Reklama

Reklama

První kráva

  • USA First Cow (více)
Trailer 3

Tichý a samotářský kuchař Cookie putuje se skupinou lovců kožešin americkým Oregonem. Spřátelí se s podnikavým Číňanem King-Luem a společně rozjedou nečekaně úspěšný byznys se smaženými koblížky. Důležitou ingredienci ovšem musí krást. Tajně za tmy chodí dojit první krávu, jedinou v širokém okolí, kterou do Oregonu přivezl bohatý Angličan. Americká nezávislá filmařka Kelly Reichardt ve svém křehkém antiwesternu o mužském přátelství vykresluje autentický portrét drsného života na počátku devatenáctého století na americkém severozápadě. Film se umístil na předních příčkách mnoha českých i zahraničních výročních žebříčků. (Aerofilms)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (64)

misterz 

všechny recenze uživatele

Niečo pre ortodoxných artových a nezávislých ultras. Svoju filmovú hodnotu to má, to nepochybne, páčilo sa mi najmä výborné vykreslenie dobovej atmosféry, no to ostatné... Príbeh sám o sebe nestojí za nič - dve kostry, potom hups do minulosti (tým je vlastne hneď na začiatku prezradené ako to skončí, čo je škoda) a potom už sa dej točí iba o jednej krave, dojení, mlieku a pečení šišiek. Navyše konanie Toby Jonesa v úlohe toho šéfa pevnosti bolo totálne nelogické. Miesto toho, aby sa na tom pokúsil zarobiť (čo je určite reálnejšie chovanie), tak radšej pre džbánik mlieka išiel strieľať a naháňať tých dvoch nešťastníkov. Skrátka pritiahnuté za vlasy a príbehovo veľmi slabé a amatérske. No a tá dynamika... radšej to nechám tak, desať redbullov je k tomuto filmu málo. Film by mali používať miesto propofolu ako narkózu pri operáciách. Veľmi slabý priemer. 50/100 ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

U filmů Kelly Reichardtové mám vždy pocit, že se děje něco skutečně nového. "Obsah a výraz" je v nich podán jiným způsobem, než bylo dosud obvyklé. Nejsou to již filmy nabité psychologií, dramatickými zápletkami, jasnou a ostrou vizualizací, ani pevným uchopením světa zážitků. Její filmy se neženou k svému cíli (konci) o překot, děj se pozvolna vytrácí s tím, jak se čas prodlužuje. Přesto jsme však svědky něčeho komplexního, nějakého wagnerovského gesamtkunstwerku, jen možná s opačným znaménkem. "První krávu" považuji za nejvýznamnější film posledních pár let, a současně za silný náznak změny pojetí filmového přednesu (pro mě jednoznačně k lepšímu). ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Něžný antiwestern o koblihách, smutné krávě, mužích, kteří rádi uklízejí, a zemi, do které historie teprve přichází. Moment, kdy se na obrazovce zjeví Gary Farmer je jen prostým potvrzením faktu, že od dob Mrtvého muže tenhle produktivní subžánr nevydojil ani z poloviny něco tak subtilního, elegantního, skvěle zrežírovaného, famózně napsaného a svojsky zahraného. Smekám skalp. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Odkud si myslí, že je to mléko?“ - „Někteří lidé si neumí představit, že by je někdo okradl. Jsou příliš hrdí.“ - „Doufejme, že je jedním z nich.“ Aneb tak dlouho se chodí pro kradené mléko, až se…Spíše komorní First Cow mě poměrně zaujal. Přitom neohromí po vizuální stránce (ačkoliv má pár momentů) a stejně tak je to s příběhem. Přesto je v něm něco, co mně bránilo se třeba jen na chvíli nudit. A to i navzdory rozvláčnému tempu, které nastolila již úvodní scéna s proplouvající lodí. Sympatičtí, nelehce se probíjející hlavní hrdinové, kteří poprvé v životě dostali malou naději na lepší život, jejich nenápadné přátelství, určitý hřejivý pocit, příjemná atmosféra a moc hezký hudební motiv, to jsou hlavní klady tohoto filmu. Konec by byl také krásný nebýt toho nezvládnutého detailu, že zdravotní stav jednoho z hrdinů…ale budiž, nebudu se v tom dál rýpat. Ačkoliv je to naše první filmové setkání s Kelly Reichardt, některé věci ve mně docela rezonovaly a já se s ní rád potkám znovu u některého jejího dalšího filmu. Protentokrát v mých očích zasloužené 4*. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Občas nastane ten vzácný moment, že prostřednictvím filmu může divák nahlédnout na jiné místo...nebo dokonce i do jiné doby...přesně to se povedlo jedné z nejvýraznějších postav amerického nezávislého filmu režisérce Kelly Reichardtové a jejímu novému anti-westernu První kráva, nímž navázala na podobně laděný předchozí originální deset let starý revizionistický western Zkratkou v Oregonu. I zde jde o příběh z ,,počátku dějin", z doby příchodu bílých osadníků na severoamerickou půdu a jejich civilizační střet s původní indiánskou civilizací, tady ovšem i o střet s panenskostí přírody, do které mimoameričtí osadníci přinášejí i neduhy ze svého starého světa... První kráva obsahuje všechny poznávací znaky režisérčina typického tvůrčího rukopisu - mix anti-westernu a poetiky amerického nezávislého filmu, velmi pomalé tempo, originální ořez obrazu (1,33:1), krásnou kameru, poetické vyznění, otevřený konec, Oregonské reálie, ústřední rozpor - nehostinný drsný svět  vs. lidské přátelství...nyní se ovšem režisérka odlišila originální prací s postavami - mimochodem zcela zde absentují ty ženské - což je markantní rozdíl oproti Zkratce v Oregonu - neobjevují se ani indiáni, vyjma jednoho, tvůrcům jde zcela o jejich silný a originální příběh (Cookieho pekařská eskapáda je první variantou amerického snu) z doby, kdy jedna civilizace vytlačuje druhou a začíná něco úplně nového...úsvit věků, úsvit nové civilizace... Leitmotivem je řeka - ta jediná se za ta staletí nezměnila, jen plavidla po ní plující poněkud narostla... ()

Galerie (25)

Zajímavosti (5)

  • Film je natočen ve formátu FLAT 1:1.33, což je atypický formát pro filmové plátno. Při poměru stran 4:3 nedokáží současná kina využít celé plátno. (dejv997)
  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo na viacerých miestach v americkom štáte Oregon. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama