Reklama

Reklama

For All Mankind

(seriál)
  • USA For All Mankind
Trailer 3
USA, (2019–2024), 40 h 5 min (Minutáž: 42–82 min)

Hrají:

Joel Kinnaman, Wrenn Schmidt, Krys Marshall, Jodi Balfour, Shantel VanSanten, Cynthy Wu, Coral Peña, Michael Dorman, Sarah Jones, Edi Gathegi (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(40)

Obsahy(1)

Představte si svět, v němž globální vesmírný závod nikdy neskončil. Tento napínavý seriál o alternativním pojetí historie od Ronalda D. Moora (Cizinka, Battlestar Galactica) se soustředí na riskantní život astronautů NASA a jejich rodin. (Apple TV+)

Recenze uživatele Kaka k tomuto seriálu (35)

For All Mankind (2019) 

Skvělý nápad alternativní historie, nepřeberné množství možností a nápadů jak koncepci dobývání vesmíru uchopit a vesměs se to daří výborně. Kinnaman je tahoun, ale ani ostatní herci, sic méně známí, se neztratí. Bohužel jak už to občas bývá, season 1 je nepřekonána. Měla nejlépe namixovanou vesmírnou akci, parádně alternované události té doby a pro postavy zbývalo místa tak akorát, aby to nebylo zbytečně moc uslzené, upovídané a přehnaně emocionální. Dvojka a trojka už nemají optimální balanc a sklouzává to občas to vesmírné a pozemské soap-opery, která pořádně nikam nevede a jen vyplňuje hluchá místa, potažmo je tak over-the-top, že i borci z Armageddonu musí občas valit bulvy. Přesto tam je mnoho scén, které vezmou za srdce vesmírné fandy a nikdo z tvůrců se za výsledek celého projektu nemusí stydět. ()

Season 1 (2019) (S01) 

Skvělý mix uvědomělého popcornu, solidních hereckých výkonů, silné emocionální roviny i faktografických prvků. For All Mankind nabízí působivou verzi alternativní historie, která těží rafinovaně fakta z toho co bylo a přidává v rozumné míře upgrady a alternace k tomu, co mohlo být, nikdy však netlačí příliš na pilu a v rámci rodinné zábavy servíruje uvědomělou a důvtipnou jízdu, kde si každý divák přijde na své a pro fandy space travels a vesmíru celkově je to absolutní must-watch záležitost. ()

Rudý Měsíc (2019) (S01E01) 

Otvírák, který má velmi specifický vibe. Jedná se o jakýsi obratný mix lehké komedie/parodie a vážného dramatu s až překvapivě dobrými trikovými scénami z vesmíru. Zároveň se ale tvůrci nebojí oslovit diváka se solidně restaurovanou atmosférou šedesátek, včetně mixáže původních archivních videí a rozhovorů z té doby. Existuje x variant jak tuhle alternativní historii uchopit, snad se to podaří alespon napůl tak dobře, jako se to podařilo například Snyderovi ve Watchmenech. ()

Postavil Saturn V (2019) (S01E02) 

Dvojka si získá nejednoho váhavého diváka. Jestli po prvním díle mohli někteří pochybovat nad smyslem a potenciální diváckou atraktivitou celého projektu, dvojka dává svým seriózním appealem jasně najevo, že tenhle seriál bude pravděpodobně stát za to. Mnohem vážnější a dramatičtější epizoda, která je vlastně lepší ve všech směrech, než občas trochu tápající jednička. Postavy mají emoce i psychologickou hloubku a dokonce se tahá i za politické nitky. ()

Nixonovy ženy (2019) (S01E03) 

Snad nejlepší možný odklon v alternativní minulosti. Téma věcné, svižně natočené a moderně popsané tak, že je aktuální v sedmdesátkách úplně stejně, jako dnes. Takovéhle režijní a scenáristické nápady jsou jedna radost sledovat. Zároveň jde o vcelku rafinovaně vyobrazenou společenskou problematiku, která trvá už x století. To vše ve stále stejně cool retro hávu a se svěží partou neokoukaných kukučů. ()

