Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 2013 došlo k jednomu z nejhorších únosů poslední doby. Dánský fotoreportér Daniel Rye byl zajat teroristickou organizací Islámský stát a držen jako rukojmí 398 dnů, spolu s několika dalšími rukojmími včetně amerického novináře Jamese Foleyho. Film sleduje Danielův boj o přežití v zajetí, jeho přátelství s Jamesem, i hrůzu, kterou prožívala Danielova rodina v Dánsku, snažící se vyrovnat se strachem, že už nikdy neuvidí svého syna naživu. Klíčovou osobou celé události je vyjednávač Arthur, který sehrál zásadní roli při zajišťování Danielova propuštění. (Film Europe)

(více)

Recenze (87)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Neměl bys taky něco dělat?“ - „Co něco?! Nemůžu dělat nic! Musím se vyrovnat s tím...že jsem šest let trénoval a nedostal se do světa.“ Jenže nakonec se Danielovi může podařit dostat do světa, a to tak, že už se ani nemusí vrátit domů jinak, než v útulné rakvi…Filmům „na základě skutečných událostí“ se v současnosti spíš vyhýbám, ale jméno scenáristy mě přesvědčilo. A stálo to zato! Nechci tu řešit přístup dánské vlády, neb ten argument o financování teroristů je jednoduše více než pádný. A já tenhle kritický tón prostě ignoroval. U filmu jsem se soustředil čistě na Daniela, který udělal blbost (naivní představa přijet si do Sýrie fotit obyčejné lidi), a rodinu, která se ho snaží zachránit. A krom detailů (např. stav Danielových nohou či zraku) to byla poměrně silná, poutavá podívaná, u které měl divák prostor, aby se mohl vcítit jak do rukojmích (každé propuštění spoluvězně demotivující ty, co musí zůstat, a ona palčivá otázka, proč to nemohli být oni?), tak rodiny, jejíž zoufalství obnaží charaktery všech (přítelkyně). Za mě solidní 4*. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

„Vidíš měsíc, Danieli?“ „Vidím piču, ISIS mi dal voucher do sklepního apartmá.“ Vydat se dobrovolně bez Alláha v zádech fotit do válečné zóny kontrolované nejvypatlanějšími a nejzmrdštějšími hadrovými hlavami světa, jejichž nejoblíbenější kratochvílí jsou sériové dekapitace nevěřících psů na Tytrubku, to jeden musí být regulérní psychopat, mentální zaostalec nebo senzace, slávy a penězchtivá hyena s kompulzivní touhou vyhrát World press photo či Pulitzera. Myslím si, že nejčastější pohnutkou těchto dementů je c), a tak se „bezhlavě“ vrhají do hnízda Alláhových lovců lebek, zcela jebajíc na to, že následným výpalným přispějí Džihádistovi Džonovi na zbrusu novou kudlu či pár tun Semtexu do sebevražedných vestiček a terminálně zruinují celou svou rodinu, případně ji následným ořezem terminálně zarmoutí. Načež vás mediálně nakrmí močopudnou píár fňukhistorkou, že jim v hloubi duše nešlo o nic jiného, než urputně informovat svět o utrpení sýrů v Sýrii. Na což ovšem svět vesměs z vysoka jebe. Čili něco jako dobrovolně skočit natřený sardelovou pastou mezi hladové aligátory, protože jste zcela nesobecky strašně chtěli zdokumentovat utrpení bažinných rybek. Ale co, film je to pěkný, takový barevný, slušně zdramatizovaný, plný rozkokošných islamistů a vyvolává zadostiučiňující pocity typu „Dobře ti tak, kokote!“ Tenhle dánský psychotický chcípák to se štěstím odskákal „jen“ lekcemi džihádistického tanga a finanční devastací svých příbuzných, takoví Sotloff s Foleyem pro svých 15 minut slávy zcela ztratili hlavu. Budiž to ostatním dementům mementem. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Bylo to moc pěkně udělaný z pohledu rukojmího i z pohledu jeho rodiny, která zoufale shání peníze aby ho mohla vykoupit. Jenom přemýšlím nad smyslem potřeby jezdit do Sýrie, kde je velká šance, že padnu do zajetí těch zmrdů a tím jím vlastně zajístím velmi tučný příjem. OK, umím pochopit vojáky, ještě humanitární pracovníky, ale novináři ? Kdo z nás ty reportáže čte ? Dál, kdo si je přečtě a něco s ním udělají , jakože z toho nemůže spát týdny, jede tam pomáhat ? Novinář dostane cenu, jeho hodnota práce stoupne a to je asi tak celý. Čili ano, silný příběh, dobře natočený, ale sere mě to. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Severské troj kombo Dánsko/Švédsko/Norsko servíruje hodně tísnivé a dusné Drama z nepříjemného prostředí a je to dle očekávání pecka! Hlavním hrdinou je Daniel, který začne fotografovat a dostane nabídku odjet do Sýrie natočit život místních obyvatel, ovšem je unesen a zajat Islámisty a začíná jeho největší noční můra v životě. Film má hodně tísnivou atmosféru už jen kvůli drsného prostředí Sýrie ( Ano opět Rakka, zdravím Chalifát), kde je držen, mučen a týrán teroristy, kteří za Daniela chtějí velké výkupné. Když si člověk myslí, že si oddychne při změně prostředí do Dánska, tak má smůlu. Tam totiž rodina truchlí, že už nikdy neuvidí svého syna a snaží se zoufale nastřádat peníze za vykoupení a k tomu jim bude pomáhat místní expert na únosy. Obě dějové linie mají silný emocionální náboj, dusnou atmosféru a ve finále dojde i na slzy. Kvalitka dle pravdivých událostí. Doporučuji. Příběh*****, Akce>Ne, Humor>Ne, Násilí***, Zábavnost****, Hudba***, Vizuál****, Atmosféra*****, Napětí****. 8.5/10. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Príbeh uneseného dánskeho novinára v Sýrii je v poradí druhou sfilmovanou verziou toho istého skutočného príbehu. Tou prvou boli dve epizódy dánskeho seriálu Dicte, nakrútené v roku 2016. Tie v necelej hodine obsiahli v zásade to isté čo "Vidíš mesiac, Daniel", nevynechajúc pri tom nič podstatné. Akurát boli trochu zmenené mená a voľnejšie sa pracovalo s postavami i príbehom. Z môjho pohľadu bolo seriálové spracovanie dramatickejšie. K čomu nepochybne prispelo, že bolo o hodinu a štvrť kratšie. Takže milý Daniel, nabudúce si pôjdem pozrieť naozajstný Mesiac. Namiesto toho, aby som si zopakoval už dva razy videný, v zásade totožný, no predsa len trochu zdĺĺĺhavý príbeh. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Pre mňa osobne, rovnako ako pre mnohých iných, asi nepochopiteľné. Prečo by kroky človeka mali smerovať niekam, kde je ohrozený na živote? Je sa potom dôvod čudovať, že sa dostane do takejto situácie? Miestami veľmi tiesnivá atmosféra, umocňuje komplexný zážitok z niečoho, čo by nikto z nás (nemal) nechcel zažiť. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Počula som, že ste za minulý rok mali zisk 1 miliardu korún...Nikdy som nebola bohatá, ale keby som bola, určite by som pomáhala ľuďom." Príbeh akých sa staly stovky, no každý je iný. Dáni to podali presne podľa mojich očakávaní, čiže reálne, s dôrazom na príbeh a postavy. Žiadne hrdinstvo, len realita a ak to vyzerá ako hrdinstvo je to skôr reakcia na beznádej. Zajatý mladík padol do rúk teroristom, ktorý požadujú neskutočne vysoké výkupné, Ako pre koho samozrejme, ale priemerná rodina v Dánsku je na tom ako priemerná rodina u nás. Dánska vláda po vzore USA s teroristami nevyjednáva, preto rodina rieši situáciu po svojom. Verejná zbierka je nezvyčajné, ale v tomto prípade asi jediné možné riešenie, ale aj dvojsečná zbraň. Na jednej strane zachraňujeme život, na druhej strane financujeme teroristov pre prípadné ďalšie útoky. Film ma zaujal, nemá veľmi slabé miesta, po technickej i hereckej stránke veľká spokojnosť. 80%. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Koukám, že se Dánové začali specializovat ne tento druh filmů. Po solidním filmu Únos - Kapringen (2012) nám teď naservírovali toto. Tímto také děkuji kamarádovi Desademu za echo a hlavně za super titulky ! Klobouk dolů kamaráde! O Ryem jsem neslyšel, ale jméno Foley mi před filmem neznámé nebylo a ani jeho osud. Teď budu možná proklet, ale kolikrát si říkám proč tam ti reportéři vlastně lezou? Co chtějí natočit či nafotit v zemi kde je válka? V zemi kde i bez ní vládl středověk? Co čekají, že světu přinesou? Zajímavé zprávy a zajimavé fotky? Jenže z těchto konfliktů už také nemusí platit jízdenka zpět... A dalšími jsou různí humanitární dobrotrusové, kteří jedou někam spasit svět a pak mají problém spasit sebe... A tak je v těchto zemích stále koho unášet, protože přísun nových lidí tam jede neustále a placení výkupného je také dobrým zdrojem příjmů. Takové Somálsko to díky pirátství v některých částech postavilo ekonomicky doslova na nohy. Dánsko třeba neplatí, ale v minulosti se už provalilo dost případů, kdy ta a ta země ač nepodporujíc terorismus nakonec potají zaplatila (třeba Kanada)... Film byl udělán velice solidně a já si jen říkám co s takovými lidmi dělat v dnešním civilizovaném světě? Ano ISIL byl ze Sýrie vyhnán, sadistický muslim pod přezdívkou Jihad John je po smrti, ale kolik jemu podobných tam je? Lidí co byli vychováni v Evropě, co vyrostli v civilizovaném světě a pak vezmou nůž a podřezávají lidi jako ovce? Občas se divím, že nějaká velmoc na některou z těch zemiček plnou těchto vousatých maniaků ještě nehodila něco - co by tam udělalo jednou provždy skleněnou pláň a byl by pokoj... Dávám za 4 fotky čutálistů. * * * * ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Je to trochu dánsky studené, ne daleko od dokumentu. Ale zřejmě právě proto to nabírá na síle. V každém okamžiku tomu věříte. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Severská dráma opäť raz príjemne prekvapila. A tento námet jej veľmi svedčí. To sa koniec koncov ukázalo napríklad aj v podobnom filme Únos (2012), kde severské spracovanie s prehľadom prevalcovalo americkú verziu Kapitána Alabamy s Tomom Hanksom. Čo sa týka toho chudáka, tak hoci to bolo smutné a hlava mi to neberie, no treba uznať, že si za všetko mohol sám. Človek so zdravým rozumom predsa dobrovoľne nevkročí niekam, kde sa ľudia správajú horšie ako stádo divokých nafetovaných opíc. Aj to je ešte urážka tých opíc. Smutné, že ten John bol vlastne Brit. Silný nadpriemer. 85/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Místy celkem zbytečně na pilu tlačící drama o metrosexuálkovi, který se rozhodl si své chlapàctví dokázat jedním z nejblbějších způsobů a dokázal tím ublížit naráz úplně všem, kteří ho měli rádi. Přiznávám, že jsem tomu hlupci příliš nefandila. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Naozaj nemám rád takéto filmy. Aj keď sú kvalitne nakrútené a zahrané. Vyvolávajú vo mne negatívne pocity voči osobnostnému kriplovi, ktorý vo svojich 23 rokoch nevie čo so životom a považuje za celkom dobrý nápad ísť fotiť hrajúce sa detičky do vojnou zmietanej Sýrie. Potom už iba užasnuto pozoruje, čo sa okolo neho a s ním deje. Pritom netuší do akých neskutočných problémov uvrhol svojich najbližších. Pretože nie je riešením platiť výkupné somálskym pirátom, islamským teroristom alebo ich alternatívam. Jediným riešením je s teroristami nevyjednávať a nechať hlupákov vypiť si pohár horkosti až do dna. Všetko iné je iba podporou terorizmu. Vrátane filmov, ktoré evokujú pochopenie a sympatie pre tých, ktorí si to najmenej zaslúžia. ()

