Reklama

Reklama

Legiony

(festivalový název)
  • Polsko Legiony
Trailer
Polsko, 2019, 136 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Polský boj za nezávislost na Rusku za 1. světové války a milostný trojúhelník, kterému hvězdy nepřejí, podrobí tři hrdiny těžké zkoušce věrnosti. Podle skutečnosti. (Netflix)

Recenze (17)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nech žije Polska ! Z filmu cáká polský vlastenectví na všechny strany. Profesionálně dokonale natočená historická epopej Polského boje za svůj stát. Vůbec si neumím představit, že by někdy, někdo v ČR dokázal něco podbného natočit o našich legionářích. Válečný scény vynikající, hudba rovněž i když někomu se může zdát vše přílš velký patos a kdyby nebyla v příběhu milostná linka z mého pohledu naprosto zbytečná, neváhal bych s nejvyšším hodnocením, protože takovej velkobiják dneska nenatočej už ani amíci. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Poláci se tady filmařsky vrátili v čase a natočili to, co by se nebál natočit Američan na přelomu tisíciletí. Velkolepý historický velkofilm, který nestrádá s masovými válečnými scénami z bojiště zákopové první světové války, ale navíc si pohraje i s postavami, přidá trošku (vlastně hodně) patosu a zaobalí to do romantické vlny, aby si v tom našla svoje i babička. Bavilo mě to. Bylo to velkolepé, bylo to nadnárodní, bylo to epické. A kdo něco podobného v Evropě dnes svede natočit? Mám pocit, že snad jen Poláci. TI svedou vše. Neříkalo se to už dříve? ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že príbeh je taký trošku nezáživnejší, no technická stránka snímku ako aj herci boli výborné. Možno by aj dejová linka dokázala trocha pútať pozornosť, len jej žiaľ chýbala potrebná dynamika. Je tu veľa hluchých, úplne zbytočných scén, ktoré sú len sem tam poprepletané s tými silnejšími a zaujímavými. Je to také sústavné ťahanie sa z letargie. Samotné zvládnutie vojnových scén však nemalo chybu. Je to teda vlastne taký konzum, na ktorý sa dobre pozerá, no často sa pritom človek nudí. Lepší priemer. 65/100 ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si po včerejším úspěchu dopřál druhý film o boji za sebeurčení; k mému velkému překvapení mě ale Poláci poněkud zklamali. Snímek pojednával o událostech, o nichž jsem nevěděl ani zbla, a mohl to být skvělý zážitek, kdyby se tvůrci tolik neutápěli v patosu, přehnaném heroizování (viz. procházky v zemi nikoho)  a kdyby do děje nenaroubovali milostný příběh, kterým pro mě natáhli stopáž na čtyři hodiny. Škoda, kdyby se naši severní sousedé postavili k Legionům tak jako Holanďané k filmu De Oost, klidně bych jejich snahu ocenil plnou palbou, takhle mě jen mrzí promarněná příležitost. A já se tak těšil... ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Téma je určitě atraktivní. Filmů zabývajících se vznikem novodobého Polska moc není a já si vzpomenu snad jen na jeden. Co se akčních scén týče, tak těch je relativně dost, ale z mého pohledu tady nějaký ten zloťák chyběl a pojetí v intencích velkofilmu by si rozhodně zasloužilo větší rozpočet. Na druhou stranu jsem se u toho docela bavil a ani mi nevadilo obvyklé gerojství i určitá naivita. No a útok jízdy, jakkoliv nesmyslný, svůj efektní účel splnil. Co se příběhu týče, tak ten se tu hledá jen těžko. Je tu sice milostná linka opsaná z Tmavomodrého světa či Pearl Harboru, ale ta to sama neutáhne i proto, že je příliš studená. To mají na svědomí především herci, kteří sice nebyli úplně špatní, ale v mnoha momentech byly jejich výkony bezkrevné. Celkově maličko nadprůměrná podívaná, která v paměti neuvízne, ale za jedno vidění stojí. 60% ()

