Reklama

Reklama

Gitarista Dewey Fin (Jack Black). Srdcom rocker, bezmedzne uctieva myšlienky rockovej hudby a života okolo nej. So svojou záľubou skákať do publika a k 20-minútovým gitarovým sólam je rozhodnutý doviesť svoju kapelu k víťazstvu v Súboji kapiel. Namiesto toho ho však spoluhráči z kapely vyhodia. Zdrvený a bez peňazí sa Dewey poflakuje po byte. Potom, čo zdvihne telefón, ktorý je určený pre jeho spolubývajúceho Neda (Mike White), impulzívne prijíma prácu ako suplujúci učiteľ na prestížnej základnej škole. Tam sa stretáva s upätou riaditeľkou Mullinsovou (Joan Cusack), ktorá bedlivo kontroluje svoje vystupovanie a to isté vyžaduje od všetkých učiteľov. Zatiaľčo Dewey nemá ani tušenia ako vyučovať, vie ako vo svojich žiakoch vzbudiť dôveru. Keď si náhodou vypočuje hodinu hudobnej výchovy, rozhodne sa svojich žiakov, týchto mladých hudobných géniov, preformovať z klasického školského orchestra do hlučnej rockovej kapely, čím navždy zmení ich životy. So svojou novou kapelou sa Dewey vydá bojovať do vysneného Súboja kapiel. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (646)

