Reklama

Reklama

Tajemství lesního potoka

(TV film)
  • Německo Der Bach (více)
Německo, 2018, 45 min (Alternativní 52 min)

Obsahy(1)

Nedotčené ekosystémy jsou nejlepší obranou proti klimatickým změnám. Ekosystém malého lesního potoka je stejně složitý jako různorodý. Jenže v celé střední Evropě zůstal nedotčený už jen jeden z tisíce takových potoků. Co se stalo s našimi potoky? A co to znamená pro naši budoucnost? Přírodovědný film Tajemství lesního potoka zachycuje pestrobarevný život pod hladinou i v okolí bystrého potůčku. Přibližuje důležitost tohoto typu životního prostředí a vysvětluje, jaké jsou důvody jeho možné zkázy. Vyhrňte si nohavice a odhalte tajemství světa s důležitým poselstvím. (TV Prima)

(více)

Recenze (5)

evangelik 

všechny recenze uživatele

Hmmm... porucha čističky odpadních vod a je po životě v potoce. Z 1000 lesních potoků je v Německu v dobré kondici jenom jeden... Hmmm... ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Čarokrásný a současně děsivý snímek ukazuje život potoka a jeho okolí v celé rozmanitosti. Od nejmenších obyvatel, kterými jsou mikroorganismy, plankton, blešivci, larvy jepic a chrostíků či pošvatek, přes střevlíky lovící nad vodou i pod ní, až k mlokům a jejich larvám či rakům. A nechybí samozřejmě ty, co jsou ve vodě jako doma - ryby. Vranky, mřenky, pstruzi, střevle, podoustve, mihule a navrch sumec v neobvyklém momentu - živící se jepicemi plovoucími v tisících na hladině. Nad vodou poletují kovové motýlice, na břehu lze spatřit běláska řeřichového a z řady ptačích obyvatel lze vzpomenout žluvu, strakapouda či špačka. Úžasný potok je představen v průběhu ročních období, kdy každé mu dává jiný kabát. A pak je tu hrůza, již má na svědomí člověk. Otrava potoka odpadními vodami, znečišťování hnojivy, devastace způsobená nešetrnými zásahy do přírody. Snad jen ti zajíci jsou stále nad věcí. Naštěstí krása převažuje, a tak oči s chutí spočinou na kobercích bledulí, sasanek, podléšek či prvosenek. Jednou z nejpůsobivějších je noční scéna, jelikož tyhle záběry v modrém světle běžně vidět nemůžete... ()

Reklama

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Německý dokument o přírodě, který podrobně popisuje ekosystém a rozmanitost lesního potoka i s ohledem na ekologické dopady činnosti člověka, především s následky zemědělství (hnojiva a chemikálie). V dokumentu je ukázáno a popsáno mnoho forem života, od těch nejmenších až po ty největší, které spolu tvoří úžasný celek žijící v harmonii a přirozeném řádu již tisíce let a to nejen života pod vodou, ale i v její blízkosti. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Můžete se těšit na fascinující potoční mikrosvět, autoři nezapomínají na to ukázat nám, jak je svět jejich rozmanitých vzácných tvorů ovlivněn svým okolím a přináší ukázku, to mě podrž, "mravenčího raftu" nebo "vodní show" velevruba. ()

Galerie (22)

Reklama

Reklama