Reklama

Reklama

Držitel Oscara® Sam Mendes, režisér bondovek Skyfall, Spectre a filmu Americká krása, natočil jedinečný epický příběh z první světové války. Na sklonku jednoho z největších válečných konfliktů všech dob dostali dva mladí britští vojáci Schofield (George MacKay) a Blake (Dean-Charles Chapman) zdánlivě nesplnitelný úkol. V nervy drásajícím závodě s časem musí zdolat nepřátelské území a doručit zprávu, která má zabránit smrtícímu útoku na stovky vojáků - mezi ohroženými je i Blakeův bratr. (Vertical Entertainment)

(více)

Recenze (1 020)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Ve filmu se vyskytuje pár podivností, které byly postavené na hlavu (okolnosti s dívkou a kojencem), proto nedávám plný počet. Ale jinak je příběh o blátivém putování po frontové linii pěkný a dobře natočený. Bahno jsem měla až za ušima a všude jsem cítila tu vlhkost a zimu. Snad válku osobně nikdy nezažiji. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem si nechával tento film procházet hlavou, přemýšlet o něm a vlastně přijít na něco kloudného, co o něm ve zkratce napsat. Musím tedy pochválit celý tvůrčí tým, protože zejména ta vizuální stránka místy fakticky bere dech. Divák se dokáže snadno vžít do osudů obou hlavních hrdinů a prožívat s nimi tu celou strastiplnou cestu, kde jim osud staví slušný počet překážek, taková naturalistická podívaná se dnes již pramálo točí. No a Deakins se s tím nápadem na jeden záběr zase překonal, trochu jsem se toho bál, ale ve výsledku se mé obavy rozplynuly již po úvodních pár minutkách. Film si cením zejména za ty neskutečné lokace (zákopy, rozbořené městečko v noci, lesy), a když k tomu člověk připočte ten fakt, že každý kamerový záběr nás nechává v úžasu, tak se zmůžete jen na plné vychutnávání všeho, co se děje na obrazovce. Ale malinkou chybku bych filmu vytkl....Ten příběh je docela prvoplánová záležitost, nabídne dost emocionálních chvil, to ne že ne, ale tu koherentnost bych si rozhodně uměl představit vyváženější......I tak mě ale ta forma tak moc zmámila, že mi to zas tak moc nevadí. Překvapuje mě jen ta věc, že George MacKay nebyl nominován na Oskara, protože čím si během natáčení musel fyzicky projít, to se dnes již moc nevídá........Suma sumárum, kinematografický epos o putování dvou vojáků opředen luxusní kamerou a perfektním soundtrackem Newmana, kterému chybí k té pomyslné filmové dokonalosti trošičku sofistikovanější zápletka. I tak jsem jedním slovem nadšen. Viděno v rámci ČSFD projekce na Černém Mostě. Za mě dávám 86 % P.S. Noční scéna v městečku Écoust prosvětleném světlicemi, to byla jednoduše pastva pro oči 😍 ()

Korbitch 

všechny recenze uživatele

Pompézně naservírovaná nuda. Borci mají urazit 14km, ale máte pocit, že ve finále přeběhli přes kopec skrz jednu ves. Slabý, Same, slabý. ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

Je průser, že to tu kopa lidí viděla, aniž by na to musela jít do kina. Na druhý straně se jí nedivim, páč ten film měl mít v kinech premiéru teď a má jí až za měsíc a kdo na to má ten měsíc čekat kor před Oskarama, že? ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně natočený film. Opravdu smekám nad možnostmi dnešní kinematografie. Spousta silných scén, neokoukaní mladíci a pětice vedlejších známých Anglánů. ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

Slabších 5 hvězd za ten prázdný konec, který neměl to správné vyvrcholení. Překvapivě není až tak akční, ale to vám nikomu moc vadit nebude, protože silný je právě v těch místech, kde si dvě postavy vlastně jen povídají. A odhalujeme jejich střípky z rodinného života. Kamera je dokonalá, Deakins vytvořil vrcholné dílo, Mendes tomu přidal rodinné bohatství a výsledkem je film, který vypadá jako vystřižený z nějakých válečných PC gamesek, kde taky sledujete nějakou postavu a hrajete za ní. Vrcholná scéna? Světlicemi ozářené ruiny města. Film vizuálně tak opojný, že občas zapomenete dýchat. Škoda toho poněkud vyčpělého konce. 87% ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Komentář obsahuje spoilery.<\b>Strhující. Každopádně mě od 100% hodnocení odradilo pár věcí. Hlavně ty romantické okamžiky s dítětem a cizí ženou a nebo to, že nikdo nedržel hlídku a jen tak se dostal voják tam kam měl... Každopádně herecké výkony a kamera byly bezchybné. ()

Ellmariachi 

všechny recenze uživatele

1917 je ukázka toho, že se dá jednoduchý příběh o putování stylem start - cíl, i přes jednoduché dialogy a filmu kde se děje možná méně, než bych čekal, podat neotřele a kvalitně. K postavám jsem si vlastně hledal cestu dost složitě, ale něco mi říká, že to byl záměr tvůrců. Prostě to mělo přijít až v průběhu a časem. V poslední třetině filmu jsem už vojákovi fandit prostě musel. Je to asi jediná vada na kráse, protože když je vám postava blízká dříve, prostě se do toho i dříve dostanete. Pokud mám ale pravdu a mělo to být , tak jak jsem to cítil, tvůrcům se to povedlo na jedničku. Obrovské plus je kamera. Dodává filmu neskutečnou atmosféru a tahá ho do silně nadprůměrných výšin. V tomhle ohledu je to pastva pro jeden ze smyslů diváka. Nevím, zda si na film vzpomenu, když budu skládat top 5 válečných filmů, ale nějaký pocity ve mě rozhodně díky atmosféře zanechal. 80 procent. ()

Riddick77 

všechny recenze uživatele

Epický válečný opus 1917 bezesporu patří k tomu nejlepšímu, co se v žánru válečných filmů v poslední době urodilo. Technicky dokonalá stránka filmu sice vybízí k tomu, že vizuál zašlape obsah do země, ale naštěstí se tak neděje. Obě složky se skvěle doplňují a vzájemně umocňují. Příběh možná působí lineárně a nekomplikovaně, leč to nijak nesnižuje výpovědní hodnotu snímku. I v relativně jednoduchém schématu dokáže Mendes brilantně ukázat, že za některé hodnoty se vyplatí bojovat a riskovat život. Tohle poselství o hrůzách války, hrdinství a snaze za žádnou cenu neuhnout z vytyčené cesty má větší srdce, než by se mohlo na první dobrou zdát. Pakliže do kina nevyrazíte, minete jednu z největších událostí letošní sezóny. Recenze zde. ()

Laxik 

všechny recenze uživatele

Není to úplně největší bomba na světě, ale já mám pro tyhle filmy o naději prostě slabost. A samozřejmě i pro Deakinse, kterej vám tady doslova i obrazně bouchá do ksichtu, ale jehož gimmick jsem dokázal ignorovat kdykoli jsem se chtěl prostě jen vnořit do předloženého filmového světa. ()

Jillen 

všechny recenze uživatele

Výprava super, zejména začátek. Ta výprava je vážně excelentní a člověk se dokáže vcítit, nicméně...toliko deux es machina? Dost to ruší a degraduje. Takže jednou a dost. ()

Alementina 

všechny recenze uživatele

Ano, válka je hrozná věc, umírají v ní lidé a není to fér. A je třeba si hrůzy války pamatovat. S respektem vůči všem, co jí zažili, tenhle film neříká nic nového než co už jsme tolikrát viděli a opravdu jsem ráda, že tenhle průměrný snímek nevyhrál Oskara. Díky za originalitu Parazita. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Na úvod jedna rada - na tohle jděte do kina, vážně. Je to jeden z filmů, který na malé obrazovce prostě nevynikne. 1917 je uhrančivý průlet bojištěm první světové, který jde nekompromisně na tělo a ani na chvíli nezastaví. Je to taky jeden z těch filmů, které sestávají prakticky výhradně z nezapomenutelných scén, které by jednotlivě zachránily několik horších projektů (past v bunkru a hned potom letec na farmě, mrtvolná hráz u třešňových sadů a hned nato recitál v lese, závěrečný sprint podél fronty...). Kdybych si ale musel vybrat jen jednu, tak by to byl útěk nočním městem osvětleným jen světlicemi a záblesky výstřelů. Vizuální orgie. Dvě hodiny utekly jako nic, na konci máte pocit, že byste si měli spláchnout z oblečení bláto, krev a kousky hnijících kamarádů. Nechápu, jak touhle srdcařinu někdo může srovnávat se Spielbergovým uhlazeným, sterilním a pompézním Ryanem. ()

zipper111 

všechny recenze uživatele

Úžasná kamera, výprava, scenérie. Všechno to vypadá perfektně, kamerové průlety někdy až tají dech ale.. ač je vizuál doopravdy dokonalý, příběh je vlastně strašně banální, přímočarý a nedává moc smysl. Kdyby doopravdy potřebovali doručit co nejrychleji zprávu, nemohli by prostě vzít jedno letadlo a za D company prostě doletět? Mohli, ale film by trval 5 minut a byl by reálně natočen opravdu na jeden záběr. Je to pro mě trochu zklamání, ale pod tou dokonalou slupkou prostě scházejí emoce. Horší 4* ()

