Reklama

Reklama

Upstairs, Downstairs

(seriál)
Velká Británie, 1971, 68x60 min

Hrají:

Gordon Jackson, Jean Marsh, Jacqueline Tong, Lesley-Anne Down, Ian Ogilvy, Pauline Collins, Anthony Andrews, Peter Cellier, Nigel Havers, Anthony Sharp (více)

Recenze (3)

danecek24

všechny recenze uživatele

Zlatý Glóbus - cena (1) - 32. ročník (za rok) 1974 - *Nejlepší seriál (drama) + nominace (3) - 32. ročník 1974, 34. ročník 1976 - Nejlepší herečka v seriálu (drama) - Jean Marsh, 35. ročník 1977 - Nejlepší seriál (drama) ()

elle 

všechny recenze uživatele

Britská seriálová klasika, která k nám nikdy nedorazila. Příběhy jedné vznešené domácnosti na počátku 20.století, kde je jako osa a středobod žití bráno pověstné "schodiště" dělící panstvo od služebnictva. Takže název by mohl být Nad schodištěm, pod schodištěm, protože autoři proplétají a popisují osudy panských, majordoma, kuchařky i kuchtiček s osudy vznešené rodiny Bellamy (pán domu je členem parlamentu a paní domu pochází z vznešeného anglického rodu). Podobně jako ve filmu Gosford Park, ale zde v mnohem bohatším prostoru, vidíme všechny postavy úhlem vyprávění jako rovnocenné bytosti, ale rozdělené a oddělené pevným řádem (schodištěm), který všichni akceptují a někdy i potřebují, aby se vyrovnali s bouřemi ve svém životě. Některé bytosti se tomu vymykají svou podstatou, jiní se chtějí vymknout, ale povětšinou se vždy utečou do náruče společenské konvence. ()

nessbeal

všechny recenze uživatele

Britské drama sleduje životy vznešené rodiny i jejích sluhů v domě v londýnské čtvrti Belgravia během let 1903 až 1930. Bellamyovi bydlí "nad schody". Richard Bellamy je hlava rodiny a člen parlamentu, jeho žena Marjorie je aristokratkou. Mají dvě děti - Jamese a Elizabeth. "Pod schody" bydlí jejich sluhové - majordomus Angus Hudson řídí ostatní sluhy a často jim musí ukázat, kde je jejich pravé místo. ()

Reklama

Reklama