Reklama

Reklama

Držitel Oscara® Sam Mendes, režisér bondovek Skyfall, Spectre a filmu Americká krása, natočil jedinečný epický příběh z první světové války. Na sklonku jednoho z největších válečných konfliktů všech dob dostali dva mladí britští vojáci Schofield (George MacKay) a Blake (Dean-Charles Chapman) zdánlivě nesplnitelný úkol. V nervy drásajícím závodě s časem musí zdolat nepřátelské území a doručit zprávu, která má zabránit smrtícímu útoku na stovky vojáků - mezi ohroženými je i Blakeův bratr. (Vertical Entertainment)

(více)

Recenze (1 020)

Ravi 

všechny recenze uživatele

Tohle byl pro mě jeden z nejintenzivnějších zážitků co se týče filmů s válečnou tématikou. Několik hodin očima dvou vojáků na frontě první světové války, kteří mají doručit důležitou depeši. Nevím, jak jiní, ale já jsem sledoval film se zatajeným dechem - byl jsem ohromený intezivitou vizuálního zpracování zákopové reality, měl jsem strach o hlavní hrdiny a byl jsem nefalšovaně dojatý. Vynikající filmový počin, zanechávající hlubokou rýhu v duši vnímavého diváka. Rád se na něj znovu podívám. Film je zároveň ukázka toho, jak si vystačit s málem. Stačí nenechat diváka vydechnout a dát mu pár důvodů k emocím. 100% = 5/5 ()

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele

Zajtra na hnojke, videl som už v predstihu na joj cinema. Ale aj s titulkami keď film vyšiel. Dobrý vojnový snimok a to ich veľmi nemusím ale nektoré sú fajn ako napríklad tento. Iba doplním k dobrému komentáru od Trevora. Snáď sa teraz nezopakuje to čo sa udialo v rokoch 1914 až 1945. Pozrime sa ako nám vírus zmenil život. Snáď sa to upokojí zatiaľ nie je dôvod na paniku akú ukazujú média. A dúfajme že a ani žiadna nebude. 4* ()

WincKruspe 

všechny recenze uživatele

Po hodně dlouhé době konečně zase film, který má mou plnou pozornost. Žádné zdlouhavé zdržování se budováním děje. Ani stupidní "sympatizování" postav těsně předtím, než je zabijí. A asi až na dvě hluchá místa děj prostě plyne, bez nějaké potřeby zběsilých akčních scén. Je to tak trochu jiný válečný film, který se nedá úplně srovnávat s klasickými bitvami, hrdinskými obětmi a slavnému vítězství před závěrečnými titulky. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Vtahující FPS pouť předpeklím Velké války. Celé pojetí a stavba příběhu je vtahující, syrová...řemeslo celkově vynikající. 81%. ()

Hollohlaway 

všechny recenze uživatele

Vizuálně a atmosférou je to skvělý, herecky velice dobrý. Ale pokud se přestanete kochat detaily a hnusem, blátem a mrtvolama, moc toho nezůstane. Pomalé tempo by nevadilo, jen kdyby se toho občas víc dělo. Snaha o jeden záběr se mi zhruba v polovině dost omrzela a v některých scénách mi přišla vysloveně nešikovná, navíc oba mládenci se chovají dost nevojácky, scéna s pilotem například. Hudba výborná a silné okamžiky to má, ale soustředění na vizuální stránku je někdy až přehnané. Ale kdybych to viděl v kině jsem si jistej že dám čtyři hvězdy, o tom žádná. ()

Daddko odpad!

všechny recenze uživatele

Tak toto nie je vojnový film ale počítačová hra. Ani jedna vojnová charaktreristická scéna z WWI na bodáky alebo delostrelecký masaker v zákopoch, len čvachtanie sa blatom kdesi vo Francúzsku. Chlapa zasype kamenie a tvár bez škrabanca, nemecký vojak naháňa anglického a strieľa ako z automatickej pušky, po výstrele ju vôbec neobťahuje, po vykúpaní v mrazivej riečke je angličan bez malej polnej ale odovzdaný list suchý ako z tlačiarne. To už staršie čsl. filmy napr. Signum laudis alebo Hvězda zvaná Pelyněk sú oveľa lepšie! Skutočne neviem odkiaľ sa vzalo 80%. ()

andalin 

všechny recenze uživatele

Nechápu ta negativní hodnocení. Jo, zápletka byla trochu basic, ale co víc chcete od filmu z válečného prostředí? Bylo to až nechutně realistické a kamera byla prostě výborná. ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Naturalistická exkurzia do zákopových bojov 1. svetovej vojny, kde dostanú dvaja vojaci za úlohu doručiť písomný rozkaz o odvolanom útoku. Musia prejsť územím nikoho a čeliť bežným nástrahám vojnového chaosu. Ďalší Mendesov zásah do čierneho, tentoraz natočený s minimálnym použitím strihu. Režisér si neberie servítky a ukazuje zákopové boje i všadeprítomnú smrť vo full frontal záberoch. Vzhľadom k tomu, že o "Veľkej vojne" toho bolo zatiaľ natočeného celkom málo, jedná sa o veľmi hodnotný príspevok. ()

Hugo01 

všechny recenze uživatele

Vedle filmů se sportovní tématikou jsou pro mě válečné filmy takovou druhou jistotou, takže jsem věděl, že zklamaný nebudu. My expectations were high but..holy fu*k! Dostal jsem druhý, o něco málo komornější, Dunkirk, což je pro mě známka nejvyšší kvality. Ke kameře se asi už není třeba vyjadřovat, 'jednozáběrový' přístup vtahuje do děje už od samého začátku. Schválně bych si dal film v nějaké verzi se střihy, zajímalo by mě, o kolik horší, jestli vůbec, by to bylo. Slýchám ze všech stran, že scénář není úplně nosnou nebo zajímavou částí filmu, s tím povětšinou nemůžu souhlasit - myslím, že rozlehlé, rozbombardované pláně byly využity do puntíku a napínavé momenty nám byly dávkovány tak akorát. Herecké obsazení je také naprosto top, to, že moc nemusím Deana-Charlese Chapmana, je asi můj problém, ale i tady se docela vytáhl a s tím svým přízvukem byl docela sympaťák. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Už ve Spectre sem si (na záčátku) všimnul, že se tenhle rejža vyžívá v záběrech na jeden šŤouch. Tady se tomu krapet pověnoval a dal Světu jeden z nejoriginálnějších filmů. Téma 1.Světový je pro mě perfetkní, zákopová válka a to všecko okolo mě na tědlech filmech dycky přitahovalo. Cca po hodině filmu sem si uvědomil, že to je možná až zbytečně moc takle natočený, že se kamera nevěnuje ničemu jinýmu, než jen hlavnímu hrdinovi, což je trošku škoda. Chyběly mi tam záběry z vejšky na celý bitevní pole a taky mi tam chyběla pořádná válečná řežba. Jako, jak znám "oskary", tak tohle bude jeden z top filmů letos, kamera a režie sou pravděpodobně jasný. Ale třeba scénář nebo vostatní, tak to snad ne. Prostě sem v minulým roce viděl mnoho lepších filmů, než je tenhle. Ale ještě jednou klobouk dolů před rejžou a kamerou, to musí bejt neskutečný, když se ti těsně před koncem 20ti minutovýho záběru něco náhodnýho posere :o)) ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Velmi očekávaný snímek, který mě rozhodně nezklamal. Tolik vychvalovaná kamera mně paradoxně občas trochu otravovala, bylo to docela náročné sledovat. Po technické stránce byl film fakt perfektní, diváka (teda minimálně mě) to fakt vtáhlo do válečné vřavy. V kině fakt paráda, ovšem je otázka, co s tím udělá domácí projekce - tam očekávám trochu slabší dojem podobně jako to bylo třeba u Dunkirku. Zatím ale spokojenost a 4 hvězdičky. (kino Cinestar, orig.) Edit 23.8.2021: Viděno před nějakou dobou doma ve 4k a zážitek to byl srovnatelně dobrý s kinem. Stále velmi pěkné 4 hvězdičky. (4k UHD blu-ray, orig.) ()

Reanimated 

všechny recenze uživatele

Super kamera, nádherný soundtrack a vtahující atmosféra. Druhý Dunkirk se ale nekoná (v čem vidím podobnost? V tom časovém presu). Něco tomu prostě chybělo a já nevím, co to je. A jsem teď ještě o to víc rád, že plešouna za nej film si odnesl Parazit. Přesto ale okrouhlím na 4 hvězdy. Znova to ale vidět nemusím. ()

Firebug 

všechny recenze uživatele

Já jsem docela ujetej na dlouhé záběry bez střihu a obecně technickou stránku vytváření filmů. 1917 mě úplně nenadchnul jako svého času Children of Men, Atonement, nebo Birdman a vinu vidím zejména v kameře. Záběry jsou příliš jednotvárné a většinu času sledujeme hlavní hrdiny velmi zblízka a zepředu. Jako divák pak nevím, co vidí a na co reagují a párkrát jsem byl solidně zmaten, jak vlastně vypadá okolí/scéna, ve které se hrdina pohybuje. Příběh to nepřekvapivě nijak nevytrhne. Příjemné 3* ()

