Reklama

Reklama

Apokalypsa: Válka světů

(seriál)
  • Francie Apocalypse : La guerre des mondes 1945-1991 (více)
TV spot

Epizody(6)

Obsahy(1)

Období mezi lety 1945 a 1991 bylo definováno konfrontací dvou světů a dvou režimů. Kapitalistický Západ s USA v čele na straně jedné a komunistický Východ pod vedením Sovětského svazu na straně druhé. Obě strany drží atomovou bombu, nicméně ani jeden z nich ji nemůže použít, protože by riskoval vlastní zkázu. Permanentní atmosféra strachu ovšem paradoxně zajistila desetiletí míru a prosperity Západu. Aby bylo v rámci této studené války trochu zmírněno napětí, dochází k řadě zástupných konfliktů v Asii, v nichž se supervelmoci střetávají a skrze jiné národy vedou nemilosrdné bitvy. (National Geographic)

(více)

Recenze (14)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Cyklus Apocalypse se vrací se sérií mapující doposud nejnedávnější historii; to nejžhavější období studené války. Ač síle světových válek se nerovná, tak laťka kvality se drží vysoko, fokus je tu hlavně na dění v Indočíně (tj. dobrý prequel k Burnsově Vietnam War) a v Koreji. Poslední dva díly už to berou hodně hopem, není problém doplnit si vývoj po roce 1960 jinde. A hele, aktuálně máme doomsday clock jen 100 vteřin do konce :) ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Históriu píšu víťazi. Vždy keď pozerám takéto dokumenty, ktoré sú o konflikte medzi viacerými mocnosťami, chodí mi po rozume, čo je na čom pravda, a ako by nato zareagovala druhá strana. Nádych dokumentu je jasný, no mne to celé príde ako: Všetci chcú mier, no všetci zbroja. Všetci sa bránia, no zároveň útočia. To je ako v tej "dnešnej" ekonomike, kedy je každý každému dlžný. Inak dobrý dokument. Koniec koncov ako všetky z kolekcie APOKALYPSA. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Ďalší parádny dokument zo série Apokalypsa od duo Isabelle Clarke a Daniel Costelle. 6 dielny dokument, tento krát mapuje obdobie po druhej svetovej vojne medzi rokmi 1945 a 1991. Prvá diel ma až tak nestrhol, to zaujímavejšie príde podla mňa až neskôr. Menšie mínus je posledný diel, ktorý nemapuje iba pár rokov, ale niekoľko desaťročí a na jeden 43 minútový diel je to málo. Veľký plusom je samozrejme obsah a hlavne farebné zábery, ktoré ponúknu skutočne veľa. Po druhej svetovej si určite veľa ľudí povedalo, že žiadny konflikt našťastie od vtedy nenastal. Nuž nastalo ich niekoľko, tretie svetová bola na spadnutie a tento dokument to perfektne zachytáva. 90% - 5* ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nie je to top Apokalypsa, ale stále je špičková. Vzbudila u mňa záujem o ázijské dejiny, ktoré som ako študent histórie naozaj nemal rád. No tentokrát sa to naozaj dalo pozerať, hlavne kvôli tým záberom, ktoré boli často naozaj dych berúce a šokujúce. Najmä vojna vo Vietname. Čo sa týka studenej vojny, tá je popísaná tak, že nedozvieme sa úplne všetko nové, ale sú tu naozaj zaujímavé detaily a obrázky. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Nejslabší seriál celého projektu. Projevila se tu národnost tvůrců, takže se většina první epizody točí okolo tehdy ještě francouzské Indočíny, a stěžejní události v Evropě jsou přiblíženy jenom letmo. Kdyby to byla jediná vada, tak bych byl smířlivější, jenže bohužel se autoři neudrželi podruhé a nepokrytě sympatizovali s jednou stranou. Je to o to bizarnější, že během povídání o dvou světových válkách si udrželi odstup, ale při popisu událosté studené války už se jim to nepovedlo. Asi od všeho uplynulo příliš málo času. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Dokumentární cyklus Apocalypse patří k tomu nejlepšímu, co se ohledně "výuky dějin 20. století" dá sehnat. A konečně Francouzi přicházejí i s poválečným příspěvkem. Studená válka, vše co ji předcházelo, všechny významné konflikty po WW2 počínaje Indočínou.. je tady toho prostě dost. Pravda, poslední díl to vzal hodně hopem, ale to je asi tak jediná výtka, kterou k tomuhle jde mít. Must see záležitost. 9/10 ()

