Reklama

Reklama

Z deníku Sherlocka Holmese


Vznešený klient (E05)

(epizoda)
  • Velká Británie The Illustrious Client (více)

Obsahy(1)

V dalším případu Sherlocka Holmese se tentokrát nejslavnější detektiv na světe střetává s jedním ze svých nejkrvelačnějších protivníků. Obrátí se na něj neznámý klient prostřednictvím sira Dameryho se zvláštním úkolem: Má dceru generála Mervilla Violet vyrvat ze spárů vraždami obklopeného barona Grunera dřív, než se jí přivodí stejné neštěstí, jako jeho předešlé ženě, kterou zabil. Violet si je vědoma zločinů, které spáchal, ale i tak je mu zcela oddána a nic nezmění její rozhodnutí si ho vzít. Holmes navštíví barona a chce mu sňatek s ní rozmluvit. Baron se ale svého hosta nijak nezalekne, a navíc jej důrazně varuje, aby se držel dál. S nepořízenou se Holmes večer vrací na Baker Street, kde pak nalezne nečekaného spojence, slečnu Kitty Winterovou. Ta byla jednou z baronových „trofejí“ a chce detektivovi pomoci jej potrestat… (Česká televize)

(více)

Recenze (16)

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zvláštny prípad, kde nepôjde ani tak o Holmesove dedukčné schopnosti, ako skôr o taktický boj s ťažkým protivníkom, a to aj po fyzickej stránke. Tam ale prichádzajú k slovu prívesky tohto zloducha. Ťažko povedať, prečo bol typologicky vybraný do úlohy zvodcu žien práve tento typ herca, ale keď obaja protivníci konverzujú, tak to dokonale funguje. Čaká nás zvláštny, nie úplne dopovedaný záver, čo je v tomto seriáli výnimkou. ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skvělé. Zmlácený Sherlock, Watson se za noc marně pokouší zapamatovat si něco o čínské keramice, výborně zahraný slizoun Gruner (moment "you are trying to play a hand with no cards in it" je zde skvělý), potěší i takové detaily, jako je paní Hudsonová slídící za dveřmi. Přidejte k tomu hrst hezounkých hereček a voilá, máme tu díl jako z partesu, o který pět hvězd jen radostně zacinká. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další dokonalá a skvěle atmosférická epizoda. Casebook of Sherlock Holmes je prozatím nejlepší série. Začátek dost dobře naladil, jako nikdy dřív, příběh byl zajímavý, vražedný útok na Holmese moc dobře zpracovaný. Ve scénách po útoku vypadá Jeremy Brett vážně hrozivě. A ta začáteční scéna v lázních taky byla dokonalá :D. Bohužel jsem nečetl povídku, takže nemohu srovnávat, ale epizoda je naprosto výborná! ()

liquido26 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vznešený klient je jedna z nejslabších povídek, co jsem od Doyla četl, ale její adaptace patří na druhou stranu mezi nejlepší dílů seriálu. Úžasně dramaticky natočené, skvělá tajemná atmosféra londýnských ulic a kromě excelujícícho Bretta je skvělý taky hlavní záporák. Někoho tak odporně slizkého a nesympatického jsem už hodně dlouho neviděl. ()

rozum i cit 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Holmes po letech konečně naráží na protivníka vskutku nebezpečného (byť s Moriartym s jeho zločineckou sítí a možnostmi bych ho nesrovnávala) a neskutečně slizkého, a málem za to zaplatí i životem. To vše kvůli ledové královně, na jejíž záchraně má zájem ten nejvznešenější možný klient. Watson pak pro změnu musí projít rychlokurzem čínského porcelánu (mimochodem oceňuji, že určované nádobí vypadalo skutečně jako z dob dynastií Song, Jin a Ming, a tvůrci tak nebyli mimo, což rovněž nebývá úplně obvyklé). Pohled do podsvětí, tureckých lázní, londýnské stoky i čínské prádelny a místy atmosféra, za kterou by se nemusel stydět ani leckterý film o Jacku Rozparovači. Ačkoli nebazíruji v případě Holmese na dílech s temnou atmosférou, ale mám naopak raději díly okořeněné humorem (i když i tady se jeden dva kratičké momenty vyskytnou), tak tento je bezpochyby výborný a jeden z těch, které si divák zapamatuje. Pokud jde o věrnost zpracování předlohy, s výjimkou Holmesovy nechutě k slečně de Merville, o něco větších Watsonových znalostí čínského umění a skutečné Kittiny motivace v podobě jejího strašného zranění je opět naprostá. Ostatně poslední zmíněná dramatická vsuvka, ač je výtvorem scénáristů, tak značně zvyšuje napětí a hrůzostrašný nádech snímku a není vlastně proti duchu povídky, v níž se píše o velikém množství polehčujících okolností pro Kitty uvedených při následném soudním procesu. Závěr velmi dramatický. Jen bych na Holmesově místě nebyla tak v klidu, psychopati jako baron Gruner se rádi mstí. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (1)

  • Ve scéně (téměř v závěru filmu), kdy se hlavní záporák baron Gruner (Anthony Valentine) pere s Holmesem (Jeremy Brett) a zatím mu Watson krade deník, zní hudba z Mozartova „Dona Giovanniho“ (finále opery, kdy po stisku ruky Komturem je DG stažen do pekla). Baron Gruner tuto operu poslouchá i při lepení Violetiny (Abigail Cruttenden) fotografie do deníku. (a-ja)

Reklama

Reklama