Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pod oknem starého soudce Rosenberga se koná manifestace proti jeho osobě. Soudce, jemuž již nezbývá mnoho života, se tím spíš baví. Zanedlouho nato je přímo u sebe doma zastřelen, stejně jako jeho přítel, který mu dělá společníka. V téže době je v gay klubu uškrcen další soudce, Jensen. Je přinejmenším podivné, že oba byli zabiti, přestože byli pod ochranou FBI... Mladá studentka práv Darby Shawová má známost se svým profesorem Thomasem Callahanem. Dívka mu jednoho dne předá svou analýzu situace kolem smrti obou soudců, kde vyslovuje odvážnou hypotézu o tom, kdo za celým případem stojí. Callahan svěří dokument svému příteli od FBI Gavinovi. Informace o existenci dokumentu pronikne až do Bílého domu. Zanedlouho nato, když spolu chtějí Thomas a Darby nasednout do auta a dívka si to na poslední chvíli rozmyslí, auto exploduje. Thomas je na místě mrtev, Darby prchá a skryje se v hotelu... Odtamtud se spojí s novinářem Washington Herald Grayem Granhamem a svěří se mu se svými problémy, protože ví, že mu Thomas důvěřoval. Mladík nabízí pomoc a s Darby se schází. I jeho několikrát telefonicky kontaktoval muž, který si říkal García a tvrdil, že zná pozadí vražd obou soudců. Než ho mohl Gray vypátrat, odmlčel se. Darby se nadále skrývá, nezúčastní se ani Thomasova pohřbu, kde se to hemží policisty a agenty v civilu. Pak naváže kontakt s Thomasovým přítelem Gavinem a chce se s ním sejít. Než k tomu dojde, je muž ve svém pokoji zastřelen… Špinavou práci – tři vraždy – vykonal nájemný vrah, terorista Kamel. Ten se nyní vydává za Gavina a sejde se s Darby s úmyslem ji zabít. Než to ale stačí udělat, někdo zastřelí jeho. Mladá žena je zdrcená: všude kolem ní je smrt. Svěří se tedy Grayovi se svým podezřením, že za likvidací soudců stojí jistý bohatý a mocný muž... (TV Prima)

(více)

Recenze (173)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Hehe, sorry brácho, ale nebýt Stanley Tucciho, nemáš náděj porovnávat se s (narozdíl od filmu nikoliv předlouhou) předlohou ani v jediném ohledu. Alan J. Pakula už má svůj vrchol hodně dlouho za sebou, a jak Denzel tak Julia zase ještě hodně daleko před sebou. Na 80% to zkrátka není, ani mezi knižními adaptacemi. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Jedna z mnoha "Grishamovek", které se v kinech v devadesátých letech vyrojily. Tahle patří mezi ty lepší, vlastně je možná nejlepší z nich ze všech. Herecké obsazení je výborné a všichni hrají na doraz. Atmosféra nepostrádá napětí i gradaci, hudba je taky kvalitní, Julia Roberts roztomile půvabná - co chtít více. :) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Julie Roberts, když ještě nedostávala 20 milionů dollarů za každou roli a k ní vždycky vážný a drsný Denzel Waschington ve filmu, který mi neřekne ani zlomek toho, co jsem si představoval. Délka je hodně přetažená za vlasy, když si uvědomíme co se ve filmu děje. Jako by velký rutinér Alan J. Pakula prostě neměl tolik talentu jak si myslel a každý jeho film nejen kvůli němu upadl do průměru, z kterého není návratu a pochybuji, že to čas změní. ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Equal Justice Under Law. Když jsem jako malá četla tuhle grishamovku, chtěla jsem se stát právničkou. Když jsem- pořád ještě jako dítě školou povinné- viděla adaptaci s Pretty Woman v hlavní roli, chtěla jsem se stát herečkou. A vyrostl ze mě...pelikán:) ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Čo mám urobiť, aby si sa usmiala?“ 40%... 60%... nie je to jedno? Tento film ma odjakživa príšerne nebavil, napriek tomu (a prízemne paranoickému scenáru) mu nemožno uprieť kus poctivej, starosvetskej napínavej atmosféry, podporenej už vtedy sympatickým Denzelom Washingtonom, plnou silou sa snažiaceho maskovať prešľap produkcie, ktorá do úlohy študentky obsadila podstatne staršie vyzerajúcu Juliu Robertsovú. Potešili fajn herci v podporných roličkách (Heard, Tucci, Lightow, Heald, Shepard). ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Myslíte, že byste mohl klidně žít, kdybyste neřekl, co víte?" Kdybych se já dozvěděl něco o vražedným spiknutí politiků a byznysmenů, tak bych rozhodně nesepsal třaskavou teorii a nedával bych ji číst žádnýmu agentovi. Já už jsem totiž nějakej ten rok na světě, takže vím, že spravedlnost vítězí jen ve filmu a v reálným světě jsou hrdinové zavražděni i s přísně utajenou novou identitou. To funguje u nás stejně spolehlivě jako v USA. To však nic nemění na tom, že americký filmy jsou plný hrdinů a duu Darby - Gray jsem fandil s plným nasazením, aby nakopali mocný do jejich trénovanejch zadků. Třeba to jednou půjde i v realitě. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Bohužel jneom průměrnej thriller, ale potenciál to teda podle mě mělo mnohem většía taky určitě ambice. Jenže podle mě tomu dost chybí víc napětí, samozřejmě napínavý scény tam jsou a neni jich zrovna málo, ale přišlo mi, že se to nijak zvlášť nestupňuje, coč by podle mě filmu jen prospělo. Naštěstí film dost drží ústřední dvojice Washington a Julia Roberts, oba sice nepředváděj nic převratnýho, ale stejně táhnou celej film. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Případ Pelikán? Poměrně pomalu plynoucí politické pletichaření pod patronací příliš profesorského pardála Pakuly. Tak už Denzele sakra nastartuj! ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Grishamovky mám celkem ráda (jako ostatně thrillery vůbec) a Případ Pelikán patří k těm lepším. Příjemná Julia Roberts i sympatický Denzel Washington zachraňují zejména druhou půli, kdy napětí (kdo bude další mrtvý, zabijí i hlavní hrdinku atd.) vystřídá spíše detektivní linie příběhu. Spíše 3,5*. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Veľmi solídny príslušník politických thrllerov. Zápletka na prvý pohľad vôbec nie je až taká zaujímavá ako celý priebeh príbehu s tajomnou a konšpiračnou atmosférou, ale čím dej postupuje do pokročilejšej fázy, tým viac som sa začal baviť. Krimi vyšetrovanie a odhaľovanie rôznych teórií v svižnom tempe je občas brzdené zbytočnou dĺžkou filmu a niektoré podradne spracované, nelogické scény naozaj zaváňali prúserom. Hlavné ale bolo, že medzi Denzelom a Juliou to klapalo a bolo to vidieť aj na celkovom výsledku z filmu, ktorý bol síce trošku ťarbavý, no do cieľa sa dostal na celkom slušnej pozícii. 70%. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Ikdyž nejsem příznivcem herečky Julie Roberts, tak tady musím před jejím hereckým uměním smeknout. Výborně zahraná hlavní role, film se mi dějově velice líbil, měl spád a napětí. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Poměrně konzervativně pojatý jižanský příběh dokazuje, že Julia Roberts utáhne i „vážný“ film a udrží si pozornost i bez velkých melodramatických gest nebo postelových scén. Právnický thriller těží z oblíbenosti Johna Grishama, který protentokrát představuje ambiciózní studentku práv, které to pálí a přitahuje starší muže: alespoň soudě podle toho, že chodí se svým profesorem. Na základě vraždy dvou soudců sepíše odvážnou teorii. Jenže ta se dostane do nesprávných rukou a navrch není úplně daleko od pravdy. Jediný člověk, kterému může věřit, je prominentní novinář. Nejprve jsou oba hnaní profesionální touhou po odhalení pravdy, následně jsou odhodlaní pro samotné principy spravedlnosti. Ve výsledku to není to ryzí kritické politické drama: není tak vnitřně silné, je zbytečně spletité i málo emočně odvyprávěné. Snímek tak trochu stojí na spojencích v nouzi (Roberts a Denzel Washington), a tak trochu mu postupně dochází dech. Škoda, ve čtyři hvězdy jsou věřil. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Prípad pelikán" je v poradí tretí román amerického spisovateľa Johna Grishama. Napísal ho v roku 1992. Ja som si ho prečítal len nedávno. Tvorbu tohto autora poznám dosť dobre a tento titul by som označil ako taký jeho klasický priemer. V roku 1993 bola vyprodukovaná filmová verzia. Tú by som nazval mizarnou fraškou. V rámci na hlavu postavenej pozitívnej diskriminácie bol do úlohy novinára Graya Grantmana obsadený afroameričan Denzel Washington, aj keď v knihe je táto postava viac krát opísaná ako beloch. Úbohé, smiešne, trápne. * ()

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší film Julie Roberts. Velice napínavý thriller s pár velmi nečekanými zvraty. Padouchové jsou správně padoušský. Robertsová hraje co jí síly stačí a Washington jí velmi příjemně doplňuje. Zkrátka, dobrý film. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

V momentě kdy že scény definitivně zmizí Stanley Tucci je to pro film hrozně špatně. Jím hraný zabiják oplývá totiž zvláštní mystikou. Denzel a Julie k sobě tak nějak romanticky pasují. Celkově spíše lepší politický thriller, který mě ve své době minul. 65% ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Trochu prekombinovaný a zdĺhavý thriller s vtedy ešte nie toľko hviezdnymi hercami Juliou Roberts a Denzelom Washingtonom. Asi to je aj mojou súčasnou averziou voči Jul Roberts, hoci jej aj ostatným nemôžem uprieť slušné výkony, film ma proste nezaujal. Julia Roberts sa síce snažila, ale jej miesto je skôr v komediálnych a milostných filmoch. S inou herečkou a rýchlejším dejom by som určite dal viac. A Denzel hral určite aj v omnoho lepších filmoch. ()

Reklama

Reklama