Soweek 

všechny recenze uživatele

Ten střih je prostě super a režie taky. Jako válečný film to má ale u mě problém ustát, některé scény jsou zbytečně až moc výbušné vzhledem k dějové komornosti snímku a celkově děj působí jak z videohry s napasovanými scénami za sebou jak jednotlivými levely. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Co pro mě osobně udělalo tento válečný snímek opravdu nadprůměrným filmovým zážitkem, bylo zpracování na jeden záběr, což jsem si ovšem původně příliš zrovna v tomto žánru nedokázal představit, jak to bude vůbec fungovat, nicméně Sam Mendes a jeho tým to dokázali s nevídanou lehkostí a přirozeností a ten film je skutečně neuvěřitelně působivá záležitost, ba co víc, především díky tomuto ojedinělému zpracování nabízí opravdu intenzivní jízdu, která mě naprosto vtáhla do děje a já si tak společně s vojáky vážně prošel oním bojištěm, a byl to fakt mazec. Zároveň díky tomu celá ta mise nepostrádá ani parádní napětí, či silné emoce, a o atmosféře pak ani nemluvě, syrová, nekompromisní, zároveň ale neskutečně přesvědčivá a pohlcující. Filmaři se tu jinak nebáli ani několika opravdu explicitních scén, a velkou pochvalu si zaslouží samozřejmě i herci v ústředních rolích dvou vojáků, ztvárněných sice neznámými, přesto ale zajímavými typy, kteří své postavy zahráli skvěle a hlavně přesvědčivě a i díky nim si divák po celou dobu uvědomuje, jakou nesmyslnou šílenost ta válka vlastně představuje. 1917 je zkrátka film, který si určitě zaslouží veškeré ovace, jeho zpracování je famózní a opravdu představuje silný filmový zážitek. ()

JADIM 

všechny recenze uživatele

Prechádzka bojiskom, ktorá dokáže byť zaujímavá. Jednoduchý, ale umelecký film s autentickou kamerou, pri ktorej som mal niekedy pocit, že to natáča ďalší vojak. Niektoré scény udreli klinček po hlavičke, avšak sa tu vyskytujú aj také, ktoré ani moc nevnímate, keďže sa v podstate pár minút deje iba to isté, napríklad vtedy, keď iba kráčajú a rozprávajú si nejaký príbeh. Verím tomu, že pre ľudí s obľubou vo vojnovej atmosfére môže byť 1917 kľudne postavený vedľa tých najväčších kultov. 7/10 (Videné 13.10.2020, Originálne znenie) ()

xLIGHTx 

všechny recenze uživatele

Tak, pre mnohých škoda, ale osobne som rád, že Sam Mendes pokračuje v točení nebondoviek. Dosť strhujúce dielo s originálnym poňatím kamery a s relatívne originálnym zasadením do obdobia I. sv. vojny, ktorá predsa nie je až tak často vyobrazovaná. Film obsahuje nejednu drsnú, naturalistickú scénu, čo znásobuje len pocit autentickosti. /Režisér opäť nechal poletovať dáke lupene vzduchom (asi zo stromu čerešne), čo evokovalo Americkú krásu./ Tie tri zlaté sošky zaslúžené. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Taika Waititi natočí Star Wars

Taika Waititi natočí Star Wars

04.05.2020

…a scénář mu napíše Krysty Wilson-Cairns, jež získala nominaci za 1917 a naposled pro Edgara Wrighta napsala thriller Last Night in Soho. Zprávu potvrdil samotný Lucasfilm v Den Star Wars. Informace… (více)

Na západní frontě klid v nové adaptaci

Na západní frontě klid v nové adaptaci

15.02.2020

Přestože pacifistické literární dílo Na západní frontě klid pochází od německého spisovatele E. M. Remarquea, kniha se dodnes nedočkala adaptace v domácí němčině. To se ale brzy změní. Režisér Edward… (více)

Vyhlášení výsledků 92. Oscarů

Vyhlášení výsledků 92. Oscarů

10.02.2020

Před pár desítkami minut skončilo vyhlašování výsledků 92. ročníku Oscarů a letos se zase jednou psala historie. Cenu pro nejlepší film si totiž odneslo vůbec poprvé v historii cizojazyčné drama… (více)

Reklama

Reklama