Reklama

Reklama

Buffy, přemožitelka upírů

(seriál)
  • USA Buffy the Vampire Slayer (více)
USA, (1997–2003), 105 h 50 min (Minutáž: 42–83 min)

Tvůrci:

Joss Whedon

Hrají:

Sarah Michelle Gellar, Nicholas Brendon, Alyson Hannigan, Anthony Head, David Boreanaz, Seth Green, Emma Caulfield Ford, Marc Blucas, Charisma Carpenter (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(143)

Obsahy(1)

V každém pokolení je jedna vyvolená. Vyvolená, aby bojovala proti upírům, démonům a jiným zlým silám. A aby s nimi navždy skoncovala... je to přemožitelka.  Buffy je na první pohled obyčejná holka, která se od svých spolužáků liší tím, že je vyvolená pro boj s upíry. K tomu aby přeprala a zlikvidovala všechny démony potřebuje pomoc školního knihovníka Gilese, napraveného upíra Angela, nejlepší kamarádky Willow a kamaráda Alexe. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele Deschain k tomuto seriálu (1)

Buffy, přemožitelka upírů (1997) 

Všetci Buffy videli keď mali dvanásť, ja som sa k nej dostala po dvadsiatke. A to je podľa mňa veľké plus, lebo som si to neuveriteľne užívala a bavila som sa na popkultúrnych odkazoch (aj keď som asi úplne všetky nepochopila). Naivné a zamilované začiatky na strednej, postup na výšku a prichádzajúcu zodpovednosť, veľmi ťažká, smutná a depresívna šiesta séria a veľkolepé zakončenie v siedmej sérii. Naozaj srdcovka. A teraz poďme heslovite: Postavy. Seriálom sa ich premlelo neuveriteľné množstvo a žiadna mi nepripadala zbytočná (aj keď Riley ma naozaj dosť otravoval), mali svoje opodstatnenie a vplyv na vývoj príbehu, menší či väčší. Sarah ako Buffy je neprekonateľná, nebudem sa tu rozpisovať o tom, ako skvele zvládla zahrať hlavnú postau. Je to proste tak a viac si prečítate v ďalších komentoch. Kto ďalej - Xander, Willow, Giles, Angel, Spike, Faith, Cordelia, Oz, Anya, Dawn, Drusilla atď atď. To ako sa počas priebehu seriálu menili a vyvíjali ich osudy a charaktery. Prirástli mi k srdcu. Kto by nechcel patriť do Scoobie gangu (samozrejme to riziko neustále hroziacej smrti tam je...). A záležalo mi na tom, ako s nimi naložia tí "zlí" scenáristi. Fave - Angel + Buffy, nesmrteľná romantika. Preto! Ale aj Buffy a Spike. Boli chvíle, keď ma niektorí z nich štvali, ale tak to má asi byť, neustála dokonalosť po čase nudí a nikto jej neverí. Badguys. S každou ďalšou sériou vyšší level upíri zas a znova, starosta, bohyňa, Prvé Zlo. Blablabla. Nezabudnuteľní The Gentlemen z epizódy Hush alebo Gnarl zo Same Time, Same Place. A samozrejme pestrá zbierka upírov. Hlášky a humor. Zabávala som sa výborne. V každej epizóde je minimálne jedna skvelá, niekde ich je viac, niekde menej, ale hlavné je, že žiadna nie je trápna a mnohé bavia znova a znova. Príbeh. Vyhovovalo mi smerovanie príbehu vždy k záverečnému stretu s ústredným zloduchom série. Príchody a odchody mnohých postáv, komplikácie. Niečo, čo sa zo začiatku javí ako nepodstatné môže na záver prekvapit. Muzikálový diel - to naozaj všetci vedia tak dobre spievať? (Asociácie na Horriblea) Možno budem tento komentár priebežne dopĺňať, ak ma niečo napadne. Najlepšie epizódy - Angel, Surprise, Prophecy Girl, The Gift, Once More, With Feeling, Hush, Becoming Part 1+2 ...(doplniť). Na záver snáď už len, vďaka za to, že máme Whedona. (BTVS odsledovaná komplet jún - september 2010) 10/10 PS - mrzí ma to nízke hodnotenie na čsfd (rovnako ako u Angel), stačí porovnať s imdb. Našťastie tí, ktorí mali možnosť tento seriál dobre spoznať, vedia, aký je to klenot a budú sa k nemu vždy s láskou vracať. Tak ako ja. Lebo my si Buffy nedáme :) ()

Související novinky

Joss Whedon prolomil mlčení

Joss Whedon prolomil mlčení

18.01.2022

Je to zhruba rok, co jsme psali sérii článků na téma pozadí vzniku filmové Ligy spravedlnosti, kde po odchodu Zacka Snydera vznikl obří střet mezi hercem hercem Rayem Fisherem a zastupujícím… (více)

Buffy čeká restart

Buffy čeká restart

22.07.2018

Kultovní seriál Buffy, přemožitelka upírů se dočká rebootu. Studio Fox ve spolupráci s tvůrcem původního seriálu Jossem Whedonem (Avengers 1, 2) v roli producenta hodlá seriál restartovat s černou… (více)

Joss Whedon se vrací do televize

Joss Whedon se vrací do televize

15.07.2018

Režisér prvních dvou Avengers Joss Whedon se mezi geeky poprvé proslavil díky seriálu Buffy, přemožitelka upírů. Od té doby měla jeho kariéra jenom vzestupnou tendenci, jenže pak přišlo zklamání řady… (více)

Spielbergova apokalypsa se blíží

Spielbergova apokalypsa se blíží

30.09.2012

Přesněji „robokalypsa“. Dlouhá léta připravované historické drama Lincoln je připravené na start v kinech (oficiální světová premiéra 16. listopadu) a Steven Spielberg se může zase pustit do něčeho… (více)

Reklama

Reklama