Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Harrison Ford vyšetřuje vraždu své spolupracovnice a milenky. K nemilosti ženatého právníka se důkazy začnou stáčet k jeho osobě… Mistr vykreslování paranoie a plíživého napětí korporátních světů, Alan Jay Pakula (Pohled společnosti Parallax, Všichni prezidentovi muži, Sophiina volba), se koncem 80. let rozhodl natočit filmovou adaptaci románu Scotta Turowa, Presumed Innocent (1987). Ještě než kniha vyšla, producent Sydney Pollack zaplatil za filmová práva milion dolarů. Sázka na jistotu se vyplatila. Pakula v Podezření uplatňuje svůj úsporný, leč navýsost precizní styl, jenž manipuluje diváckými očekáváními. K tomu bezesporu dopomáhá ukázněná kamera Gordona Willise, stálého spolupracovníka Woodyho Allena a Francise F. Coppoly. Zneklidňující atmosféru pak podtrhuje hudba Johna T. Williamse (Hvězdné války, Čelisti, E.T. – Mimozemšťan)... Rusty Sabich je vzorný manžel, občan a úspěšný prokurátor, který má dobré vyhlídky, aby se stal šéfem známé právní společnosti. Když je Sabichovi přiklepnut případ zardoušené a znásilněné spolupracovnice, zdráhavě přijme. Ještě netuší, že kauza navždy změní jeho život. Během vyšetřování začnou okolnosti případu ukazovat směrem k jeho osobě. Zavražděná kolegyně byla naneštěstí Sabichovou milenkou. Prokurátorovi je brzy jasné, že někdo jemu blízký na něj ušil boudu. Ale kdo? Jako obžalovaný se neochotně obrací pro pomoc k dávnému soupeři. A nemilosrdný rozsudek je na spadnutí… (Česká televize)

(více)

Recenze (156)