Základní posádka (2019) (S01E04) 

Velká jízda pokračuje. Parádně vybalancované postavy (i když trochu politicky korektní rozložení poplatné dnešní době), napětí, emoce, věrohodné restaurování historických událostí + alternativní odbočky a start Apolla 15, který svým realistickým feelingem a absencí zbytečného heroismu strčí do kapsy leckterý slavnější "vesmírný" film. ()

Do propasti (2019) (S01E05) 

Jednoduché, přímočaré, vizuálně dechberoucí, faktograficky věrné skutečnosti. Vesmírné porno. Jediné co to trochu ředí a kazí strhující zážitek jsou scény které se odehrávají "doma". Jsou pro průběžný vývoj postav důležité, ale trochu drolí intenzitu brilantního dramatu u Shackletonu. ()

Zpátky doma (2019) (S01E06) 

Méně vesmíru, více povídání na Zemi. Nečekaný zvrat v alternativní minulosti, který byl poměrně dramatický a překvapivý. Některé dějové vsuvky působí navíc a nejsou úplně vyhovující, snaha o hlubší genezi některých postav by se dala dělat zřejmě i jinak, vhodněji vzhledem k tématice celého seriálu, ale rozumím tvůrcům, že to pořád nemůže být jen o "cold hard facts". Výborný doběh postavy Von Brauna. ()

Ahoj Bobe (2019) (S01E07) 

Měsíční klaustrofobní depka v přímém přenosu, včetně divoké procházky. ()

Trhlina (2019) (S01E08) 

Výborná psychologie, deprese, zoufalství. Sonda do rodinných životů kosmonautů, načrtnutí morálních dilemat a z toho pramenících následků. Uvěřitelně, citlivě podané. ()

Plavidlo v nouzi (2019) (S01E09) 

Předposlední epizoda je vyhrocená a napínavá přesně tak, jak by měla být. Strhující momenty ve vesmíru se střídají se subtilnějšími na Zemi. V obou případech však platí, že se jedná o skvěle napsaný, zrežírovaný a zahraný materiál. Tvůrci pracují obstojně s emocionální rovinou a zároveň se nebojí do toho na oběžné dráze trochu opřít tak, aby byli vesmírní fandové spokojeni. Pořád je z toho ale cítit, že realismus first. Tedy na nějaké heroické kousky za hřmotné hudby aka Armageddon můžeme zapomenout. ()

Město na kopci (2019) (S01E10) 

Sice některé momentky jsou vyšponované až tak moc, že to občas vypadá, že se tvůrci nechali inspirovat Michaelem Bayem, ale z 95 procent si to drží stále ten příjemný lidský rozměr a dobrou hloubku postav. Poslední epizoda jedničky je velkolepá tak akorát a v ostatních aspektech vybalancovaná úplně perfektně. ()

Season 2 (2021) (S02) 

Skvělé prolínání faktu a fikce, vynikající efekty a solidní postavy/jejich motivace. Bohužel po úspěchu jedničky je dvojka strukturou vypravování košatější a emocionální roviny postav doslovnější, delší. Zřejmě si tvůrci mysleli, že jsme si my diváci oblíbili postavy natolik, že je chceme vidět více na úkor vesmíru. Bohužel opak je pravdou. My diváci jsme si oblíbili vesmír na tolik, že nám ve dvoje chybí a to kecání a rozebírání každého prdu nás místy tak trochu irituje. Pořád je to koukatelné, pořád chci vidět trojku, ale doufám že to bude back to basics. ()

Každá maličkost (2021) (S02E01) 

Podobně rozpačitý otvírák, jako měla první série. Není jasně patrné a definované, jestli půjde o vztahové drama, nebo dobývání vesmíru. Zda se to bude brát vážně, nebo se to bude na diváka potutelně skrz prsty usmívat.  Jasné kontury nabírá první epizoda druhé řady až ke konci, kdy dorazí působivě udělaná sluneční bouře. ()

Riskantní úkol (2021) (S02E02) 

