Reklama

Reklama

Bigbít

(seriál)
  • Slovensko Big Bít
Dokumentární / Hudební
Česko, 1998, 42x60 min

Scénář:

Vojtěch Lindaur

Hudba:

Petr Skoumal

Hrají:

Vladimír Mišík, Jiří Černý, Radim Hladík st., Petr Janda, Michal Prokop, Jan Rejžek, Jaromír Tůma, Gustáv Husák (a.z.), František Ringo Čech, Viktor Sodoma (více)
(další profese)

Legendární seriál, věnovaný historii bigbítu, čili počátkům rockové hudby v Čechách i na Slovensku od konce 50. let po sametovou revoluci. Vedle dobových archivních materiálů poskytuje cyklus velký prostor pro vyjádření pamětníkům. Mnohý z těch, kteří přispěli svými vzpomínkami, už není mezi námi, nabízí se tak unikátní možnost poslechnout si, co vyprávějí o hudebních začátcích svých i svých kolegů Miki Volek, Jeňýk Pacák, Pete Kaplan, Jiří Brabec, Miloslav Šimek, Karel Černoch, Petr i Pavel Novák, ale i řada žijících pamětníků, zakladatelů populární písničky u nás jako je Jiří Suchý. (Česká televize)

(více)

Recenze (92)

Kmotr76 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokumentární seriál sledující vývoj Rock'n Rollu a Bigbítu v zemi ovládané omezenou komunistickou diktaturou. Seriál má sice větší hodnotu pro pamětníky doby a fanoušky žánru (pro ostatní může být přeci jenom zdlouhavý...), ale přesto bych ho doporučil všem, kteří dobu nezažlili, nebo těm, kteří zapomněli na její nesvobodu a zoufalství. ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

Přestože jsem antihudební typ, z tohoto projektu jsem byl nadšen. Naznačení vzájemných rivalit a dobrých i špatných stránek jednotlivých interpretů. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Ohromně rozsáhlý hudební dokument o historii českého rocku, který má hodnotu i pro ty, kteří zamrzli na bratrech Nedvědech či Michalu Davidovi (i když - pro ty asi ne). Je to totiž i portrét doby, obraz života za totáče, nejenom suchý popis rockových kapel a žánrů. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších a nejucelenějších televizních dokumentárních projektů na česko(slovenských) obrazovkách. Jeho rozsáhlost a kompaktnost z něj dělá svého druhu televizní encyklopedii. Škoda že k ní není přístup v jiném než televizním formátu, řekněme na DVD. Ale jinak obrovská poklona tvůrcům v čele s producentem Čestmírem Kopeckým a režiséry Zdeňkem Suchým a Václavem Křístkem... Uctivě smekám! ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Klipy, hudební informace, zpovědi a výpovědi, to vše v této televizní nádheře, nejen pro znalé televizní diváky (z oblasti populární hudby), z doby kdy světu vládl ještě big-beat. Hudební skupiny známé, málo známe nebo dokonce dnes už úplně neznámé a zapomenuté. Mejla Hlavsa a Plastici nebo Dežo Ursini, nejlepší jednoznačně tvorba z 60 let, doba Normalizační a proměna celé této oblasti mě už nikdy tolik nebrala. Takových to pořadů by to chtělo jednoznačně víc, a proto naléhám na tvůrce pořadu s prosbou že kdyby to jen alespoň trochu šlo a bylo to v jejich možnostech, tak by nebylo vůbec na škodu, udělat ještě podobný pořad alespoň v tomto duchu ale o světovém beatu a bigbeatu. Jako celek ovšem vynikající a na našich obrazovkách téměř ojedinělý hudební projekt, srovnatelný snad jen s "Manželskými etudami", "Teleautomatem", "Hledáním ztraceného času" nebo s "Mistry Českého animovaného filmu". Za 5* jednoznačně. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Jako jednoznačný klad bych viděla dlouhou stopáž, čili od kapel uslyšíme něco jiného než v tradičních dokumentech, kde stihnou leda tak "Jo jo, to bejvaly časy" a zbytek skončí ve střižně. Pro mě, nepamětníka, jedinečné nakouknutí do světa, který už neexistuje. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Nepsaným pravidlem českého bigbítu by klidně mohlo být: Raději upadnout v nemilost, než v zapomnění. Snad nelze takovou sféru definovat jinak. Kdo se toho lehce dotkl, kdo to zažil, kdo poctivě nastudoval všechny díly tohoto seriálu, dá mi jistě za pravdu. Tvůrci nahlížejí do obýváků legendárních muzikantů, kamerou švenkují i do kuchyně, kde všechny ty rokenroly vznikaly. Díky pořadu se člověk docela spolehlivě eruduje a nasává onu fantastickou atmosféru. Narazíme i na různé holedbavé kanonýry i na hudbu docela špatnou. A zdaleka ne na všechny se dostane. Jedná se ovšem o jedinečný projekt České televize. Ovšem velký projekt má jen tehdy doopravdy naději, spojí-li se s nosnou myšlenkou. Tu zde zastupuje láska k muzice. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je něco, pozoruhodný projekt o existenci známějších i méně známých bigbeatových skupin v době socialismu. Televizní zpracování, kterému nelze nic vytknout a jejímž prostřednictvím je vzdávána pocta bigbeatové hudbě v Československu. Tím spíše, že i dnes, po mnoha letech se to stále dobře poslouchá. Namátkou třeba hity, Náhrobní kámen, Povídej, Svou lásku jsem rozdal, Zlatý důl a podobně. Skupiny jako George and Beatovens, The Primitives Group, Hells Devils, Matadors, Juventus, Flamengo, Olympic či slovenská kapela The Beatmen samozřejmě válely. Netřeba snad ani dodávat, že Česká televize tyto skupiny zajímavě přiblížila těm, kteří je sami nezažili. Tak za tohle jim patří můj velký dík. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