Makky 

všechny recenze uživatele

Skľučujúce a surové vojnové inferno. Prvotriedna kamera hlavných hrdinov neopustí celé dve hodiny a diváka tým doslova vťahuje do zákopov prežívať rovnaký strach, beznádej a hrôzu. Špička medzi vojnovými filmami. ()

Tony.cs 

všechny recenze uživatele

Naprostá pecka, která i přes stopáž a zdání plynulého natočení bez střihu, vůbec nestihne nudit. Umělecké dílo. Další Mendesův klenot. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

No...nekonečný příběh, nic jiného jsem v tom nenašel. Samozřejmě záběry, na hrůzy války a hory mrtvol, které dláždili bahení cestu hlavních hrdinů, jsou mistrovsky zmáknuté, ale to je tak asi všechno. Pár výstřelů a pochodové cvičení, na 2 hodiny. Za mne průměr průměrovatý. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Má to spíše dokumentární potenciál než ten dramatický, což samo sebou není na škodu a docela hezky se to doplňuje s nedávno oprášenými dobovými záběry z dílny Petera Jacksona. S přihlédnutím k vizuálnímu pojetí jsem však tak trochu čekal daleko intenzivnější a pohlcující podívanou, přinejmenším ve stylu Nolanova Dunkerku či Cuarónových Potomků lidí. ()

Dr. Hawkeye 

všechny recenze uživatele

Váhám mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami, protože v podstatě jde o historku regionálního formátu: Voják je poslán k jiné jednotce, aby předal zprávu o zrušení útoku. A tak putuje krajinou a nakonec rozkaz předá. Jenomže je tu jedno ale. Celé je to vyprávěné pomocí "jednoho záběru" (až na jednu elipsu způsobenou bezvědomím hlavního hrdiny). Jistě, pozorné oko postřehne, kdy se kamera přiblíží k nějakému objektu natolik, že umožňuje střih, nebo kdy před kamerou přejde voják, nebo kamera sama švenkuje přes jakýkoliv objekt v popředí. Ale všechno na sebe skvěle a hladce navazuje, tempo vyprávění je vtahující (až na epizodu s Francouzskou skrývající se ve sklepě, kde řemen vyprávění poněkud padá). Po obrazové stránce není filmu co vytknout. Chce se říci pelíškovské "To muselo dát práce. A přitom taková blbost," ale já si právě cením té práce, která musela být skutečně pekelná. Výprava, kostýmy i make-up jsou vynikající. Naopak lehce iritující je občas hudba Thomase Newmana, která až příliš často evokuje snahu o napodobení zimmerovské hudby. Na druhou stranu, Zimmer nevymyslel tzv. Shepardův tón, či Shepard-Rissetovo glissando, takže proč by jej nemohl využít i Newman... ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Taika Waititi natočí Star Wars

Taika Waititi natočí Star Wars

04.05.2020

…a scénář mu napíše Krysty Wilson-Cairns, jež získala nominaci za 1917 a naposled pro Edgara Wrighta napsala thriller Last Night in Soho. Zprávu potvrdil samotný Lucasfilm v Den Star Wars. Informace… (více)

Na západní frontě klid v nové adaptaci

Na západní frontě klid v nové adaptaci

15.02.2020

Přestože pacifistické literární dílo Na západní frontě klid pochází od německého spisovatele E. M. Remarquea, kniha se dodnes nedočkala adaptace v domácí němčině. To se ale brzy změní. Režisér Edward… (více)

Vyhlášení výsledků 92. Oscarů

Vyhlášení výsledků 92. Oscarů

10.02.2020

Před pár desítkami minut skončilo vyhlašování výsledků 92. ročníku Oscarů a letos se zase jednou psala historie. Cenu pro nejlepší film si totiž odneslo vůbec poprvé v historii cizojazyčné drama… (více)

Reklama

Reklama