Reklama

Reklama

Válka umění

(festivalový název)
  • Německo War of Art (více)
Trailer

Obsahy(1)

Zatímco v Londýně zaznamenávají počítačová čidla pohyb šneků, jejichž šinutí skládá hudbu, na druhé straně světa, v Severní Koreji, tvoří malíř sociálně realistický portrét svého vůdce. Umění se tu manifestuje dvěma tak rozdílnými způsoby, jaké si vůbec lze představit. Norský režisér Tommy Gulliksen se rozhodl tyto dva světy přivést dohromady a vyráží se skupinou umělců do Pchjongjangu. Věří, že dokáže totalitní režim přesvědčit o prospěšnosti kontaktu se západním stylem, stejně jako že unudění evropští konzumenti umění získají díky setkání s odlišnou mentalitou nové podněty k zamyšlení. První krok ale k vzájemnému pochopení nestačí a snímek ilustruje, jak moc se mohou lidé vyrůstající v jiném prostředí lišit. Skončí celé setkání jen zábavným, ale hluchým minutím? (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (3)

Harry_ 

všechny recenze uživatele

Viděno na festivalu Jeden svět 2020. Dokumentů o KLDR pár již vzniklo a všechny se zaměřovaly na hrůzný diktátorský režim ať již očima uprchlíka či turisty. Tento film jde na to úplně jinak a snaží se stavět mosty prostřednictvím umění. I tentokrát však je hlavním tahounem filmu různorodost a nepochopení různých kultur. Je fakt, že nálepka "umění" se dává kdečemu a pokud to Korejci pochopili tak, že západní svět jede předvádět "to nejlepší, co může nabídnout", jen je to přesvědčí o naší bizarnosti a dekadenci. Zajímavé je, že Korejci nejsou svobodní ani v umění, v podstatě nechápou význam abstrakce, imaginace, experimentu. Umění je pro ně stále v podobě sociálního realismu, kdy překreslujou fotku vodovkama. Můžeme jen doufat, že někdo z korejských účinkujících nebyl jen prověřený kádr a že mu kulturní výměna něco přinesla k zamyšlení a rozvoji. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Lichost tohohle experimentu a snažení je nakonec sama o sobě vševýpovědní. Oboustranné míjení, oboustranné obelhávání, to vše dusí těch pár náznaků upřímného kontaktu. Zapínal jsem to poměrně bez důvěry - Severní Korea je dost popové téma a poslední roky toho o ní vzniklo hodně. Ale tohle nepochybně má své momenty. ()

Reklama

Galerie (8)

Reklama

Reklama