Douglas 

všechny recenze uživatele

Po "pakulovsku" pečlivě a trpělivě vystavěný soudní thriller, který předběhl své slavnější devadesátkové následovníky nejen v žánru, ale i ve schopnosti šokovat ve chvíli, kdy už nikdo žádný šok neočekává a vše se jeví jako dohrané (jasně, o pár desítek let dřív tu byl SVĚDEK OBŽALOBY, ale stejně). Ford je tu s krátkým sestřihem a v relativně netradiční herecké poloze - a k tomu fenomenální hudební motiv Johna Williamse. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Dobře provedený politicko-soudní thriller se stopáží dostatečně štědrou na to, aby se všechny nitky daly hezky vinout a zaplétat. Neznám předlohu, ale předpokládám, že Podezření je jeden z případů, kdy měl scénárista zjednodušenou práci, protože mohl využít už jednou někým jiným promyšlený příběh:) "Výsledný" film tomu aspoň odpovídá, a jelikož všichni zúčastnění herci (počítaje v to genderově nekorektně i herečky) velmi dobře hrají a atmosféra je správně hutná (na čemž má samozřejmě zásluhu John Williams), není důvod nedat 80%. Závěrečnou scénu si pamatuju už asi deset let. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Dobře režírovaný soudní thriller, který svým temným finále připomene Pakulovy deziluzivní filmy ze 70. let. 70% Zajímavé komentáře: Isherwood, Vronsky ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tradiční, pomalý a potemnělý "pakulovský" thriller, ozvláštněný skoro až "shyamalanovskou" pointou. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný soudní thriller. Harrisonu Fordovi zabijou kolegyni a milenku a podle důkazů to vypadá, že ji zabil on. Je blázen? Nebo to na něj navlíknul některý z jeho kolegů? Anebo je to nějak jinak? Film s tímto mystériem zachází dost vychytrale, až do poslední scény jsem netušil, jak se to rozuzlí. No a rozuzlilo se to vskutku zajímavě, pointa překvapila. Silný čtyři hvězdy. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Téma ne na hony vzdálené tomu, které se o pár let později objevilo v mistrovském Uprchlíkovi , mě připravilo o menší dávku překvapení, které v sobě Podezření skrývalo, i přesto, že má příběhově úplně jiný základ a následné dějové odvíjení se, vede úplně jinudy. Režiséru A. J. Pakulovi chybí jakákoliv špetka dynamiky, kterou by mohl do filmu vnést, a na výsledku je její absence zoufale znát. Každá scéna samostatně sice nepostrádá režijní preciznost a má v sobě jiskření napínavosti či tajemna, jako souvislý celek však postrádají gradaci a spád, čímž film odsouvá diváka na vedlejší kolej, po které vede nebetyčná nuda. Nic na tom nedokáže změnit ani fakt, že samotný scénář má v papírové podobě mnoho originálních míst. Diametrálně velmi odlišné zůstává herecké obsazení. Harrisonu Fordovi role moc nesedla a podává dosti unylý výkon, který zpomaluje tempo filmu ještě více. O to více pak v malé, ale velmi důležité roli, zaúřaduje Raul Julia. Nicméně ani tento vysoký herecký klad nedokáže nikterak pozvednout úroveň samotného filmu, který chtěl (a rozhodně mohl) být krom „obyčejného“ krimi-thrilleru také velmi působivým nahlédnutím do světa právníků a jeho „velkých zvířat“. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $86,303,188Tržby Celosvetovo $221,303,188║ Režisér Alan J. Pakula mi zatiaľ len dokazuje, že je skôr priemerný režisér, jeho staršie filmy som ešte nevidel tak dúfam v inú kvalitu, než tú u filmu ako Podozrenie či Tichý nepriateľ(60%). Podozrenie nie je zlý film ale strašne mu chýba skutočná dávka vypätosti scén, napätia, lepší spád, silnejšia dramatičnosť, lebo vo svojom prevedení nevyčnieva ponad radu podobných prípadov ako sa dalo vidieť napríklad v seriály J.A.G.. Harrison Ford ostáva trestuhodne nevyužitý a po celý čas sa jeho herecký prejav nejako nemení, stále hrá s kamennou tvárou a akékoľvek citové výlevy vyznejú do prázdna. Príde mi to cele akési statické, bez čo i len náznaku nejakej lepšej interpretácie postáv, či pokusu o seba menšiu originálnosť. /60%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Od Pohledu společnosti Parallax ušel Alan J Pakula slušný kus. Odhodil chuť chladně a staticky pozorovat svět a dostává diváka více do hloubky, takže mu jeho Podezření funguje každou minutu i bez přehnaně temné atmosféry. Samotný soud, vyšetřování i Harrison Ford jako lovená zvěř působí věrohodně a velmi osobně. Překvapilo mě, že film nemá slabší místa a postupně skládá puzzle reality dohromady až do (ne)očekávaného závěru, v kterém mě utvrdil ve své kvalitě a promyšlenosti. Působivé je vnímání postav, o kterých se dozvíte hodně aniž si to uvědomíte, takže v závěru všem rozumíte a nezůstávají slepá místa na zbytečné otázky. Dobře odvedená práce. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Ano Ford je tu výborný, ale na kom jsem především mohl oči nechat, byl Raul Julia. Oduševnělý, s nadhledem, nikdy neztrácí kontrolu - zkrátka už dlouho jsem v americkém filmu neviděl tak sympatického právníka. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Ve srovnání s konkurenty téhož roku vzniku ( Time to Kill, Primal Fear) je Podezření jasně nejslabší soudní thriller, což je škoda, jelikož Harrison Ford je můj oblíbenec. Filmu chybí to, co všem ostatním soudním thrillerům a to především hvězdicový herecký cásting ( Ford na takový thriller prostě nestačí), dále role prokurátora absolutně nevyužita a tím pádem film postrádá nepříjemný pocit ve vzduchu v soudní síňi a dokonce mě ani samotná zápletka příliš nezaujala( Buď mi přišla dnes až moc okoukaná anebo velmi předvídatelná, no zkratka ten film nemá moc velké koule. Zhlédnout se dá pro fanoušky Forda a k doplnění soudních žánrovek, ale osobně bych dal přednost dvěma výše zmíněným. 60% ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Vetsinu casu nicim nevybocujici soudni thriller. Opravdu me nenapada, co vylozene pochvalit nebo naopak zkritizovat, proste ve vsech smerech prumer. Takze to zachranuju akorat tak herci, paradni Ford a hodne dobrej Julia. Jenze pak pride naprosto libovej a necekanej zaver filmu, kterej muj vyslednej dojem znacne vylepsil. Ale je teda fakt, ze je to cely az zbytecne vysvetlovaci a zkratit o pet minut ten konec by jen prospelo. Slabsi 4*. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Harrison Ford tu předvádí vynikající herecký výkon, ale trošku mi zde vadí onen protahovaný závěr!To by si to jako divák nedomyslel?! ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Mám radost z toho, že nejen tuzemská justice hraje svou oblíbenou hru na to, kdo je křivý a kdo ještě křivější. Ta americká se za to ještě navíc nestydí a za to rozhodně dávám palec nahoru. Jenže celkově je to takové pomalé, neslané, mastné jen trošku a nebýt charismatického výkonu Raula Julii, tak bych si i pro nudu nějaký ten čas vychytrale našel. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Tohle rozhodně žádnej extra thriller neni, Harrison Ford je sice výbornej a ve svý roli vyniká, totéž se dá říct i o Raulu Joliovi, ale celkově to nenabízí nic nového a až na pár okamžiků z něho neni cítit ani moc napětí, všechno se točí jenom kolem toho jestli je Ford vrah nebo ne, chvilku to vypadá že jo, pak zase ne a to pořád dokola, skoro až do úplného konce se neví jak to vlastně bylo a je to už toršku moc protahovaný a to nakonec začne nudit. Jediný co je na tomhle filmu oprvadu výborný je konec, tam už je docela slušnej moment překvapení a celkovej dojem z filmu vylepší, ale jinak jsem byl dost zklamanej ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Klasické kriminální americké drama vystavené na půdorysu soudního přelíčení nad podezřelým z vraždy. Zprvu nenápadný, téměř tuctově se tvářící film začne postupně zvyšovat obrátky napětí a vytvářet atmosféru strachu a celé palety emocí od pocitů viny po nenávist. Rozhodující pro hodnocení je ale mrazivý závěr, který obsahuje skutečně cynickou a velice depresivní pointu. Hlavní hrdina zaplatí za své morální selhání cenu větší než mladý kriminalista ve Fincherově thrilleru Sedm. Tohle není jen okamžitá katarze, tohle je odsouzení ke hrůze bez konce. Velmi slušné obsazení v čele se zkušeným veteránem Harrisonem Fordem. Celkový dojem: 90 %. ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Zprvu vcelku zajímavá detektivka, přecházející svým koncem do slušného patosu. Vraha v oné osobě by zřejmě nikdo nehledal a na tom samozřejmě detektivní zápletky staví. Avšak v tomto případě se mi vysvětlení příčiny motivu vraždy zdálo až příliš ubohé. Nejvíce mě znechutila neumytá vražedná zbraň, kterou by v tomto stavu nechal jen idiot nebo někdo, toužící po vězení a následném trestu smrti. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Hodně milé překvapení. Jo btw, já jsem sice viděl film jen 1x, ale nevím, proč tu někteří tvrdí, že je to už hodně okoukané, když to má jen asi 25 komentářů a vidělo to cca pouhých 530 lidí (27.9.2008)...Ale to je jedno, zpátky k filmu. Byl jsem připraven na fakt, že to může být naprosto průměrný thriller, nebo jen lehce nadprůměrný. Během dívání jsem opravdu nabyl názoru, že je to jen takový obyčejný průměrný thriller, ale to se těsně ke konci filmu změnilo. Věci, které mi vadily, byly částečně vysvětleny a to nejdůležitější...vrah byl pro mě velkým překvapením, a to bez ironie a přetvářky. Chvíli jsem váhal mezi 4/5*, ale je fakt, že ten konec pokazilo dlouhé vysvětlování, dále bych ocenil rychlejší tempo filmu a navíc vyjma Forda mě ostatní herci moc nezaujali. Proto hodnotím slušnými 4*; škoda, potenciál snímku nebyl plně využit. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Dokonalá vražda neexistuje, je jen dokonalý způsob vedení obhajoby.. Přímočaře vyprávěné, lebedící si v náznacích, s gradujícím napětím, které neotupí ani znalost pointy a skvostným ústředním motivem Johna Williamse, jenž vyvažuje bolístku nadměrné doslovnosti. Vždycky lamentuji, proč se už podobné filmy netočí, ale teď jsem to začal vidět z té lepší stránky. Kdyby totiž jo, člověk by si pak nemohl jednou za dekádu k podobné věci sednout a užívat si ten dávno mrtvý styl. Styl, kde obsah představuje plápolající krb, forma brandy a herci pohodlné křeslo. Styl, kam snímek o prokurátorovi, jehož svědomí bylo navždy uloženo do bedny s nářadím, jednoznačně patří. „There was a crime. There was a victim. And there is punishment.“ ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Název filmu říká vše. Presumed Innocent. Ne nevinný nebo podezřelý, ale předpokládaně nevinný. A tak i vy zpočátku předpokládáte, že Rusty stojí na správné straně a jeho obvinění je buď omylem, nebo snahou ho zničit. Jenže pak vidíte rozpory mezi verzí, kterou u soudu prezentuje jeho právník, a tím, co o událostech před vraždou víte, a začnete pochybovat také. Mohl to být skutečně Rusty, kdo svou bývalou milenku zabil? Nebo její vraždu jen někdo využil, aby se Rustyho z jiných důvodů zbavil? A je vrahem vůbec některá z postav, která v příběhu vystupuje, nebo je to, kdo Carolyn zabil naprosto bezpředmětné? Otázky, otázky, otázky. A všechny zabaleny do poměrně temného příběhu plného amorálních postav, kde nic není černobílé. ()

Reklama

Reklama