Reklama

Reklama

Bigbít

(seriál)
  • Slovensko Big Bít
Dokumentární / Hudební
Česko, 1998, 42x60 min

Scénář:

Vojtěch Lindaur

Hudba:

Petr Skoumal

Hrají:

Vladimír Mišík, Jiří Černý, Radim Hladík st., Petr Janda, Michal Prokop, Jan Rejžek, Jaromír Tůma, Gustáv Husák (a.z.), František Ringo Čech, Viktor Sodoma (více)
(další profese)

Legendární seriál, věnovaný historii bigbítu, čili počátkům rockové hudby v Čechách i na Slovensku od konce 50. let po sametovou revoluci. Vedle dobových archivních materiálů poskytuje cyklus velký prostor pro vyjádření pamětníkům. Mnohý z těch, kteří přispěli svými vzpomínkami, už není mezi námi, nabízí se tak unikátní možnost poslechnout si, co vyprávějí o hudebních začátcích svých i svých kolegů Miki Volek, Jeňýk Pacák, Pete Kaplan, Jiří Brabec, Miloslav Šimek, Karel Černoch, Petr i Pavel Novák, ale i řada žijících pamětníků, zakladatelů populární písničky u nás jako je Jiří Suchý. (Česká televize)

(více)

Recenze (92)

elgreco 

všechny recenze uživatele

Nekonečně záslužné, důležité etc... Absolutní nutnost pro hudební fandy, ale i pro ty kdo se zajímají o naší moderní historii. Pět hvězdiček nedávám kvůli jisté nevyváženosti, ale to může být můj subjektivní pocit - jak se čemu věnuje pozornost. Pevně doufám, že celý seriál vyjde konečně na DVD a to prosím rozšířený - toho zajímavého musí být ve střižně ještě spousta a má zvědavost je nekonečná!:-) A nemohl by nějaký movitý filantrop prostě vrazit prašule na shrnující projekt - kniha, DVD, CD... Jen si to představte... Takovéhle projekty (stejně jako třeba restaurování a digitalizace české a československé filmové klasiky, vydávání sebraných spisů..., dokompletování Semaforské edice...) by totiž mohli odpovědět na otázku: Kdo jsme. A to by nás mělo zajímat. To je ovšem sci fi. Na otázku: Kdo jsme odpovídáme Mistrostvím světa v Liberci a bojem o 30korun u doktora. Zpět k Bigbítu: Krom hudebně-historické stránky kvituji, že tvůrci dali prostor i různým žabomyším válkám a ješitnostem našich zasloužilých rockerů. Nekonečně vtipná sebeprezentace Ringo Čecha, který každou větou začíná zájmenem Já. Záměrně zábavné hlášky Z. Juračky - "Ringo, ty tlouštíku..." "Jirka Korn tam seděl, oči jako puky". Sympatická slušnost Radima Hladíka. Překvapující střízlivost /má své meze) Petra Jandy... Excentričnost Mariána Vargy... Mejla Hlavsa... TOTÁLNÍ RESPEKT TVŮRCŮM. ()

bobin 

všechny recenze uživatele

Mimořádně skvělý dokument , který mapuje muzikantskou historii a který může sloužit i jako studijní materiál . Rovněž laika výtečně zaujme . ()

Zed70 

všechny recenze uživatele

Tenhle dokumentární epos je úplně nejvíc. Začíná to hudbou mých rodičů a končí to v mých dvaceti letech. Je to pro mě neuvěřitelný retro a připomenutí toho co jsem kdy poslouchal. Nejraději mám ty díly o "nové vlně". ()

Jebak8 

všechny recenze uživatele

Nejlepší dokument o českém bigbeatu a o jeho velikánech i méně známých riffech a tvářích. Víte, že Janis Joplin měla po cestě ve vlaku, která trvala pět dní 65 pohlavních styků???:D:D:D To jen tak, protže komentář ´´Nejlepší dokument o ...´´ by byl bezpředmětnej, tak aspoň něco, co nemusí úplně všichni vědět...:D:) ()

eastrock 

všechny recenze uživatele

Vynikající a záslužná práce dát toto vše dohromady pro fanoušky českého bigbítu. Jen je hrůza kolik zde vystupujících muzikantů mezitím už zase zemřelo ()

Simako 

všechny recenze uživatele

Vynikající projekt Zdeňka Suchýho, ani nevím jestli tomu něco chybělo!! Asi nic, jen mně vadil vysílací čas, ale to sem moc nepatří. Vydařené dílko, za pět!! ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Dobře odvedená práce do nejmenších detailů. Muselo to zabrat spoustu času, mravenčího pídění se po maličkostech, shánění jednotlivých nahrávek, obrázků, záběrů, lidí. Ani pět hvězdiček nestačí na ocenění významu tohoto seriálu. ()

skaann 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál by měli povinně sledovat všichni! Možná by je pak přešly kecy typu, jak to bylo za komunismu skvělý a že se lidi vlastně měli dobře. Skvělá ukázka života za minulého režimu z pohledu rockerů, kteří to tenkrát opravdu neměli lehké. ()

Skretule 

všechny recenze uživatele

Lidem, kteří tuhle dokumentární sérii dali dohromady bych bez váhání políbil nohy. Je v něm obsaženo naprosto vše co srdce českého bigbíťáka potřebuje. ()

Dvojirakri 

všechny recenze uživatele

Upřímně, nebýt tohoto dokumentárního seriálu, neměl bych možná dnes co poslouchat. Jsem ročník ´87 takže jsem dobu kterou pokrývá nezažil a z kapel které jsou v něm zmiňované dnes už funguje pouhá hrstka. Možná že jsem zaznamenal jeho vysílání už v dobách puberty, ale tehdy mnou cloumaly bandy a žánry populární v té době, četl jsem Spark, valil všelijaký metal a opovrhoval jeho kořeny, inu jako každý mladý a blbý tvor. Časem jsem se ale metalu tak přeposlouchal že už jsem to neunesl a musel "vysadit", necítil jsem se nikdy jako pravá "metla", jen mi ta hudba byla blízká kvůli mým depresivním stavům, neuměl jsem si to ale dát do souvislostí a svoji diagnózu zlehčoval. Stále jsem ale hodně četl, a kdesi se dozvěděl o kdysi populární kapele Flamengo a jejich jediné desce Kuře v hodinkách. Album jsem si stáhnul a jal se poslouchat. Ten den jsem ho sjel ještě asi dvakrát, pak objevil seriál Bigbít a tím se mi otevřel zcela nový svět! Metal byl v mých uších najednou příliš hřmotný, těžkopádný, buranský. Díky Bigbítu jsem objevil takové skvosty o kterých dnešní mladí nemají páru jako třeba Rebels, Progres 2, Collegium Musicum, Blue Effect, Stromboli, Už jsme doma, Krásné nové stroje, atd, atd... Dnes už si metal pouštím jen velmi zřídka. Deprese zmizely. Spark nekupuju. ()

gizi 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem zatím první dva díly a jsem nadšen. Viz komentář Radek99. Bylo by také zajímavé uvést, co dělaly a dělají bývalé hvězdy kapel poté, co se jejich slavná tělesa rozpadla. 100%. Vracím se k hodnocení po shlédnutí kompletního seriálu. Pro mě je to skutečně velká encyklopedie česko-slovenské hudby zasazená do totalitní doby, tedy přínos ve dvou rovinách. Některé díly byly opravdu na 100%, ale pár jich zase bylo o dost slabších. Tu kvalitu ale beru především podle hudby, která tam zazněla. Pro mě je bigbít synonymem pro rock, hard rock, rock and roll, heavy metal, punk, rozhodně ale ne pro folk, písničkáře apod. Pokud se tam objeví kapely jako Oceán apod., je to pro mě spíš odpad. Jako velké minus je třeba hodnotit téměř absenci našeho největšího rockera Jirky Schelingera - byla o něm jen velmi krátká zmínka a nepochopitelně ukázky z jeho popových buble-gumů, aniž by pustily jeho pravý bigbít. První část seriálu byla pro mě rozhodně zajímavější, neboť i hudba šedesátých let je prostě nepřekonatelná (obecně). 70. léta ještě po hudební stránce ujdou, ale 80. léta to už za moc nestojí. Chyběla mi zde i zmínka o tehdy dost populární skupině Kern. Celkově tedy opravdu výborný seriál, ale hodnocení musím snížit na 90% (cca první polovina kolem 100%, druhá kolem 80%, ovšem některé díly jsem se i nudil a trápil, ty bych hodnotil stěží 60%). 28.11.10. ()

filiperros 

všechny recenze uživatele

Zezačátku to bylo dobrý a člověku připadalo, že si prochází tou historií. Pak se z toho ale stala taková zeď nářků, ke který si starý bigbíťáci choděj vylejt svůj mindrák z toho, že už si nikdo neváží, jak tenkrát svou hudbou bojovali proti režimu. ()

DorianGreene 

všechny recenze uživatele

Geniálně pojatá freska každodenního života a kultury v komunistickém Československu. Nejlepší dokumentární film o hudbě, jaký znám. Samotná muzika zde slouží jako východisko pro sociální, kulturní i ekonomickou introspekci do zlatých šedesátých let i normalizační šedi. ()

Otan 

všechny recenze uživatele

Skutečně velice obsáhlé dílo,které mi ledacos o naší tvorbě vysvětlilo.Do některých jsem se víc zbláznil (P.Skoumal ),některé jsem začal nenávidět.(P.Janda ).Tento projekt u nás nemá obdoby. ()

Reklama

Reklama