím, že 60 roky , to je najkrajšia hudba. Je to sloboda v hudbe a to strašne cítíť. Výborné....95%. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Kdo se chce někdo něco dozvědět o bigbítu tohle není špatný dokumentární a vlastně také hudební seriál. ()

Schuldiner 

všechny recenze uživatele

Historie českého bigbítu! Spousta rozhovorů a zajímavostí. Nejsem pravidelným divákem, ale když jsem na to narazil, nepřepnul jsem.. ()

ClimbVibe 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších projektů ČT. Pro mládež narozenou po 89´ asi jen těžko pochopitelné dobrodružství rock/popu v Československu. Tolik zajímavých výpovědí, filmových záběrů, souvislostí a hlavně skvělé muziky. Perfektně sestříháno a celá koncepce seriálu je opravdu povedená. ()

WinstonS 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem asi dvě třetiny dílů, ale velká pochvala. Fundované, dostatečně kritické a zároveň očividně srdcem dělané. Zohle bych si vyloženě dal na DVD. Chopíte se toho někdo, prosím? ()

Reklama

Reklama