Wencek 

všechny recenze uživatele

Opět perfektní dokumentární série. Do detailu propracovaný nástup komunismu a s ním spojené boje v Asii až do 70.let. Teda až na absenci bojů v Kambodži a celkově skoro žádné informace o Rudých Khmérech a války mezi Čínou a Vietname. Co mě docela zklamalo je, že se vše točí hlavně kolem Indočíny, nic proti, ale chtělo by to víc probrat z širší perspektivy. Chybí mi tam celkový pohled na Afriku a pád kolonií, vliv komunismu a západu v této oblasti. Nic o Střední a Jižní Americe. Chybí pohled na blízký východ a jeho přerod v silně fanatické muslimské země. A bohužel v posledním díle se to vše vzalo dost hopem, takže Afghánistánu si skoro vůbec neužijeme a celkově rychlý pohled na pád komunismu je také dost zklamání. Ale celkové zpracování a spousta nových informací z toho stále dělají velmi dobrý dokument. ()

Theker 

všechny recenze uživatele

Svet po skončení druhej svetovej vojny až do rozpadu ZSSSR. Ale z Francúzsko-amerického pohľadu. Konflikty za železnou oponou sú tu spomínané len pár vetami. Celá séria sa venuje hlavne americkému boju proti komunizmu (vojna v Kórei, vojna vo Vietname). Posledná čas je najslabšia, kedy sa 80. roky  (a kolaps socialistického tábora) odbavia pár minútami pred záverečnými titulkami. Pritom sa žiadalo rozobrať ak nie všetky tak aspoň niektoré "konštrukčné chyby" komunistickej ideológie, ktoré  v dôsledku priniesli aj rozpad ZSSSR.  Hodnotím ako celok 70%. ()

pushover 

všechny recenze uživatele

Skvělý průvodce moderními dějinami aneb co nás v dějáku neučili. Průřez studenou válkou a událostmi v pozadí, s použitím raritních dokumentárních záberů. ()

pokyy 

všechny recenze uživatele

Mám rád sérii Apocalypse. Nové série Válka světů je za mě dost omezená, soustředíme se na indočínu, vietnam. Dle mě odfláknuté období v posledním dílu, dalo se tam toho dát mnohem více, možná více episod. I český dabing měl chyby. Přijde mi to upíchnuté horkou jehlou. Ano, je tam pár nových věcí, který se člověk dozví, ale jinak vietnamská válka, o kterých je x desítek dokumentů. ()

milanrejnus 

všechny recenze uživatele

Myslím, že lepší název pro tuto sérii by byl Apokalypsa: Vietnam, sledoval jsem pod mylným dojmem, že to je zaměřeno na celou studenou válku. Ovšem tady mluví hlavně o Indočíně s občasnými zmínkami ostatních světových událostí. Pro lidi zainteresované Vietcongem doporučuju, ale pokud hledáte dokument o studené válce, radil bych něco jiného. Bohužel tato série byla pro mne velkým zklamáním, po zhlédnutí ostatních Apokalyps jsem měl mnohem větší očekávání. Hlavně poslední díl, ve kterém "pokryjí" 30 let v jedné episodě je hodně odfláknutý. ()

Senpai 

všechny recenze uživatele

Velmi neobjektivní dokument místy až moc zaměřený převážně na Vietnam. Za mě vůbec nejslabší kousek Apokalyps. Nepomyslel bych si, že by mě tato jinak skvělá série mohla někdy zklamat. ()

Reklama

Reklama