Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Harrison Ford vyšetřuje vraždu své spolupracovnice a milenky. K nemilosti ženatého právníka se důkazy začnou stáčet k jeho osobě… Mistr vykreslování paranoie a plíživého napětí korporátních světů, Alan Jay Pakula (Pohled společnosti Parallax, Všichni prezidentovi muži, Sophiina volba), se koncem 80. let rozhodl natočit filmovou adaptaci románu Scotta Turowa, Presumed Innocent (1987). Ještě než kniha vyšla, producent Sydney Pollack zaplatil za filmová práva milion dolarů. Sázka na jistotu se vyplatila. Pakula v Podezření uplatňuje svůj úsporný, leč navýsost precizní styl, jenž manipuluje diváckými očekáváními. K tomu bezesporu dopomáhá ukázněná kamera Gordona Willise, stálého spolupracovníka Woodyho Allena a Francise F. Coppoly. Zneklidňující atmosféru pak podtrhuje hudba Johna T. Williamse (Hvězdné války, Čelisti, E.T. – Mimozemšťan)... Rusty Sabich je vzorný manžel, občan a úspěšný prokurátor, který má dobré vyhlídky, aby se stal šéfem známé právní společnosti. Když je Sabichovi přiklepnut případ zardoušené a znásilněné spolupracovnice, zdráhavě přijme. Ještě netuší, že kauza navždy změní jeho život. Během vyšetřování začnou okolnosti případu ukazovat směrem k jeho osobě. Zavražděná kolegyně byla naneštěstí Sabichovou milenkou. Prokurátorovi je brzy jasné, že někdo jemu blízký na něj ušil boudu. Ale kdo? Jako obžalovaný se neochotně obrací pro pomoc k dávnému soupeři. A nemilosrdný rozsudek je na spadnutí… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (156)

Pierre 

všechny recenze uživatele

Objevil jsem zbrusu novou metodu, na to jak rychle usnout. Již nemusíte počítat ovečky. Stačí si pustit film Podezření a spánek se dostaví okamžitě. Protože při tak nudně, nezáživně a nenápaditě natočeném thrilleru, na člověka jde skutečně spaní. Hodně věcí v první polovině je zde prakticky, jen proto aby natáhlo stopáž na ty nekonečné 2 hodiny. Ta hlavní zápletka mohla přijít mnohem dřív. Myslím si, že na divákově pocitu by se nic nezměnilo. Pak už jsem z té nevýraznosti filmu, byl tak unavený, že jsem vypínal a ani se nedokázal soustředit. A to i přestože filmy ze soudní sině fakt miluju. Ale tady jsem vůbec necítil žadné emoce, nějaký vztah k postavám a zájem o příběh. Jak už tady někdo zmínil, skoro to až vypadá, jako kdyby všem postavám bylo jedno, jak to vlastně dopadne. A mně tedy taky. Já už jsem jen bezelstně čekal konec, který vzhledem k stopáži, nepřicházel tak rychle. Ke konci tedy přišlo odhalení, které bylo pravda vydařené a nepředvídatelné. Jenomže vzhledem k němu, mi tam připadal zbytečný ten politický podtext. A pro mě stejně nejlepší odhalení bylo to, že po vysvětlení k vraždě přišli titulky, které znamenali konec a byli tím nejlepším na celém filmu. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Harrison Ford byl v 80. letech hereckou hvězdou jako snad málokdo, jenže čas nikdo z nás nezastaví, takže se občas začal převtělovat do pro něj do té doby netradičních postav. Jednou takovou je Rusty Sabich, který má svůj džob snů, ve kterém předvolává lidi do soudních lavic. Jednoho se dne se tam ovšem ocitá on sám a to ne zrovna v roli, kterou by si přál. Podezření není vůbec špatný film ze soudního prostředí, navíc obsahuje pro mnohé docela nečekanou pointu, přesto mě k ještě větší spokojenosti něco chybělo. Dialogy spolu s hereckým obsazením snesou nejpřísnější měřítko. Možná tuším problém v režisérovi. 65% ()

Reklama

Aky 

všechny recenze uživatele

Zde zřejmě podhodnocený film. Příběh je vedený značně nepředvídatelně, korunován je pointou, kterou jsem, alespoň já nečekal. Harrison Ford je pro tuto roli stvořený. Přesto však musím uznat, že nejlépe zde svou roli odvedl R. Julia. Nahlédnutí do amerického soudního systému je také zajímavé a z pohledů, které se jinde zas tolik nevidí. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Hloupoučký scénář neměl šanci stvořit dobrý film. Hercúm je to evidentně jasné, a tak jedou pouze na půl plynu. Rutinérská režie vše doplňuje o další hřebíček do rakve filmového umění. Opakování je sice matka moudrosti, ale obávám se, že opakováním zajímavého hudebního motivu ve snímku Causa Wardových nikdo nezmoudří. I když hudba byla na tomhle filmu to nejlepší. A druhá hvězdička je na počest letos zesnulého Briana Dennehyho, který mi přirostl k srdci již, když se ujal místo Gena Hackmana role šerifa, jenž se alespoň pokusil nakopat zadnici jednomu z těch nepřirozeně dokonalých akčních hrdinů. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Od réžie, scenára, kamery, hudby a produkcie - všetko uznávaní tvorcovia, herecké obsadenie - taktiež na úrovni, Harrison Ford - nie je len Indiana Jones, či Han Solo, disponuje niekoľkými zaujímavými rolami, ktoré stoja za to, len mne sa zdalo, že po príchode Raula Julii, sa pozornosť strhávala priamo naň, že potom bol Harrison v jeho tieni. Ženské obsadenie - je v obidvoch prípadoch viac, než záhadné, obidve herečky majú dostatok priestoru, aby som si ich obľúbil, obidve sú pekné, i keď sa priznám, že Greta Scacchi ma vzrušovala viac ako Bonnie Bedelia. Hlavná POINTA, je ľahko dosiahnuteľná, že nie je ťažké tápať v tom, ako sa veci majú, brat na to prišiel rýchlejšie ako ja. A práve, ako vravím na začiatku, všetko známe tváre, dobrá - temná kamera, hudba Johna Williamsa, skúsení Alan J. Pakula a Sydney Pollack, aj napriek týmto kvalitám, je to strnulé, predvídateľné, alebo za všetkým treba hľadať ženu, ženskú žiarlivosť... a cetera. Cítil som sa, akoby som chodil stále v začarovanom KRUHU ! ()

Galerie (67)

Zajímavosti (6)

  • Natáčení probíhalo v amerických městech Detroit, New Jersey a New York a také se natáčelo v kanadském Windsoru v provincii Ontario. (Terva)

Reklama

Reklama