Bobek27 

všechny recenze uživatele

První půlka, super náběh. Solidní bojový scény. Pak začal zase nějakej milostnej trojúhelník, což bylo zbytečný. Konec měl opět drive. Jinak mě to vlastně bavilo. Když se střílej rusáci tak mě to většinou baví. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Polský válečný snímek o vojenské obraně Polska před ruskými bolševiky je v rámci polské kinematografie ohromným překvapením. Dalo by se říci, že ani slavný Hollywood by to nenatočil lépe. Přímé válečné scény svou dramatičností a kamerou berou dech. S hrdinstvím se to samozřejmě krapet přehání, ale bez toho by to prostě nebylo ono. Jak je již také zvykem, nechybí ani melodrama, ve kterém se dle klasického námětu dva legionáři zamilují do stejné dívky. Slouží to však jen jako dějový doplněk, takže se v tom nijak zvlášť netlačí na pilu. Nejdůležitější je tímto současné mladé generaci připomenout dávnou polskou historii z počátku dvacátého století, tedy z doby první světové války, a to právě z pohledu mladých vojáků střemhlav se vrhající do boje za svobodu své vlasti. Onu historii podtrhují i dobové fotografie polských legionářů na konci snímku. Ten svou koncepcí, pevným scénářem a hlavně výpravou předčí očekávání. Polští tvůrci si na snímku dali hodně záležet a je to po všech stránkách skutečně znát. ()

mala_kea 

všechny recenze uživatele

Pearl Harbor v polském provedení zasazený do první světové války. Dlouhé a utahané. Postavy nezajímavé. Já si prostě tu správnou cestu nenašel. Omlouvám se. ()

solisoli 

všechny recenze uživatele

Vojnová epopeja o medailóne poľských vlasteneckých dobrovoľníkoch, pre získanie j národnej identity. Vláčny dej bez patričnej vojnovej fantázie a razancie, bez akčnejších prvkov, keď už sa to vo viacerých scénach realite nepodobalo. Našťastie, slušná kamera a prirodzené postavy tomu dávali, aký taký zmysel, ale celkove, nič moc. ()

pafka 

všechny recenze uživatele

A tohle nam tak chybi. Kdyby jsme umeli natocit o ceskych legionarich film techto kvalit, jako je tento snimek, to by byla pecka, ktera tu je tak strasne potreba. Nejaky vlastenectvi je tady fakt jen mirne doutnajici. Film je profi natocen, paradni velecne sceny a me tu chybelo snad jen jedine - zkraje to vypadalo, ze se dozvim o Polacich a jejich boji a vzniku armady vse. Ovsem sklouzlo to do love story, ktera historicky vyvoj a sdeleni uplne prevalcovala a formovani polske armady slo uplne stranou. Coz povazuju za nejvetsi nestesti tohodle snimku. Zavidim polskou filmografii poslednich let. Jeden snimek kvalitnejsi nez druhy. ()

Plaque 

všechny recenze uživatele

Jest fiłm heroysticny naroda połskego a preto je tam taká ta veľmi ostrá línia medzi tým dobrým, správnym, hrdinským a opakom. No to už k takýmto národným snímkom patrí. Inak veľmi uveritelne natočené. ()

mdf 

všechny recenze uživatele

1.světová válka,kdy se Poláci snaží vymanit se z carského otroctví,založí tak zvané legie,něco jako odboj.V melodramatickém příběhu,dva muži svádí boj o jednu ženu v krví zalité válce.Akční scény jsou natočeny obstojně a dvě hodky utekly jako voda. ()

Tempter 

všechny recenze uživatele

Vliv Gladiátora docela patrný, ale vzhledem k tomu, že Gladiátora infantilně miluji, tak i tento film 4me OK :-) Viva Polska!!! ()

Reklama

Reklama