tron 

všechny recenze uživatele

„Mám opicu. Vie niekto, čo to znamená?“ – „Že ste opitý.“ – „Nie. Znamená to, že VČERA som bol opitý.“ – „Takže ste alkoholik.“ Keď sa to tak vezme, v niektorých scénach je to až zarážajúco amorálny film s „hrdinom“, ktorý by si v podstate za to, čo robí, zaslúžil nejaký rok v base. Každopádne vidno, že v tomto smere je Škola rocku svojím spôsobom rozprávka, kde režisér neriešil "reálne" problémy, z ktorých by iní urobili psychotriler. V jeho svete stačí napochodovať do školy, vymyslieť si, že som učiteľ a každý mi to automaticky uverí (a triedu síce odhlučním tak, že nie je počuť žiadna hudba... ale po niekoľkých týždňoch „zrazu“, keď sa to scenáristovi hodí, hudba počuť je). Ak toto dáme bokom, je Škola rocku malý kultový film s fantasticky dynamickým Jackom Blackom, ktorý do úlohy išiel naplno, zjavne si s režisérom Linklaterom absolútne sadol, rozumeli si a dá sa povedať, že priamo pred kamerou bol akousi jeho predĺženou rukou, keďže z viacerých momentov je vidieť a cítiť, že takpovediac priamo počas scény režíroval detských hercov a vcelku veľkým spôsobom improvizoval a hral sa s nimi. Výsledkom je parádna chémia, ktorú s predstaviteľmi skvele napísaných detských rolí má. Škola rocku nie je muzikál, ale akonáhle sa rozozvučia nástroje a niekto začne spievať, je to fantasticky natočené, s dynamikou v krvi a so srdcom na dlani, čo samozrejme vrcholí v epickom finále, ktoré vás rozseká na malé kusy a potom sa z toho tri dni budete dávať dokopy. Seriál z r. 2016 som nevidel. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Ať si říká kdo chce co chce, Škola ro(c)ku je téměř typickou rodinnou komedií, jen je zabalená do atraktivního rockového hávu. Z tuctové roviny to zvedá Jack Black, který byl sice chvílemi až trapný, ale jde vidět, že si natáčení užíval plnými doušky a vyřádil se tu, no a samozřejmě vcelku originální myšlenka. Hudba, která ve filmu zazněla se mi líbila, stejně tak počáteční skládání skupiny, ale některé postavičky a scény byly vyloženě mimo (sál, vytleskávající Školu rocku, Pavouk valící do trapné a zoufalé ředitelky, Finův kámoš, atd.). Druhým zhlédnutím jsem se utvrdil v 3* hodnocení a také ve faktu, že tuhle komedii netřeba vidět znovu. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Dewey je tak trochu zkrachovalec. Založil rockovou kapelu, ze které ho další členové v jednotném hlasování vyhodili, v extázi skáče do publika, které ho nechytí a má přátele, kteří ho nenechají dospat, protože po něm neustále vyžadují peníze na nájem. Dewey je tak trochu lenoch, ale to nemění nic na tom, že poté, co zazvonil telefon s nabídkou učitelského záskoku pro spolubydlícího Neda (Mike White napsal mj. i scénář), nechá všeho a vrhne se po hlavě do profese, s kterou nemá žádné zkušenosti. Pak ale své žáky načapá při hodině hudební výchovy. Vkusný rockový snímek je plný vybroušených dialogů a jeho ambice stoupají s výkonem Jacka Blacka, který je skutečně fenomenální a roli si jaksepatří vychutnává. Velký podíl sehrává i výběr dětských postav, které takřka bez výjimek potěší. Vše to zajisté směřuje k očekávanému, ale díky Linklaterově režii je to o poznání příjemnější zážitek!! Slabší čtyři, poctivé tři.. tak si vyberte!! ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Rock je můj oblíbený hudební žánr a Škola rocku je od tedka mou oblíbenou komedií.Na tenhle film jsem nesázel a koukl jsem se na něj sned jenom kvůli výborným recenzím.Ale celý film mě dokonale pobavil.Samozřejmě díky Jacku Blackovi který na sebe trhá veškerou pozornost.Je vidět že je to opravdu rockový fanoušek,protože každou větu i každou notu vážně rockersky prožívá.Vlastně nebít jeho tak by ten film ani za tolik nestál.Ne ale kvůli hercům kteří jsou všichni prvotřídní(někteří dětští herci mě opravdu překvapily).Je to hlavně kvůli scénáři který je dopředu předvýdatelný a nic nás nepřekvapí.Jenže to vám vlastně nakonec bude stejně jedno protože to všechno zachranuje skvělá rocková hudba a hlavně VYNIKAJÍCÍ JACK BLACK.Tak konec keců a jdeme rockovat!!!!!!!!!!!!! ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Jack Black rulez! Hlavně on a našlapaný soundtrack táhnou vpřed tuto celkem vtipnou a roztomile, nikoliv typicky didaktickým, nýbrž drze rebelsky moralizující komedii. Richard Linklater není z těch, kteří by točili filmy jen pro peníze a zábavu, ač tak Škola roc(c)ku zdánlivě vypadá. Jedná se o chytrou zábavu pro malé i velké, minulé, přítomné i budoucí rockery i pro ty, kteří se rockery vždycky chtěli stát, ale nějak to nevyšlo. 80% Zajímavé komentáře: Jossie, Visáč, JohnnyD, vincent, wopi, Frankie ()

Galerie (145)

Zajímavosti (27)

  • Gitara, na ktorú vo filme hrá Jack Black (Dewey Finn), je replikou inštrumentu hlavného gitaristu AC/DC Angusa Younga. (ČSFD)
  • Tržby ze severoamerických kin činily 81,3 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových dosáhl 131,1 mil. (NIRO)
  • Jack Black a hlavná postava filmu Dewey Finn by si nemohli byť podobnejší. Black je spevákom, skladateľom a gitaristom vo svojej vlastnej kapele Tenacious D, Finn je vo filme spevákom, skladateľom a gitaristom svojej kapely No Vacancy. (ash99)

Související novinky

Rocková panda se vrací

Rocková panda se vrací

15.07.2008

Jack Black momentálně ruluje v kinech jako bojovná černobílá chlupatá koule (samozřejmě jen ve verzích bez dabingu) a brzy se po boku Bena Stillera a Roberta Downeye Jr. vrhne doprostřed akční… (více)

Wrestler Jack Black

Wrestler Jack Black

22.11.2005

Herec Jack Black už sice za pár dní vstoupí na plátna kin jako filmař dobrodruh v očekávaném hitu King Kong, ale v současnosti již pracuje na další filmu, který jej vrací k jeho hereckým kořenům,… (více)

Reklama

Reklama