Claw 

všechny recenze uživatele

Po vlažném začátku se to rozjede natolik, že to člověka vtáhne na 100% do děje! I třeba kdyby někdo věděl, jak Danielův příběh probíhal a skončil, přesto bude mít tendence se o něj bát a držet jeho rodině palce, ať to výkupné nakonec sežene. Podobně intenzivní jsou i chvíle, které hlavní hrdina prožívá v zajetí, kde je podrobován týrání, spolehlivou nenávist vyvolají teroristé a nechutnost zase zástupci dánského ministerstva zahraničí, kterému víc, než na Danielově přežití záleží na zákonnosti sbírky, kterou pořádá zoufalá rodina. To, co dotyční museli přetrpět, je neskutečné. Na to, že se se jedná severský film, tak je natočen tak kvalitně, že strčí do kapsy lecjaké americké "trháky"!!! Víc takových filmů bych si přál vidět a doporučuji každému, kdo má rád podobné příběhy 😊 /90% + FILM ROKU/ ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Film je natočen podle knihy. Dánský fotograf Daniel Rye byl vězněn IS 13 měsíců. pak rodina rozbila prasátko s úsporami v kombinaci s veřejnou sbírkou a vykoupila ho. Americký novinář Foley takové štěstí neměl a muslimáci mu podřízli hrdlo. Herec se s Ryem radil o jeho emocích a zkušenostech, aby byl snímek co nejpřesnější.Ve snímku jsou zážitky Foye a snaha rodiny a vyjednavače. Tedy tři roviny. Chudák fotograf si myslel, že bude v zemi fotit jen civilisty a dětičky. Smlouvání věznitele rozlítilo jako urážka Prokoka. Název filmu pochází z deníku jeho matky. Popis života hrdiny začíná na gymnáziu. Připravte se na pěkné surovosti. Člověku nejde na rozum, proč si vymírající dánská společnost zvolila jako své nástupce kromě afričanů právě migranty z arabských zemí. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Naozaj nepochopiteľné. Niekto to nazve investigatívnou žurnalistikou, ale pre mňa je to väčšie zahrávanie sa so životom než horolezectvo. ísť do prostredia, kde žijú stredovekom a reálne vám hrozí, že vás nielen chytia, ale potom budú aj kruto mučiť a následne odrežú hlavu ako dobytku, tak to nie je odvaha ani vášeň k práci, to je proste pomätenie mysle. Hlavne keď viete, že štát sa na vás totálne vyserie. Len jeden mal šťastie a aj to musí žiť s takými spomienkami, že v podstate nežije. Dlhší, ale hutný film, dobrá hudba, atmosféra. A memento, že podobní odrezávači hláv sa tlačia aj dnes už do Európy a my im ako idioti pomáhame. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Michal Kubal, Vít Pohanka a Petr Klíma by mohli vykládat. A to měli velké štěstí, že byli uneseni v časech, kdy islámská verbež pořádně nevěděla, jak s nimi „efektivně“, pro své zájmy, naložit. Tři naši novináři si to velmi dobře uvědomují. Měli děsnou, ale fakt děsnou kliku a já jim to štěstí z celého srdce přeji. Stát se to o deset let později…, dál nechci ani domyslet. Jestliže fotoreportér formátu Jana Šibíka jasně řekne, že se do těch končin více nechystá, protože život má jen jeden, únos je reálným, takřka stoprocentním rizikem, musí být každému lucidnímu zřejmé, že pokud zůstávají mimo těchto oblastí bardi takového ražení, něco na tom bude. Daniel byl prototypem naivního blázna, který naprosto lehkomyslně, kvůli traumatu ze zlomeného kotníku, roupama nevěděl co by a tak si sám vyrazil s foťákem do Sýrie. Po bitvě je každý generál, jasně, ale už v té době takovéto výpravy tuze zvažovali i jinačí ostřílení kabrňáci, takže z mého pohledu holé šílenství, svatá prostota a srát na to, že by měl někdo světu nasnímat, co se tam děje. Všechno má své meze. Že se ho podařilo vykoupit, rovná se čistý zázrak. Film je to kvalitní, pointa s Jamesem Foleym skvělá, obsazení taky výborné, scénář, režie, hudba, komplet další velmi vydařený dánský film, který by mohl naivním idealistům naznačit i cosi k zamyšlení. Týká se to náboženského fanatismu, zpátečnické rakoviny společnosti, destrukce a zajímavých zítřků. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Severská dráma o fotoreportérovi zajatom Islamským štátom. Vierohodné a pútavé rozprávanie, ktoré odkrýva tabuizované okolnosti. Podľa skutočnej udalosti. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Film podle knihy napsané podle skutečných událostí, které jsou stále aktuální. Natočeno režisérem, který se zrovna s čapkou v ruce šouravým krokem vrátil ze zámoří ještě obalený dehtem a peřím. Hůř rozdané ty karty nemohou být. Zůstává mi utajená ta potřeba sledování velkých příběhů u kterých od začátku víme, že se z toho hrdina dostane, akorát budeme sledovat jak dostává třináct měsíců čočku, to vše okořeněno faktem, že rány zde jsou ještě příliš čerstvé na to, abychom byli schopni nějaké revize či ustoupení od prostého silného příběhu zkoušeného hrdiny. Nejzajímavější jsou pak samosebou pasáže s bývalým vojákem, který dopoledne předává výkupné v poušti u Aleppa, k obědu je v Kodani na schůzce s rodinou pohřešovaného a navečer dojatě jihne na pohřbu v New Hampshire. Zbytek je sice třeba skutečnost, ale filmově zaměnitelná. Život je zlej. Navíc jsem půlku filmu čekal, že to tam ten Scott Adkins nějak rozkope celý a utečou, abych pak zjistil, že tam ani Adkins nehrál. Smutek. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

I když člověk ví, jak Danielův příběh probíhal a skončil, přesto má tendence se o něj bát a držet jeho rodině palce, ať to výkupné nakonec sežene. Podobně intenzivní jsou i chvíle, které hlavní hrdina prožívá v zajetí, kde je podrobován týrání, spolehlivou nenávist vyvolají teroristé a nechutnost zase zástupci dánského ministerstva zahraničí, kterému víc než na Danielově přežití záleží na zákonnosti sbírky, kterou pořádá zoufalá rodina. Nemám co vytknout. 100% ()

Související novinky

SCANDI 2020 se blíží

SCANDI 2020 se blíží

04.01.2020

Šestý ročník Scandi nabízí to nejlepší ze současné severské kinematografie napříč žánry – od temného noiru přes melancholické drama až po provokativní dokument. Úspěšná právnička zamilovaná do… (více)

Reklama

Reklama