Reklama

Reklama

Z deníku Sherlocka Holmese


Na starém zámku v Shoscombe (E03)

(epizoda)
  • Velká Británie Shoscombe Old Place (více)

Obsahy(1)

Holmese navštíví trenér koní John Mason z panství sira Roberta Norbertona ze Shoscombu. Jeho pán se topí ve značných dluzích a doufá, že jej z nich vytáhne Princ, dostihový šampión, na jehož vítězství v nadcházejícím dostihu vsadil celé své jmění. Holmese dále informuje o zmizení Samuela Brewera – Norbertonova hlavního věřitele. Předcházela tomu hádka na panství, kam Brewer vtrhnul a ztropil scénu před Robertovou sestrou a majitelkou zámku lady Beatrice a za což mu Robert také pohrozil. Mason pokračuje ve vyprávějí, ale Holmesovi se nezdá, že by zde byl spáchán nějaký zločin, kterým by se mohl zabývat, až do chvíle, než Mason poví o nalezených lidských ostatních v kotli na panství… (Česká televize)

(více)

Recenze (20)

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatím nejlepší díl z této série SH. Povídku jsem četl, a stejně jako Liquidu 26 si myslím, že je dost průměrná ale přesto patří k těm lepším. A tahle adaptace jí dost překonává. Ty záběry z kaple a hřbitova jsou naprosto dokonalé a na célé epizodě nejlepší. Díl se opět odehrává v krásné venkovské krajině. Epizoda má opět i dost vtipných míst, hlavně úplně na konci... Jsem opravdu velmi spokojený. Takovýto výkon jsem vážně nečekal. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Anglický spisovateľ sir Arthur Conan Doyle je predovšetkým známy ako stvoriteľ geniálneho detektíva Sherlocka Holmesa. V priebehu rokov 1887 až 1927 napísal šesťdesiat príbehov, v ktorých Holmes za asistencie svojho verného doktora Watsona vyšetruje zapeklité kriminálne prípady. Posledná poviedka bola zverejnená v roku 1927. Nesie názov "Na starom zámku v Shoscombe". Jej filmová adaptácia z roku 1991 patrí medzie tie ktoré som si hodne obľúbil. Atraktívne prostredie vidieckeho zámku, temná záhada a dokonalý Jeremy Brett v titulnej úlohe. **** ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Holmes řeší náramně temnou záhadu, zkoumá ohořelou lidskou kost, otevírá rakev... V tomhhle dílu je toho opravdu hodně. Watson tentokrát hraje spíše druhé housle, ale to nevadí - pozoruje svého geniálního kolegu se stejným zaujetím, s jakým my sledujeme stoprocentní nasazení Jeremyho Bretta. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mňa bohužiaľ táto epizóda príliš nezaujala ani príbehom, ani atmosférou. Pritom všetko je na svojom mieste tak, ako má byť. Ale návšteva hrobky mohla prebehnúť asi radšej večer, nehovoriac o noci a veľký pavúk zase nezastúpi všetok strach. Jude Law v jednej zo svojich ranných úloh vyzerá ešte ako zmoknuté kura, ale dá sa predpokladať, že kvôli nemu videlo túto epizódu seriálu asi najviac divákov. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Povídka, podle které vznikl tento díl, je spíš průměrná, ale i tak patří ve sbírce The Casebook of S. H. k tomu nejlepšímu. Tento díl je více méně věrnou adaptací, bylo tam pár momentů, co si z povídky nevybavuju, ale to je spíš asi tím, že jsem to už zapomněl :-) Úplně nejvíc mě dostávaly záběry ze staré kaple, hlavně ten ze psího pohledu, jak tam "přebíháte" přes ty náhrobky, napůl zanesené listím, to byla dokonalost. No a potom taky nemá chybu Sherlockův výkřik úplně na konci, když zjistil, že si paní Hudsonová vsadila na dostihy :-) ()

Arach.No 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi povedená adaptace povídky, kterou se mi jako jednu z mála povedlo skoro zapomenout, tak jsem rád, že jsem si ji tímto způsobem připomenul. A schválně, kolik z vás poznalo mladého Jude Law než si přečetli jeho jméno v titulcích? Já teda ne. ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poslední povídka o Holmesovi z pera mistra Doylea, jedna z prvních rolí Jude Lawa. Skvostné exteriéry a spolehlivá dvojice Brett + Hardwicke znamenají, že tohle dobrodružství zadluženého Sira a jeho morbidního triku je možno hodnotit plným počtem hvězd. Zvlášť přihlédneme-li k odhalenému gamblerství paní Hudsonové :-) ()

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento díl je zajímavý tím, že v něm hraje úplně mladinký (19) Jude Law. Tady dostane takovou zvláštní roličku, má se zúčastnit podvodu a představovat zemřelou sestru zadluženého majitele stájí, kterému teď hrozí odebrání majetku. Tntokrát vlastně nikdo nebyl zabit a to chce na závěr i šampíčko. ()

hwnd 

všechny recenze uživatele

Kdyby jen za tu atmosféru a prostředí kolem hrobky a starého kostela si tahle epizoda plný počet prostě zaslouží. ()

Mapl 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Napínavá zápletka. Nechybí zde nic - otevírání rakve, tajemno, venkovské sídlo apod. Dostihová prostředí moc nemusím, ale tahle epizoda, resp. předloha se povedly. Brett opět exceluje, scény z jeho domu na Baker Street pobaví. A nejen ty. ()

rozum i cit 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další staré sídlo, další dostihový kůň, k tomu opuštěná kaple a spálené lidské kosti. Drobné rozdíly oproti předloze, ale opravdu jen drobné a buď zcela nepodstatné, nebo ve prospěch snímku, který se snaží udržet diváka v napětí a celou záhadu odhalit až v závěru místo toho, aby o jejím řešení Holmes mluvil již v jeho polovině. Ze stejného důvodu se oba hrdinové většinu času soustředí na záhadné zmizení lichváře. Tento díl je zároveň výbornou kombinací momentů ponurých až lehce strašidelných s těmi komickými vytvořenými scénáristou, přičemž vtipné nejsou jen začátek a konec, jak zde zmiňují ostatní recenzenti, nýbrž i prostředek (viz např. celé Watsonovo lékařské intermezzo a ,,the other problem“). ,, These are deep waters, Watson, deep and rather dirty.“ ()

Reklama

Reklama