casy punku a undergroundu ma proste donutili hltat tento serial, ako nic ine. moc informacii, moc dobrych informacii. pecka ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Dokumentární seriál, který množstvím informací a způsobem jejich podání nemá v naší televizní tvorbě věnované hudbě obdoby. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

old school big bít mi buší srdcem,děkuji matce a otci,že mé srdce patří bigboši!naprsto super pořad za který jsem moc vděčnej. ()

Zazie 

všechny recenze uživatele

Tenhle dokument určitě není absolutně dokonalý. Ale plný počet hvězd ode mne musí dostat už jenom proto, že JE. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Stačí mi jediná epizóda (Hammel & Varga a spol.), aby som tomu napálil plný počet. Jasné, poniektoré epizódy ma možno zaujmú menej, poniektoré vôbec, ale to bude spôsobené účinkujúcimi. Formát je však skrátka prvotriedny: žiadne sprievodné slovo, len to z archívnych relácií (a že tu tých obhliadnutí je!) a potom už len spomienky spomienky spomienky tých najpovolanejších, pretože priamo zúčastnených. Perfektná koláž, približuje dobu, jej atmosféru a spomína opierajúc sa o fakty! Čo viac si priať? (hej, knihu... snáď sa raz takej komplexnej a poctivo pripravenej publikácie, ideálne s niekoľkými CD ako zvukovou prílohou, dočkáme) ()

prkalil 

všechny recenze uživatele

Kdo je praotcem československého bigbítu - na to se dá odpovědět jenom jedním jediným způsobem: Švanda Dudák (pravil Jan Spálený). ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Velká škoda , že tento pořad už není na TV. Opravdu jeden z mála hudebně zaměřených pořadů nedbající na komerci a mainstream. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Neviděla jsem sice všechny díly (bohužel), ale dokumentární seriál mě velmi zaujal. Dobře zpracovaný, hodně vypovídající o době i o lidech. ()

Reklama

Reklama