Reklama

Reklama

Bigbít

(seriál)
  • Slovensko Big Bít
Dokumentární / Hudební
Česko, 1998, 42x60 min

Scénář:

Vojtěch Lindaur

Hudba:

Petr Skoumal

Hrají:

Vladimír Mišík, Jiří Černý, Radim Hladík st., Petr Janda, Michal Prokop, Jan Rejžek, Jaromír Tůma, Gustáv Husák (a.z.), František Ringo Čech, Viktor Sodoma (více)
(další profese)

Legendární seriál, věnovaný historii bigbítu, čili počátkům rockové hudby v Čechách i na Slovensku od konce 50. let po sametovou revoluci. Vedle dobových archivních materiálů poskytuje cyklus velký prostor pro vyjádření pamětníkům. Mnohý z těch, kteří přispěli svými vzpomínkami, už není mezi námi, nabízí se tak unikátní možnost poslechnout si, co vyprávějí o hudebních začátcích svých i svých kolegů Miki Volek, Jeňýk Pacák, Pete Kaplan, Jiří Brabec, Miloslav Šimek, Karel Černoch, Petr i Pavel Novák, ale i řada žijících pamětníků, zakladatelů populární písničky u nás jako je Jiří Suchý. (Česká televize)

(více)

Recenze (92)

waits 

všechny recenze uživatele

MImořádný počin, díky za něj! O hvězdičku méně proto, že seriál je až příliš rozvláčný a některé díly, zabývající se přece jen měné zajímavými kapelami bych klidně oželel. Jinak ale palec jasně nahoru! ()

Chudobka 

všechny recenze uživatele

Včerejší díl s Vladimírem Mišíkem a Radimem Hladíkem byl skvělý. Mám oba moc ráda. Hladík je pro mě génius, navíc neuvěřitelně sympatický a skromný. Velká škoda, že odešel tak brzy. ()

Mike.mk1 

všechny recenze uživatele

Výtečná sonda do počátků českého rocku fungující zároveň jako zpověď doby. Je smutné kolik výborných kapel pohřbil minulý režim. ()

Leoric 

všechny recenze uživatele

Plné hodnocení patří autorům tohoto seriálu, který se snažil jedněm připomenout, a druhým ukázat, jak těžké to měly kapely, které se odlišovaly od hlavního proudu nejen hudbou, ale i svou filozofií. Seriál mapuje všechny novovlnné spolky, punk, bigbeat, a věnuje jim prostor, který si rozhodně zaslouží. Kde jsou ty časy Létajících břitev, Mrtvých maminek, Odvážných bobříků a Třírychlostních Pepíčků.. :) ()

cure 

všechny recenze uživatele

Projekt robený s obrovským prehľadom v hudbe, v ktorom sa vyjadrujú nielen kritici, ale najmä samotný hudobníci, čo mu dáva punc autentickosti. Oceňujem tú neuveriteľnú námahu a piplačku to dať celé dokopy, ale stálo to za to. A hlavne sa to urobilo v čase, keď sa ešte veľa hudobníkov mohlo k danej dobe vyjadriť. Do budúcnosti ide o hudobný dokument ťažko vyčísliteľnej hodnoty. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Kolik přijelo antonů to vybrat, to byl ten největší úspěch!" Skutečně zajímavý seriálový dokument, který měl vadu v neúměrné délce a v tom, že něčemu se věnoval opravdu důkladně, ač spojitost s bigbítem byla docela nepatrná, a jiné vzal naopak velice krátce. ()

Theker 

všechny recenze uživatele

Ako veľký fanda rockovej (či už oficiálnej a či undergroundovej) muziky si tento seriál veľmi cením. ČT natočila fakt cenné dielo. Škoda že slovenský bigbít nie je takto skvelo dotiahnutý dokonca. ()

Arequipa

všechny recenze uživatele

Už po prvním díle mám pocit, že tohle bude parádní dokument. A to ty lepší věci nepochybně ještě přijdou. Pokud vás minul tenhle první a váháte, jestli se ještě dívat, neváhejte.:-) ()

Vladajsoucna 

všechny recenze uživatele

Povedené. Snad až na díly ze 60. let, které jsou nudné stejně jako jimi mapované kapely (je kuriózní, že jde zrovna o zlatá šedesátá). Pravda, tenkrát byl český bigbít v plenkách, ale myslím, že některé amatérské rockové kapely si v dokumentu dopřály až zbytečně velký prostor. Nejraději mám novou vlnu 80. let, proto i díly z této doby mám nejraději. Tvůrci si zaslouží pochvalu i za zajímavé vizuální ztvárnění série, kdy nahrávky, ke kterým se nezachoval obraz, jsou doplněny mnohdy skutečně vynikajícími archivními i současnými ilustrativními záběry. ()

radeckator 

všechny recenze uživatele

Bible každýho rockera. A pro nerockery povinný pořad k doplnění základního vzdělání. Pro mě jednoznačně nejlepší pořad České televize v její historii. Skvělá takřka ,,hodinářská" práce, která nezapomněla opravdu na nikoho. ()