Staré bolístky, aktuální bolístky, budoucí možné bolístky a kde je sakra to dobývání vesmíru ? ()

Pravidla pro použití síly (2021) (S02E03) 

Ten jistý problém, jako v předešlé epizodě. Příliš mnoho prostoru se dává postavám na zemi a řešením jejich traumat a problému, zatímco vesmíru tady máme naprosté minimum a když už, tak se o něm spíš mluví a připravuje se snad pro další díly. Korunu tomu dává povolání astronautů ve výslužbě jen tak z ničeho nic na měsíční mise. Fyzická připravenost ? Mentální připravenost ? To se tady zatím vůbec neřeší. V třetím díle NASA vypadá jako banda kámošů, kteří si dávají fleky v misích tak, jak se zrovna komu zachce. Ztrácí to punc realističnosti. ()

Pathfinder (2021) (S02E04) 

Příprava projektu Pathfinder je poměrně zdlouhavá a zřejmě to bude highlight pozdějších dílů. Mezitím se toho zase až tolik moc na zemi neděje. Takže kromě rutinních výměn názorů snad stojí za pozornost ještě řešení rasismu. Na grády první série zatím můžeme zapomenout. ()

Tíha (2021) (S02E05) 

Nic podstatného se tady neudá a to co se tu děje má pramálo společného s nosnými dějovými linkami. Zbytečná eskapáda na Jamestownu, Gordo hledající sám sebe a lesbiáda. Dokázal bych se bez všeho obejít. Chci další dobrodružství na Měsíci, nebo případně poslat spaceship na Mars. ()

Dokonalé plány (2021) (S02E06) 

Vtipná interakce mezi USA a ruskými astronauty (kosmonauty), se všemi těmi prapodivnými způsoby, názory a ideologiemi, kterými mother Russia oplývá. Minimálně v tomhle případě trefa do černého. Zbytek je v podstatě jen nekonečné rozebírání vztahů, scházení a rozcházení, potažmo hledání sebe sama. Vesmír téměř žádný. ()

Nebuď krutý (2021) (S02E07) 

Zajímavá rekonstrukce KAL007. Solidní politická zápletka a skvěle zrestaurované původní záběry, které za použití výtečných triků slouží výborně i jako prostředek pro vyprávění děje současného - alternativního. Snad jen to načrtnutí ruské ideologie a chladnokrevnosti ala Chernobyl tady ne tak úplně dobře funguje. Není z toho cítit ta mrazivá tenze a nebezpečí. For All Mankind se ale přece jen nebere zase až tak vážně, takže se to dá ustát. Tempo se snad pomalu zrychluje a finále by to mohlo vyhoupnout zpět ke hvězdám. ()

Související novinky

Co chystá režisér Johna Cartera a WALL-E?

Co chystá režisér Johna Cartera a WALL-E?

10.10.2022

Scenárista a režisér Andrew Stanton (Hledá se Nemo, WALL-E) se po letech pauzy chystá vrátit za kameru svého nového celovečeráku. Stanton naposledy natočil animák Hledá se Dory pro Pixar, předtím měl… (více)

Apple TV+ nabízí seriály zdarma

Apple TV+ nabízí seriály zdarma

12.04.2020

Na jeden týden nabízí streamovací služba Apple TV+ několik ze svých seriálů všem divákům zdarma. Akce by měla být spuštěna v USA a všech dalších zemích, kde je služba dostupná, tedy včetně České… (více)

Prosinec na Apple TV+

Prosinec na Apple TV+

04.12.2019

Druhou streamovací službou po Netflixu, která si bude chtít o svátcích přetáhnout na svoji stranu nové diváky, je Apple TV+. Ten vyrukuje již 6. prosince s prvními třemi epizodami dramatického… (více)

Disney+ už drtí Apple TV

Disney+ už drtí Apple TV

13.11.2019

Streamovací války započaly a web Business Insider teď čerstvě vydal analýzu, která popisuje start obou nejnovějších velkých streamovacích služeb Disney+ a Apple TV Plus. Klíčová je zde poptávka … (více)

Reklama

Reklama