Reklama

Reklama

Star Trek

(seriál)
  • USA Star Trek (více)
USA, (1966–1969), 65 h 51 min (Minutáž: 50–51 min)

Tvůrci:

Gene Roddenberry

Hrají:

William Shatner, Leonard Nimoy, DeForest Kelley, Nichelle Nichols, James Doohan, George Takei, Walter Koenig, Majel Barrett, Grace Lee Whitney, John Winston (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(79)

Posádka hvězdné lodi Enterprise pod velením kapitána Kirka se noří hluboko do vzdálených koutů vesmíru, aby objevila nové světy a civilizace. (Netflix)

Recenze uživatele Artran k tomuto seriálu (7)

Dveře do vesmíru (1967) (S01E20) 

Vizuálně výjimečný díl s poměrně tíživou pointou, který vyžaduje o trochu větší míru soustředění. Asi proto je zdejší hodnocení o něco nižší. Rozhodně se jedná o jeden z lepších dílů první série. ()

Cesta k Babylonu (1967) (S02E15) 

Od vztahu Spockových rodičů jsem očekával trochu víc, než jen to ubíjející "it was quite logical". Na Star Treku je obecně smutné, kolik potenciálu je často utopeno v béčkovém provedení. ()

Rajský syndrom (1968) (S03E03) 

The Paradise Syndrom patří mezi nejlepší Startrekovské epizody. Odehrává se během několika měsíců, což zvyšuje závažnost děje, který končí nejtragičtěji ze všech dílů první série. SPOILER: Civilizace je sice zachráněna, ale indiánka Miramanee, která čeká s Kirkem dítě, umírá, když ji její soukmenovci, kteří odhalí, že Kirk není bůh, ukamenují. Pro tuto epizodu je navíc klíčové, že jsou zde představeni tzv. Preservers - bytosti, kteří zachraňují civilizace na pokraji vyhynutí tak, že jimi osidlují neobydlené planety. Je tím tedy konečně vysvětlen počet humanoidních ras v galaxii a jejich vztah k pozemským dějinám. ()

V mžiku oka (1968) (S03E13) 

Epizoda plná logických a fyzikálních lapsů, ve které jde v zásadě pouze o primitivní vztah Kirka s Trek girl. Jinak je zajímavé, jak se u třetí série, již zatím považuji za nejlepší (snad si to nepokazí), poměrně odchyluji od průměrného hodnocení. ()

Poslední bojiště (1969) (S03E15) 

Čtu si zdejší komentáře, ale tenhle díl nelze zjednodušit na téma rasismu. Jeho poselství je univerzální, jak je patrné ze Spockova závěrečného proslovu. Osobně soudím, že menší rozpočet třetí sérii Star Treku prospěl, neboť se tvůrci museli více soustředit na postavy, vynalézavější děj a závěrečné pointy. Výsledkem je několik epizod takřka divadelního rázu. ()

Související novinky

Star Trek má nového Pikea

Star Trek má nového Pikea

11.04.2018

Zatímco studio Paramount řeší, jak bude vypadat další filmový Star Trek, seriálový bratránek Star Trek: Discovery směle uhání kupředu. Na konci patnáctidílné první série (a tady možná chcete přestat… (více)

Zemřel Leonard Nimoy

Zemřel Leonard Nimoy

27.02.2015

"Život je jako zahrada. Zažíváme dokonalé chvíle, ale uchovat je můžeme pouze ve vzpomínkách." Takhle před několika dny komentoval život herec a režisér Leonard Nimoy, v němž určitě poznáváte pana… (více)

Star Trek po česku!

Star Trek po česku!

22.07.2007

Asi bychom jenom ztěží našli kultovnější sci-fi sérii, než je Star Trek. V úvahu připadá ještě Lucasovy Hvězdné války, ale ty nemají tak bohatou historii. Už tomu bude 41 let, kdy byl první díl Star… (více)

Reklama

Reklama