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Profesionálně odvedená práce při výrobě tohoto projektu je cítit v každé minutě. V dokumentární práci patříme bez nadsázky mezi světové špičky. Lehkým zpravodajským způsobem seriál mapuje vznik hudebního žánru zvaný Big Beat, na našem území. V prvním díle se věnujeme Rock and Rollu a tvůrci zpovídají různé lidi, kteří jsou odpovědní za prezentaci tohoto stylu u nás v naší republice. Dokumentární seriál obsahuje neuvěřitelných čtyřicet dva pokračování, a já za sebe mužů říci, že Big Bít snese hravě srovnání s jinými dokumentárními hudebními pořady světového formátu, jako jsou produkty např. stanice BBC. ()

Sollozzo 

všechny recenze uživatele

Výborný pořad, který dopodrobna popisuje české rockové dějiny od 60. let.. I přes to, že mě až na Blue Effect anebo třeba Mňágu český rock příliš nezajímá, je zajímavé, jak se v době komunistů kapely probíjely ke slávě a rozhodně k mnoha muzikantům mám obrovský respekt. ()

Rodin 

všechny recenze uživatele

Ten seriál nemá chybu. A nejen s ohledem na historii hudebních těles, některé díly jsou věnovány i technické stránce věci, tedy snímačům, elektrickým kytarám, syntetizérům, zesilovačům... a krádežím rozhlasových reproduktorů ze sloupů veřejného osvětlení... Tento projekt se ČT opravdu povedl a je to jedna z mála věcí, u nichž opravdu koncesionářských poplatků nelituji. ()

topi80 

všechny recenze uživatele

Jsem dost na vážkách. Dílo je to povedené, o tom žádná, ale jeho kultovnost rozhodně není omluvou pro jeho dost zásadní nedostatky. Záběry a fotky naprostých praotců bigbítu vyvolávají velký kus nostalgie, nemluvě o nejstarších hudebních nahrávkách. Každý díl má své vlastní téma, mě hodně zaujal ten, který se věnoval pořizování vybavení. Jak tam správně zmínil Petr Janda, ta touha hrát musela být velká. Nejenže se sem hudba, která byla inspirací, dostávala těžko, takže bylo obtížné vstřebávat vlivy, nejenže režim této muzice také moc nepřál, ale navíc absolutně nebylo na co hrát, čím zesilovat a čím zvučit. A to už chce od zúčastněných pořádnou vůli se do něčeho pustit. Nějakým způsobem se bigbítu dotkl na tuzemské scéně každý, takže by nikoho nemělo překvapit, že v seriálu narazíme i na Gotta, Černocha, Zagorovou a další. I když se seriál snaží zahrnout široké spektrum muziky, divák musí získat dojem, že tady existovala jen muzika kolem Petra Nováka, Vladimíra Mišíka a Radima Hladíka a jinak skoro nic. Jenže ve skutečnosti měl skoro každý region svou vlastní rozmanitou scénu a po skončení 60. let už drtivá většina fanoušků měla úplně jiné hrdiny než tyto průkopníky ze šedesátek (při vší úctě k nim). V takových 80. letech se drtivá většina rockového dění přesunula do vesnických sálů. Z plzeňské scény, která byla takovým fenoménem, že by sama o sobě vydala na dva díly, se tam vešla jen Odyssea. Tvořila se specifická kultura, fanoušci se organizovali, angažovali se v místních spolcích, které pak pořádaly zábavy. Vynalézavé způsoby, jak vyrábět merch na koleni, poradit si s image. Trestuhodně nevyužité, celý seriál tak sledujeme povětšinou osudy několika vytipovaných muzikantů, o kterých se tvůrci rozhodli, že tu kromě nich skoro nikdo nebyl. Na závěr si dovolím takové osobní odlehčení. když jsem na seriál koukal při premiéře, žasnul jsem nad tím, jak starci vyprávějí o svých začátcích. Když se na to dívám po 23 letech, shledávám, že ti starci, pamětníci a legendy jsou vlastně kluci o trochu starší než já :-D ()

Hawaj 

všechny recenze uživatele

Naprosto nej TOP pořad Český televize a vůbec!!! Díky Sucháči a všem co na tom makali! Jsem nadšen. Za mě 10 hvězd ********** ()

Reklama

Reklama