Reklama

Reklama

První kráva

  • USA First Cow (více)
Trailer 4

Tichý a samotářský kuchař Cookie putuje se skupinou lovců kožešin americkým Oregonem. Spřátelí se s podnikavým Číňanem King-Luem a společně rozjedou nečekaně úspěšný byznys se smaženými koblížky. Důležitou ingredienci ovšem musí krást. Tajně za tmy chodí dojit první krávu, jedinou v širokém okolí, kterou do Oregonu přivezl bohatý Angličan. Americká nezávislá filmařka Kelly Reichardt ve svém křehkém antiwesternu o mužském přátelství vykresluje autentický portrét drsného života na počátku devatenáctého století na americkém severozápadě. Film se umístil na předních příčkách mnoha českých i zahraničních výročních žebříčků. (Aerofilms)

(více)

Videa (3)

Trailer 4

Recenze (64)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Občas nastane ten vzácný moment, že prostřednictvím filmu může divák nahlédnout na jiné místo...nebo dokonce i do jiné doby...přesně to se povedlo jedné z nejvýraznějších postav amerického nezávislého filmu režisérce Kelly Reichardtové a jejímu novému anti-westernu První kráva, nímž navázala na podobně laděný předchozí originální deset let starý revizionistický western Zkratkou v Oregonu. I zde jde o příběh z ,,počátku dějin", z doby příchodu bílých osadníků na severoamerickou půdu a jejich civilizační střet s původní indiánskou civilizací, tady ovšem i o střet s panenskostí přírody, do které mimoameričtí osadníci přinášejí i neduhy ze svého starého světa... První kráva obsahuje všechny poznávací znaky režisérčina typického tvůrčího rukopisu - mix anti-westernu a poetiky amerického nezávislého filmu, velmi pomalé tempo, originální ořez obrazu (1,33:1), krásnou kameru, poetické vyznění, otevřený konec, Oregonské reálie, ústřední rozpor - nehostinný drsný svět  vs. lidské přátelství...nyní se ovšem režisérka odlišila originální prací s postavami - mimochodem zcela zde absentují ty ženské - což je markantní rozdíl oproti Zkratce v Oregonu - neobjevují se ani indiáni, vyjma jednoho, tvůrcům jde zcela o jejich silný a originální příběh (Cookieho pekařská eskapáda je první variantou amerického snu) z doby, kdy jedna civilizace vytlačuje druhou a začíná něco úplně nového...úsvit věků, úsvit nové civilizace... Leitmotivem je řeka - ta jediná se za ta staletí nezměnila, jen plavidla po ní plující poněkud narostla... ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Film oproštěný od šumů vizuálních, zvukových, dějových i významových tak precizně, že se z něj stává spíše dlouhý obraz, namalovaný na ploše dvou hodin, v němž každá jednotlivina (kapradí, sběr hub, bláto, díra v botě, pánev, pronesená věta, setkání) je generickou součástí zcela prosté výpovědi jak o krutém, lhostejném a nehostinném světě, tak o křehkém, nepravděpodobném, leč absolutním přátelství dvou slaboučkých lidských bytostí v něm. *~ ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

U filmů Kelly Reichardtové mám vždy pocit, že se děje něco skutečně nového. "Obsah a výraz" je v nich podán jiným způsobem, než bylo dosud obvyklé. Nejsou to již filmy nabité psychologií, dramatickými zápletkami, jasnou a ostrou vizualizací, ani pevným uchopením světa zážitků. Její filmy se neženou k svému cíli (konci) o překot, děj se pozvolna vytrácí s tím, jak se čas prodlužuje. Přesto jsme však svědky něčeho komplexního, nějakého wagnerovského gesamtkunstwerku, jen možná s opačným znaménkem. "První krávu" považuji za nejvýznamnější film posledních pár let, a současně za silný náznak změny pojetí filmového přednesu (pro mě jednoznačně k lepšímu). ()

tron 

všechny recenze uživatele

Hm, to čo bolo? First Cow občas malo feel good momenty, potom to bolo niečo úplne iné a skončilo sa to tak, ako by sa zrejme žiadny normálny feel good film končiť nemal. Herci vcelku sympatickí, ale inak značne wtf projekt. Vôbec neviem, čo si mám o ňom myslieť. Nemôžem povedať, že by sa mi nepáčil, ale určite to ani nebola žiadna bomba. Zaujímavá je ponurá jesenno-zimná výprava. Všetko je hnusné, rozčľapkané, ponuré a neutešené. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (5)

  • Alternativní název snímku zněl „Slow Elk“, pod kterým se skrývá slovo dobytek, nazvané původními obyvateli Oregonu. (Kuzmik)
  • Dej filmu sa odohráva v 20. rokoch 19. storočia. Ústredné duo hovorí o svojich ďalších plánoch a spomína mesto San Francisco. V tej dobe však San Francisco bolo známe ako Yerba Buena. Súčasný názov sa začal používať až po roku 1846. (MikaelSVK)
  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo na viacerých miestach v americkom štáte Oregon. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama